מחקרי מפתח על קרינה מרשת החשמל
מחקרי מפתח על קרינה מרשת החשמל

בעמוד זה נביא כמה מחקרי מפתח על השפעה ותחלואה של קרינה מרשת החשמל (למעשה שדות מגנטיים וחשמליים בתדר נמוך מאוד) תת סוג של קרינה בלתי מייננת.

השפעות שדות מגנטיים בתדר נמוך (קווי מתח גבוה)

שדות מגנטיים בתדרי רשת החשמל הוכרזו בשנת 2001 על ידי ארגון הבריאות העולמי כמסרטן אפשרי בבני אדם בדומה ל DDT. ההכרזה בוצעה לאחר שכמה וכמה מחקרים מהעולם שהראו כי אנשים ובעיקר ילדים שלמדו במוסדות חינוך או גרו מתחת או בצמוד לקווי מתח גבוה היו בסיכון גבוה יותר לפיתוח סרטן דם-לוקמיה. הרמה שהייתה גבולית מבחינת העלייה בסיכון היא של 2 מיליגאוס. בחלק מהחקרים לא נראה סיכן וזאת בגלל הנחת עבודה כי החשיפה היא עד 200 מטר מהקו בעוד במציאות קיימת חשיפה רק עד 50 מטר מהקו. גם במחקרים אלו, כאשר הוצאו הנתונים ונותחו מחדש בהתבסס על הנחת העבודה כי החשיפה היא עד 50 מטר, נמצא סיכון. 

המלצות משרד להגנת הסביבה בארץ היו בעבר לרמה שרירותית של 10 מיליגאוס. לאחר כמה שנים הורדה רמת החשיפה המותרת ל 2 מיליגאוס בממוצע ל24 שעות, שוב באופן שרירותי, אבל לפחות רמה הייתה נכונה (לדעתי). בשנת 2012 שונתה ההנחיה (כנראה שהמשרד לא עמד בלחץ) לרמה של 4 מיליגאוס, שוב באופן שרירותי.

 ישנו תקן גבוה לחשיפה רגעית(של ועדה בין לאומית בשם ICNIRP אשר בין אנשיה ישנם מומחיי תעשיה ואשר נגועה בניגוד אינטרסים) שעמד על רמה של 1000  מיליגאוס ושונה בשנת 2004 לכ 2000 מיליגאוס לחשיפה רגעית בלבד (ולא לוקח בחשבון שום השפעה ביולוגית חוץ מתגובה לא רצונית של שרירים). התקן הלא מגן הזה מאומץ כתקן לחשיפה ממושכת על ידי גופים רבים בעולם שיש להם אינטרס לקבל תקן גבוה כל כך כמו למשל חברת החשמל הישראלית.

בגלל שהנושא נמצא יותר (יחסית לקרינה סלולרית-אלחוטית-רדיו) בקונצנזוס אנחנו פחות עוסקים בו באתר. ובכל זאת להלן כמה מחקרים וקישורים מהם ניתן להתחיל ללמוד את הפן המדעי של נושא החשיפה לשדה מגנטי בתדרים נמוכים מאוד, תדרי רשת החשמל. מחקרים נוספים נמצאים בעמוד נוסף באתר זה המסכם מחקרים על השפעות של קרינה מקווי מתח גבוה.

מחקרים מובילים על הקשר בין שדות מגנטים מקווי מתח גבוה לסרטן

מחקרים נוספים על השפעה ותחלואה של קרינה מרשת החשמל

מחקרים נוספים בדף סיכום הבא מהאתר www.powerwatch.org.uk באתר הנ"ל, תחת כותרת  List of studies . יצויין מחקר שמצא השפעה באות "P" בעלת רקע ירוק, מחקר שלא מצא השפעה באות "N" בצבע אדם, ומחקר שתורם להבנת הנושא אבל לא מצא ממצאים לכאן או לכאן בסימון מקף  "-" ברקע אפור.קוי מתח ותחנות השנאה – http://www.powerwatch.org.uk/science/studies.asp#elfemf
מנגנונים ביולוגים בחשיפה לקרינה בתדר נמוך – http://www.powerwatch.org.uk/science/studies.asp#elfmech


להמשך קריאה – https://www.norad4u.co.il/studies-h/emf-studies-list/elf-studies/