בקיבוץ זה של דפי האתר לכדי דף אחד יכללו כל הדפים באתר בהם יש סיכומי מחקרים לפי נושאים. ישנם שני קבצים נוספים, בסיסי-ראשוני, ומתקדם , ודף נוסף במיוחד לרגישים לקרינה
בנוסף לבסיסי ולמתקדם, ולדף זה העוסק במחקרים, קיים דף נוסף עוסק ומיועד במיוחד לרגישים לקרינה ומכיל את המידע הנוסף שכדאי לרגישים לקרינה לקרא.
בשל גודל הדפים, יתכן ועליית העמוד תמשך כמה עשות שניות. יש לאפשר לעמוד לעלות. ברוב המחשבים ניתן גם להדפיס לקובץ PDF לקריאה מאוחרת כאשר המחשב במצב OFFLINE. אם אתם לא מסוגלים לשמור את הקובץ בעצמכם, כתבו אלינו ל info@norad4u.com ונשלח אליכם את הקובץ העדכני
מחקרים ומדע על קרינה בלתי מייננת
מחקרים ומדע על קרינה בלתי מייננת
מה המצב הנוכחי בהקשר של מחקרים ומדע על קרינה בלתי מייננת? בנקודה זו בזמן (11/2019) העולם המדעי לכאורה חלוק בסוגיה "האם קרינה בלתי מייננת, ברמות נמוכות יחסית שלא גורמות לחימום (בקרינת רדיו) או להפעלה לא רצונית של שרירים (בשדה מגנטי בתדר נמוך) גורמת להשפעות ביולוגיות והאם החשיפה לה יכולה להביא לסיכון בריאותי כלשהו, בדגש על הסיכון לסרטן".
ארגונים כגון ה IEEE, ICNIRP, WHO EMF PROJECT , ה FCC וה FDA, מובילים את הגישה כי מעבר להשפעה מיידית ברמות גבוהות, קרינה בלתי מייננת לא משפיעה ולא יכולה לגרום לסיכון בריאותי, גם לא סרטן. כל הארגונים שציינתי נמצאים תחת השפעה של התעשיה, ברמה כזו או אחרת. ארגונים אלו מוציאים מעת לעת מאמרי דעה שטוענים ששום דבר לא השתנה וכי השימוש בסלולרי ובציוד אלחוטי וחשיפה לקרינה בלתי מייננת בכלל אינה מזיקה ואין שום השפעה ביולוגיות. גופים אלו מצוטטים על ידי גופים שונים, כאילו זו הדעה היחידה וכאילו זו אמת מדעית, זאת בדרך כלל לא ידע ספציפי בנושא הקרינה וללא הבנה של התמונה הכוללת.
לעומת זאת, ארגונים כמו WHO-IARC (הסוכנות לחקר הסרטן בארגון הבריאות העולמי, אשר נוקה מניגוד עניינים בשנת 2011), הסוכנות הרוסית להגנה מקרינה בלתי מייננת RNICNIRP, גופים כמו ICEMS , הפרלמנט האירופי, מועצת אירופה, ואחרים קבעו כי יש השפעות ביולוגיות גם ברמות נמוכות של קרינה בלתי מייננת (גם קרינת רדיו וגם קרינה מרשת החשמל) וכי חשיפה כרונית , גם ברמות נמוכות מאוד של קרינה בלתי מייננת יכולה להיות בעלת סיכון רפואי ולהגביר את הסיכון לסרטן.
הבסיס לגישה "הכל בסדר" נשלל
תעשיית הסלולראלחוטית, וארגונים נוספים בעלי אינטרסים משתמשים ומצדדים בגישה כי "הכל בסדר ואין ממה לחשוש" וזאת כי לדעתם אין הוכחה מדעית לחשש מנזקים בריאותיים האפשריים הנגרמים מחשיפה לקרינה בלתי מייננת, חוץ ממצבים מסכני חיים מיידית הנגרמים ברמות גבוהות מאוד של חשיפה (למשל הסכנה לחימום בקרינת רדיו). גישה זו הוכחה כבר כשגויה. כתוצאה מתוצאות מחקריות שדה מגנטי מרשת החשמל הוכרז כבר ב2001, וקרינת רדיו בשנת 2011 כמסרטנים אפשריים על ידי הסוכנות הבין לאומית לחקר הסרטן , בארגון הבריאות העולמי (IARC-WHO) . to) . אם לא היה שום סיכון ושום מחקר שמראה את הסיכון, את ההשפעות ואת הקשר, IARC מעולם לא היה מגיע למסקנה להגדיר את שני סוגי הקרינות הבלתי מייננות הללו (שדה מגנטי מרשת החשמל וקרינת רדיו) כמסרטן אפשרי בבני אדם. גם במקרה של קרינת רדיו וגם במקרה של שדה מגנטי מרשת החשמלי. יש מחקרים המצביעים על השפעות ביולוגיות ברמות נמוכות של חשיפה, ומחקרים אפידמיולוגים שמראים קשר בין החשיפה לתחלואה, כולל סיכון מוגבר לסרטנים ספציפיים. זאת כאמור גם ברמות נמוכות של קרינה שלא גרמו לנזק אקוטי מיידי.
מה עומד מאחורי הגישה כי אין סיכון והאם זה נכון?
הטיעון המרכזי של מי שאומר שקרינה בלתי מייננת לא יכולה לגרום לנזקים הוא כי לפוטון של קרינה בלתי מייננת (RF או ELF ) אין מספיק אנרגיה להוציא אלקטרון ממולקולת DNA ובכך לפגוע בה. הגישה הזו היא פשטנית מדי מכיוון שישנם דרכים אחרות לגרימת נזק ביולוגי שלא על ידי הוצאת אלקטרון (יינון). כפי שנראה בעמוד זה ובעמודי המשנה, נגרמים נזקים ביולוגים בדרכים אחרות, אם על ידי דליפת מחסום דם מוח (SALFORD 2003) , יצירת רדיקליים חופשיים (FRIDMAN 2007) הגורמים לשלל השפעות רפואיות ביניהן שבירה של ה DNA (ראו למטה את המחקר של LAI 1006).
למעשה מחקרי ה NTP (מחקרי חשיפה של מכרסמים לקרינה סלולרית, שהם באיכות גבוהה ונעשו על ידי זרוע של משרד הבריאות האמריקאי) משנת 2018 ו2019 הפריכו לגמרי את הגישה הזו כאשר מצאו יותר תחלואה במספר סוגי סרטן, וגם ראיות ליותר נזקים לDNA, בקבוצות המכרסמים שנחשפו לקרינת רדיו שלא גרמה לעלייה בטמפרטורה.
יותר ויותר מחקר מראה על סכנה אפשרית לבריאות
גוף המחקר המדעי התומך בטענה כי לקרינה בלתי מייננת יש השפעות ביולוגיות שיכולות להביא לנזק בריאותי בטווח הזמן הארוך, הולך וגדל עם חלוף השנים. גוף מחקר זה מראה כמה השפעות ביולוגיות שמתקיימות לאחר חשיפה יחסית קצרה לרמות נמוכות של קרינה בלתי מייננת, כמו במקרה של שדה מגנטי בתדר נמוך (מרשת החשמל , מכשירי חשמל, שנאים, חימום תת רצפתי , ומקורות נוספים) וקרינת רדיו (מציוד אלחוטי וטלפונים סלולרים, ציוד WIFI, אנטנות סלולריות ועוד).
יש מי שמזהיר וקובע שיש סיכון
במהלך השנים מספר ממשלות וגופיים בין לאומיים פרסמו אזהרות לציבור בנוגע לחשיפה לקרינה מרשת החשמל וקרינת רדיו. ככל שיש יותר ויותר מחקרים ויותר הוכחות (להשפעה ונזקים), ככל שהנושא מתברר והמודעות לו הופכת נפוצה יותר, מפורסמות יותר אזהרות לציבור, ויותר דוחות פורסמו וקבעו כי חשיפה כרונית לקרינת רדיו וקרינה מרשת החשמל אינה בריאה, ויכולה להיות בעלת השפעה בריאותית שאינה קשורה להשפעות קצרות הטווח (חימום בקרינת רדיו והפעלה של שרירים בקרינה מרשת החשמל). זאת כאשר גופים, ממשלות, וועדות תקינה וגופים בין לאומיים אחרים ממשיכים לגרוס כי קרינה בלתי מייננת אינה מסוכנת בריאותית, תוך כדי כך שתעשיית הסלולרי והאלחוטי ממשיכה בפריסה ושיווק של טכנולוגיות אלחוטיות מבוססות קרינת רדיו בכל העולם.
האם אנחנו יודעים מספיק?
הוויכוח האקדמי והציבורי נמצא בעיצומו, אני בדעה כי כבר היום יש מספיק ידע מחקרי מבוסס על השפעות ביולוגיות וסיכון בריאותי מחשיפה לקרינה כדי לבצע צעדים מרחיקי לכת לצמצום החשיפה. אני מאמין כי כל אחד צריך לקרוא ולהחליט בעצמו ולעצמו מה היא דעתו בעניין, לפחות עד שיהיה קונצנזוס בעניין.
מנגד נמצאים מי שטוען כי הגישה שיש לנקוט בה היא "בטוח לשימוש עד שיוכח אחרת מעל ומעבר לכל ספק". גישה זו מאפשרת המשך שימוש בטכנולוגיות או חומרים עד שיהיה ברור מעל לכל ספק שהם אינם בריאים או מסוכנים. המחיר הוא חיי אדם ופגיעה בבריאות של הציבור בכל התהליך של צבירת הראיות. גישה זו אכזבה את האנושות כבר מספר פעמים, רק במאה העשרים הדבר קרה הדבר בעופרת, אסבסט, קרינת רנטגן, סיגריות וטבק, וחומרים נוספים.
מה אומרים המומחים בישראל?
ובכן בתחום זה יש שני אנשים שנחשבים סמכות בארץ בנושא. הראשונה היא פרופ' סיגל סדצקי, חוקרת סרטן וראש מכון תנוד"ע, יועצת למשרד הבריאות בנושא קרינה בלתי מייננת אשר הייתה חלק מהצוות של מחקר האינטרפון (ניהלה את הזרוע הישראלית שלו, ראו למטה), ואשר במסגרתו מצאה קשר בין שימוש בסלולרי לסרטן בבלוטות הרוק וכן תרמה למציאת הקשר בין שימוש בסלולרי לסרטן גליומה בשימוש של מעל 27 דקות ביום (ראו למטה הסבר מפורט על המחקר). בכמה הזדמנויות הסבירה פרופ' סדצקי כי לקרינת רדיו ברמות שלא מחממות, יש כנראה השפעות וכי מחקרים שמצאו השפעות ותחלואה הם חשובים ומקדמים את הסברה שיש סיכון. מצד שני פרופ' סדצקי לא הובילה עד היום הכרה ברגישות לקרינה או בהשפעות הביולוגיות והבריאותיות של חשיפה לקרינה בלתי מייננת.
פרופ' סיגל סדצקי – " "אני חושבת שאנחנו נמצאים היום בהנחת עבודה שאכן הטלפונים הסלולריים יודעים לסרטן"
הקטע המתאים ביותר לנושא זה הוא ראיון עם פרופ' סדצקי (ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות ומומחית בקרינה וסרטן) בחדשות 2 על מחקר הNTP שחזר למעשה על תוצאות מחקר האינטרפון. בראיון זה פרופ' סדצקי אומרת כי היא חושבת ש"אני חושבת שאנחנו נמצאים היום בהנחת עבודה שאכן הטלפונים הסלולריים יודעים לסרטן" (אפשר לראות את כל הקטע ואפשר להתחיל מ1:36) – https://youtu.be/IVvfDNlZoaw. ראיון נוסף של סדצקי, בנוגע למחקר ה NTP, ניתן להילה קובו מאתר וואלה וזמין בקישור – https://news.walla.co.il/item/2965687
פרופ' סטיליאן גלברג – יש השפעות ביולוגיות ברמות נמוכות מהתקן
המומחה השני בתחום בארץ הוא פרופ' סטיליאן גלברג , ראש תחום קרינה ורעש במשרד הגנת הסביבה (למעשה הוא הרגולטור). פרופ' סטיליאן גלברג הסביר והצהיר בכמה וכמה הזדמנויות כי התקנים לקרינת רדיו (המבוססים על חום) אינם מגנים וכי יש השפעות ביולוגיות ברמות נמוכות יותר מהן. להלן קישור להצהרתו של פרופ' סטיליאן גלברג, בוועדה בכנסת, בנוגע לתקן לקרינה מאנטנות סלולריות, אשר אינו מגן, מבוסס על אפקט תרמי בלבד והסבר על חלק קטן מהתופעות וההשפעות של קרינה בלתי מייננת. מצד שני פרופ' סטיליאן גלברג לא הוביל או מוביל מהלכים של קביעת תקן לחשיפה לקרינת רדיו שיהיה נמוך מרמות בהן נגרמות השפעות ביולוגיות. למעשה לפעמים נדמה כי הוא מעכב תקן כזה וממתין להמלצה של זרוע של ארגון הבריאות העולמי בנושא. קישור לסרטון בו נאמרים הדברים מתוך ישיבה בוועדה בכנסת – https://youtu.be/Dlys4SETT3s
מחקר ומדע – דפי המשנה
בדפי המשנה נביא סיכומי מחקרים, מאמרי עמדה, אזהרות של גופים בין לאומים ולאומיים, על המסוכנות של חשיפה כרונית לרמות נמוכות יחסית של קרינה בלתי מייננת ומגוון מחקרים המראים על שינוי, השפעה, נזקים, תחלואה ועלייה בסיכון בחשיפה לקרינה בלתי מייננת.
סיכומי מחקרים, מאמרי עמדה, אזהרות וחוות דעת של קבוצות ומדיניות על קרינה בלתי מייננת
לפניכם הצהרות, אזהרות וסיכומי מחקרים על קרינה בלתי מייננת, של גופים בין לאומיים , לאומיים וקבוצות מחקר בדבר ההשפעות הביולוגיות והסיכון הבריאותי האפשרי של חשיפה לקרינה בלתי מייננת.
ארגון הבריאות העולמי – 2011 – קרינת רדיו מסרטן אפשרי
לאחר שנים של הכחשה גורפת לנזקים של קרינה בלתי מייננת בתדר גבוה (סלולר-אלחוטי) שינה ארגון הבריאות העולמי גישה והכיר בקרינה זו כמסרטן אפשרי. הקביעה מבוססת על מחקרים אפידמיולוגיים שהראו על פגיעה בבני אדם כתוצאה מחשיפה לקרינה. השינוי הדרמטי לווה בהתרחשויות דרמטיות לא פחות במסדרונות הארגון ובשורות הוועדה הבין לאומית לחקר הסרטן שם התגלו ברגע האחרון ניגודי אינטרסים ועולו חדשות קשות על התערבות של התעשייה בתהליך קבלת ההחלטות.
B. whereas wireless technology (mobile phones, Wi-Fi/WiMAX, Bluetooth, DECT landline telephones) emits EMFs that may have adverse effects on human health,
28. Calls on Member States to follow the example of Sweden and to recognise persons that suffer from electrohypersensitivity as being disabled so as to grant them adequate protection as well as equal opportunities;
החלטת מועצת אירופה – 2011
מועצת אירופה אישרה את החלטת הועדה האירופאית לבטיחות לקרינה בלתי מייננת בדבר הסכנות הגלומות בחשיפה לקרינה בלתי מייננת בתדרי רדיו-סלולר ואת שורת ההמלצות (בין השאר צמצום שימוש, עידוד מודעות, הגבלות על פרסום ומכירה לנוער ולילדים, הגנה על מדענים, המלצה לתקנים ברמה של 0.1 מיקרו-וואט לסמ"ר ועוד) שהוועדה המליצה עליהן כמה שבועות קודם לכן. ההחלטה אינה מחייבת אבל סוללת את הדרך לחקיקה במדינות אירופה עצמן.
דוח בין משרדי של ראשי משרדים בממשל על ההשפעות והנזקים של קרינת רדיו בשימוש תשתית סלולרית ואלחוטית. למרות שהדוח לא חד משמעי הוא מביא מקורות מחקריים המראים על השפעות ביולוגיות ותחלואה בסביבה של אנטנות. קישור – http://www.indiaenvironmentportal.org.in/files/file/IMC%20Report.pdf
דוח בין לאומי שפרסמו 29 מדענים ( 10 רופאים, 21 דוקטורים , 3 בעלי תואר שני) מובילים בתחום הקרינה הבלתי מייננת. הדוח פורסם לראשונה בשנת 2007 ומכיל סיכום מקיף של כ 2000 מחקרים בתחום (http://www.bioinitiative.org/) . בעקבות פרסום הדוח שונו התקנים בחלק ממדינות אירופה. בשנת 2012 פורסם עדכון של הדוח המכיל עוד 1800 מחקרים. בעדכון הדוח מזהירים כותביו כי העדויות המדעיות מבוססות יותר ומראות על פגיעה ונזקים קשים זאת תוך כדי שהשימוש בטכנולוגיות סלולריות-אלחוטיות מעמיק ונכנס לכל בית ללא יידוע הציבור על הסכנות ותוך כדי הסתרה מכוונת של הסכנה. באתר הקבוצה מפורסם סיכום בטבלה צבעונית של חלק מהמחקרים המצביעים על אפקטים ביולוגיים של קרינת רדיו ברמות נמוכות בהשוואה לתקנים היום. בטבלה זו מובאים המחקרים בצמוד לרמת הקרינה בה נראה שינוי ונזק. הסיכום מאפשר הבנה מהירה כי גם רמות מאוד נמוכות של קרינת רדיו גורמות להשפעות ונזקים במערכות ביולוגיות. גלשו לאתר של הדוח וחפשו "(RF COLOR CHATS" ( http://www.bioinitiative.org/rf-color-charts/)בדף הראשי.
הביקורת שהופנתה על הדוח היא שהוא "חד צדדי". ובכן זה רק הגיוני שהוא חד צדדי מכיוון שנועד לרכז ולבחון מחקרים שהראו השפעות ביולוגיות ובריאותיות של קרינה בלתי מייננת בעוד גופים אחרים כמו ארגון הבריאות העולמי וICNIRP מתעלמים לרוב ממחקרים אלו (האם גם הם חד צדדים?).
מחקר REFLEX
בוצע על ידי 12 מכוני מחקר ב-9 מדינות שונות באירופה ונועד לבדוק האם קיים נזק גנטי בחשיפה לקרינת רדיו(RF) ושדות מגנטיים בתדר נמוך(ELF). החוקרים מצאו שינויים גנטיים ושינויים בביטוי הגנטי בגנים רבים ובחלבונים לאחר חשיפה לקרינת רדיו ושדה מגנטי בתדר נמוך ברמות נמוכות מתקני החשיפה, על תאים חיים בצלחות בדיקה (IN VITRO) . הממצאים הראו על אפשרות של נזק ארוך טווח בגוף ביולוגי חי, בדם ובמוח בגלל שימוש בסלולרי וחשיפה לקרינה ממקורות אחרים. המסקנות היו כי נזק ביולוגי במעבדה הוא אמיתי ויש להמשיך לבדוק ולחקור נזקים ארוכי טווח על בני אדם (IN VIVO)
ועדה בין לאומית של מדענים לבטיחות קרינה פרסמה סקירה של מחקרים בתחום המראים על השפעות פיזיולוגיות וסיכון בריאותי מרמת התא הבודד עד לרמת הגוף כולו. – http://www.icems.eu/
החלטת ונציה 2006 – https://www.icems.eu/docs/Venice_Resolution_0608.pdf בהחלטה מעלים שוב, צוות בין לאומי של חוקרים בתחום, דאגה מההשפעות הביולוגיות והבריאותיות של חשיפה לקרינה בלתי מייננת. קוראים לחקר המנגנונים הביולוגים הלא תרמים של הקרינה. יוצאים נגד התקנים הבין לאומיים הלא מגנים והגישה הרגועה של התעשיה כלפי הסיכון האפשרי. החוקרים מכירים בגידול בהישנות של רגישות לקרינה באוכלוסיה וכן בסבל הרב הנגרם לרגישים לקרינה, וקוראים להכרה ברגישות לקרינה.
"As stated in the Benevento Resolution of September 20061 , we remain concerned about the effects of human exposure to electromagnetic fields on health. At the Venice Workshop, entitled, “Foundations of bioelectromagnetics: towards a new rationale for risk assessment and management,” we discussed electrohypersensitivity, blood brain barrier changes, learning and behavioral effects, changes in anti-oxidant enzyme activities, DNA damage, biochemical mechanisms of interaction, biological damage and, experimental approaches to validate these effects. As an outcome, we are compelled to confirm the existence of non-thermal effects of electromagnetic fields on living matter, which seem to occur at every level of investigation from molecular to epidemiological." …. … … "We recognize the growing public health problem known as electrohypersensitivity; that this adverse health condition can be quite disabling; and, that this condition requires further urgent investigation and recognition.
We strongly advise limited use of cell phones, and other similar devices, by young children and teenagers, and we call upon governments to apply the Precautionary Principle as an interim measure while more biologically relevant standards are developed to protect against, not only the absorption of electromagnetic energy by the head, but also adverse effects of the signals on biochemistry, physiology and electrical biorhythms."
05/2015 – כ190 מדענים ומהנדסים פנו לארגון האומות בדרישה להחמרה בתקני החשיפה לקרינת רדיו
לנהרט הדרל 2014 – סה"כ המחקרים על הקשר בין קרינת רדיו לתחלואה בדגש על סרטן כתוצאה משימוש בסלולרי עומדים בתנאי "פרוטוקול היל" HILL VIEWPOINT
במאמר המדעי אחד מבכירי המדענים בתחום הקרינה הבלתי מייננת והקשר שלה לסרטנים, ד"ר לנהרט הרדל, מסביר הרדל כי מאז קביעת ארגון IARC (הארגון הבין לאומי לחקר הסרטן – גוף של ארגון הבריאות העולמי) ב 2011 כי קרינת רדיו-סלולר היא מסרטן אפשרי בבני אדם, הצטבר מחקר מדעי חדש (הן מחקר CERENAT והן מחקריו האחרונים). סה"כ הממצאים עומד בפרוטוקול "HILL VIEWPOINT" ששימש להגדרת עישון כמסרטן וודאי בבני אדם ולכן לדעתו יש כבר מספיק הוכחות מדעיות כדי להגדיר חשיפה לקרינת רדיו כמסרטן וודאי בבני אדם!!! כל זאת מסכם ומסביר המדען במאמרו – http://www.degruyter.com/view/j/reveh.2013.28.issue-2-3/reveh-2013-0006/reveh-2013-0006.xml
מדענים בכירים טוענים כי האדויות לקשר בין שימוש בסלולרי לסרטן מספקות לקביעת "מסרטן וודאי בבני אדם"
המאמר שהוגש על ידי ארבע מדענים מובילים בתחום, אנתוני מילר (פרופסור לבריאות הציבור, אוניברסיטת טורונטו), לויד מורגן (מהנדס בצוות ה EHT) דברה דיוויס (מנהלת את ה EHT וכן פרופסור אורח באוניברסיטה העברית בירושלים) ואיריס אודסין (בית ספר לבריאות הציבור של רוטגרס ארה"ב), ואשר התפרסם בשבועון המדעי "Environmental Research", סקר את החומר המדעי החדש בתחום קרינת הרדיו וקרינה מסלולריים והגיע למסקנה כי הראיות הקיימות תומכות בהיותה של קרינה מטלפונים סלולריים גורם מסרטן בבני אדם. החוקרים מדווחים על סיכון יתר בסרטני מוח, סרטנים במערכת הווסטיבולרית (מערכת שיווי המשקל באוזן), סרטנים בבלוטת הרוק, אשר קשורים לשימוש בסלולרי.פירוט:
החוקרים מדווחים כי בין 2011 ל2017 פורסמו 9 מחקרים חדשים שמראים על עלייה בסיכון לסרטני מוח כתוצאה בשימוש בסלולרי.
4 מחקרים (3 ב 2013 ו1 ב 2014) הראו על עליה בסיכון לסרטנים במערכת הווסטיבולרית.
חשש לקשר לסרטנים אחרים כגון: סרטן השד (גברים ונשים), אשכים, לוקמיה, בלוטת התריס.
בהתאם לחומר המדעי החדש והקיים הממצאים הקיימים קוראים המדענים לעדכון של הגדרת IARC את קרינת רדיו כ"מסרטן אפשרי בבני אדם" (קבוצה 2B) לרמה הגבוהה ביותר בחומרתה , "מסרטן ודאי בבני אדם" קבוצה 1.
הצהרת ניקוסיה – 16 צעדים לצמצום חשיפת הציבור לקרינה בלתי מייננת לא בריאה
הצהרת ניקוסיה בנושא קרינה בלתי מייננת – אגודת הרפואה הקפריסאית, לשכת הרופאים האוסטרית, והוועדה הקפריסאית לבריאות ילדים וסביבה חתמו בנובמבר 2017, במהלך כנס מדעי בנושא, על הצהרת ניקוסיה לקרינה בלתי מייננת (קרינת רדיו ושדות אלקטרומגנטים), הכוללת גם 16 צעדים לצמצום חשיפה על ידי הציבור. ההצהרה המשותפת – http://www.cyprus-child-environment.org/images/media/assetfile/HMA%20S_EN_17.pdf
3 מדענים, 210 דפים, 1200 מחקרים, על השפעות קרינת רדיו על הסביבה , צומח וחי
דוח מדעי, בן 210 עמודים, הסוקר 1200 מחקרים, שנכתב על ידי שלושה מומחים בתחום, מזהיר מהשפעות של קרינת רדיו מאנטנות סלולריות וטלפונים סלולרים על צמחים ובעלי חיים. לדברי החוקרים ההשפעה של הקרינה על הצמחים ובעלי החיים משמעותית ופנייה שלהם בעבר לרגולציה בארה"ב נענתה בשתיקה. לטענתם (וגם לדעתי) הרגולציה בארה"ב (ולדעתי גם בארץ) שבוייה בידי התעשיה ולמעשה משרטת אותה נאמנה בכך שהיא דוחה כל הכרה בנזקים וכל קריאה לזהירות מוגברת.
הנרי לאי – סיכום מחקרים על קרינה בלתי מייננת בשלושים השנה האחרונות (פורסם 2024)
על פי מאמר של ד"ר הנרי לאי , מבחירי החוקרים בתחום, ב30 בנה האחרונות התבצעו יותר מ2500 מחקרים על השפעות שלליות של קרינת רדיו, שדה מגנטי וחשמלי בתדרים נמוכים ואפילו שדות סטטים. רוב המחקרים מראים על השפעות חוזרות ונשנות של הקרינה.
מתוך הסיכום של ד"ר מוסקוביץ את המאמר:
Radio frequency radiation (RFR)
89% (n=316) of 354 RFR oxidative effects (or free radical) studies published since 1997 reported significant effects including 95% (n=82) of 86 studies with a SAR (specific absorption rate) ≤ 0.40 watts per kilogram (which is ten times less than the 4.0 W/kg threshold of harm that the FCC and the ICNIRP use to base their RFR exposure limits).
77% (n=333) of 435 RFR neurological studies published since 2007 reported significant effects.
83% (n=280) of 335 RFR reproduction and development studies published since 1990 reported significant effects. Among the studies that reported significant effects, 56 studies used an exposure with a SAR ≤ 0.40 W/kg and 37 studies had a SAR ≤ 0.08 W/kg.
Extremely low frequency (ELF) and static electromagnetic fields
91% (n=286) of 316 ELF/static EMF oxidative effects (or free radical) studies published since 1990 reported significant effects.
84% (n=288) of 344 ELF/static EMF genetic effects studies published since 1990 reported significant effects including 95% (n=168) of 177 studies of gene expression.
91% (n=315) of 345 ELF/static EMF neurological studies published since 2007 reported significant effects.
75% (n=65) of 87 ELF/static EMF reproduction and development studies published since 1990 reported significant effects.
הבסיס לתקנים אינו מדעי – רון מלניק וה ICBE-EMF (הוועדה הבין לאומית להשפעות ביולוגיות של קרינה בלתי מייננת)
מאמר זה משנת 2022, שנכתב על ידי רון מלניק (המדען שתכנן את הניסויי במחקר ה NTP) ופורסם מטעם הוועדה הבין לאומית להשפעות ביולוגיות של קרינה בלתי מייננת (ICBE-EMF) קובע כי הבסיס לתקנים (הן תקנים של ה FCC וICNIRP לחשיפה סביבתית והן התקנים של SAR לחשיפה אישית ממכשירים כמו טלפונים סלולריים) אינו מדעי אלא כמה הנחות יסוד שגויות שאינן עומדות במבחן המציאות. המאמר מפרט את הנחות היסוד השגויות (בראש ובראשונה שתי הנחות יסוד: שכל השפעה ביולוגית נגרמת בגלל אפקט החימום של הקרינה, וההנחה שקרינת רדיו לא גורמת להשפעות אחרות כאשר הקרינה ברמה שלא מחממת את הגוף, ועוד 12 הנחות יסוד אחרות שלא פורסמו אבל כן בוצעו על ידי ה FCC וICNIRP).
בנוסף המאמר מביא ומפרט מחקרים שמראים על נזקים ביולוגיים ובריאותיים ברמות של קרינת רדיו שלא גרמו לחימום ונמוכות מהספים של הFCC, ICNIRP וה SAR (היווצרות ראדיקאלים חופשיים, נזק לDNA, נזקים לשריר הלב, סרטנים,נזק לזרע, אפקטים נורולוגים, כולל רגישות לקרינה). כמו גם מחקרים שהראו על קשר סטיסטי בין חשיפה לקרינת רדיו לסרטני מוח ובלוטת התריס.
לטענת החוקר ICNIRP, והFCC לא עידכנו בשנת 2020 את התקנים שנקבע בשנת 1990 תוך כדי שהם מתעלמים מהחומר המדעי המראה על נזקים ביולוגיות ברמות קרינה נמוכות מהתקנים, וכן כי הנחות היסוד שמאחורי התקנים שגויות. כך נוצר מצב שהתקנים אינם מגנים על עובדים, ילדים, אנשים רגישים, והציבור הכללי הן מנזקים קצרי טווח ונזקים ארוכי טווח.
החוקר קובע כי התקנים חייבים להיות מבוססים על ראיות מדעיות ולא על הנחות יסוד שרירותיות, בוודאי לאור הגידול בחשיפה לקרינת רדיו סביבתית בשל הפריסה של דור חמש בסלולר.
דוח מיוחד של הוועדה הבין לאומית לחקר השפעות ביולוגיות של קרינה בלתי מייננת קובע כי:
העליה במספר הרגישים לקרינה נובעת מהגידול בחשיפה לקרינה בלתי מייננת בשנים האחרונות.
תסמינים של רגישות לקרינה יכולים להופיע בעקבות שימוש בציוד (טלפונים סלולריים, טלפונים אלחוטיים, מחשבים אלחוטיים, ראוטרים אלחוטיים-וייפיי, מוני חשמל-מים-גז חכמים) או חשיפה לתשתיות (אנטנות סלולריות, רכבים חשמליים, קווי מתח, מוצרי חשמל ביתייים) , וגם בעקבות חשיפה למקורות נמוכי קרינה אחרים.
חשיפה לקרינה בלתי מייננת, גם ברמות הנחשבות נמוכות, משפיעה על כל היצורים הביולוגים המשתמשים גם בשדות אלקטרומגנטים ביחד עם שינויים כימיים לתקשורת גופית.
רגישות לקרינה היא תגובה פיזיולוגית רב מערכתית, עם תסמינים שיכולים להיות שונים מחולה לחולה בגלל שינוים פיזיולוגים ואנטומיים.
התסמינים כוללים: בעיות שינה, תשישות, כאבי ראש, סחרחורות, שינויים בדופק, טינטון, פריחות על העור, התפרצות של רגישות לכימיקלים, בעיות ראיה, בעיות בחישה, מצבי רוח ועוד.
הנזק התפקודי של רגישות לקרינה זוהה ומוכר במחקרים רבים, ועל ידי גופים רבים, כולל ארגון הבריאות העולמי.
מצב בריאותי חמור זה משפיע על בים 3% ל5% מהאוכלוסיה בעולם המודרני.
במקרים רבים החשיפה לקרינה היא לא וולנטרית ולא ניתנת לבקרה או צמצום על ידי הציבור.
התסמינים מופיעים בתגובה לחשיפה בכמה סדרי גודל נמוכה מהתקנים הקיימים והמקובלים.
רשויות בריאות ומדיניות לא חוקרות תלונות בנושא.
ככל שהשימוש והחשיפה יגדלו , כך צפויים לעלות מספר הרגישים לקרינה בעולם.
לכן החשש של חברי הגוף הוא כי רגישות לקרינה היא משבר הומני מתגבר.
חברי הגוף חקרו מבצעים מעקב על חומר מדעי רב , כולל מחקר רב ודיווחים על מקרים פרטיים.
מטרת הגוף היא להביא להכרה ברגישות לקרינה כנגרמת מחשיפה לקרינה.
יש להכיר בנפגעים הרגישים לקרינה בעלי צרכים מיוחדים , כדי לאפשר להם גישה למגורים, טיפול בריאותי, חינוך, תעסוקה, הזדמנויות, שיוויון וגישה לשירותים ציבוריים.
הכרה זו צריכה להוביל למחקר נוסף, העלת המודעות בציבור לנזקי הקרינה, וקריאה להורדת רמות החשיפה המותרות. זאת לא רק כדי להגן על רגישים לקרינה אלא גם כדי לצמצם את מספר הנפגעים בעתיד.
סיכומים נוספים של מחקרים על קרינה בלתי מייינת באתרים חיצוניים
רשימת מחקרים (לכאן ולכאן) באתר powerwatch – רשימת מחקרים מקיפה הכוללת מחקרים שמראים על פגיעה שינוי והשפעות בצד מחקרים שלא מראים כל שיוני בחשיפה לקרינות מסוגים שונים.
בפרק זה נביא רשימה קצרה של מחקרי מפתח על השפעה ותחלואה מקרינת רדיו, תת סוג של קרינה בלתי מייננת.
יותר ויותר מחקרים מראים על השפעות ביולוגיות בעת חשיפה לקרינת רדיו ברמות נמוכות יחסית. אפילו ברמות שלא גורמות לחימום. בעמוד זה ניתן הצצה לכמה מחקרים בסיסים בתחום שלדעתנו מיצגם את הנושא. ראשית מחקרים על השפעות ביולוגיות של קרינת רדיו, משם למחקרים על סלולרי וסרטן, בהמשך מחקר על חשיפות תעסוקתיות וחשיפה מאנטנה סלולרית. נסיים בכמה מחקרים ישראלים בנושא. בסוף העמוד נקשר לרשימות נוספות של מחקרי מפתח על השפעה ותחלואה מקרינת רדיו בפרט וקרינה בלתי מייננת בכלל.
השפעות קרינה מסלולרי בתקן CDMA על פעילות המוח – נורה וולקוב 2011
שבירת מחסום דם מוח ונזק לתאי עצב במוח של חולדות – סלפורד 2003
Leif G. Salford 2003 – "Nerve Cell Damage in Mammalian Brain after Exposure to Microwaves from GSM Mobile Phones"במחקר זה הראו צוות המדענים פגיעות במוח חולדות, הן ברקמת המוח והן בתאי עצב, עקב חשיפה של החולדות לקרינה. הפגיעות ברקמות המוח היו כתוצאה מדליפת דם דרך דפנות כלי הדם במוח לחלל המוח וזאת לאחר שהחשיפה לקרינה גרמה לשבירת מחסום דם מוח. הנזקים לתאי עצב נגרמו כתוצאה מחשיפה לקרינה ברמות שלא גרמו לחימום. חלק מהניסיונות לחזור על תוצאות המחקר לא עלו יפה בגלל ששיטת ההמתה של החולדות בסוף הניסוי ושיטת לקיחת הדגימות לא התבצעו בהתאם לפרוטוקול המקורי של הניסוי וגרמו בעצמן לנזק לרקמות ולתאים.יש לציין כי שבירת מחסום דם מוח הוא הסבר מקובל לתופעת כאבי הראש בקרב אנשים שנחשפו לקרינה. קישור למחקר המלא:http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1241519/pdf/ehp0111-000881.pdf קישור לוידאו של הרצאה של ד"ר סלפורד בנושא קרינת רדיו: http://youtu.be/E_WJ_aJPWIA בתמונה בצד שמאל מוח של חולדה שלא הוקרנה ובתמונה בצד ימין מוח של חולדה שכן הוקרנה, הכתמים המסומנים הם למעשה הצטברויות של חלבונים שדלפו מכלי הדם במוח כאשר מחסום דם מוח הוסר כתוצאה מהחשיפה לקרינה.מחסום דם מוח עוצר את מעבר החומרים הנמצאים בדם, כגון חלבונים, רעלים, פסולת ועוד, למוח.דליפה של חומרים מכלי הדם במוח לתוך המוח יכולה ליצור קרישי דם, לחץ פנים גולגלתי, נזק מוחי ועוד.
בעת האחרונה המאמר המלא של ד"ר ניל צרי נמחק מאתר סקרייבד. חלקים מהדברים של ד"ר ניל צרי נמצאים במאמרים הבאים בקישורים הבאים. פשוט פתחו את המאמרים וחפשו את המילה " Motorola"
בצילום הבא יש שלוש תמונות, הראשונה משמאל היא של קבוצה של מולקולות DNA שלא הוקרנה עליה שום קרינה, וכפי שנראה אין שברים.בתמונה השנייה (האמצעית) מולקולות ה DNA הוקרנו בקרינת רנטגן וניתן לראות שברים הנראים כמו שובל של כוכב שביט.בתמונה השלישית (בצד ימין) נראית מולקולת DNA שהוקרנה בקרינה בלתי מייננת הדומה לקרינה ממכשיר סלולרי ברמה "בטוחה" שלא גורמת לחימום ובתדר של 2.45 ג'יגה הרץ, גם בתמונה הזו ניתן לראות בבירור שברים של מולקולות DNA היוצרים מבנה דומה לשובל של כוכב שביט.מקור התמונות במחקר :"Single- and double-strand DNA breaks in rat brain cells after acute exposure to radiofrequency electromagnetic radiation"
היווצרות רדיקליים חופשיים והשפעה על מערכת התקשורת הפנימית של התא – Friedman J 2007:
במחקרם "Mechanism of short-term ERK activation by electromagnetic fields at mobile phone frequencies." משנת 2007 מראים פרופסור רוני זגר וד"ר יוסי פרידמן ממכון ויצמן בישראל, כי חשיפה לקרינה סלולרית מביאה להיווצרות של רדיקלים חופשיים ומשפיעה על מערכות התקשורת הפנימיות בתא חיי. השפעה על מערכת התקשורת הפנימית של התא משמעותה שיבוש באופן פעולתו התקין של התא, ויכולה לגרום לשינויים בפעולותיו, התחלקותו ובתפקודים נוספים שלו. הגורם להשפעה זו הוא היווצרות של רדיקלים חופשיים בתא ובסביבתו. הופעה של רדיקלים חופשיים בתא ובסביבתו גורמת לנזק. כאשר ההופעה חוזרת ונשנית פוטנציאל הנזק הולך וגדל. מחקר זה הוא פורץ דרך מפני שהוא מראה את מנגנון ההשפעה והנזק מתחילתו עד סופו. המחקר התבצע ברמות קרינה שלא גרמו לעלייה בטמפרטורה או לאפקט תרמי.
מחקר האינטרפון – שימוש של 27 דקות סלולרי ביום הוביל לעלייה בסיכון לסרטן
מחקר האינטרפון זכה לפרסום רב. הוא נוהל בכ-13 מדינות במקביל. מומן בחלקו על ידי האיחוד האירופאי ותעשיות הסלולר. הסתיים ב-2005 ופרסום תוצאותיו נדחה שוב ושוב (אולי בניסיון להרוויח זמן) כחמש שנים. לבסוף פורסמו תוצאותיו (בצורה מגמתית) בשנת 2010 תחת הכותרת: "לא נמצאה עלייה בתחלואת סרטני ראש (משני סוגים) במשתמשי סולולר רגילים". מבט פנימה (פסקה שלישית שורה תשיעית) מגלה את ההפך הגמור והמחקר מצביע על עלייה של 40% בתחלואת סרטני מוח בקרב משתמשים שהשתמשו בסלולר יותר מ-27 דקות ביום, מה שנחשב היום למשתמש המשתמש בסלולרי פחות מהממוצע.עיון נוסף בתוך הנתונים מגלה מספר רב של בעיות וחוסר דיוקים. שני הנספחים שצורפו למחקר (אבל לא זכו לתשומת לב) מראים על סיכון גדול עוד יותר (טבלה בעמוד מספר 4 – 118% סיכון יתר למי שדיבר במשך 10 שנים וסיכון יתר של 82% למי שדיבר מעל 27 דקות ביום על פני 10 שנים) על פי ניתוח וסיכום חוזר של תוצאות המחקר כאשר קבוצת המשתמשים שדיברו הכי פחות שימשה כקבוצת הביקורת. נספחי המחקר והתוצאות בהם, נשמרו בצל בעת פרסום המחקר בתקשורת העולמית והישראלית.
מחקר ה NTP 2016 – הסלולרי מסרטן, יש מנגנוני נזק ביולוגים!
מחקר פורץ דרך זה, בוצע בשלבים החל מ 2001 על ידי זרוע ה NTP של משרד הבריאות האמרקאי. עלה 25 מיליון דולר. עבר ביקורת עמיתים פנימית וחיצונית ופורסם בצורה מלאה (נכון לשנת 2019) תוכנן להראות ולהוכיח את הטענה שאין נזק ביולוגי ובריאותי ברמות חשיפה לקרינת רדיו שלא מחממות את הרקמה החייה. בניגוד דעת החקרים הראה על קשר בין חשיפה לקרינת רדיו מסוג GSM וCDMA לשני סוגים של סרטן, גליומה ושוואנומה של הלב(בו נפגעים אותם תאים שנפגעים באקוסטיק נוירומה), הראה על יותר תנאים קדם סרטניים בקבוצות המכרסמים שנחשפו בהשוואה לאלה שלא. הראה על יותר נזקים לDNA (!!!) בקבוצות החשיפה. בכך חזר על תוצאות של מחקרים אפידמיולוגים בבני אדם כדוגמת האינטרפון ומחקריו של הרדל. כמו כן חזר על תוצאות מחקרו של הנרי לאי (ואחרים) בדבר נזק לDNA מקרינת רדיו ברמות שלא מחממות.
הרחבות על מחקר ה NTP
שימוש בטלפונים סלולריים והסיכון לגידולי מוח סרטניים – לנארט הרדל
Mobile Phone Use and the Risk for Malignant Brain Tumors: A Case-Control Study on Deceased Cases and Controls
במחקרו פרופסור לנארט הרדל – Lennart Hardell) ) השווה בין השימוש בסלולרי ובטלפונים אלחוטיים של אנשים שמתו מגידול במוח, לשימוש בסלולרי אצל אנשים שנפטרו מגידול סרטני אחר ולאנשים שנפטרו מסיבה אחרת.
תוצאות המחקר הראו על קורלציה בין שימוש בטלפונים סלולריים והופעת גידולים במוח. הרדל הראה כי הסיכון גדל ככל שהשימוש גדל וכי הסיכון היה הגדול ביותר אצל קבוצת המשתמשים שדיברה יותר מאלפיים שעות. הרדל מצא כי בקבוצת המשתמשים אשר דיברו בסלולרי יותר מ-10 שנים הסיכון גדל פי 2.4 ((OR) = 2.4, and 95% confidence interval (CI) = 1.4–4.1. )
(בהשוואה לקבוצות הביקורת) ובקבוצת המשתמשים אשר דיברו יותר מ-2000 שעות הסיכון היה גדול פי 3.4 (OR = 3.4, 95% CI = 1.6–7.1) . כמו כן, מצא הרדל סיכון גבוהה יותר לסרטנים גם אצל אלה אשר עשו שימושש בטלפון אלחוטי, אך התוצאה לא הייתה מובהקת די הצורך (OR = 1.7, 95% CI = 0.8–3.4).
חשיבותו של מחקר זה היא בהשוואה של נפטרים מגידולי מוח לנפטרים מגידולים אחרים וסיבות אחרות. במחקרים אחרים נוטים לפעמים להשוות את ציבור הנפטרים מסרטן מוח לאנשים חיים. חשיבות נוספת של תוצאות המחקר היא שהתוצאות שהתקבלו היו חזרה על המגמה שנראתה במחקריו האחרים של הרדל (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=%22Hardell%20L%22[Author) .
מחקר זה הוא דוגמה למחקרים על אנטנות סלולריות. יצויין כי היום כבר קשה לבדוק נושא זה בגלל החשיפה של רוב הציבור לאותה קרינה מציוד סלולרי ואלחוטי אישי. במחקר בוצעה בדיקה בריאותית של אנשים הגרים במרחקים שונים מאנטנות סלולריות. התוצאות הראו על הופעת תסמינים רפואיים רבים בתלות במרחק מהאנטנה. המחקר התפרסם ומאוחר יותר הנתונים עובדו לידי התרשים בתחתית פסקה זו. המחקר – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12168254 Pathol Biol (Paris). 2002 Jul;50(6):369-73.
מחקר הצבא הפולני
הופעת סרטן בחיילים של הצבא הפולני שנחשפו לקרינה אלמ"ג בתדרי רדיו גבוהים (מיקרוגלים) של החוקר פרופ' סטניסלב סזמיג'לסקיS. Szmigielski , ראש המכון לרפואה צבאית של צבא פולין.
Cancer morbidity in subjects occupationally exposed to high frequency (radiofrequency and microwave) electromagnetic radiation.
במחקר נבדקו חיילי צבא פולין בשרות סדיר ומילואים. מחזורי הגיוס כללו כ- 128000 חיילים, מתוכם כ- 3700 נחשפו בשירותם לקרינת מכשירי קשר בתדרים סלולריים, וקרינת מכ"ם. בריאותם נבדקה כל שנה במשך כ-15 שנים (1971-1985 ), ונרשמו מחלות סרטניות שונות שאובחנו בהם. ניתוח סטטיסטי של התוצאות התחשב בקבוצות גיל וסוגי הסרטן.
התוצאות הצביעו בין היתר, על כך שהסיכון ללקות בסרטן היה גבוה פי 2.07, בחיילים שנחשפו לקרינות, ואחוזי ההחלמה שלהם היו נמוכים מאלה שלא נחשפו.
"Exposure to cell phones prenatally-and, to a lesser degree, postnatal-was associated with behavioral difficulties such as emotional and hyperactivity problems around the age of school entry"
אלו הן מסקנות מחקר ראשון בנושא אשר נערך בשיתוף אוניברסיטאות UCLA (קליפורניה ארה"ב) ו Aarhus(דנמרק). המחקר נערך על ידי מילוי שאלון על ידי 13,159 אמהות לילדים בני 7 אשר עשו שימוש בהריון או/ו שילדיהן עושים היום שימוש בטלפון סלולרי. בשאלון נשאלו האמהות שאלות רבות על אופן השימוש ועל אופי התנהגות ילדיהן. הממצאים נראו כי השכיחות של בעיות התנהגותיות בילדים שאמהותיהם דיברו בסלולרי בזמן ההיריון או/ו שילדיהן השתמשו בסלולרי עד גיל שבע עומד על פי 1.8 מילדים שאמהותיהם לא עשו שימוש בסלולרי בזמן ההיריון או/ו שהם עצמם לא עשו שימוש בסלולרי עד גיל שבע.
מכוון שלדעת החוקרים הקרינה המגיעה לעובר בזמן ההיריון היא קטנה מאוד, עלו השערות כי הסיבה יכולה להיות שינוי ביוכימי אצל האימא בזמן ההיריון שנגרם כתוצאה משימוש האם בסלולרי וחשיפה שלה לקרינה. הסבר נוסף (הסבר שלי) הוא שגם רמות מאוד נמוכות של קרינה גורמות להשפעה הזו.
חשיפה של תאי דם לבנים לקרינה סלולרית גרמה לחוסר יציבות בכרומוזומים (עודף) – Korenstein R 2003
מעבר להיות החוקר ישראלי, שני מחקריו בתחום ראויים לציון בעקבות הממצאים שלהם, קורלציה של הממצאים עם מחקרים אחרים (למשל מחקרו של רוני זגר ויוסי פרידמן 2007, ומאמרו של מרטין פל על מנגנון ה VGCC) והן בגלל העת המוקדמת של פרסמו (2003).
בכנס "קרינה אלקטרומגנטית והגוף האנושי" הציג פרופסור רפי קורנשטיין, מהפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב, את עבודותיו בנושא ההשפעות של קרינה אלקטרומגנטית על תאים חיים בתדרים שונים. הממצאים הראו על מגוון השפעות על התא, השפעה על ממברנות התא, על החלבונים בו, על עודף כרומוזומים ועוד.
במחקר הראשון ( http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12524674 , PMID: 12524674 DOI: 10.1002/bem.10086 ) בוצעה חשיפה לקרינת רדיו בתדרים של 800MHz (רלוונטי לטלפונים ואנטנות סלולריות) וברמה של 2.9 SAR (ברמה לא תרמית) גורמת לעודף ב 4 כרומוזומים (בנוסף ל 23 זוגות הקיימים באופן נורמלי), תופעה שהיא אחת מהאינדיקציות להופעתה של מחלת הסרטן.
המחקר השני ( https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18666810 , PMID: 18666810 DOI: 10.1667/RR0944.1 ) בדק את השפעת קרינת הרדיו בתדרים של 100GHz) 0.1THz) ברמות שלא גרמו לחימום ומצא ממצאים והשפעות כגון נזקים כרומוזונאלים. למעשה מחקר זה חוזר על ממצאיו של הראשון, בתדרים גבוהים יותר וברמות נמוכות יותר. רלוונטיות אפשרית תהיה לשימוש בסורקי אבטחה בשדות תעופה ובתקשורת סלולרית דור 5.
לדבריו של פרופ' קורנשטיין, בחשיפה לקרינה נוצר שינוי בשדה החשמלי של התא. שינוי זה גורם, בין השאר, לתנועה של מטען חשמלי על דפנות התא הדומה לזו הנוצרת כחלק ממנגנון התקשורת של התא עם סביבתו (תאים אחרים לדוגמא, גם מחקרו של רוני זגר ויוסי פרידמן הראה שיבוש מערכות תקשורת בתא בעת חשיפה לקרינת רדיו). כאשר השדה החשמלי גדל נוצרים חורים במעטפת התא ובחשיפה גבוהה יותר (כלומר שדה חשמלי גבוה יותר) נוצרים אף קרעים הגורמים לכניסה ויציאה של חומרים מהתא לסביבתו ואף למוות מוקדם של התא. כתוצאה משינוי השדה החשמלי בתא מושפעים חלבונים בתוך התא ומאבדים את תפקודיהם וחלק מתכונותיהם.
חשיבות הממצאים היא כי נראה שינוי ונזק לתא החי ועודף כרומוזומים ברמות קרינה שלא גרמו לחימום.
נזק (שאינו מחימום) לעדשת העין מרמות קרינה אלקטרומגנטית – Ahuva Dovrat, Levi Schächter – 2008
Non-Thermal Electromagnetic Radiation Damage to Lens Epithelium""
מחקרם של פרופסור לוי שכטר וד"ר אהובה דברת ז"ל בנושא השפעת קרינה סלולרית על העין. מחקר זה קיבל הדים בקהילה המדעית בעולם כאשר הצביע על פגיעה בעדשת העין כתוצאה מחשיפה לקרינה אלקטרומגנטית בתדרים סביב 1 ג'יגה הרץ וברמות נמוכות פי ארבעה מהתקן.
המחקר מצא כי לאחר 36 שעות של חשיפה נגרמו שינויים בתפקוד האופטי של העין הגורמים לעיוות התמונות הנראות על העדשה. לאחר הפסקת ההקרנה מתרחש תיקון הדרגתי בעיוות אבל עדיין נראים במיקרוסקופ נזקים קבועים למבנה העדשה. נמצא כי נזקים קבועים אלו אינם נגרמים מהאפקט התרמי של הקרינה אלא מחיכוך החלקים המרכיבים את העדשה.
חשיבות המחקר – מציאת נזק שאינו קשור בעלייה בטמפרטורה בעין.
בתמונה למטה :A – קבוצת הביקורת, מבנה תאים אחיד של העדשה B – עדשה לאחר 90 מחזורים של הקרנות, הכתמים השחורים הם תאים שנפגעו. C – לאחר 192 מחזורים של הקרנות, יותר כתמים שחורים ויותר תאים מתים. D – עדשה שנחשפה לעלייה בטמפרטורה, שימו לב שהנזק שונה מבעדשות שהוקרנו.
מחקרי מפתח נוספים על השפעה ותחלואה מקרינת רדיו בפרט וקרינה בלתי מייננת בכלל
מחקרי מפתח על השפעה ותחלואה מקרינת רדיו בפרט וקרינה בלתי מייננת בפרט (גם קרינת רדיו וגם שדה מגנטי בתדר נמוך) על פי חלוקה לתתי נושאים ניתן למצוא בפרק מיוחד באתר – https://www.norad4u.co.il/studies-h/emf-studies-list/
מכירים מחקרי מפתח על השפעה ותחלואה מקרינת רדיו נוספים? שילחו לנו קישור בדף צור הקשר.
מחקרי מפתח על השפעה ותחלואה של קרינה מרשת החשמל
בעמוד זה נביא כמה מחקרי מפתח על השפעה ותחלואה של קרינה מרשת החשמל (למעשה שדות מגנטיים וחשמליים בתדר נמוך מאוד) תת סוג של קרינה בלתי מייננת.
השפעות שדות מגנטיים בתדר נמוך (קווי מתח גבוה)
שדות מגנטיים בתדרי רשת החשמל הוכרזו בשנת 2001 על ידי ארגון הבריאות העולמי כמסרטן אפשרי בבני אדם בדומה ל DDT. ההכרזה בוצעה לאחר שכמה וכמה מחקרים מהעולם שהראו כי אנשים ובעיקר ילדים שלמדו במוסדות חינוך או גרו מתחת או בצמוד לקווי מתח גבוה היו בסיכון גבוה יותר לפיתוח סרטן דם-לוקמיה. הרמה שהייתה גבולית מבחינת העלייה בסיכון היא של 2 מיליגאוס. בחלק מהחקרים לא נראה סיכן וזאת בגלל הנחת עבודה כי החשיפה היא עד 200 מטר מהקו בעוד במציאות קיימת חשיפה רק עד 50 מטר מהקו. גם במחקרים אלו, כאשר הוצאו הנתונים ונותחו מחדש בהתבסס על הנחת העבודה כי החשיפה היא עד 50 מטר, נמצא סיכון.
המלצות משרד להגנת הסביבה בארץ היו בעבר לרמה שרירותית של 10 מיליגאוס. לאחר כמה שנים הורדה רמת החשיפה המותרת ל 2 מיליגאוס בממוצע ל24 שעות, שוב באופן שרירותי, אבל לפחות רמה הייתה נכונה (לדעתי). בשנת 2012 שונתה ההנחיה (כנראה שהמשרד לא עמד בלחץ) לרמה של 4 מיליגאוס, שוב באופן שרירותי.
ישנו תקן גבוה לחשיפה רגעית(של ועדה בין לאומית בשם ICNIRP אשר בין אנשיה ישנם מומחיי תעשיה ואשר נגועה בניגוד אינטרסים) שעמד על רמה של 1000 מיליגאוס ושונה בשנת 2004 לכ 2000 מיליגאוס לחשיפה רגעית בלבד (ולא לוקח בחשבון שום השפעה ביולוגית חוץ מתגובה לא רצונית של שרירים). התקן הלא מגן הזה מאומץ כתקן לחשיפה ממושכת על ידי גופים רבים בעולם שיש להם אינטרס לקבל תקן גבוה כל כך כמו למשל חברת החשמל הישראלית.
בגלל שהנושא נמצא יותר (יחסית לקרינה סלולרית-אלחוטית-רדיו) בקונצנזוס אנחנו פחות עוסקים בו באתר. ובכל זאת להלן כמה מחקרים וקישורים מהם ניתן להתחיל ללמוד את הפן המדעי של נושא החשיפה לשדה מגנטי בתדרים נמוכים מאוד, תדרי רשת החשמל. מחקרים נוספים נמצאים בעמוד נוסף באתר זה המסכם מחקרים על השפעות של קרינה מקווי מתח גבוה.
מחקרים מובילים על הקשר בין שדות מגנטים מקווי מתח גבוה לסרטן
מחקרים ומאמרים המוכיחים כי רגישות לקרינה אמיתית ונגרמת מקרינה
בפרק זה נביא מספר מחקרים ומאמרים המוכיחים, או מקדמים את ההבנה, כי רגישות לקרינה אמיתית ונגרמת מקרינה. מחקרים אלו מבוססים בדרך כלל על מדידות אוביקטיביות של תסמינים או מדדים פיזיולוגים, ומאפיינים ביולוגים.
בעת האחרונה, וככל שההבנה בנושא הרגישות גדלה, מבוצעים מחקרים חדשים אשר בהם כן ניתן דגש על חשיפות מבוקרות בתנאים אידאלים (כאשר לא אמורה להיות חשיפה , אכן אין חשיפה), זמני התאוששות מספיקים, הבחנה בין סוגים של קרינה וסוגים של רגישות, וכן בביצוע בדיקות ולקיחת מדדים אובייקטיביים ולא רק לשאול את הנבדק האם הרגיש את הקרינה (למעשה תיקונים של הבעיות במחקרים אחרים שמראים לכאורה שרגישים לא מזהים קרינה). מחקרים אלו מבססים יותר ויותר את ההבנה כי רגישות לקרינה היא אמיתית ונגרמת מקרינה.
נבדקת, אשר מגדירה את עצמה כרגישה לקרינה, נחשפה בסדרת ניסויים מבוקרים לשדות חשמליים בעוצמה של 300 וולט למטר ובתדר של 60 הרץ, פיתחה כאבי ראש, תנודות לא רצוניות בשרירים, וקצב לב לא סדיר וזאת עד כ 100 שניות לאחר שהחשיפה החלה. בניסויים של חשיפה לשדה קבוע, שדה בתדרים משתנים ושדה אפסי נמצא כי הסימפטומים נגרמו בייחוד בשינויים בשדות (קיים ולא קיים – ON & OFF ), ופחות כאשר השדה היה קבוע. נמצא כי לנבדקת לא הייתה מודעות לקיום השדה (לא ידעה להבחין בקיום או בהיעדר השדה) וכי הסימפטומים הופיעו בצורה מובהקת כאשר השדה היה קיים.
במסגרת המחקר הנבדקת עברה סדרה של בדיקות נירולוגיות, מיפוי גלי המוח (EEG), בדיקת הדמיה מגנטית של המוח (MRI), בדיקות במעבדת שינה, (כולל צילומי וידאו ובדיקות EEG) , בדיקות דם, בדיקות תפקודי כבד, ספירת דם ובדיקות נוספות.
השורה התחתונה של המחקר היא כי רגישות לקרינה היא סינדרום נירולוגי הנגרם על ידי השפעות הסביבה (רמות קרינה סביבתיות).
בהרצאה הבאה, אשר קישור אליה ניתן בשורות הבאות, ניתנים פרטים על בדיקות של כ 400 רגישים לקרינה, מאפיינים ותוצאות מייצגות. תוצאות הבדיקות מוכיחות כי רגישות לקרינה היא אמיתית ואיננה בעיה פסיכולוגית או פסיכוסומטית. על סמך נתונים ממחקרו החליטה מועצת אירופה בשנת 2011 להכיר ברגישות לקרינה ולעודד את מדינות אירופה להכיר ברגישות לקרינה ולהגן על זכויות האדם של הרגישים לקרינה.
סריקת מוח בfMRI הראתה על הבדלים גדולים בין מוחם של רגישים לקרינה לשאינם
במסגרת מחקר פיילוט זה, בוצעו סריקות fMRI על מוחם של כ10 רגישים לקרינה ו69 אנשים שאינם רגישים. תוצאות הסריקות הראו על אי-נורמליות ברורה ויחודית בכל הרגישים לקרינה. לפיכח המחקר מחזק את האפשרות שרגישים לקרינה הם בעלי שוני בתפקוד המוח (ממצא פתולוגי) וכן שבדיקת ה fMRI יכולה להיות כלי אבחון לרגישים לקרינה. העובדה כי במהלך fMRI מתבצעת חשיפה לקרינה בלתי מייננת ברמות גבוהות (כ3000000 מיליגאוס ובנוסף קרינת רדיו) מעלה את האפשרות כי מוחם של הרגישים לקרינה הגיב בעת החשיפה-סריקה ולמעשה התוצאות של הסריקה הושפעו מהחשיפה עצמה (למעשה מוכיח חשיפה=>תגובה).
בתמונה, בצד ימין תוצאות סריקה של נבדק ביקורת, בצד שמאל תוצאות סריקה של נבדק רגיש לקרינה.
מאמר – האם נזק למיאלין על ידי קרינת רדיו יכול להסביר היווצרות רגישות לקרינה?
במאמר זה סוקרים הכותבים את השפעות קרינת רדיו ברמות נמוכות על שכבת המיאלין (משמש כשכבת בידוד על העצבים) וכן על השפעות פגיעה בשכבה זו על מצבו הנירולוגי של האדם ובעלי חיים. בין השאר מונים הכותבים כי חשיפה לקרינה בלתי מייננת הביאה לפגיעה בשכבת המיאלין של חולדות, פגיעה בשכבת המיאלין הביאה לסיכון יתר לתרשת נפוצה, נמצאה השפעה על פרוטיאינים המשמים ביצור המיאלין וכי תסמינים רבים אצל רגישים לקרינה דומים לתסמינים של אנשים בהם נפגעה שכבת המיאלין. קישור – DOI: 10.1080/10937404.2014.923356
מדריך האגודה האירופית למחלות סביבתיות לקרינה בלתי מייננת
צוות אירופי פרסם בסוף 2016 סקירה מחקרית וסיכום של דרכי מניעה,אבחון וטיפול בהשלכות רפואיות של חשיפה לקרינה בלתי מייננת ורגישות לקרינה.
Igor Belyaev, Amy Dean, Horst Eger, Gerhard Hubmann, Reinhold Jandrisovits, Olle Johansson, Markus Kern, Michael Kundi, Piero Lercher, Wilhelm Mosgöller, Hanns Moshammer, Kurt Müller, Gerd Oberfeld*, Peter Ohnsorge, Peter Pelzmann, Claus Scheingraber and Roby Thill EUROPAEM EMF Guideline 2015 for the prevention, diagnosis and treatment of EMF-related health roblems and illnesses DOI: 10.1515/reveh-2016-0011
מדריך לאבחון והתמודדות עם רגישת לקרינה לקרינה של אגודת הרופאים האוסטרית
אגודת הרופאים האוסטרית הייתה הראשונה שהגדירה בשנת 2012 דרכים לאבחון וטיפול ברגישות לקרינה ובכך הייתה החלוצה בתחום. Guideline of the Austrian Medical Association() for the diagnosis and treatment of EMF-related health problems and illnesses (EMFsyndrome). Consensus paper of the Austrian Medical Association’s EMF Working Group ( AG-EMF).
רקע היסטורי על תופעות הרגישות לקרינה וסינדרום המיקרוגל
סינדרום המיקרוגל הוא השם ההיסטורי של רגישות לקרינה. החל משנות ה50 של המאה העשרים תוארו במחקרים שונים תסמינים של רגישות לקרינה תחת השם הזה. המאמר הזה מביא את הרקע ההיסטורי ואת המחקרים והמאמרים ההיסטוריים המתארים תסמינים וסינדרום זה. " The microwave syndrome or electro-hypersensitivity: historical background. " כותב המאמר קורא להכרה ברגישות לקרינה כמחלה. DOI: 10.1515/reveh-2015-0016
Electromagnetic hypersensitive Finns: Symptoms, perceived sources and treatments, a questionnaire study. Hagström M, Auranen J, Ekman R. Source: Turku University of Applied Sciences/Telecommunication and e-Business/Radio and EMC Laboratory, Joukahaisenkatu 3C, 20520 Turku, Finland. Electronic address: Marjukka.Hagstrom@turkuamk.fi.
מחקר זה, שבוצע בפינלנד, בדק את יעילותם של טיפולים וצעדי התמודדות שונים לטיפול ברגישות לקרינה. במחקר המדובר אנשים שהעידו על עצמם שהם רגישים לקרינה התבקשו למלא שאלון לגבי סוגי הטיפול והיעילות של כל טיפול ודרך התמודדות. המחקר הראה כי צמצום חשיפה לקרינה היה דרך ההתמודדות היעילה ביותר אצל רוב האנשים. דרכי התמודדות נוספים שעזרו היו שינוי תזונה, שימוש בתוספי תזונה ופעילות גופנית מוגברת. טיפולים פסיכולוגיים ופסיכיאטריים (כך הרפואה הרשמית מבקשת לטפל ברגישים לקרינה) לא עזרו לסובלים ואפילו הרעו את המצב.
רגישים לקרינה שעשו שימוש במחשב המוגן בארון במשך 1-7 שנים הגיעו למצב בו הם יכולים לעבוד על המחשב במשך יום שלם. רגישים שעבדו עם המחשב המוגן בין 2-3 חודשים דיווחו על שיפור חלקי בתסמינים. רגישה לקרינה שעשתה שימוש של שבוע אחד דיווחה על הקלה בתסמינים.
מחקר על הגורמים, תסמינים, השפעות ודרכי התמודדות עם רגישות לקרינה
במחקר שאלונים זה שנערך ביפן, נתבקשו רגישים לקרינה למלא שאלונים בדבר הגורמים המרכזיים למצבם, התסמינים של הרגישות, השפעת הרגישות על חייהם ודרכים בהם הם נוקטים כדי להתמודד עם הרגישות לקרינה.
תסמינים – 85% דיווחו על עיפות כרונית. 81% דיוחו על כאבי ראש, בעיות זכרון וריכוז, וקשיים בחשיבה.הנשאלים התבקשו לדווח מה גורם בדרך כלל להופעת התסמינים. 37% דיוחו כי הגורם להופעת התסמינים הם אנטנות סלולריות וטלפונים אלחוטיים. 65% דיווחו כי הם סובלים משימוש בסלולרי של אנשים אחרים ברכבת או באוטובוסים, 12% דיווחו כי אינם יכולים להשתמש (מסיבה זו) בתחבורה ציבורית.
53% היו בעלי עבודה קבועה לפני הפיכתם לרגישים לקרינה, רובם איבדו אותה או חוו ירידה משמעותית בהכנסה לאחר הפיכתם לרגישים לקרינה.
כ 85% נקטו בצעדים כדי להגן על עצמם מחשיפה לקרינה בלתי מייננת כמו מעבר דירה, רכישה של ציוד נמוך קרינה. 71% נעזרו בטיפולים אלטרנטיביים כדי להקל על סבלם.
מאמר מסכם על רגישות לקרינה הבוחן את הדיווחים ההיסטוריים (החל במקרי הרגישות בצבא הסובייטי, דרך מקרי רגישות לקרינה בתחילת שנות השמונים כתוצאה משימוש במסכי מחשב ועד לתקריות בני זמנו של שימוש בציוד אלחוטי וסלולרי), את המחקרים בתחום וכן דיווחים מהעת האחרונה.
במאמר הבא "Letter to the Editor: Will We All Become Electrosensitive?" by ÖRJAN HALLBERG AND GERD OBERFELD אשר נכתב בשנת 2006 כמכתב לעורך של ירחון מדעי בנוגע לרגישות לקרינה, מובאים מאמרים רבים המתעדים ומעריכים תופעות של רגישות לקרינה במדינות אחדות בעולם (עד 2006) ומנסים להעריך את מספר הרגישים לקרינה כאחוז מהאוכלוסייה שיהיה בשנת 2017. כאשר שמים את הנתונים על גרף מתקבלת נבואה כי בשנת 2017 חצי מהאנשים, במדינות המתקדמות, יהיו רגישים לקרינה.
היום ב2020, הערכה שלי היא שכבר רוב האנשים בעולם מרגישים את הקרינה בצורה זו או אחרת. רובם רגישים עדיין ברמה קלה (הופעת תסמינים כמו כאב ראש, נימול בידים, חום בפנים, בעת שימוש בסלולרי ובציוד אלחוטי אישי) ובדרך כלל לא מודעים לקשר בין התסמינים לבין הקרינה.
32 מדענים מובילים – יש להכיר ברגישות לקרינה בהפרעה נירולוגית יחודית – 07-2021
במאמר מסכם של יותר 30 מדענים מובילים מהחוקרים את התחום מסביב לעולם, בראשות פרופסור בלפום, קוראים החוקרים להכרה מדעית ברגישות לקרינה כהפרעה נוירולוגית ייחודית, והכנסה של רגישות לקרינה לרשימת המחלות של ארגון הבריאות העולמי.
" This international consensus report pleads for the acknowledgement of EHS as a distinct neuropathological disorder and for its inclusion in the WHO International Classification of Diseases"
בנוסף יוצאים החוקרים נגד מחקרי הפרובוקציה המתרכזים ביכולת הנבדק לזהות קרינה, וזאת לפני שבכלל הוגדרה רגישות לקרינה כמחלה והוגדרו המאפיינים שלה.
This is particularly the case for electrohypersensitivity (EHS) and more particularly for the so-called “provocation tests”, which do not investigate the causal origin of EHS but rather the EHS-associated particular environmental intolerance state with hypersensitivity to man-made electromagnetic fields (EMF). However, because those tests depend on multiple EMF-associated physical and biological parameters and have been conducted in patients without having first defined EHS objectively and/or endpoints adequately, they cannot presently be considered to be valid pathogenesis research methodologies. Consequently, the negative results obtained by these tests do not preclude a role of EMF exposure as a symptomatic trigger in EHS patients. Moreover, there is no proof that EHS symptoms or EHS itself are caused by psychosomatic or nocebo effects.
פרופ' מגדה הווס – קרינת רדיו משפיעה על הדופק ברגישים לקרינה
המחקר פורסם ב2021. בוצע על 69 איש, חלקם רגישים לקרינה וחלקם לא. נראו השפעות על דופק הלב בחלק מהרגישים לקרינה. ניסויים דומים בוצעו על ידי החוקרים ב2011 וב2013. תסמין של הפרעה בדופק הלב הינו תסמין ידוע ונפוץ בקרב רגישים לקרינה.
המחקר השווה סממנים ביולגים בבדיקות דם של 54 חולי פיברומאילגיה עם רגישות לקרינה, לבדיקות דם של 23 אנשים בריאים.
הממצאים הראו על כ 19 שינויים משמעותיים בסממנים ביולוגים שהיו שונים בין בדיקות הדם של ה"רגישים" לבדיקות הדם של ה"בריאים". הסממנים קשורים ל: חילוף חומרים ואנרגיה, שרירים, דחק חימצוני, כאב כרוני.
לעניות דעתי המחקר מקצר את הדרך לאבחון של ריגשים לקרינה ואולי אף להכרה ברגישות לקרינה, לפחות בסבל ובמגבלות בדומה להכרה בחולי פיברומיאלגיה.
דוח מיוחד של הוועדה הבין לאומית לחקר השפעות ביולוגיות של קרינה בלתי מייננת קובע כי:
העליה במספר הרגישים לקרינה נובעת מהגידול בחשיפה לקרינה בלתי מייננת בשנים האחרונות.
תסמינים של רגישות לקרינה יכולים להופיע בעקבות שימוש בציוד (טלפונים סלולריים, טלפונים אלחוטיים, מחשבים אלחוטיים, ראוטרים אלחוטיים-וייפיי, מוני חשמל-מים-גז חכמים) או חשיפה לתשתיות (אנטנות סלולריות, רכבים חשמליים, קווי מתח, מוצרי חשמל ביתייים) , וגם בעקבות חשיפה למקורות נמוכי קרינה אחרים.
חשיפה לקרינה בלתי מייננת, גם ברמות הנחשבות נמוכות, משפיעה על כל היצורים הביולוגים המשתמשים גם בשדות אלקטרומגנטים ביחד עם שינויים כימיים לתקשורת גופית.
רגישות לקרינה היא תגובה פיזיולוגית רב מערכתית, עם תסמינים שיכולים להיות שונים מחולה לחולה בגלל שינוים פיזיולוגים ואנטומיים.
התסמינים כוללים: בעיות שינה, תשישות, כאבי ראש, סחרחורות, שינויים בדופק, טינטון, פריחות על העור, התפרצות של רגישות לכימיקלים, בעיות ראיה, בעיות בחישה, מצבי רוח ועוד.
הנזק התפקודי של רגישות לקרינה זוהה ומוכר במחקרים רבים, ועל ידי גופים רבים, כולל ארגון הבריאות העולמי.
מצב בריאותי חמור זה משפיע על בים 3% ל5% מהאוכלוסיה בעולם המודרני.
במקרים רבים החשיפה לקרינה היא לא וולנטרית ולא ניתנת לבקרה או צמצום על ידי הציבור.
התסמינים מופיעים בתגובה לחשיפה בכמה סדרי גודל נמוכה מהתקנים הקיימים והמקובלים.
רשויות בריאות ומדיניות לא חוקרות תלונות בנושא.
ככל שהשימוש והחשיפה יגדלו , כך צפויים לעלות מספר הרגישים לקרינה בעולם.
לכן החשש של חברי הגוף הוא כי רגישות לקרינה היא משבר הומני מתגבר.
חברי הגוף חקרו מבצעים מעקב על חומר מדעי רב , כולל מחקר רב ודיווחים על מקרים פרטיים.
מטרת הגוף היא להביא להכרה ברגישות לקרינה כנגרמת מחשיפה לקרינה.
יש להכיר בנפגעים הרגישים לקרינה בעלי צרכים מיוחדים , כדי לאפשר להם גישה למגורים, טיפול בריאותי, חינוך, תעסוקה, הזדמנויות, שיוויון וגישה לשירותים ציבוריים.
הכרה זו צריכה להוביל למחקר נוסף, העלת המודעות בציבור לנזקי הקרינה, וקריאה להורדת רמות החשיפה המותרות. זאת לא רק כדי להגן על רגישים לקרינה אלא גם כדי לצמצם את מספר הנפגעים בעתיד.
מחקרים השוללים לכאורה רגישות לקרינה
מחקרים שגויים הופכים לקונצנזוס
בעשרים השנה האחרונות בוצעו כמה וכמה ניסויי חשיפה לרגישים לקרינה על ידי קבוצה קטנה של חוקרים. המחקרים והחוקרים הללו מומנים בדרך כלל על ידי התעשיה. החוקרים הללו בדרך כלל מפרסמים מאמרים רבים על בסיס המספר הקטן של הניסויים שתוכננו בצורה שגויה. במסקנות המחקרים יש רמיזה לבעיה פסיכולוגית, וככה נוצר הרושם שיש המון מחקר שמראה שרגישות לקרינה היא נוסיבו. הרמיזה או המסקנה המוגבלת של המחקרים הללו מואמצת על ידי התעשיה ועל ידי גופים מושפעי תעשיה כמו ICNIRP ו WHO EMF PROJECT ומהודהדים על ידי התקשורת וגופי "מדע להמונים". כך זמיזה בכמה מחקרים שגויי וממומנים הופכת לקונזנסוז.
בעמוד זה נביא סקירה וביקורת על מספר מחקרים השוללים לכאורה היותה של רגישות לקרינה אמיתית ונגרמת מקרינה. כאמור מחקרים אלו כמובן לא אומרים זאת בצורה ישירה, אלא רומזים. בדרך כלל אלו מחקרי חשיפה לקרינה שתוכננו ללא הבנה של נושא הקרינה או הרגישות לקרינה. נסביר את השגיאות בהם ואת הבעיות בתכנון שהביאו לתוצאות לא רלוונטיות ולפעמים להבנה לא נכונה של התוצאות, ולבסוף לרמיזות הלא נכונות. הרמיזות הללו מאומצות על ידי מכחישי הנזקים והתעשיה והם עושים שימוש במחקרים אלו כדי לשלול את הבסיס מתופעת הרגישות לקרינה ולכדי להתעמר בסובלים בכל העולם (על ידי הכחשת הסיבה להפכתם לרגישים ונפגעי קרינה).כמובן שמחקרים אלו עומדים בניגוד גמור למחקרים המקדמים את ההבנה כי רגישות לקרינה היא תופעה פיזיולוגית רחבת היכף הנגרמת מקרינה.
סרקנו מחקרים שמקדמים את התפיסה כי רגישות לקרינה נגרמת מקרינה וכי היא בעיה בריאותית אמיתית. בד בבד ישנם מחקרים אחרים אשר כביכול הפריכו את האפשרות שרגישים לקרינה באמת מרגישים בקיומה של קרינה. מחקרים אלו סובלים מכשלים שמקורם בחוסר הבנה של נושא הרגישות לקרינה. חלק מהכשלים הוא למשל שימוש בכמה סוגים שונים של קרינה בלי לקחת בחשבון כי כל רגיש לקרינה שונה מחברו ורגיש לתדרים שונים וחשיפה חוזרת של רגישים בכמה סדרות בדיקות ביום אחד ללא אפשרות מנוחה מספקת בין בדיקה לבדיקה.
כשלים נפוצים במחקרים השוללים רגישות לקרינה כנגרמת מחשיפה לקרינה בלתי מייננת:
קימים מספר גדול של מחקרים, אשר בוצעו בעיקר על ידי חוקרים מוכרים בתחום שבאופן עקבי מגיעים לאותן תוצאות: ג'ימס רובין, רוסו, וואלס, אלטיטי, ואחרים.
חלק מהמחקרים הללו הם מחקרי חשיפה המבוצעים על ידי פסיכיאטרים (ללא הבנה בקרינה, ללא הבנה ברגישות לקרינה).
המחקרים מנסים להוכיח אפקט נוסבו (למעשה לא מוכיח כלום, גם סטודנטים לרפואה מפתחים תסמינים של שפעת כאשר לומדים עליה, זה לא אומר ששפעת היא מחלה לא אמיתית).
לרוב במחקרים אלו יש חשיפת ביקורת לא נכונה (לא נמוכה מספיק, חשיפה סביבתית אחרת, צוות משתמש בציוד אלחוטי או סלולרי, או עם חשיפה כאשר לא אמורה להיות חשיפה). כלומר כאשר לא אמורה להיות חשיפה לקרינה , עדיין הייתה חשיפה לקרינה וכאשר חלק מהרגישים הגיבו הם נספרו כ"לא זיהו קיום הקרינה"
חשיפות מרובות ללא זמן התאוששות מספק. לכאורה כדי להגיד את מספר הניסויים ואת המשקל שלהם מבוצעות בחלק מהמחקרים חשיפות חוזרות ונשנות. למשל 20 חשיפות ביום, 5 דקות כן 10 דקות מנוחה. יש מעט מאוד רגישים שיעמדו במבחן כזה. גם אני לא אצליח במבחן כזה. מחקרים כאלה תוכננו במיוחד כדי לתת תוצאה מסוימת.
הנבדקים חייבים לנחש נכון תמיד (התייחסות בינארית לתוצאות). אם טעו באחת או שתי חשיפות, הם מסומנים כ "לא זיהו"
ערבוב בין סוגי קרינה וחשיפות. לא כל הרגישים מגיבים לכל קרינה באותו אופן. יש שרגישים במיוחד לWIFI ו WCDMA, חלק מגיבים במיוחד לGSM או DECT. אבל בחלק מהמחקרים מאחדים את כל החשיפות ואז רגיש שרגיש במיוחד ל DECT וGSM אשר זיהה את כל החשיפות בשיטות שידור אלו, אבל רגיש פחות לWCDMA וWIFI ולא זיהה נכון את כל החשיפות הללו, מוגדר כ"לא זיהה נכון".
כדי להוסיף נפח מחקרי, חלק מהחוקרים כותבים מאמרי סקירה על מחקרים שהם ועמיתים שלהם ביצעו בעבר. רוב המחקרים הללו שליליים (כלומר הרגישים לא זיהו את הקרינה), לפעמים מכניסים מחקר או שניים חיוביים אבל תמיד המשקל שלהם קטן. כך יוצרים מאמרים חדשים גם הם שלילים (ראו בהמשך).
כדי להוסיף נפח מחקרי, חלק מהחוקרים כותבים מאמרים חדשים בהם הם מאחדים נתונים של כמה מחקרים שלילים כדי ליצור מחקר חדש, לכאורה חזק סטטיסטית – גם הוא שלילי (ראו בהמשך).
מחקר ESSEX
אחד מהמחקרים הללו נקרא מחקר ה ESSEX. במחקר ישנם שלוש שגיאות יסודיות:
ביצוע מספר בדיקות אחת אחרי השנייה (שני סבבים של שלוש חשיפות) בחלק מהמקרים ללא מתן זמן מנוחה מספק (בסבב הראשון חמש דקות "חשיפה", שתי דקות בלבד של "מנוחה" ובסבב השני חמישים דקות של "חשיפה" ושבוע "מנוחה").
החשבת התוצאות רק לנבדקים ששרדו את כל הבדיקות.
שימוש בשני סוגים של מקורות קרינה – תחנת בסיס (אנטנה) של טלפונים בשיטת GSM ובשיטת UMTS. שני סוגי האותות הם בעלי אופן הקרנה שונה ללא התחשבות בכך שכל רגיש לקרינה יכול להיות רגיש רק לאחד מהם.
ג'יימס רובין הוא פסיכולוג אשר אין לו שום מומחיות במדידת קרינה, בביולוגיה או בהבנה של רגישות לקרינה. ד"ר ג'יימס רובין קיבל מימון של כ 750000 פאונד חציו מהממשלה וחציו מהתעשייה. הוא הפיק מחקר שקשר בין רגישות לקרינה לבין בעיות פסיכולוגיות ואשר שלל את יכולתם של הרגישים לנחש האם יש או אין קרינה. לאחר פרסום המחקר הוא תוגמל בתפקיד בכיר יותר באוניברסיטה בה הוא מלמד וקיבל מימון למחקרים נוספים, גם הם (באופן לא מפתיע) שוללים קשר בין התסמינים לקרינה. מכחישי נזקים ומכחישי אי סבילות לקרינה משתמשים רבות במחקריו בלי להבין את השגיאות בהם, ההונאה הושלמה. מחקריו זכו לביקורות רבות. הבעיות המרכזיות במחקריו הן:
שימוש במכשיר דמוי טלפון סלולרי כדי להקרין את הנבדקים כאשר הטלפון עצמו פולט קרינת בלתי מייננת מסוגים שונים גם במצב שהוא לכאורה לא משדר, כלומר הנבדקים נחשפו לקרינה גם בזמן שלא אמורה להיות חשיפה.
החדרים בהם שוכנו הנבדקים לא היו ממוגנים מקרינה ולכן נחשפו הנבדקים לקרינה סביבתית.
בתמונה- מתקן השידור אשר פלט קרינה מסוגים שונים גם במצב שלא היה אמור להקרין בצילום לעיל נראה מתקן החשיפה שדימה מכשיר סלולרי. בזמן החשיפה הוא חיבר לו אנטנה שדרכה עבר השידור לתחנת הבסיס המרוחקת. עד לכאן בסדר. בזמן חשיפת הדמה (כאשר לא הייתה חשיפה לקרינה בלתי מייננת) הוא הוציא מהמכשיר המדמה את האנטנה והפנה את השידור למעגלים פנימיים (בתמונה למעלה רואים שאין אנטנה), אולי אפילו חיבר נגד עומס של 50 או 75 אום. הוא חשב שבמצב כזה אין חשיפה. בתחילת המחקר המדובר הוא כותב : " Participants were exposed to three conditions: a 900 MHz GSM mobile phone signal, a non-pulsing carrier wave signal, and a sham condition with no signal present. Each exposure lasted for 50 minutes. "ושם יכול הקרוא להבין שבחשיפת הביקורת לא היה בכלל סיגנל. אבל בהמשך המחקר הוא כותב: "or the sham exposure, a continuous wave signal was generated to ensure that the system heated up to the same degree as the active exposures but was diverted to an internal load instead of being transmitted through the antenna; only minimal leakage of this signal occurred (specific absorption rate < 0.002 W/kg). "כאן כבר מבינים שהיה סיגנל והיה שידור. מי שמבין בקרינה יודע שבשלב זה מתפתחים גם שדות מגנטים וחשמליים על המכשיר המדמה בתדרים נמוכים ותדרים ביניים ואפילו קצת קרינת רדיו, הבורחת מהחיבור של נגד העומס (גם הוא מציין שהייתה חשיפה ל 0.002W/KG). כאשר הנבדקים (גם מי שלא הצהיר שהוא רגיש לקרינה הגיב קצת, אבל פחות מהרגישים בצורה משמעותית) דיווחו והגיבו גם בחשיפת הביקורת הוא מיהר לרמוז שכנראה מדובר בתגובה פסיכוסומטית להמצאות מכשיר הדימוי. בתמונה הבאה רואים את תגובת הנבדקים על ציר הזמן. שימו לב שהרגישים הגיבו הרבה יותר לכל החשיפות, אבל גם הלא רגישים הגיבו. זה כמובן יכול להיות תגובה של לחץ, שמובן שהוא גבוהה יותר אצל מי שכבר חווה כאב מסלולרי, אבל גם יכול להיות שפשוט הייתה שם קרינה שהחוקרים לא היו מודעים לה כי הם לא מהנדסי אלקטרוניקה ולא החזיקו מד קרינה בחייהם.
גם כאשר מסתכלים על תיעוד כאבי הראש לכל משתתף רואים בבירור שהרגישים לקרינה הגיבו (בכאבי ראש) יותר לכל החשיפות.
ואז בסיכום התוצאות שלו הוא רומז על תופעה פסיכולוגית (בלי להבין את השגיאה שלו): "As sham exposure was sufficient to trigger severe symptoms in some participants, psychological factors may have an important role in causing this condition." משם הרמיזה שלו, המתבססת על ניחוש השגוי, הפכה להיות הדעה השלטת.
הגדיל לעשות ד"ר אנדרו מרינו כאשר כתב ביקורת קשה על מחקריו ועל האיש עצמו:
"…James Rubin, King’s College London published a blindingly biased paper in which he argued that there was no such thing as electromagnetic hypersensitivity (no robust evidence). His numerous studies on electromagnetic hypersensitivity are all negative, but that negativity was manufactured by employing experimental designs and statistical analysis that were virtually guaranteed to produce negative results. By means of jaundiced analyses he comes to the conclusion that EHS sufferers have a purely psychosomatic disease, a viewpoint that has untold benefits for his clients and funders, particularly the cell-phone companies…."
"Effects of personalised exposure on self-rated electromagnetic hypersensitivity and sensibility – A double-blind randomised controlled trial" – https://doi.org/10.1016/j.envint.2016.11.031" במחקר זה ניסו החוקרים להתמודד עם שתיים מהבעיות במחקרי חשיפה קודמים על רגישות לקרינה, סביבת הבדיקה וסוג החשיפה. למרות כוונת החוקרים לבדוק את הנבדקים בסביבה נמוכת קרינה ולחשוף אותם לסוג הקרינה להם הם רגישים במיוחד, המחקר סובל מבעיות רבות. להלן רשימה של הבעיות המרכזיות בו:
אין מדידה פיזיולוגית של תגובות הנבדקים, רק שואלים אותם האם הרגישו קרינה או לא.
אין מספיק זמן התאוששות (זמן חשיפה+מנוחה 15 דקות בלבד)
הנחת יסוד שגויה: רגישים לקרינה מגיבים מידית לחשיפה
סוג החשיפה נבחר לפי העדפת הנבדק וללא כל בדיקה אמתית
המחקר "Psychological symptoms and health-related quality of life in idiopathic environmental intolerance attributed to electromagnetic fields." משנת 2016 הראה קיום יותר תסמינים פסיכולוגים ובריאות רעועה באנשים שהגדירו את עצמם כרגישים לקרינה. המחקר בוצע על ידי פסיכולוגים. המחקר מצוטט מידי פעם על ידי מכחישי רגישות לקרינה. אבל להבדיל ממה שמכחישי רגישות לקרינה רוצים להוכיח, המחקר לא מוכיח שרגישות לקרינה נגרמת מבעיות פסיכולוגיות. המחקר מראה כי בקרב מי שהגדיר עצמו כרגיש לקרינה היו יותר בעיות פסיכולוגיות ובריאות רעועה יותר. זה לא אותו הדבר. בעיות הבריאות וכאבים פיזיים כתוצאה מרגישות לקרינה הם מובנים. הבעיות הפסיכולוגיות שחלק מהרגישים לקרינה מציגים נובעות מפוסט טראומה שנגרמת מחווית הכאבים הקשים בכל חשיפה, מהמשך החשיפה והתסמינים הקשים בשלבים הראשונים שהאדם עדיין לא מבין מה גורם לתסמינים הללו (ולא מצמצם חשיפה) והתכחשות המערכת והסביבה מהקשר כאשר הוא נמצא וכבר ברור לנפגע הקרינה. המחקר יכול להיות מובן לא נכון על ידי מכחישי נזקים ומכחישי רגישות לקרינה אבל שמתרגמים לא נכון את המשפט "The results suggest that IEI-EMF is associated with various types of psychological symptoms and with poor HRQoL " כלומר בתרגום חופשי "התוצאות מרמזות כי רגישות לקרינה קשורה למגוון סוגים של תסמינים ומצבים פסיכולוגיים ובריאות לקויה" , "קשורה" לא "נגרמת". טעות בהבנה כזו וקפיצה למסקנות אופיינית אצל קוראים שלא מבינים את הרגישות לקרינה , לא חוו אותה, לא מטפלים בה, סובלים מהטעיית אישוש בעצמם ולא מבינים את הנושא.
כאמור שיטה נוספת ליצירת מחקרים שמראים שרגישות לקרינה אינה נגרמת או מושפעת מקרינה, היא כתיבת מאמרי סקירה של ספרות או איחוד נתונים ממחקרים אחרים, כדי להציג תוצאה "חדשה" ו"נוספת" שלילית (רגישים לקרינה לא מזהים קרינה והדהוד של אפקט נוסבו כהסבר האפשרי היחיד לתופעה). להלן דוגמא לכמה מחקרים כאלה:
Idiopathic environmental intolerance attributed to electromagnetic fields (formerly 'electromagnetic hypersensitivity'): An updated systematic review of provocation studies – שנת 2012, רובין שוב עובר על המחקרים ומסיק כי הכי הגיוני שאפקט נוסבו גורם לרגישות וכי רוב הסיכויים שבדיקות המבוססות על ביומארקים יעילו לאבחון של רגישות לקרינה או למחקר שלה. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19681059/
Symptom Presentation in Idiopathic Environmental Intolerance With Attribution to Electromagnetic Fields: Evidence for a Nocebo Effect Based on Data Re-Analyzed From Two Previous Provocation Studies – ראיות כי אפקט נוסבו הוא הגורם לתופעה, על פי עיבוד של שני מחקרי חשיפה קודמים – https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2018.01563/full
Do people with idiopathic environmental intolerance attributed to electromagnetic fields display physiological effects when exposed to electromagnetic fields? A systematic review of provocation studies – 2011 – האם אנשים עם רגישות לקרינה מציגים יותר בעיות ותסמינים פיזיולוגים מאנשים שאינם רגישים? התשובה של החוקרים היא לא. נבדקו 29 מחקרים, רק בחמש מהם נראו השפעות פיזיולוגית. החוקרים קובעים כי אלו מקרים מבודדים. וכי באופן כללי אין שוני בתסמינים הפיזיולוגים – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21769898/
Are media warnings about the adverse health effects of modern life self-fulfilling? An experimental study on idiopathic environmental intolerance attributed to electromagnetic fields (IEI-EMF) – האם דיווחים בתקשורת על רגישות לקרינה והשפעות הקרינה יכולים לגרום להופעת תסמינים? , שוב רובין והצוות שלו מקדמים את ההכחשה של רגישות לקרינה, הפעם עם טוויסט חדש, אסור לדבר על רגישות לקרינה כי עצם הדיבור עליה בתקשורת יכול לגרום להופעת התופעה בקרב הציבור. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23438710/
בשנת 2013 חקר אותו רובין 60 מאמרים שפורסמו בתקשורת הבריטית וקבע כי ברובם הייתה הצגה של שיטות לא "מוכחות" (הכוונה לצמצום חשיפה) להתמודדות עם הרגישות, ובאלו שלא כללו מדענים הייתה יותר נטייה לתיאור המצב כנגרם מקרינה (מה שלדעת החוקרים גם אינו "מוכח"). החוקרים קוראים ליותר מעורבות של מדענים בפרסומים בתקשורת. – Idiopathic environmental intolerance attributed to electromagnetic fields: a content analysis of British newspaper reports – קישור – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23799038/ "Of the 60 articles, 43 (71.7%) presented a mainly electromagnetic cause, compared to 13 (21.7%) which presented mainly non-electromagnetic causes and 4 (6.7%) which did not discuss a cause. 29 (48.3%) did not mention any potential treatment, while 24 (40.0%) mentioned eletromagnetic field related strategies and 12 (20.0%) mentioned complementary or alternative therapies. Articles which quoted someone with IEI-EMF were significantly more likely to report an electromagnetic cause and to present unproven treatments. Those which used a scientist as a source were more likely to present a non-electromagnetic cause for the condition." ומסיים ב: " The widespread poor reporting we identified is disappointing and has the potential for to encourage more people to misattribute their symptoms to electromagnetic fields. Scientists should remain engaged with the media to counteract this effect. "
לדעתי הדבר הכי מעניין במאמר הזה הוא הצהרת ניגוד העניניים של רובין, בה הוא מודה, בין השאר, על קבלת כספים מגוף שנקרא MTHR שהוא גוף שעסק ומימן מחקר בריאותי בתחום הקרינה ומומן חציו על ידי הממשלה וחציו על ידי תעשיית הטלקומיוניקציה בבריטניה : " The Mobile Telecommunications and Health Research (MTHR) Programme was set up in 2001 as part of the government response to the recommendations of the Stewart Report and was formally wound up in 2012."
הצהרת ניגוד העיניינים במחקר " has previously received funding from the UK’s Mobile Telecommunications and Health Research programme "
מידע נוסף בעל אופי מדעי, על השפעות קרינה בלתי מייננת
בפרק זה נביא מידע מדעי ותיעוד ניסויי מעבדה, בנוגע להשפעות, שינויים, ונזקים של קרינה בלתי מייננת, אשר לא הופיעו במאמרים.
ניסוי השפעת קרינה בלתי מייננת על תאי דם אנושיים
לפני מספר שנים נתקלתי במאמרים ותמונות מניסויים ובדיקות של דם אנושי לאחר חשיפה לקרינה אלקטרומגנטית. מאז אני מחפש סרטון וידאו ברור, קל ופשוט להבנה ובאיכות טובה שיתעד ויסביר את הניסוי.
הוידאו המצורף שנוצר על ידי ד"ר מגדה חוויס מהחוג למדעי הסביבה באוניברסיטת טרנט , אונטריו קנדה (Environmental & Resource Studies, Trent University, Peterborough, ON, Canada ), הוא הטוב ביותר שראיתי עד היום. הוא קצר, ברור, מלווה בהסברים טובים וקלים להבנה, ומכיל תמונות וקטעי וידאו מהניסוי עצמו.
קטע הוידאו מראה ומסביר מה קורה לתאי דם אנושי בחשיפה לקרינה אלקטרומגנטית ממחשב ומטלפון אלחוטי. תוצאות הבדיקה מראות באופן ברור את השוני שחל בתאי הדם ויכולות להסביר חלק מהתסמינים של חשיפה לקרינה ורגישות לקרינה. https://www.youtube.com/watch?v=L7E36zGHxRw
האם חשיפה לקרינה בלתי מייננת יכולה להשפיע על דופק הלב?
התשובה היא כן, חשיפה לקרינה יכולה להשפיע על דופק של אדם, בדרך כלל של רגיש לקרינה, הנחשף לקרינה. בווידאו המצורף מסוכם ניסוי של ד"ר מגדה חבס וד"ר ג'ף מרנגל שבוצע בשנת 2009 ויפוסם ב 2010. הניסוי בא לבדוק אם חשיפה לקרינה מטלפון סלולרי ביתי בטכנולוגית DECT משפיעה על דופק של אנשים ביניהם רגישים לקרינה. התוצאות היו חד משמעיות. הסרטון מסכם את הניסויים שערכו צוות המדענים. הניסוי מתואר בוידאו הבא: https://www.youtube.com/watch?v=_EI9fZX4iww
הטייה במחקרים ומחקרים הממומנים על ידי התעשייה מול מחקרים של גופים עצמאיים
המהנדס ליוד מורגן , ערך סקירת מחקרים שבדקו את הקשר בין שימוש בסלולרי וקרינה בלתי מייננת לסרטני ראשון והשפעות אחרות. הוא מצא שמחקרים שמומנו על ידי התעשיה באופן ישיר או עקיף בדרך כלל לא מצאו קשר או השפעה, או שהממצא היה צנוע בהרבה, ממחקרים שלא מומנו על ידי התשעיה. למעשה הראה מורגן כי אם מתייחסים רק למחקרים שלא מומנו על ידי התעשיה, רוב המחקר מראה על השפעה, נזקים ותחלואה כתוצאה מחשיפה לקרינה או שימוש בסלולרי. עבודתו מוסברת במאמר באתר – https://www.powerwatch.org.uk/science/bias.asp
התרשים למטה נעשה על ידי מר. לוייד מורגן מאתר www.powerwathc.org.uk הציר האופקי של התרשים מיצג את הגידול בסיכון לסרטן (בהשוואה לנתונים על כלל האוכלוסייה), ראשית הציר באמצע, ימינה משם יש סיכון גדול יותר ושמאלה יש אפקט של ריפוי.הציר האנכי של התרשים מייצג מובהקות סטטיסטית של המחקרים.בתרשים זה מוצגים זה מול זה מחקרים שמומנו על ידי תעשיית הסלולר (באדום) מול מחקרים של גופים עצמאיים שלא קיבלו מימון מהתעשייה (בכחול). מהתרשים ניתן לראות כי מחקרים ממומנים הראו על סיכון יתר נמוך ולפעמים אפילו אפקט של תיקון, בעוד מחקרים שלא מומנו הראו על סיכון יתר גבוהה יותר. קישור לתרשים המלא בו לחיצה על כל אחד מהנקודות המסמלות מחקר תקשר אליו:http://www.powerwatch.org.uk/columns/morgan/20060818_viewgraphs.asp
ניסויים ביתיים או בבתי ספר – השפעת קרינת רדיו מראוטרים אלחוטיים על נביטה של צמחים
ניסוי פשוט יחסית לביצוע נעשה לראשונה בבית ספר בשווידה ולאחר מכן חזרו עליו במספר בתי ספר וגם בבתים. בניסוי מנביטים זרעים, בדרך כלל של עפונת גינה, בשני מרבצים, אחד צמוד לראוטר וייפיי משדר ושני לא. ההבדלים משמעותים וברורים.
Havas Magda and Symington Sheena M., Effects of Wi-Fi Radiation on Germination and Growth of Broccoli, Pea, Red Clover and Garden Cress Seedlings: A Partial Replication Study, Current Chemical Biology 2016; 10(1) . https://dx.doi.org/10.2174/2212796810666160419161000
סלובקיה 2017 – Liptai, Pavol & Dolník, Bystrík & Gumanová, Veronika. (2017). Effect of Wi-Fi radiation on seed germination and plant growth – experiment. ANNALS of Faculty Engineering Hunedoara – International Journal of Engineering. 15. 109-112
רשימת מחקרים על השפעות, נזקים ותחלואה מחשיפה לקרינה בלתי מייננת
בדף זה, ובדפי המשנה, נביא תקצירים של מחקרים על השפעות, נזקים ותחלואה מחשיפה לקרינה בלתי מייננת, הן בתדרי רדיו-סלולר והן בתדרים של רשת החשמל והשפעותיהם הבריאותיות. המחקרים מובאים למטרת למידה, העלאת מודעות ודיון. בכל בעיה רפואית יש לפנות לרופא.
בכל מחקר נציין את מדינת המקור, נסכם בקצרה את תוכנו, ונסביר מה מיוחד ומה חשוב בו. נספק לינקים למחקר ונשתדל להביא תמונה מתוכו שמספרת את כל הסיפור.
המחקרים מאורגנים ברשימות וטבלאות לפי נושאים. אפשרי שמחקר יהיה קשור לכמה נוספים.
מחקרים על מנגנוני נזק של קרינת רדיו -סלולר – אלחוטית
בדף זה נביא מחקרים על מנגנוני נזק של קרינת רדיו – סלולר – אלחוטית.
מבוא
ממצאי מחקרים אלו מוכיחים כי יש השפעות ביולוגיות , ואפשרויות השפעות בריאותיות ותחלואה כתוצאה מחשיפה לקרינה בלתי מייננת גם כאשר היא לא גורמת לחימום. למעשה ההשפעות הללו הן חלק ממנגנוני הנזק של קרינה הבלתי מייננת.
מחקרים המובאים כאן עוסקים במנגנוני נזק והשפעות ביולוגיות של קרינת רדיו אשר כבר תועדו במחקרים וידועים היום (2020). כידוע לכם קרינת רדיו נפלטת מציוד אלחוטי, טלפונים סלולריים, תשתיות אלחוטיות וסלולריות, ציוד צבאי, מערכות מכ"מ ועוד. החשיפה לקרינה זו הולכת וגדלה ואיתה מתגלים מנגנונים נוספים של השפעה ונזקים.
מחקרים על מנגנוני נזק של קרינת רדיו -סלולר – אלחוטית
במחקר זה (PMCID: PMC1241519) נראו פגיעות ברקמת המוח ובתאי העצב של מוח חולדות לאחר חשיפה לקרינת רדיו מטלפונים סלולרים, חשיפה שלא גרמה לשינוי בטמפרטורה אבל הביא לשבירת מחסום דם מוח אשר גרם כנראה לנזקים שתוארו. להרצאתו של סלפורד בדבר המחקר וקרינת הרדיו לחצו כאן…
בתמונה – בצד ימין מוח שנפגע מחשיפה, בצד שמאל מוח שלא נחשף.
מחקרים נוספים בתחום: מחקר נוסף של הקבוצה – Increased blood-brain barrier permeability in mammalian brain 7 days after exposure to the radiation from a GSM-900 mobile phone. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19345073
יצירת רדיקלים חופשיים ושיבוש מערכות תקשורת בתא בחשיפה לקרינת רדיו
במחקר זה (PMCID: PMC2267306) תועד כי קרינת רדיו ברמות שלא גרמו לחימום גרמה ליצירת רדיקאלים חופשיים וכן לשיבוש מערכות התקשורת הפנימיות בתא. מחקר המשך הראה על השפעות דומות בחשיפה לשדה מגנטי בתדר נמוך (50HZ) החל מרמות של מיליגאוסים בודדים. שימו לב כי מחקרים אחרים הראו כי ליצירת עודף רדיקאלים חופשיים יש השפעה מכבידה על מערכת החיסון וכן אפשרות לגרימת נזק באופן ישיר.
בתמונה – המסלול הביוכימי המביא ליצירת רדיקלים חופשיים בחשיפה לקרינה
השפעות בריאותיות של קרינת רדיו על ידי הפעלה של VGCC
במאמר זה (PMCID: PMC3780531) סוקר פרופסור מרטין פול את ההשפעות והנזקים הביולוגים של חשיפה לקרינה בלתי מייננת כתוצאה מהפעלה של צמתי סידן מבוקרי מתח (תעלות הסידן הבין תאיות, המופעלות בעליית המתח החשמלי – הסבר ד"ר זמיר שליט"א) – VGCC.
מאמר נוסף של פרופ' מרטין פל הביא כ18 מחקרים שהראות שהשפעות על צמתי מתח הביאו להצטברות סידן בין התאים בגוף. בעבר הודגם כי הצטברות סידן בין תאי המוח מקדמת אלצהמיר בבני אדם. במחקר זה , בנוסף והצעת המנגנון וביסוסו מביאים מחקרים בבעלי חיים המראים כי חשיפה לקרינה מקדמת בעיות נרולוגיות כולל אלצהמיר. מחקר – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35114921/
כל חשיפה לקרינת רדיו
5
נורה וולקוב, ארה"ב, 2011
JAMA. 2011;305(8): 808-813.
קרינת רדיו (CDMA) משנה דפוסי פעולה במוח האנושי
במאמר זה (JAMA. 2011;305(8):808-813. doi:10.1001/jama.2011.186.) מראה ד"ר נורה וולקוב, באופן חד משמעי כי חשיפה לקרינה מטלפון סלולרי (בתקן CDMA הדומה ל UMTS) יש השפעה ברורה על המוח. במחקר נראה באופן ברור כי יש שינוי בצריכת הגלוקוז במוח בתוצאה מחשיפה לקרינה ממכשיר הסלולרי. השינוי בצריכת הגלוקוז משמשת כמדד לתפקוד המוח ומציין אזורים פעילים במיוחד.
בתמונה – שינויים בפעולת המוח כתוצאה משימוש בסלולרי, בצד ימין לפני חשיפה,בצד שמאל אחרי doi:10.1001/jama.2011.186
מחקר זה ( " Tumor promotion by exposure to radiofrequency electromagnetic fields below exposure limits for humans doi:10.1016/j.bbrc.2015.02.151") חזר למעשה על מחקר ישן יותר מ2010 והראה כי חשיפה לקרינה מקדמת (תורמת) גידולי סרטן בעכברים (בדגש על סרטני ריאות וכבד). המחקר למעשה חזר והוכיח מחקר ישן יותר, כאשר הפעם המחקר רחב יותר על יותר בעלי חיים. במחקר נראה כי ישנה השפעה של הקרינה גם ברמות נמוכות מאוד יחסית לתקן של חשיפה לקרינה מהסלולרי.
Highlights Tumor-promoting effects of RF-EMF exposed mice have been reported in 2010.•We have replicated the study with higher numbers of mice per group.•We could fully confirm the previous results, thus the effects are reproducible.•Apparently, no clear dose–response relationship is evident.•We hypothesize that metabolic changes are responsible for the effects observed.
חשיפה כלל גופית לקרינת רדיו ממגוון מקורות שידור בתקן UMTS
פגיעה קוגניטיבית, עלייה בהורמון סטרס ונזק לDNA בחשיפה כרונית לקרינת רדיו.
המחקר (PMID: 25749756 ) הראה על ירידה בתפקוד קוגניטיבי, עלייה בהורמון סטרס ונזקים לDNA לאחר חשיפה כרונית לרמות נמוכות מאוד של קרינת רדיו בתדרים של 900MHz, 1800MHz ו 2450MHz.
284-90. doi: 10.1177/1091581815574348.Epub 2015 Mar 5.
חשיפה כרונית כלל גופית ברמות מאוד נמוכות.
9
צוות קוריאני 2017
Sci Rep. 2017; 7: 41129.Published online 2017 Jan 20.
נזק למיאלין בחשיפה כרונית לקרינת רדיו
במחקר זה נמצאו, בין השאר, שינויים ונזקים במבנה המיאלין (מבודד בולע קרינה העוטף את העצבים) אצל עכברים לאחר חשיפה כרונית לקרינת רדיו. החשיפה הייתה לקרינת מטלפון סלולרי בתדרים של 835MHz וברמה יחסית גבוהה של 4.0 W/kg.
"Importantly, we found that RF-EMF exposure led to myelin sheath damage and micedisplayed hyperactivity-like behaviour "
חשיפה כרונית לקרינת רדיו גרמה לנזקים לשכבת המיאלין על עצבים.
10
צוות ישראלי 2015
נזקים פוטנציאלים של קרינת רדיו בתדרים גבוהים מאוד (בתדרי הדור ה5)
מחקר זה החל כמחקר יישומי בו פיזיקאים ניסו להשתמש בקרינת רדיו כדי למדוד מהירות תנועה ופרמטרים נוספים של נבדקים על ידי שידור קרינת רדיו בתדרים גבוהים מאוד ומדידת ההחזרים. במהלך הניסויים החלו הנסיינים לדווח כי הם מרגישים דקירות באזורי הגוף המוקרנים. בדיקות נוספות גילו כי הקרינה מחממת בצורה קיצונית את צינורית ובלוטת ההזעה בעור של הנבדקים. למעשה החוקרים "מעדו" על מנגנון נזק של קרינת רדיו בתדרים גבוהים מאוד (מעל 90GHz). בהחלט אפשרי שיש איברים ואברונים אחרים בגוף המגיבים גם לתדרים שונים משום גודלם וצורתם המהווים אנטנה אידיאלית לקרינה המשודרת, גם בתדרים נמוכים.
בתמונה לעיל – מבנה בלוטת הזיעה והצינורית בתוך העור
קרינת רדיו בתדרים גבוהים יכולה לגרום לנזקי חום מוגברים איברים ואברונים בעלי גודל המתאים לאורך הגל.
רשימת המחקרים
שבירת מחסום דם מוח בעקבות חשיפה לקרינת רדיו – סלפורד 2003 – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1241519/pdf/ehp0111-000881.pdf
Increased blood-brain barrier permeability in mammalian brain 7 days after exposure to the radiation from a GSM-900 mobile phone. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19345073
מחקרים על תחלואה וסרטן בדגש על שימוש במכשיר טלפון סלולרי
בדף זה נביא מחקרים על תחלואה וסרטן בדגש על שימוש במכשיר טלפון סלולרי.
מבוא למחקרים על תחלואה וסרטן מטלפונים סלולריים
זמן החביון הארוך של סרטן גורם לכך שרק בשנים האחרונות מתחילים לראות עליה באוכלוסיה בסרטנים ספציפיים (הן במחקרים והן בנתונים של רשמי הסרטן במדינות שונות, למשל GBM בעונה קדמית, גליומה, אקוסטיק-נוירומה, סרטן בבלוטת הרוב ובבלוטת התריס). מגמה זו צפויה להתחזק עם חלוף הזמן, הגידול בשימוש ובחשיפה לקרינה בלתי מייננת הנפלטת מציוד סלולרי ואלחוטי.
הדגש שניתן לשימוש בסלולרי הוא בגלל הקרבה הגדולה של הסלולרי לראש בזמן שיחה ולגוף בזמן המתנה (בו הסלולריים החכמים עדיין משדרים). למרות שהמשרד של הסלולרי הוא יחסית קטן, הקרבה הזו לגוף גורמת לכף שהחשיפה יחסית משמעותית מאוד, בעיקר ביחס לחשיפות אחרות. לכן אם אכן חשיפה לקרינה בלתי מייננת היא גורם תחלואה וסרטן, צפוי להיראות קשר בין שימוש בסלולרי לעלייה בסיכון והישנות סרטנים שונים. בתחילה צפויה להיות עלייה בסרטנים ספציפיים ולאחר מכן בכלל הסרטנים באזורים בגוף אשר בצמוד אליהם הסלולרי נמצא רוב הזמן או בזמן דיבור.
שימוש בסלולרי הפך לנפוץ מאוד בשנות ה 2000. היום קיימים יותר טלפונים סלולריים מאנשים בעולם. לחלק מהאנשים יש יותר מסלולרי אחד, וזמן השימוש היומי נמדד היום בשעות (ולא בדקות כמו בעבר). במחקרים שבוצעו בשנים המוקדמות הייתה בעיקר בעיה של זמן חשיפה נמוך מאוד (הן מבחינת שנים של שימוש והן מבחינת זמן שימוש כל יום). לאומת זאת מחקרים המבוצעים כיום יש בעיה למצוא קבוצות ביקורת של אנשים שלא משתמשים בסלולרי וכן להפריד בין החשיפה מהמכשיר הסלולרי לחשיפות אחרות. ובכל זאת ניתן למצוא מחקרים ישנים וחדשים המראים על עלייה בתחלואה של סרטן ראש ופנים כתלות בזמן שימוש מצטבר בסלולרי(הן מבחינת שנות השימוש והן מבחינת זמן שימוש בכל יום) .
כמובן שמחלת הסרטן היא לא התוצאה הבריאותית היחידה של שימוש בסלולרי. לכן נביא גם מחקרים על סוגים שונים של תחלואה בהקשר לשימוש בסלולרי. למשל, פגיעה במערכות נוירולוגיות, השפעה ופגיעה בעצבים, פגיעה בזרע, השפעות ותחלואה אחרת.
מחקרים על תחלואה וסרטן טלפון סלולרי
מספר
חוקר, שנה, מדינה.
על המחקר
רלוונטי לסוגי חשיפה
1א
"התוכנית הלאומית לטוקסיקולוגיה" NTP, במשרד הבריאות האמריקאי NIH
מחקר ה NTP 2018 – יותר תחלואה, יותר תנאים קדם מסרטנים, נזק לDNA
מחקר הNTP , שפרסום ראשון ומוקדם שלו פורסם בשנת 2016, ואשר מצא עלייה בתחלואה, תנאים קדם מסרטנים, ראיות לשברים בDNA בחולדות ועכברים שנחשפו לקרינה מטלפונים סלולריים. בפברואר 2018 פורסמה הטיוטה הסופית שלו והמחקר עמד בפני וועדת מומחים חיצונית במרץ 2018. בנובמבר 2018 פורסם המחקר הסופי. תוצאות המחקר, למרות מסע פרסום, הכחשה והטעיה של התעשיה ואף חלקים בממשל האמריקאי, צפויות לשנות את הגדרת הסיכון של קרינת רדיו ולהוביל להכרה נרחבת יותר במסוכנות של קרינת רדיו ושל השימוש בסלולרי.
בקיצור רב תוצאות המחקר הראו על ראיות ודאיות לסרטני לב בחולדות, ראיות לקיום סרטני ראש בקבוצות שנחשפו לקרינה, יותר סימנים מקדימים לסרטנים בקבוצות שנחשפו, יותר נזק לDNA בקבוצות שנחשפו לקרינה, משקל וולדות קטנים יותר בקבוצות שנחשפו.
"התוכנית הלאומית לטוקסיקולוגיה" NTP, במשרד הבריאות האמריקאי NIH
מחקר ה NTP 2016 – הסלולרי מסרטן, יש מנגנוני נזק ביולוגים!
מחקר פורץ דרך זה, בוצע בשלבים החל מ 2001. עלה 25 מיליון דולר. בניגוד לדעת החוקרים הראשונית הראה על קשר בין חשיפה לקרינת רדיו מסוג GSM וCDMA לשני סוגים של סרטן, גליומה ושוואנומה של הלב(בו נפגעים אותם תאים שנפגעים באקוסטיק נוירומה). בכך חזר על תוצאות של מחקרים אפידמיולוגים בבני אדם כדוגמת האינטרפון ומחקריו של הרדל. פרסומים נוספים של המחקר הזה צפויים ב2016 ו2017.
צוות האינטרפן, 13 ארצות, סיום איסוף נתונים 2001, סיכום ופרסום 2010 International Journal of Epidemiology 2010; 39:675–694
מחקר האינטרפון – סיכון מוגדל לסרטן אצל משתמשי סלולר מעל ל 27 דקות ביום (וגם מעל שנתיים של שימוש)
מחקר זה, הסובל מסיכון חסר בשל שגיאות בתכנון ובביצוע שלו מצא בכל זאת כי שימוש בסלולרי הביא לסיכון מוגבל לסרטני ראש. נראתה עלייה של 40% בסיכון לגליומה (82% לאחר תיקן סטטיסטי של המחקר – ראו נספח מספר 2) בקרב משתמשי סלולרי שעשו שימוש של יותר מ27 דקות ביום למשך כ10 שנים.
חוקרת ישראלית שלקחה חלק במחקר האינטרפון היא פרופ' סיגל סדצקי, אשר בנוסף לממצאי המחקר פרסמה תוצאות שמראות על סיכון יתר לסרטן בלוטות הרוק למשתמשי סלולר. נתונים סטטיסטיים מהארץ ומסין מראים על גידול משמעותי בסרטן זה באוכלוסיה, מאששים ממצאים אלו. פרופ' סיגל סדצקי משמשת יועצת למשרד הבריאות בתחום החשיפה לקרינה ובשנים האחרונות אישרה פריסה של דור רביעי בסלולר בארץ ואת הפריסה של WIFI בבתי הספר.
צוותי המחקר של הרדל, מחקריו פורסמו במגוון כתבי עת מדעיים.
שימוש בטלפונים סלולריים וטלפונים אלחוטיים מגדיל סיכון לסרטני מוח
במחקריו הרבים של הרדל, הכוללים מחקרים מקוריים ומחקרי עיבוד נתונים ממחקרים של אחרים, מפריד לנהרט הרדל בין שימוש בסלולרי, שימוש בטלפונים אלחוטיים ושימוש בציוד אלחוטי אחר, ומראה פעם אחר פעם סיכון יתר גבוה ומשמעותי לסרטני מוח (גליומה, אקוסטיק נרומה, ואחרים) אצל משתמשי סלולר ואלחוטי.
מחקר CERENAT – שימוש בסלולרי וסיכון מוגדל לגידולי מוח
מחקר שאלונים זה השווה בין הרגלי שימוש בסלולרי של 253 חולי סרטני מוח מסוג גליומה, ו 194 חולי מנינגיומה ל892 נבדקים שלא חלו בגידולו מוח. במחקר נמצא כי למשתמשי סלולר "רגילים" היה סיכון מוגבר של 24% (OR=1.24)לגידול מסוג גליומה. במשתמשים שדיברו במשך חייהם יותר מ 896 שעות (בערך 14.72 דקות בכל יום למשך 10 שנים) נרשמה עלייה של 189% (OR=2.89) לסרטן מסוג גליומה ועלייה של 157% (OR=2.57) בסרטן מסוג מנינגיומה. כמו כן גם בין ציבור המשתמשים שדיברו הכי הרבה שיחות (מספר שיחות מצטבר של יותר מ 18360 שיחות, בערך 5 שיחות ביום למשך 10 שנים) נרשמה עלייה של 110% (OR=2.10) בהישנות גליומה. בתוצאות מדווחים החוקרים כי בסה"כ נצפתה עלייה בסיכון בגידולים מסוג גליומה, גידולים באונה הרקתית , עלייה בסיכון בחשיפה תעסוקתית ובעת שימוש בסלולרי באזורים עירוניים.
סלולרי ועליה בסרטן בלטות הרוק – מתוך החלק הישראלי של האינטרפון
כחלק ממחקר האינטרפון בדקה הקבוצה הישראלית של המחקר גם את נושא הסרטנים בבלוטות הרוק בתלות בשימוש בסלולרי. הצוות פרסם תוצאותיו בנפרד ממחקר האינטרפון. התוצאות הראו על סיכון יתר של 58% בקבוצת המשתמשים שעשו הכי הרבה שיחות (5479 שיחות שאם היו מבוצעות על פני 10 שנים מדובק בקצת יותר מ שיחה וחצי ביום!), ו49% סיכון יתר במשתמשים שדיברו הכי הרבה במצטבר (יותר מ 266.3 שעות דיבור, שאם היו מתפרסות על פני 10 שנים היה מדובר על קצת יותר מ 4.3 דקות שיחה ביום!) .
מחקר ישראלי זה מצא כי ברוק של משתמשי סלולר אשר מדברים בסלולרי יותר מ8 שעות בחודש יש יותר רדיקאלים חופשיים מאשר ברוק של חרשים אשר לא משתמשים בסלולרי בהצמדה לראש.
עלייה של פי ארבע בחולי סרטן בלוטות הרוק בישראל בשנים האחרונות
המאמר הישראלי מביא נתונים עד שנת 2006 שמראים על עלייה בסרטני בלוטת' ברוק בישראלים בשנים שקדמו לו. בלוטות' הרוק קרובות מאוד למיקום בו מחזיקים את הסלולרי בעת שיחה. ממצאי המחקר מחזקים נתונים ראשונים ממחקרה של סדיצקי שהצביעו על סיכון יתר לסרטנים בבלוטות' הרוק אצל משתמשי סלולר (ראו למעלה).
doi: 10.1097/ EDE.0b013e3181feb9f0
עלייה בתחלואה של סרטן החשוד בקשר לדיבור בסלולרי.
9
צוות סיני, 2011 Oral and Maxillofacial Surgery September 2011Volume 40, Issue 9, Pages 966–972
מחקר סיני חדש – עלייה עצומה בסיכון לגידול בבלוטת הרוק למשתמשי סלולר כבדים
המחקר השווה בין משך השימוש בשנים ושעות הדיבור בסלולרי ביום בין חולי גידולים בבלוטת הרוק לאנשים שלא חלו בגידולים בבלוטת הרוק. המחקר מצא כי בקבוצת האנשים שחלו היו פי עשר יותר אנשים שהשתמשו יותר מעשר שנים במכשיר בהשוואה לקבוצת הביקורת וכן כי בקבוצת האנשים שחלו היו פי יותר מ 15 אנשים שדיברו יותר משעתים וחצי ביום בממוצע.
המחקר שבוצע בארבע מרכזי מחקר בצרפת בדק שאלונים מ 253 נפגעי גידולי מוח מסוג גליומה, 194 נפגעי גידול מוח מסוג מנינגיומה ו 892 נבדקים שלא חלו בגידולי מוח.
המחקר מצא סיכון יתר,לגידול מסוג גליומה, של 24% בין משתמשי סלולר לאלו שלא השתמשו בסלולרי ( OR=1.24; 95% CI 0.86 to 1.77 for gliomas).לדעת החוקרים הסיכון הנ"ל לא משמעותי מספיק.
בנוסף מצאו החוקרים כי ככל שהמשתמשים דיברו יותר זמן ויותר שיחות הסיכון שלהם עלה באופן משמעותי: מי שדיבר יותר מ 896 שעות במצטבר (אם תשתמשו 10 שנים בסלולרי תצטרכו לדבר כ15 דקות בלבד ביום) היה לו סיכון גבוה כמעט פי שלוש לגליומה וקצת יותר גבוה מפי שתיים וחצי למנינגיומה.מי שמספר השיחות המצטבר שביצע היה מעל 18360 (אם תשתמשו בסלולרי למשך י 10 שנים מדובר בכ 5 שיחות בלבד ביום) היה לו סיכון של מעל פי שתיים לגליומה. לקרינת המחקר לחץ כאן… לקריאה על המחקר בעברית לחץ כאן…
שימוש בסלולר וגידולי מוח
12
ארה"ב, 2012
Scientific Reports 2, Article number: 312 (2012)
מחקר חדש – שימוש בסלולרי בעת הריון גורם להיפראקטיביות אצל ילודים
המחקר – http://www.nature.com/articles/srep00312 המחקר שבוצע באוניברסיטת ייל בארה"ב ( YALE ) חשף עכברים (בעצם עכברות, כלומר נקבות) בהריון לקרינה טלפון סלולרי שהונח על הכלוב שלהם (גם על הכלוב של קבוצת הביקורת הונח מכשיר סלולרי אבל כבוי).לאחר הלידה והבגרות של הולדות, נבדקו העכברים הבוגרים במגוון מבחני התנהגות שהסיקו כי העכברים שנחשפו לקרינה סובלים מהיפראקטיביות. החוקרים הסיקו כי אפשרי שהעלייה בשכיחות היפראקטיביות והפרעות התנהגות אחרות בילדים בעשורים האחרונים מקורה בחשיפה מטלפונים סלולריים."Mice exposed in-utero were hyperactive and had impaired memory as determined using the object recognition, light/dark box and step-down assays"
נתוני רשם הסרטן בארה"ב מראים עלייה בסרטן ראש מסוג גליומה
נתוני רשם הסרטן בארה"ב, ה (National Cancer Institute (NCI, מראים על עלייה בסרטני מוח הדומה לעלייה שדיווח מחקר האינטרפון. הנתונים פורסמו השבוע במאמר ב British Medical Journal: http://www.bmj.com/content/344/bmj.e1147
בפרסום מדגישים ב NCI כי הנתונים עקביים עם תוצאות המשתמשים הכבדים במחקר האינטרפון (לפי נספח מספר 2, ראה בהמשך) ונמוכים מתוצאות מחקריו של הרדל וקבוצתו, משוודיה.
קורלציה בין עלייה בסרטן מסוג גליומה בארה"ב לבין ממצאי מחקר האינטרפון.
במחקר שהתפרסם ב2012 נמצא כי DNA בתאי שורש שער אנושי נפגע לאחר שימוש בטלפון סלולרי GSM במשך 15 ו 30 דקות. הפגיעה הייתה גבוהה יותר משמעותית לאחר חשיפה של 30 דקות. דוגמיות שער נלקחו מ8 מתנדבים לפני, אחרי 15 דקות שיחה ואחרי 30 דקות ונבדקו על ידי שימוש בטכניקת כוכב השביט (כמו במחר המפורסם ביותר בתחום, של הנרי לאי, שהראה על נזקי DNA לאחר חשיפה – ראו למעלה העמוד זה) לקרינת רדיו . 420-4. doi: 10.3109/ 09553002.2012.666005. Epub 2012 Mar 13
הממצאים כאמור הראו על שברים ב DNA בהשוואה למצב לפני השיחה.
16
Environmental Health Trust, 2011
מאמר – עלייה בסרטן מוח בפינלנד ונורווגיה
לפי אנליזה של נתונים מרשם הסרטן בפינלנד ונורווגיה (שתי מדינות שבהן היתה חדירה מוקדמת, מהירה ומשמעותית מאוד של שימוש בסלולרי) עולה כי בעשור האחרון (2000-2009) עלו מספר מיקרי התחלואה החדשים בסרטני מוח בכל שנה ושנה. אחוזי התמותה ירדו, כנראה בעקבות שיפור בטיפול וגילוי מוקדם יותר של המחלה. לעומת זאת בשוודיה לא נראתה עלייה במקרי סרטן מוח, זאת כאשר רשות הבריאות השוודית מדווחת כי ישנו דיווח חוסר של סרטני מוח במדינה.
הניתוח בוצע על ידי Environmental Health Trust, גוף בינלאומי של מדענים בראשות ד"ר דברה דיוויס, העוסקת במחקר והעלאת מודעות לסכנות של חשיפה לקרינה בלתי מייננת. הניתוח בוצע כאמור על פי נתונים רשמיים של המדינות המדוברות.
אומנם הדוח לא מביא הוכחה לקשר בין העלייה במקרי הסרטן, החדשים בכל שנה, לשימוש בסלולרי אך אין לפסול זאת. בנוסף הנתונים מובאים בעקבות דיווחים כי במדינות אחרות לא נראתה עלייה בתחלואה.
המחקר בוצע על יותר מ7 מיליון תושבים של מדינת ניו-סאוט וולס, ומחוז הבירה הפדרלית באוסטרליה. נבדקו הנתונים הרפואיים וההיסטוריה הרפואית שלהם. נספרו מקרי גילוי סרטן בכל אחת מהשנים בין 2000 ל 2007 על פי חלוקה לקבוצות גיל שונות (0-19, 20-64, 64 ומעלה )נצפתה עלייה משמעותית ולינארית במקרי סרטן מוח ( primary malignant brain tumors ) בעיקר אצל בני 65 ומעלה. תקציר: http://neuro-oncology.oxfordjournals.org/content/13/7/783.abstract המאמר המלא (דרוש חשבון) – : http://neuro-oncology.oxfordjournals.org/content/13/7/783.full
נתונים מרשם הסרטן בדנמרק – עלייה בסרטני מערכת העצבים המרכזית
מנתונים מרשם הסרטן בדנמרק, שפורסמו בחודש שעבר (20/01/2017) על ידי הקרן להגנה מקרינה השבדית, עולה כי החל מ 1990 ועד 2015 חלה יותר מהכפלה בתחלואת הסרטן במערכת העצבים המרכזית , כולל סרטני מוח. קצב העליה התגבר ב10 שנים האחרונות. בנוסף הנתונים מראים על עלייה בקרב מספר החולים הצעירים מתחת לגיל 40. עלייה בסרטני מערכת העצבים המרכזית. יש לציין כי הנתונים הם כללים. ישנה חלוקה גם לפי תת סוג הגידול. כל אחד מהסרטנים החשודים כנגרמים מקרינה מהסלולרי שייכים לתת סוג שונה. קוד 122 מכיל בתוכו מנינוגליומה, קוד 123 מכיר בתוכו גליומה, קוד 124 מכיל בתוכו אקוסטיקנרומה. במאמר עצמו גם מתייחסים לטענות הלא נכונות כי לא קיימת עלייה בתחלואה בסרטנן (עמוד 4) וכן למחקרים שהראו לעלייה בסיכון לסרטנים כתוצאה מחשיפה לקרינה מהסלולרי.
מחקר שהתפרסם ב 13.05.2011 מצא כי דבורים הושפעו מחשיפה לקרינה מטלפונים סלולרים. ההשפעה הישירה גרמה לשינוי בהתנהגות הדבורים הפועלות כך שכאשר הטלפון הסלולרי פעל והקרין הדבורים השמיעו צליל הדומה לצליל אותו הן משמיעות בעת לחץ ומשבר ובעט נהירה שלהם אל מחוץ לכוורת . מחקר זה מחזק את התאוריה כי המשבר העולמי במשק הדבורים (70% מהכוורות בארה"ב ננטשו בשנים האחרונות, וחלק מהדבורים נמצאו מתות ליד הכוורת. המספרים נמוכים יותר באירופה ובישראל) נגרם כתוצאה מהשפעת הקרינה הסלולרית וקרינה מקווי מתח על הדבורים ועל יכולת הניווט שלהן.
המחקר סקר 23 מחקרים בתחום החשיפה לקרינה מסלולרי וסרטן. ניתוח של 8 המחקרים האיכותיים יותר הראה על קשר בין שימוש בסלולרי למחלת הסרטן. כמו כן נמצא שרוב המחקרים באיכות הנמוכה יותר היו במימון של חברות הסלולר ו7 מתוח 8 המחקרים באיכות הגבוהה יותר היו מחקרים של הרדל וקבוצתו.
חשיפה לקרינה מטלפונים סלולרים מורידה את איכות הזרע
בניסוי נחשפו חולדות, זכרים בני 10 עד 12 שבועות, לקרינה מטלפון GSM למשך שעה ביום ובמשך 28 יום. 24 שעות לאחר החשיפה האחרונה הומתו הזכרים ונותחו. בבדיקות עלה כי בזכרים שנחשפו לקרינה יכולת התנועה של הזרע הייתה פחותה, באופן משמעותי, מהזכרים שלא נחשפו. כמו כן באשכים ובצינור הזרע נמצאה רמה נמוכה של גלוטתין (נוגדן חמצון) ומנגד נמצאו עקבות של חמצון שומנים כתוצאה מרדיקלים חופשיים בהשוואה לקבוצת הביקורת.תקציר המחקר – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19578660?ordinalpos =1&itool=EntrezSystem2
המחקר מצא כי שימוש בסלולרי מביא לירידה מספר תאי הזרע, לפגיעה באיכות, בתנועתיות ובמבנה הזרע אצל גברים. יחס מנה תגובה נמצא, ככל שהשימוש היה גדול יותר הנזקים גדולים יותר.
קרינת רדיו מטלפונים סלולרים השפיע על פרוטיאנים בשלבי הריון ראשונים.
"Proteomic Analysis on the Alteration of Protein Expression in the Early-Stage Placental Villous Tissue of Electromagnetic Fields Associated With Cell Phone Exposure" חשיפה לקרינה במתנדבים אנושיים בשלבי הריון ראשוניים הביאה לשינוי בביטוי של פרוטאינים שיכולים להביא להשפעות על העובר בשלבים הראשונים של יצירתו ויצירת מערכת העצבים שלו. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3745709/
נבדקו 31 נשים שהוצמדו להם סלולריים דור שלישי לאוזן ולבית החזה. בוצעו בדיקות קרינה במקביל לבדיקת EEG (מיפוי הפעילות החשמלית של המוח) במקביל. התוצאות הראו שכאשר הטלפון מונח בצמוד לראש נראו שינויים משמעותיים בגלי המוח.
חשיפה לקרינת רדיו הביאה לעלייה בהורמונים ובנתוני דחק חמצוני
חשיפה לקרינה סלולרית ואלחוטית (WIFI) הביאה לירידה בהורמונים פרולקטין, פרוגסטרון, אסטרוגן לעלייה בנתוני דחק חמצוני ברחם של עכברים ובצעצועים – Long-term exposure to electromagnetic radiation from mobile phones and Wi-Fi devices decreases plasma prolactin, progesterone, and estrogen levels but increases uterine oxidative stress in pregnant rats and their offspring.
במאמר זה מסכמים ארבעה מחקרים שבוצעו בתחום. הממצאים מרמזים כי לשימוש כבד בציוד לצריכת מידע (בעיקר סלולרי וטאבלטים) יכולה להיות השפעה על הבריאות הנפשית של אנשים צעירים. שימוש תדיר בסלולרי מהווה גורם סיכון להפרעות שינה בגברים ודיכאון בשני המינים. שימוש כבד במחשבים (כבד = משך שעות שלש שימוש ללא הפסקה) מהווה גורם סיכון להפרעות שינה בגברים ולחץ, הפרעות שינה, תסמינים של דיכאון בנשים. שילוב בין שימוש כבד במחשבים ושימוש בסלולרי הגדיל עוד יותר את הקשר לתסמינים של בריאות נפשית.
צוות החוקרים מניוקאסל אוסטרליה, סיכם 27 מחקרים על השפעת סלולרי וקרינה על הזרע. מהסיכום עולה כי 21 מתוכם הראו על קשר בין החשיפה לקרינה מהסלולרי לנזק לזרע. הממצאים הראו על ירידה בתנועתיות ובשרידות הזרע. חלק מהמחקרים (לא כולם בדקו) הראו גם על מציאת רדיקאלים חופשיים ונזק בדי-אן-אי. חלק מהמחקרים היו מחקרי מעבדה (בהם נחשף זרע לקרינה מתחת לעדשת המיקרוסקופ וחלקם מחקרים של תצפיות ומעקב אחרי דגימות זרע מבני אדם (אחרי שימוש בסלולרי). בשני המקרים נראתה קורלציה בין החשיפה לבין הנזקים.
21 מחקרים מתוך 27 ראו הרעה במצב הזרע שנחשף לקרינת רדיו. 11 מתוך ה15 מחקרים שבדקו את התנועתיות של הזרע דיווחו על הרעה בזרע שנחשף לקרינת רדיו. 7 מתוך 7 מהמחקרים שבדקו היווצרות של רדיקאלים חופשיים בנוזל הזרע מצאו יותר רדיקאלים חופשיים בזרע שנחשף לקרינת רדיו. 4 מתוך 5 מחקרים שבדקו נזק לדי-אן-אי של הזרע מצאו נזק גדול יותר בזרע שנחשף לקרינת רדיו. ב 6 מתוך 6 מחקרים שבדקו את רמת האנטי אוקסידנטים נראתה ירידה בזרע שנחשף לקרינת רדיו. ב 3 מתוך 3 מחקרים שבדקו זאת נמצא כי אנטי אוקסידנטים הביאו לשיפור במצב הזרע וביטול ההשפעות של הקרינה.
סיכום של מדענים מובילים – קרינה מטלפונים סלולריים היא גורם מסרטן בבני אדם
" Scientists Publish That Mobile Phone Radiation Can Cause Cancer Based On Updated Accumulation Of Research Evidenceהמאמר שהוגש על ידי ארבע מדענים מובילים בתחום, אנטוני מילר (פרופסור לבריאות הציבור, אוניברסיטת טורונטו), לויד מורגן (מהנדס בצוות ה EHT) דברה דיוויס (מנהלת את ה EHT וכן פרופסור אורח באוניברסיטה העברית בירושלים) ואיריס אודסין (בית ספר לבריאות הציבור של רוטגרס ארה"ב), ואשר התפרסם בשבועון המדעי "Environmental Research", סקר את החומר המדעי החדש בתחום קרינת הרדיו וקרינה מסלולריים והגיע למסקנה כי הראיות הקיימות תומכות בהיותה של קרינה מטלפונים סלולריים גורם מסרטן בבני אדם. החוקרים מדווחים על סיכון יתר בסרטני מוח, סרטנים במערכת הווסטיבולרית (מערכת שיווי המשקל באוזן), סרטנים בבלוטת הרוק, אשר קשורים לשימוש בסלולרי.
פירוט:
החוקרים מדווחים כי בין 2011 ל2017 פורסמו 9 מחקרים חדשים שמראים על עלייה בסיכון לסרטני מוח כתוצאה בשימוש בסלולרי. 4 מחקרים (3 ב 2013 ו1 ב 2014) הראו על עליה בסיכון לסרטנים במערכת הווסטיבולרית. חשש לקשר לסרטנים אחרים כגון: סרטן השד (גברים ונשים), אשכים, לוקמיה, בלוטת התריס.בהתאם לחומר המדעי החדש והקיים הממצאים הקיימים קוראים המדענים לעדכון של הגדרת IARC את קרינת רדיו כ"מסרטן אפשרי בבני אדם" (קבוצה 2B) לרמה הגבוהה ביותר בחומרתה , "מסרטן ודאי בבני אדם" קבוצה 1.המחקר – Https://Www.Sciencedirect.Com/Science/Article/Pii/S0013935118303475
* שמי מופיע במחקר בחלק התודות.
יש לעדכן את ההגדרה של קרינת רדיו לרמה הגבוהה ביותר בחומרתה , "מסרטן ודאי בבני אדם" קבוצה 1.
31
שוויץ 2018
קרינת רדיו (מציוד סלולרי ואלחוטי) קשורה לירידה ביכולת הזיכרון במתבגרים.
המחקר הוא מחקר המשך שוויצרי, עם יותר מ700 נבדקים, אשר מצא קשר בין חשיפה לקרינת רדיו בעקבות שימוש בציוד סלולרי ואלחוטי הביאה לנזקים ופגיעה ביכולת הזיכרון במתבגרים. זאת כאשר אזורי הזיכרון במוח הי בקרבת האזור בו החשיפה לקרינה הייתה גבוהה ביותר.
"Our findings for a cohort of Swiss adolescents require confirmation in other populations but suggest a potential adverse effect of RF-EMF brain dose on cognitive functions that involve brain regions mostly exposed during mobile phone use"
משתמשים כבדים בסלולר בסיכון גבוהה יותר לסרטן בבלוטת התריס
במחקר משתמשים במונח "משתמשים כבדים" אבל הנתונים מראים כי הקבוצות בהן נמצא סיכון גבוהה מאופיינות במה שהיום יכול להיחשב כשימוש רגיל לגמרי. למשל סיכון יתר של 29% בין משתמשי סלולרי לאחר 15 שנה. סיכון יתר של 40% למי שעשה שימוש של יותר משעתיים ביום, וסיכון יתר של 58% לאלו שמספר השיחות המצטבר שלהם היה הגבוה ביותר. individuals who had used a cell phone >15 years (OR: 1.29, 95% CI: 0.83-2.00), who had used a cell phone >2 hours per day (OR: 1.40, 95% CI: 0.83-2.35), who had the most cumulative use hours (OR: 1.58, 95% CI: 0.98-2.54), and who had the most cumulative calls (OR: 1.20, 95% CI: 0.78-1.84). קישור למחקר – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30446214
שימוש כבד בטלפון סלולריי קשור לסיכון יתר למחלת סרטן בבלוטת התריס.
33
ישראל 2016
מחקר ישראלי חדש – הסלולרי פוגע בזרעונים ובפוריות
מחקר שאלונים שבוצע על כ 106 גברים שעברו הערכה ביחידה לפריון והפריה חוץ גופית בין 2011 ל 2012. המשתתפים מילאו שאלונים מפורטים הכוללים נתונים שונים, בין השאר שאלות על אופן השימוש בסלולרי, בייחוד זמן השימוש היומי, אופן השימוש במכשיר, היכן נושאים את המכשיר, האם מבוצעות שיחות באזורים עם קליטה קשה והאם מבצעים שיחות בזמן טעינת המכשיר. לפי הפרסומים התוצאות מראות קשרים סיבתיים מובהקים (כך ב YNET) בין דיבור בסלולרי מעל שעה ביום, ודיבור במכשיר בזמן טעינה הגורמים להכפלה של הסבירות לירידה בריכוז בזרע (מ 33.3% ל 66.7%). ב47.1% מהגברים שנשאו את הסלולרי 50 ס"מ מהמפשעה נמצא ריכוז זרע לא תקין, בהשוואה ל11.1% בכלל אוכלוסיית הגברים.
"Talking for ≥1 h/day and during device charging were associated with higher rates of abnormal semen concentration (60.9% versus 35.7%, P < 0.04 and 66.7% versus 35.6%, P < 0.02, respectively). Among men who reported holding their phones ≤50 cm from the groin, a non-significantly higher rate of abnormal sperm concentration was found (47.1% versus 11.1%). Multivariate analysis revealed that talking while charging the device and smoking were risk factors for abnormal sperm concentration (OR = 4.13 [95% CI 1.28–13.3], P < 0.018 and OR = 3.04 [95% CI 1.14–8.13], P < 0.027, respectively). Our findings suggest that certain aspects of cell phone usage may bear adverse effects on sperm concentration. Investigation using large-scale studies is thus needed.
מחקר ישראלי מחזק את הקשר בין שימוש בסלולרי לסרטנים בבלוטת התריס
מחקר ישראלי שבוצע במקביל ל INTERPHONE ותוך שימוש במתודות והגדרות של האינטרפון. הממצאים היו שבקבוצת המשתמשים הכבדים היה סיכון מוגבר. במשתמשים שעשו מספר שיחות גדול והן זמן שיחות ארוך יותר)הסיכון היה גבוהה ב 58% מקבוצת הביקורת. במשתמשים שעשו שימוש בסלולרי ללא דיבורית, הסיכון היה גבוהה ב 49% מקבוצת הביקורת. נמצאו יחס מנה תגובה.
קרינה בלתי מייננת מציוד אלחוטי וסלולרי מביאה ליצירת רדיקלים חופשיים ופגיעה בזרע.
מאמר שבדק את הספרות המדעים והגיע למסקנה כי קרינה בלתי מייננת מציוד אלחוטי וסלולרי מביאה ליצירת רדיקלים חופשיים ופגיעה בזרע, מה שמסביר את העלייה בבעיות פוריות אצל גברים. " The study concludes that the RF-EMF may induce oxidative stress with an increased level of reactive oxygen species, which may lead to infertility. This has been concluded based on available evidences from in vitro and in vivo studies suggesting that RF-EMF exposure negatively affects sperm quality "
אנליזה של שמונה מחקרים – סיכון גבוה לחשופות לקרינה לפתח שרטן שד
אנליזה של שמונה מחקרים על סרטן השד וחשיפה לקרינה הראתה כי אנשים שהיו חשופות לקרינה היו בסיכון יחסי גבוה יותר לשל 18.9% (RR=1.189) לפתח סרטן שד (לא גבוהה מיוחד). חלוקה לפי קבוצות משנה הראתה על סיכון יחסי גבוה יותר בקרב משתמשות מעל גיל 50 ( RR=2.179 ). חקירה נוספת של הנתונים הראתה כי למשתמשות בסלולרי ובציוד אלחוטי (למשל מחשבים ניידים אלחוטיים) היה סיכון גבוהה עוד יותר ( RR=2.057). ממצא פחות מובהק היה הקשר בין חשיפה תעשוקתית לקרינת רדיו ( (RR=1.274; 95% CI, 0.956-1.697; RR=1.133; 95% CI, 0.987-1.300, respectively ) .
המחקר הורד מפרסום בשל תלונה של קורא כי שני מחקרים מתוך ה8 דנו בקרינה בתדר 50HZ (מוזר מאוד, זו טעות בסיסית מאוד ולא יתכן שהחוקרים ביצעו אותה. אני מנחש כי במחקרים אלו היה גם מידע על שימוש בסלולרי ובציוד אלחוטי), וכי מחקר אחד היה על גברים (לא מבין את הבעיה, סרטן שד בגברים הוא מקרה קיצון הבנה שלו והשוואה שלו לסרטני שד בנשים, כולל השוואת הגורמים יכולה לאפשר הבנה מעמיקה לגבי התופעה גם בנשים וגם בגברים). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7976452/
39
צוות סיני 2012
חשיפה לקרינת רדיו כמו מסלולריים השפיע על מוחות של עוברי עכברים
עכברים בהריון חולקו לארבע קבוצות, ראשונה מכונה CG לא נחשפה לקרינת רדיו. שנייה מכונה GL נחשפה לקרינת רדיו לפרקי זמן של 10 דקות. קבוצת GM נחשפה ל30 דקות. קבוצת GH ל60 דקות בכל פעם. סה"כ היו לכל קבוצה 3 חשיפות ביום, החל מיום ההריון הראשון, במשך 20 יום. ביום ה21 להריון העוברים הוצאו ונבדקו. בהשוואה לקבוצה שלא נחשפה, היו בקבוצות החשיפה הבדלים משמעותיים שמראים על ההבדלים הגדולים ביותר היו בהימצאות וראדרנלין ודופמין, כך שהיה יותר מהם בקבוצות GL(חשיפות של 10 דקות) ופחות בקבוצת GH (חשיפות של 60 דקות). קישור – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22268709/ https://doi.org/10.3109/15368378.2011.624652
מחקר מחזק את השפעת הקרינה על מוחם של עוברים
40
ארה"ב 2019
קשר סטיסטי בין גידול במספר מנויי הסלולר למוות מסרטן מוח , לאחר 15-19 שנה. מחקר מחזק את הקשר בין הסלולר לסרטני מוח. המחקר מבוסס על ניתוח סטיסטי השוואתי של נתונים של ארגון הבריאות העולמי והבנק העולמי. נבדקו מספר השפעות ומספר מחלות. נמצא כי בהשוואה לגורמים אחרים הגידול מספר מנויי הסלולר קשור לגידול במספר מקרי המוות בסרטן מוח , לאחר 15-19 שנה.
מחקר שפורסם באפריל 2022 ונכתב על ידי ד"ר הנרי לאי (מי שמצא ב1996 כי קרינת רדיו ברמות שלא מחממות גורמת לנזק לDNA) וד"ר בלאק לוויט, הגיע למסקנה, על סמך 112 מחקרים, כי מדד הSAR המבוסס על אפקט טרמי אינו מייצג את הנזקים הביולוגים של קרינת רדיו וכי השפעות ביולוגיות של קרינת רדיו מציוד סלולרי ואלחוטי מתקיימות כבר ברמת SAR של 0.0165W\KG, ושהיא פונקציה לא רק של עוצמה אלא גם של זמן חשיפה וצורת קידוד\מודולציה.
התוצאה של המחקר הזה מייתרת לגמרי את מדד הSAR. המדד והתקן SAR מאפשריים למכשירים להקרין ברמה של עד 1.6W\KG (פי מאה מהרמה שראתה על השפעות במחקרים). עכשיו ברור שאפילו מכשיריים בעלי SAR נמוך עוברים את הרמה הביואקטיבית של 0.0165 (רמה שהיא פי 100 נמוכה ממה שמותר). המחקר – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35438055/
השפעות ביולוגיות ובריאותיות ברמות פי 100 נמוכות מהתן!
42
מרטין פל, 2022
חשיפה לקרינה בלתי מייננת ברמות נמוכות מביאה להיווצרות מקרים מוקדים של אלצהימר
חשיפה לקרינת רדיו ברמות נמוכות יחסית מביאה לשינויי שדה חשמלי ומגנטי גבוהים בצמתי סידן, ואלו גורמים להצתברות סידן בין התאים בגוף. בעבר הודגם כי הצתברות סידן בין תאי המוח מקדמת אלצהמיר בבני אדם. במחקר זה , בנוסף והצעת המנגנון וביסוסו מביאים מחקרים בבעלי חיים המראים כי חשיפה לקרינה מקדמת בעיות נרולוגיות כולל אלצהמיר.
המחקרים הללו הולמים מחקרים בבני אדם המראים על היווצרות "דמנציה דיגיטאלית" בבני אדם. זאת בצד היווצרות גם של "אפקטים טיפולים". כל לשתי ההשפעות , החיובית והשלילית פועלות בכוחות מנוגדים אחד לשני.
מחקרים על תחלואה וסרטן בדגש על חשיפה מאנטנות סלולריות
בעמוד זה נביא מגוון של מחקרים על תחלואה וסרטן בדגש על חשיפה מאנטנות סלולריות.
מבוא למחקרים על קרינה מאנטנות סלולריות
החשיפה לקרינת רדיו מאנטנות סלולריות מתאפיינת בחשיפה כרונית כלל גופית, לקרינה במגוון גדול של תדרים ומספר גדול של אותות למשך שעות רבות. מכיוון שרמות הקרינה הנמדדות יורדות בתלות במרחק, מדובר בדרך כלל על רמות נמוכות יחסית של חשיפה לקרינה, אך החשיפה היא כאמור כרונית ולכל הגוף.
בעבר (עד שנות ה 2000 לערך) החשיפה מאנטנות הייתה ברורה ומוגדרת למי שגר בסמוך לאנטנות. מספר האנטנות היה קטן יחסית והיה ניתן להשוות בין מי שגר בסמוך לה ולבין מי שגר במרחק מסוים. כמו כן החשיפה לקרינת רדיו משימוש אישי הייתה נמוכה יחסית. היום רוב האוכלוסיה גרה בסמיכות לאנטנות סלולריות או ציוד אלחוטי אחר לכן קשה יהיה היום לבדוק רק את ההשפעה של קרינה זו.
מחקר זה מראה כי אצל תושבים הגרו במרחק של עד 300 מטר מאנטנות סלולריות, אשר נחשפו לרמות קרינת רדיו גבוהות מקבוצת הביקורות (אבל עדיין מתחת לתקן של ICNIRP) נמצאו נזקים גנטים רבים יותר. לקריאה על המחקר בעברית לחץ כאן…
חשיפה לקרינה מאנטנות סלולריות מביאה לשינוי הורמונלי בבני אדם
המחקר מראה על שינויים הורמונאלים בבני אדם שגרו בסמוך לאנטנות סלולרייות. הנבדקים נבדקו 3 פעמים על פני 6 שנים של חשיפה לקרינה מאנטנות סלולריות. בשנה הראשונה למחקר, בשנה השלישית ובשנה השישית והאחרונה. נלקחו מהם בדיקות דם ומיפוי הורמונלי. הבדיקות בוצעו, באופן עקבי, בשעה שמונה בבוקר.
נראו שינויים ברמות: plasma ACTH serum cortisol levels 3decrease in the release of the thyroid hormones especially T serum prolactin in young females (14-22 years) ירידה ברמות טוסטרון בצעירים
שינויים הורמונלים בבני אדם שגרים בצמוד לאנטנות סלולריות.
3
ברזיל, 2011
Science of the Total Environment
מחקר ברזילאי – יותר מוות מסרטן במרחק 500 מטר מאנטנות
מחקר מברזיל מצא כי תושבים הגרים בסמיכות (500 מטר) מאנטנות סלולריות (הפועלות בעוצמות נמוכות מהתקן הברזילאי) יש סבירות גבוהה פי שבע למות מסרטנים שונים (35 מתוך 10000 ) בהשוואה לאלה שאינם גרים בסמיכות (להם סיכוי של 5 ל 10000).
Published in Umwelt· Medizin· Gesellschaft 17,4 2004
השפעת הקרבה הפיזית לאנטנות סלולאריות על הופעת גידולים סרטניים
המחקר בדק את השפעת הקרבה הפיזית לאנטנות סלולאריות על הופעת גידולים סרטניים. במסגרת המחקר נבדקו יותר מ1000 תיקים רפואיים של אנשים שגרו באזור אנטנה סלולרית בין השנים 1994 ל2004. הממצאים מראים כי הסיכוי לחלות בסרטן היה גבוה יותר בין האנשים שגרו במרחק קטן מ 400 מאתר שידור סלולרי שהוקם ב2003. לאחר חמש שנים בהם האתר היה פעיל, הסיכון לסרטן של התושבים הסמוכים שולש(!!!) בהשוואה לסיכון לפני ההתקנה של האתר.
בדיקה בריאותית של אנשים הגרים במרחקים שונים מאנטנות סלולריות הראתה על הופעת תסמינים רפואיים רבים בתלות במרחק מהאנטנה. המחקר התפרסם ומאוחר יותר הנתונים עובדו לידי התרשים הבא (לחץ להגדלה):
השפעות בריאותיות וקוגניטיביות של קרינה מאנטנות סלולריות על בני אדם (עם ובלי רגישות לקרינה)
מחקר זה בדק את השפעת קרינה בתקני GSM ו UMTS, בתדרים של 900MHZ, 1800MHZ ו 2100MHZ, וחשיפת דמה, על מצבם הקוגניטיבי והרגשתם של נבדקים. נמצא כי בניגוד להערכות ראשוניות של החוקרים, לכל חשיפה בתדר מסוים היו השפעות שונות על מבחנים קוגניטיביים של הנבדקים. את ההשפעות לא ניתן ליחס לאפקט תרמי (חום) כל שהוא ולכן החוקרים מעלים את הסברה כי קיימים אפקטים שאינם תרמיים.
קורלציה בין הישנות וחומרת תסמינים לרמת הקרינה מאנטנות.
מחקר בריאותי שבוצע בעיר לה נורה, אשר במחוז מרסיה שבספרד לאחר התקנת שתי אנטנות סלולריות (שנת 2001). המחקר כלל שאלוני בריאות ובוצעו בדיקות קרינה בחדרי השינה של המשתתפים, כולל ניתוח תדרים. המחקר הראה על קורלציה בין הישנות של תסמינים בריאותיים וחומרתם באוכלוסיה בתלות ברמות החשיפה הכרוניות שלהם לקרינה מאנטנות.
אנליזת המשך על המחקר הבריאותי שבוצע בעיר לה נורה, אשר במחוז מרסיה שבספרד לאחר התקנת שתי אנטנות סלולריות. המחקר הראשוני כלל שאלוני בריאות ובוצעו בדיקות קרינה בחדרי השינה של המשתתפים, כולל ניתוח תדרים. אנליזה מאוחרת זו מגיע למסכנה כי רמה בטוחה יחסית של קרינת רדיו מהאנטנות היא פחות מ 0.02V/m (כ 0.0001uW/cm2 ).
ד"ר דני וד"ר רוני וולף השוו בין מספר המקרים של סרטנים שונים באוכלוסיה שהתגוררה בצמוד לאנטנות סלולריות, בהשוואה למספר הגילויים של סרטן באוכלוסייה דומה שלא גרה בצמוד לאנטנות ובהשוואה לאוכלוסיית נתניה כולה. הממצאים הראו כי היו פי 4.5 יותר מקרים חדשים של סרטן באוכלוסיה שגרה בצמוד לאנטנות.
פי 4.5 יותר מקרים חדשים של סרטן בצמוד לאנטנות סלולריות
10
המחקר האוסטרי, 2008
המחקר האוסטרי – קשר בין אנטנה סלולרית למקרה סרטן
המחקר בדק הישנות של מקרי סרטן בעיירה אוסטרית בה הותקן תורן לתקשורת סלולרית בכלי רכב (תקן שידור אנלוגי) אשר פעל בין השנים 1984 ל1997. המחקר מצא קשר בין מקרי הסרטן לתקופת החשיפה ולמיקום הנבדקים ביחס לאנטנה. נמצא יחס מנה-תגובה בין החשיפה לקרינת רדיו לבין סרטני מוח ושד.
כתבה – מקרה סרטן בסמוך לאנטנות סלולריות בעיירה ספרדית
דיווח על מקרי סרטן בעריה ספרדית ליד מלגה. 43 חולי סרטן התגלו בעיירה בצמוד לאנטנות סלולריות, 35 מתוכם נפתרו (עד כתיבת הכתבה). מספר התושבים הגרים בסמוך לאנטנות הוא כ 350, כלומר יותר מ10% חולים בסביבה הנ"ל – 43 cancer cases among 350 residents living near a mobile telephone realy antenמ – MALAGA-SPAIN – 2009 לתיאור המקרה לחץ כאן…
לא מדובר על מחקר אבל אחוזי הסרטן המדווחים גבוהים מאוד.
12
גרמניה, 2011
שינויים משמעותיים בנרוטרנסמיטרים לאחר הקמה של אנטנת סלולר
Changes of Clinically Important Neurotransmitters under the Influence of Modulated RF Fields—A Long-term Study under Real-life Conditions
השינויים נצפו על 60 נבדקים במשך שנה וחצי, החל מהקמת האנטנה החדשה ועד סוף תקופת המחקר. האנטנה שידרה בתקן GSM. הרמות היו נמוכות מהמותר בתקן. נצפו שינויים כגון עלייה בהורמוני סטרס (אדרנלין ונוראדרנלין) וכן ירידה בדפומין. במחקר נמצא יחס מנה-תגובה. כמו כן נמצאו כי יותר אנשים סבלו מתסמינים לאחר ההקמה של האנטנה.
מחקר – הקלה בתסמינים ושיפור בריאותי לאחר הסרת אנטנה סלולרית מגג בניין ביפן.
במחקר הבא. מעבר לביצוע סקרים בריאותיים מקיפים בוצעו גם בדיקות קרינה לפני ואחרי ההסרה של האנטנות. המחקר הראה על השפעות בריאותיות שחוו הדיירים בבניין עליו היו מותקנות אנטנות סלולריות, זו למרות שרמות הקרינה הנמדדת היו נמוכות בהשוואה לתקנים ולדעת הרגולציה פרטים נוספים – http://norad4uh.blogspot.com/2015/11/blog-post_43.html המחקר – לחצו כאן …
Significant Decrease of Clinical Symptoms after Mobile Phone Base Station Removal – An Intervention Study Tetsuharu Shinjyo and Akemi Shinjyo Conclusions and recommendations: The results of these examinations and interviews indicate a connection between adverse health effects and electromagnetic radiation from mobile phone base stations. Further research and studies are recommended regarding the possible adverse health effects of RF-EMFs. These results lead us to question the construction of mobile phone base stations on top of buildings such as condominiums or houses.
חשיפה לקרינת רדיו מאנטנות סלולריות וציוד קצה סלולרי-אלחוטי הביאה לעלייה בסימפטומים פסיכיאטרים, זאת ללא קשר לגיל, בית ספר, עישון וגורמים אפשריים נוספים.
"The study concluded that exposure to electromagnetic radiation from mobile phone base stations and other electronic devices was associated with psychiatric symptoms, independently of gender, schooling, and smoking status. The adoption of precautionary measures to reduce such exposure is recommended."
What is the radiation before 5G? A correlation study between measurements in situ and in real time and epidemiological indicators in Vallecas, Madrid
מה מצב הקרינה לפני דור חמש? מחקר קורלציה בין רמות הקרינה הנמדדות בשטח והמחושבות לבין נתונים אפידמיולוגים (בעיות בריאותיות) , במדריד.
המחקר בוצע בספרד, בגוש עירוני בצורת משולש, שבכל קודקוד שלו ביניינים גבוהים עם אנטנות סלולריות. בוצעו סקרי מדידה בדירות וכן איסוף ורישום של תלונות ומצבים רפואיים של הדיירים במתחם. הנבדקים חולקו לשלושה קבוצות: חשיפה מתחת 1775uW/m2 (שהם 0.1775 מיקרוואט לסמ"ר). חשיפה בין 1775-3543 uW/m2 ( שהם בין 0.1775 מיקרוואט לסמ"ר, לבין 0.3543) חשיפה בין 3543-5311 uW/m2 ( שהם בין 0.3543 מיקרוואט לסמ"ר, לבין 0.5311). במחקר הוגדם כי ככל שהחשיפה גבוהה יותר מתקבלים יותר תלונות ויותר בעיות בריאותיות. קרינה מהאנטנות נקשרה ליותר כאבי ראש, סחרחורות, סיוטים, זמן שינה קצר יותר. כמו כן באוכלוסיית המחקר היו 5.6% חולי סרטן, פי 10 (!!!) מאשר באוכלוסיה הכללית בספרד.
ככל שהחשיפה לקרינה מהאנטנות גבוהה יותר מתקבלים יותר תלונות ויותר בעיות בריאותיות.
16
צוות סעודי
Association of Exposure to Radio-Frequency Electromagnetic Field Radiation (RF-EMFR) Generated by Mobile Phone Base Stations with Glycated Hemoglobin (HbA1c) and Risk of Type 2 Diabetes Mellitus
מחקרים על קרינת רדיו ממערכות תקשורת, מכ"מ, ורדאר צבאיות
קרינת רדיו ממערכות מכ"מ – רדאר הייתה הראשונה בהיסטוריה שלגביה נאספו עדויות ומחקרים, עוד בשנות החמישים של המאה הקודמת. בתחילה על ידי ברית המועצות ולאחר מכן גם על ידי הציי האמריקאי. אז גם צצו לראשונה עדויות, ולאחר מכן גם מחקרים, על מחלה חדשה שקונתה אז "MICROWAVE SICKNESS" והיום מכונת "רגישות לקרינה".
קרינת רדיו ממערכות מכ"מ רדאר – מאפיינים יחודיים
החשיפה מגוונת בתדרים, ובעוצמות.
שידור בדרך כלל בפולסים קצרים מאוד (בעיקר במערכות מכ"מ מודרניות).
הנחשפים הם בדרך כלל חיילים בריאים וצעירים.
כשיש גישה לתיקים הרפואיים של הנבדקים (לא תמיד הצבא מאפשר) זה מאפשר חוזק נוסף למחקר.
טכנולוגיות צבאיות מוצאות את דרכם לכלל האוכלוסיה וכך מחקר על טכנולוגיה צבאית יכול לנבות מה יקרה כאשר הטכנולוגיה תגיעה לאזרחות.
מחקרים על קרינה ממערכות מכ"מ, רדאר
מספר
חוקר, שנה, מדינה.
על המחקר
רלוונטי לסוגי חשיפה
1
2001, ארה"ב
מחקר הצי במלחמת קוריאה
מחקר זה בוצע על חיילי הצי של ארה"ב בזמן מלחמת קוריאה. בוצע מעקב של 40 שנה אחרי חיילים ששרתו בצי. נמצאה כי ברוב סוגי הסרטן שנבדקו לא נמצאה עלייה בסיכון למעט סרטן דם בו כן נמצאה עלייה שהוצנעה עי ידי החוקרים.
לאחר סיום מלחמת קוריאה ביצע הצי האמריקאי מחקר שבדק את השפעת חשיפה תעסוקתית של חילי הצי לקרינת רדיו ומכ"מ לתחלואה במשך שנים לאחר שירותם. נבדקה שכיחות ההופעה של מספר סוגים של סרטן. נמצא כי ברוב סוגי הסרטן לא הייתה עליה בסיכון בין מפעלי ציוד אלקטרוני ומכ"מ (לעומת חיילים שלא עבדו עם מערכות פולטות קרינה). בסרטן דם כן נמצאה עלייה אבל היא הוצנעה. " Nonlymphocytic leukemia was significantly elevated among men in high-exposure occupations but in only one of the three high-exposure occupations, namely, electronics technicians in aviation squadrons (SMR = 2.2, 95% CI: 1.3, 3.7).
ובכל זאת החוקרים מסכמים: "Radar exposure had little effect on mortality in this cohort of US Navy veterans". בתרגום לעברית " לחשיפה לקרינת ראדר הייתה השפעה קטנה על מקרי מוות במחקר הזה על ותיקים של הצבא האמרקאי" נשמע מוזר? בדקו כמה סוגים של סרטן, מצאו עליה "רק" בסוג אחד אז אמרו שבסה"כ (דגש על ה-"בסה"כ") נראה שלקרינת מכ"מ הייתה השפעה קטנה (על מוות של חיילים, ) במחקר הזה. המסכנה הסופית של המחקר היא כי לא נמצא קשר בין חשיפה תעסוקתית לקרינת רדיו ולסוגים שונים של סרטן (דגש על ה"שונים"). חוץ כמובן מסרטן דם, אשר יש לך דווקא סיכוי מוגבר (יותר מפני שניים מחיילים אחרים) להיות חולה בו. .
מכ"מ צבאי
2
1995, גולדסמית, ישראל
ראיות אפדמיולוגיות להשפעות בריאותיות של קרינת רדיו בצבא, גופי שידור וחשיפה תעסוקתית
מאמר זה של פרופסור גולדסמית ביצע אנליזה על מספר מחקרים, בין השאר על מחקר הצי במלחמת קוריאה – ומצא כי קרינת מיקרוגל קשור בהופעה של שינויים בספירת דם, הופעת מוטציות, בעיות פוריות והגדלת הסיכון להופעת סרטנים שונים.
גולדסמית (ז"ל) היה חוקר ישראלי מפורסם מאוד מאוניברסיטת בין גוריון, פרופסור גולדסמיט (ז"ל) קבע על סמך מחקר הצי האמרקאי ואחרים, לאחר בדיקה שלהם, מציאת טעויות חישוביות וסטטיסטיות, ועיבוד מחדש של הנתונים, כי הממצאים מראים כי חשיפה גדולה לקרינת מיקרו קשורה בהופעה של שינויים בספירת דם, הופעת מוטציות, בעיות פוריות והגדלת הסיכון להופעת סרטנים שונים
"Possible outcomes considered included 1) blood count changes, 2) evidence of somatic mutation, 3) impairment of reproductive outcomes,especially increased spontaneous abortion, and 4) increase in cancer incidence and mortality, especially of the hematopoietic system, brain, and breast. The author presents evidence that sufficient microwave exposures are associated with all four of these outcomes, concluding that the possible effects and their timings with respect to exposure are qualitatively similar to those on ionizing radiation."
תיאור של 5 מקרים של סרטן ראש בקרב מפעילי מכ"מ ישראלים שחלו פחות מ10 שנים מתחילת החשיפה. 4 מהחולים היו בגיל צעיר מ30 בעת גילוי המחלה. קישור לתקציר המחקר – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12530592
מכ"מ צבאי
4
2003, צוות נורווגי
מחקר על נשות הצי הנורווגי, קשר בין החשיפה לקרינת רדיו וקרינה בתדר נמוך לסרטני שד
במחקר שבוצע על נשות הצי הנורווגי ששירתו בחדרי תקשורת על ספינות בצי בין ינואר 1961 למאי 2002, מתוכן חלו בסרטן שד 99 נשים. הנבדקות חולקו לקבוצות לפי זמני חשיפה שחושבו הן לקרינת רדיו ששודרה, והן לקרינה בתדר נמוך שנפלטה מציוד השידור עצמו. ביחס לכלל האוכלוסיה בנורווגיה , הסיכון של נשות הצי ששירתו בחדרי הרדיו בספינות לסרטן שד היה גבוהה יותר ב30% ( OR=1.3). הסיכון הנוסף בקבוצת החשיפה הגבוהה ביותר היה 1.78 לנשים מתחת גיל חמישים, ו 2.37 לנשים מעל גיל חמישים.
מחקר הצי הנורווגי – קשר בין חשיפה לקרינת רדיו לבין בעיות פוריות ומין ילוד
במחקר שבוצע על חיילי הצי הנורווגי, נראת עלייה בבעיות פוריות אצל חיילים ששירתו בסביבת אנטנות. החשיפה דווחה על ידי החיילים וחולקה לארבע רמות כאשר לכל אחת חושבה הסיכון הנוסף: מאוד גבוהה OR=1.86, גבוההOR=1.93, חלקית OR=1.52, נמוכה OR=1.39. כמו כן נראה כי מי שהייתה לו חשיפה לאנטנות וציוד תקשורת היו יותר בנות מאשר בנים.
במחקר המשך נבדק הקשר בין העיסוק של החיילים לבין בעיות פריון ונמצא כי עובדי תקשורת( OR=1.72) ומכ"מ(OR=2.8 ) היו בסיכון גבוה יותר לבעיות פריון. עובדי אלקטרוניקה לעומת זאת לא היו בסיכון נוסף. קישור – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18240289 Bioelectromagnetics. 2008 Jul;29(5):345-52. doi: 10.1002/bem.20400.
ציוד תקשורת ואנטנות צבאיות
6
צוות ישראלי, 2018
חשיפה תעסוקתית\צבאית לקרינת רדיו כגורם לסרטן
מחקר ישראלי חדש שפורסם ב Environmental Research, Volume 163, גליון מאי 2018 , עמודים 123-133. המחקר בוצע על ידי מיכאל פלג, אליהו ריכטר ואור נתיב. המחקר הראה כי חולי סרטן שפנו אל החוקרים ועבדושירתו בעברם בסביבת ציוד מכ"מ וציוד צבאי פולט קרינת רדיו, חלו יותר בסרטני מערכת החיסון, חלו יותר בריבוי סרטנים וגיל הגילוי שלהם היה צעיר בהרבה מאשר באוכלוסיות חולי הסרטן הכללית. במחקר נכללו 47 חולי סרטנים שבעברם עבדו או שירתו ביחידות או תעשיה בפיתוח, תחזוקה והפעלה של ציוד צבאי פולט קרינת רדיו רבה, כמו לדוגמה מכ"מים צבאיים. מתוכם 19 חלו בסרטני מערכת החיסון (בלוטות) (כ40%, בהשוואה ל23% בציבור הכללי).מתוכם 6 חלו ביותר מגידול ראשי אחד (כ12.8% בהשוואה ל2.8% מהציבור הכללי).גיל הגילוי הממוצע היה צעיר מאוד ( 33 לעומת 65 בציבור הכללי).בוצעה השוואה של תוצאות המחקר עם מחקרים דומים מהעבר, בכולם אחוז החולים במערכת החיסון הייה גבוהה יחסית לאוכלוסיה. בתמונה- אחוז החולים בסרטנים של מערכת החיסון במחקר ובמחקרים דומים קישור למחקר – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29433020 DOI: 10.1016/j.envres.2018.01.003
מכ"מ צבאי, גופי שידור וחשיפה תעסוקתית.
7
צוות פולני ה
מחקר הצבא הפולני הופעת סרטן בחיילים של הצבא הפולני שנחשפו לקרינה אלמ"ג בתדרי רדיו גבוהים (מיקרוגלים) של החוקר פרופ' סטניסלב סזמיג'לסקיS. Szmigielski , ראש המכון לרפואה צבאית של צבא פולין. Cancer morbidity in subjects occupationally exposed to high frequency (radiofrequency and microwave) electromagnetic radiation.
במחקר נבדקו חיילי צבא פולין בשרות סדיר ומילואים. מחזורי הגיוס כללו כ- 128000 חיילים, מתוכם כ- 3700 נחשפו בשירותם לקרינת מכשירי קשר בתדרים סלולריים, וקרינת מכ"ם. בריאותם נבדקה כל שנה במשך כ-15 שנים (1971-1985 ), ונרשמו מחלות סרטניות שונות שאובחנו בהם. ניתוח סטטיסטי של התוצאות התחשב בקבוצות גיל וסוגי הסרטן.
התוצאות הצביעו בין היתר, על כך שהסיכון ללקות בסרטן היה גבוה פי 2.07, בחיילים שנחשפו לקרינות, ואחוזי ההחלמה שלהם היו נמוכים מאלה שלא נחשפו. קישור – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8717316
סיכון גבוהה יותר לסרטן, וסיכוי החלמה נמוך יותר לחיילים שנחשפו לקרינה בלתי מייננת.
8
צוות ישראלי, 2022
תחלואה מוגברת בסרטן, ואחוז גובה של סרטני המערכת החיסונים במפעילי ציוד מקורן בצה"ל
תחלואה מוגברת בסרטן ואחוז גבוה של סרטני המערכת החיסונית מבין חולי הסרטן זוהתה גם בקרב מפעילי ציוד קורן בצהל ב- 10 השנים האחרונות שפנו לעמותת זהר.
במחזור גיוס 2011 לכיפת ברזל מספר כלל מקרי הסרטן מכל הסוגים היה גבוה לפחות פי-8 מהצפוי בכלל האוכלוסייה לפי רשם הסרטן הלאומי.
זו לפחות הקבוצה השישית של מפעילי ציוד קורן בעולם ובישראל שבה זה תועד ופורסם באופן מאוד מסודר ועם ביקורת עמיתים, לכן כבר אין ספק משמעותי באשר להשפעה המסרטנת.
התופעה המדהימה השנייה היא שאיש לא עוצר זאת, ויש הרבה שיכולים – קצין רפואה ראשי, שרי הביטחון, הבריאות ואיכות הסביבה, ראשי המפלגות, וועדת החוץ והביטחון ועוד. התשובה שלהם היא בדרך כלל "הכל נבדק ונמצא בתקן" ואולי ביצוע מחקר נגדי.
בעמוד זה נביא ונסביר דוחות ומחקרים מרגיעים על קרינת בלתי מייננת. מחקרים ודוחות אלו מצוטטים בדרך כלל על ידי תעשיה ומכחישי נזקים. נסביר את הדוחות, נסביר מה נבדק, איך, ונחשוף בעיות בתהליכי התכנון, הגדרה, איסוף נתונים והסקת המסקנות.
מדוע יש מחקרים שלא מוצאים סיכון או השפעה של קרינה בלתי מייננת
מחקרים בהם בכלל לא בדקו סיכון או קשר להשפעה או מחלה אלא בדקו טכנולוגיה או משהו אחר ולא ראו על הדרך שום בעיה.
מחקרים שהשתמשו בגל נושא בלבד (רכיב אחד של האות האלקטרוני, נקי וללא מידע) , לא פועם, ללא פולסים וללא מידע דיגיטלי.
מחקרים מוקדמים על סרטן בהם זמן החיוויון היה קצר מידי (עד 5 שנים נחשב קצר מאוד, בדרך כלל בודקים 15 שנה, זמן חיוויון של סרטן יכול להיות גם 20-40 שנה).
מחקרים בהם הגדרות המשתמש לא רלוונטיות (למשל הגדרה כי "משתש רגיל" מוגדר כמי שעושה שימוש בסלולרי של 5 דקות בחודש, או "משתמש כבד" הוא מי שעושה שימוש בסלולרי של כ27 דקות ביום, כמו באינטרפון).
מאמרים המקבצים מחקרים אחרים. את אלו שמצאו השפעות מסכמים תחת ההגדרה "תוצאות לא חד משמעותיות" ואת אלא שלא מצאו השפעות (גם כאלה שלא בדקו בכלל השפעות) מסכמים כ "רוב המחקרים".
מחקרים בהם חלק קטן מהתוצאות (בגלל סיבות ד, ב, ג,) מראות על סיכון ורוב התצואת לא, מסכמים כ OVERALL.
מחקרים בהם קבוצת הביקורת לא הייתה נקייה מחשיפה (למשל המחקר הדני).
מחקרים מושפעי תעשייה.
מאמרי סיכום ודוחות
במהלך השנים פורסמו מספר דוחות של ועדות וגופים לאומיים ובין לאומיים שלכאורה סקרו את כל החומר המדעי (בדרך כלל לא) וקבעו כי אין ממש בהיותה של קרינת בלתי מייננת מסוכנת. להבדיל מדוחות או מחקרים שמראים על הסיכון, דוחות מרגיעים אלו נהנים ממערכת יחסי ציבור משומנת ומפורסמים בעיתונות המובילה. זאת כדי כנראה כדי למקסם את אפקט ההרגעה שלהם. עיון מעמיק במחקרים ובדוחות מוצא כשלים באיסוף החומר המדעי, במימון הגופים, בניגוד אינטרסים של הצוות ובניהול המחקר עצמו, אם מדובר במחקר, וכמובן הצגת נתונים וסיכומם הוא חלקי ומגמתי מאוד.
מספר
חוקר, שנה, מדינה.
על המחקר
רלוונטי לסוגי חשיפה
1
צוות בריטי במימון תעשייה ומשרד התעשייה, 2014
דוח בריטי חדש של MTHR- הסלולרי לא מסוכן סיכום זה של גוף הMTHR מנסה לקבוע כי אין סיכון בשימוש בסלולרי. פרסום הדוח היינו הפעולה האחרונה של הגוף הממומן בחלקו על ידי התעשייה ובחלקו על ידי משרד התעשייה הבריטי. הדוח מסכם עבודה של 11 שנים, בה לקחו חלק 31 עבודות מחקר שסוכמו ב 60 מאמרים בעיתונות המדעית על עבודתם. כל המחקרים הסתיימו ופורסמו חוץ מאחד. מעבר להיותו של הגוף ממומן בחלקו על ידי משרד התעשייה הביריטי (ובאופן לא ישיר על ידי התעשיה) הדוח סוקר מחקרים שרובם אינם רלוונטים לסוגי הסרטן שהשימוש בסלולרי חשוד בקידומם או גרימתם. לאחר פרסום הדוח פעולת הגוף הנ"ל מגיעה לסופה. המלצת החוקרים לא להמשיך לחקור את התחום (כמה נוח). הדוח זכה לביקורות רבות מצד מדענים וחוקרים בתחום.
המחקר הדני החדש שמסקנתו "הסלולרי לא מסוכן", שגוי מהיסודאת המחקר הזה צריך ללמד בבתי ספר לעבודה בעניים. המחקר מעודכן כל 5 שנים ובאותה הזדמנות מפורסם שוב שכזה שמצא שאין סיכון בשימוש בסלולרי. המחקר כל כך שגוי שנפסל על ידי IARC ובתי משפט בעולם מלשמש כראיה. הבעיה העיקרית במחקר היא שהחוקרים הכניסו כ200000 משתמשים עסקיים ועוד כ 30000 משתמשים שהיו להם יותר ממכשיר סלולרי אחד (ודיברו הרבה כנראה) לקבוצת הביקורת (מתוך סה"כ 700000 משתמשים). הטעות הזו יכולה להביא, במקרה ששימוש בסלולרי אכן גורם לסרטן, להגדיל את מספר הנפגעים בקבוצת הביקורת.
מחקר בריטי ענק – אין קשר בין דיבור בסלולר לסרטן – האומנם? בפרסום המחקר נטען כי לא נראתה עלייה בסרטני ראש. "The increased use of mobile phones between 1985 and 2003 has not led to a noticeable change in the incidence of brain cancer in England between 1998 and 2007" לאומת זאת החוקר הראשי הסביר כי כן נראתה עלייה אבל לדעתו היא לא משמעותית"a small increased rate of brain cancers in the temporal lobe corresponding to the time period when mobile phone use rose from zero to 65 percent of households,”.לטענת החוקרים העלייה בסרטן של האונה הרקטית מבטאת מקרה נוסף לכל 100000 איש ולכן לא נדרשים צעדי זהירות מונעת. תקציר המחקר – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21280060 ביקרות בעברית על המחקר – http://www.tapuz.co.il/blog/net/ViewEntry.aspx?EntryId=1906458
סלולרי וסרטני ראש
5
צוות בריטי,
עוד מחקר מטעה – סלולרי לא מסרטן ילדים (אחרי 4 שנים) – CEFALO תקופת החיביון של סרטן נעה בין 10 ל 40 שנה, אז האם רלוונטי לבדוק חשיפה של 4 שנים? החוקרים חשבו שכן ופרסמו את המחקר הזה. מחקר בדק כ1000 משתמשי סלולר. תוצאות המחקר הראו כי בכל קבוצת שימוש היה סיכון גבוהה יותר לסרטן בהשוואה לקבוצת הביקורת (טבלה מספר 2).. במסכנות המחקר ציינו החוקרים כי לא נראה יחס מנה תגובה ולכן זה סותר את ההיפותזה כי יש קשר בין שימוש בסלולרי לקרינה, זאת למרות שתוצאות המחקר מראות באופן ברור על קשר כזה. מה שהוגדש בפרסומי המחקר הוא שלא נראה יחס מנה-תגובה (זה הודגש גם בפרסום המחקר עצמו) בעוד שהעובדה שכן נראה סיכון יתר בכל קבוצות המשתמשים הוצנע בפרסומים לגמרי.
דוח בדיקה בריטי של ה HPA – קרינה מ WIFI הדוח הוא ניסיון של סוכנות HPA הבריטית לבדוק את הבטיחות בחשיפה לרשתות WIFI בבתי הספר. את הדוח אפשר לנתח בשני חלקים: ראשית מבחינה טכנית של המדידה הדוח משתמש בשיטות מדידה מעניינות ותוך כדי העמסה של הרשת (מעבר לשימוש במדי קרינה איטיים יחסית). שנית מבחינת ניתוח הסכנות והמסכנות של הדוח שנשענות על השוואה לתקן הלא מגן של ICNIRP הלוקח בחשבון רק נזק טרמי. בשל השוואה זו לתקן הגבוה רמות הקרינה שנראו בבדיקות נחשבות על ידי כותבי הדוח "תקינות").
רמות הקרינה המקסימלית שנמדדה ממחשבים אלחוטיים במרחק של חצי מטר הייתה רמה גבוהה מאוד של (2.2uW/cm2 ) 22mW/m2 . במרחק של מטר מהמחשב הנייד הרמה ירדה "רק" ל 4mW/m2 שהם 0.4uW/cm2 . מדידות הקרינה מהנתבים בוצעו במרחק של חצי מטר מהם. רמת הקרינה המקסימלית שנמדדה מנתב אלחוטי הייתה גבוה מאוד של 87mW/m2 כלומר 8.7uW/cm2 . במרחק של מטר מהנתב רמת הקרינה הייתה "רק" 18mW/m2 שהם 1.8uW/cm2 . בנוסף לכך בוצעו מדידות וחישובים של רמת הSAR. מכיוון שאיני מחשיב מדד ה SAR לרלוונטי לא אתייחס לתוצאות אלו.
ביקורת על דוח הממשל הקנדי על קרינת WIFI בבתי ספרגם את דוח זה אפשר לנתח בשני אופנים, הראשון מקצועי הנדסי בו עשו עבודה טובה יחסית (פיזור המקורות, בדיקה באזורים בהם אמורים להיות הילדים, העמסה של הרשת ועוד) ובאופן שני והוא המסכנות המבוססות על השוואה לתקן החשיפה של ICNIRP שהוא גבוה ולא מגן המבוסס רק על אפקט חום ואשר בהשוואה אליו כל בדיקה נמצאת "תקינה". בסיכום הדוח נכתב כי התוצאות היו נמוכות מאוד ביחס לתקן (ונראה שהדוח מנסה לשכנע), אבל כאמור התקן הקנדי הוא למעשה תקן הICNIRP הגבוה מאוד (במקרה הזה גבוה זה רע) והלא מגן ביולוגית.
עיון בדוח מראה כי תוצאות מדידות הקרינה סמוך לנתבים עצמם היו גבוהות מאוד, בין 105.9 ל 77.3 מיקרו וואט לסנטימטר רבוע. תוצאות המדידה בנקודות בכיתה במצבים שונים הניבו גם הן (לדעתי) תוצאות גבוהות מידי לחשיפה של תלמידים בכיתה, 2.34 uW/cm2.
מחקר אוסטרלי חדש בהקשר של שימוש בסלולריהחוקרים השוו את העליה בסרטני ראש באוסטרליה ב31 השנים האחרונות לעליה הצפויה בסרטנים אלו על פי מחקריו של הרדל והאינטרפון. לאחר שראו עליה קטנה יותר הסיקו כי זה מוכיח שהסלולרי לא גורם לעליה בסרטנים.
מחקר COSMOS – לכאורה מחקר גדול ומבוסס על 250000 משתתפים, מדנמרק, פינלנד, הולנד, שוודיה, ואנגליה. חלק גדול מהם אמורים להיות "משתמשים כבדים" (על פי הגדרת המחקר). מבוסס על נתוני תחלואה מרשם הסרטן, בין השנים 2007-2012. המחקר לא מצא ראיות לגידול בסיכון לגליומה (סוג של גידול מוח) , מנינגליומר (סוג של גידול מוח) או אקוסטיק נרואמה (גידול על עצב השמיעה).
בעיות במחקר: * מידע על השימוש בסלולרי (זמן שיחות מצטבר, מספר שיחות וכו) התבסס על דיווח של המשתשמים עצמם בדיאבד, ולא על תיעוד זמן שיחות , מספר שיחות, או נתונים אחרים אוביקטיבים שאפשר להשיג ממידע שיש לחברות הסלולר. * סה"כ מספר הגידולים הוא קטן , 149 גליומה, 89 מנינגליומה, 29 אקוסטיק-נארומה. * מספר קטן של חולים עם עם זמן חיביון מספק. למרות שעל פי הערכות לוקח לסרטנים להתפתח עשרות שנים אחרי חשיפה ראשונית למכולל, במחקר הCOSMUS יש רק 39 חולים שתקופת השימוש שלהם בסלולרי הייתה בין 10-14 שנים , ורק 58 חולים שתקופת השימוש שלהם עד שחלו הייתה מעל 15 שנה. * לא הייתה כל הערכה לעוצמת החשיפה לקרינה בשל בעיות קליטה, סוג השידור (דור 2 , 3 4, או אחר) או משתנים אחרים, ולא הייתה התייחסות אחרת במחקר למי שבעת השימוש בסלולרי נחשף להרבה קרינה ולמי שנחשף לפחות. * דיווח חוסר לרשמי הסרטן של מקרי הסרטן. על פי שנראה במחקרו של הרדל ( Hardell and Carlberg (2015a)), לא כל מקרי הסרטן מדווחים לרשמי הסרטן. * המחקר מומן בחלקו על ידי התעשיה. בעבר התברר כי מחקרים של התעשיה מראים בדרך כלל על סיכון קטן יותר , או שאפילו "אפקט תיקון" כאילו הסלולרי מגן מסרטן. * ביקורת של הרדל ואחרים על מחקר COSMOS – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160412024003933
המאמר הוזמן על ידי מחלקת המחקר לקרינת רדיו בארגון הבריאות העולמי (WHO EMF PROJCT) , גוף מוטה תעשיה, ונעשה על ידי מדענים שלא מכירים בנזקי הקרינה מגוף מוטה תעשיה נוסף ARPANSA, כאשר לחלקם תפקידים גם בגוף שמוביל את התקינה בהתאם להנחת הבסיס שאין השפעות ביולוגיות או בריאותיות לקרינה בלתי מייננת. החוקרים בחרו וסקר 63 מחקרים מתוך יותר מ5000 מחקרים בתחום, והסיקו שעל פי רוב המחקרים, הסלולרי לא מסרטן.
המאמר זכה כמובן לכותרות בכל העולם, אבל יש עליו ביקורת רבה וכבר קולות שדורשים משיכתו.
המהנדס ליוד מורגן , ערך סקירת מחקרים שבדקו את הקשר בין שימוש בסלולרי וקרינה בלתי מייננת לסרטני ראשון והשפעות אחרות. הוא מצא שמחקרים שמומנו על ידי התעשיה באופן ישיר או עקיף בדרך כלל לא מצאו קשר או השפעה, או שהממצא היה צנוע בהרבה, ממחקרים שלא מומנו על ידי התשעיה. למעשה הראה מורגן כי אם מתייחסים רק למחקרים שלא מומנו על ידי התעשיה, רוב המחקר מראה על השפעה, נזקים ותחלואה כתוצאה מחשיפה לקרינה או שימוש בסלולרי.
כמו כן סקר מורגן מספר מחקרים שגויים והסביר את הבעיות בהם.
מחקרים על תחלואה וסרטן מקרינת רדיו בדגש על שימוש בWIFI
בעמוד זה נביא מספר מחקרים על תחלואה וסרטן מקרינת רדיו בדגש על שימוש בWIFI.
מערכות WIFI (ראוטר + מחשבים ניידים , טאבלטים, סלולריים ועוד) הפכו נפוצות בערך סביב שנת 2000.
קרינת WIFI היא למעשה קרינת רדיו בריבוי תדרים כאשר בדרך כלל החשיפה היא נמוכה יחסית ביחס לחשיפה בעת דיבור בסלולרי במצבי קיצון. מעבר לכך משתמש בציוד אלחוטי המבוסס WIFI ייחשף חשיפה אישית בזמן השימוש מציוד הקצה עצמו, וחשיפה כרונית מהנתבים האלחוטיים, נקודות הגישה ומגבירי הטווח גם בזמן שהוא לא עושה שימוש בהתקני הקצה (בדומה לחשיפה מאנטנות סלולריות).
מספר
חוקר, שנה, מדינה.
על המחקר
רלוונטי לסוגי חשיפה
1
Conrado Avendaño, M.S.email addressemail address, Ariela Mata, M.S., César A. Sanchez Sarmiento, M.D., Ph.D., Gustavo F. Doncel, M.D., Ph.D.
המחקר בדק את השפעה של מחשבים ניידים המחוברים לאינטרנט אלחוטי על מדדים של איכות זרע אדם. נלקחו מנות זרע מ 29 תורמים בריאים. כל מנה חולקה לשתי דגימות. אחת הושמה תחת מחשב נייד המחובר לאינטרנט אלחוטי במשך 4 שעות (ובכך נחשפה לקרינה בלתי מייננת בתדר 2.4 ג'יגה הרץ משידור האלחוטי של המחשב ולקרינה בתדר נמוך מהמחשב עצמו) והשנייה הושמה באינקובאטור בתנאים זהים לקבוצת הניסוי למעט החשיפה למחשב הנייד. הטמפרטורה של שתי הקבוצות נשמרה על 25 מעלות צלזיוס. המחשב ביצע הורדה של קבצים כל משך הניסוי, כארבע שעות. בסיום הניסוי נבדקו תנועתיות וחיות של נוזל הזרע, נבדקו שברים ב DNAל 500 תאים רנדומאליים מכל דגימה.
תוצאות: בדגימות שנחשפו למחשב נייד נראתה הפחתה במידת התנועתיות של הזרע (בקבוצת הביקורת 13.6 אחוז מהזרע לא היה תנועתי, בקבוצה שנחשפה כ 24.5 אחוז היה חסר תנועה). יכולת ההתקדמות של הזרע הייתה טובה יותר בקבוצה שלא נחשפה, כ80 אחוז בקבוצת הביקורת בהשוואה ל 68 אחוד בקבוצה שנחשפה. שברים ב DNA הובחנו בכל הדגימות מהקבוצה שנחשפה ובאף אחת מהדגימות של קבוצת הביקורת. בקבוצה שנחשפה לקרינה נראתה גם עלייה קלה אך לא מובהקת באחוזי התמותה של הזרע.
מדידת RF בוצעה על ידי מד שדה חשמלי חד צירי המסוגל למדוד בתדרים בין 0.5MHz לבין 3GHz . מד הקרינה הושם באופן ורטיקאלי והוריזונטלי. המדידה הוורטיקאלית הראתה רמה גבוהה יותר של קרינה והיא תועדה. רמות השדה נמדדו כל 10 דקות. רמות השדה החשמלי בזמן שידור WIFI היו גבוהות פי 3 ומעלה מהרמות כאשר המחשב הנייד לא שידר ופי 7-15 מאשר הרמות בקבוצת הביקורת.
doi: 10.1016/j.fertnstert.2011.10.012. Epub 2011 Nov 23.
עבודה עם מחשב נייד אלחוטי
2
גונדי, תורכיה, 2013
קרינת WIFI פוגעת באברי רבייה ביחוד אצל מתבגרים
במחקר זה חשפו חמש עכברים לקרינת WIFI 24 שעות ביממה למשך 20 שבועות (בדומה לאדם הגר ועובד באותו חדר עם ראוטר אלחוטי). חמש עכברים נוספים שימשו כקבוצת הביקורת. נצפו שברים בDNA, ירידה באנזים glutathione ועלייה ברמות serum 8-hydroxy-2'-deoxyguanosine ו 8-hydroxyguanosine (סמנים לדחק חימצוני). החוקרים מעלים חשש כי חשיפה לקרינת רדיו, כגון קרינת WIFI , יכולה להביא לפגיעה באברי רבייה בנוער ומתבגרים.
קרינת WIFI הביאה לשינויים נירולוגיים הקשורים ביכולת האדם להקצות קשב ומשעבים לפתרון בעיות אצל צעירים זכרים.
חשיפת אנשים צעירים לסיגנלים שמשודרים ממשדר ה- WiFi הפחיתה את תשומת הלב של הנחשפים, בעת ביצוע מטלה, כאשר הפעילו את זיכרון העבודה שלהם (השומר את המידע זמין, לשימוש בעת הצורך) הנחוץ לפתרון בעיות, להחליט החלטות, לתכנן, למצוא סיבות, ולניטור והתמצאות.
קרינה בתדרי WIFI גורמת ליצירת רדיקלים חופשיים הגורמים לדחק חימצוני והשראת סרטן גרון. חולדות הוקרנו שעה ביום למשך 28 ימים. נמצא בהן חימצון שומנים ניכר ומובהק וירידה בפעילות נוגדני חימצון. מלטולין הביא לשיפור. תקציר המחקר נכתב בעזרת ד"ר זמיר שליט"א.
חשיפה לקרינה בתדרי ה WIFI גרמה לנזק חמצוני באשכי חולדות. (נרשמה גם ירידה בויטמין A ו E,מלטולין בלם-הביא לשיפור בקבוצת העכברים בה הוא ניתן) תקציר המחקר נכתב בעזרת ד"ר זמיר שליט"א. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23145464
WIFI
7
Ozorak A. 2013
שינויים ונזקים בחשיפת חולדות הרות וולדות לקרינה בתדר WIFI
חשיפת חולדות הרות, וולדות, לקרינה בתדרי WiFi, וסלולרים, במשך 1h, במשך עד 6 שבועות, לוותה בבדיקות שינויים בתכולת ברזל, נחושת, אבץ, גלוטתיון מחוזר, והאנזים גלוטתיון פראוקסידאז, וכן כלל נוגדי חימצון, הראתה שניגרם דחק חמצוני מהרדיקלים החופשיים שנוצרו בגלל הקרינה, והנזק ניכר יותר בכליות, ובזכרים, גם באשכים.
מחקר בחולדות שנחשפו לקרינה בתדר WiFi, הראה שנגרמו בהן נזקים, בין היתר, לשריר הלב, מדחק חמצוני. דחק זה ניתן להקטין על ידי מתן סלניום (הנחוץ לאנזים נוגד חמצון), ו- L-carnitine (המשתתף בהפקת אנרגיה בתאי הגוף).
חשפה לקרינת WIFI הביאה לשינוי בדפוסי EEG אצל נשים.
במתנדבים צעירים, נשים וגברים שקיבלו לבצע מטלות זיכרון, ונחשפו לקרינת WiFi. נמצא שבנשים ירדה בקליפת המוח פעילות גלי אלפא (8-13Hz), ו-גלי בטא (14-30Hz) , בעיקר בשני מרכזים: קדמי-ימני, ובעורפי, בעוד שבגברים לא ניכר שינוי. לעומת זאת לא נמצא הבדל בגלי למדא (0-4Hz), ו- (5-7Hz) בין שני המינים.
מחקר בנקבות עכברים, שהוקרנו בתדר WiFi, במשך 2h ביום במשך 45 ימים, הראה נזקים שונים בתאי הדם, ושברים ב- DNA, בתאי המוח בגלל הדחק החמצוני שנוצר מהרדיקלים החופשיים (ROS=) שנוצרו. נזקים אלה התבטאו גם בדיכוי השרשת העוברים, וביצירת עיוותים בעוברים. מחקר זה מאשש ממצאי מחקרים אחרים על פגיעות בפריון שנמצאו בזבובי דרוזופילה
נזקים לביציות ופגיעה בפוריות אצל זבובים שהוקרנו בקרינת רדיו
החוקרים בדקו בנקבות דרוזופילה (זבוב התסיסה-קטן עם עיניים אדומות) שהוקרנו זמן קצר יומי, ב- WiFi, ובמכשירים קורנים אחרים במשך 3-7 ימים, את הנזק לביציות (תאים מתים) ולפוריות. הירידה בפוריות, נגרמה על ידי הקרינה מכל המכשירים, אך הייתה שונה ביניהם . המחקר – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23915130
WIFI וציוד אלחוטי אחר.
12
Nazıroğlu M. , 2012
השפעות ביולוגיות ובריאותיות בחשיפה לקרינת רדיו בתדר 2.45GHZ
שלושה מחקרים של אותו חוקר הראו כי קרינה בתדרי ה 2.45GHz השרתה דחק חמצוני, עידוד סרטן, ירידה בריכוזי ויטמינים, השפיעה על חיוניות התאים ועל גלי המוח. המחקרים בוצעו בחולדות
המחקר הראה כי חשיפה לקרינת WIFI ברמות מאוד נמוכות יכולה לגרום לשינויים משמעותיים וארוכי זמן בפעילות המוח.
Long-lasting changes in brain activation induced by a single REAC technology pulse in Wi-Fi bands. Randomized double-blind fMRI qualitative study Salvatore Rinaldi, Marco Mura, Alessandro Castagna & Vania Fontani המחקר – http://www.nature.com/articles/srep05668
מחקרים ומאמרים על "רגישות לקרינה"-"אי סבילות לקרינה"
בדף זה נביא מחקרים ומאמרים על "רגישות לקרינה""אי סבילות לקרינה". נביא גם מאמרים המקדמים את ההבנה כי הרגישות היא למעשה השפעה בריאותית של חשיפה לקרינה וגם כאלה הטוענים אחרת. נסביר את המחקרים ונציין חוזקות וחולשות.
רגישות לקרינה הינה תופעה מורכבת אך לא חדשה. המקרים הראשונים תועדו בעובדי מכ"מ. אז נקראה המחלה MICROWAVE SICKNESS. אז היה ברור שהתסמינים נגרמים מקרינה. בעת הכניסה של מחשבים אישיים לעולם המשרדי גדלה החשיפה לקרינה בלתי מייננת בתדר נמוך, ואיתה גדל מספר הרגישים, בעיקר למסכי CRT. גידול נוסף חל במהפכה הסלולרית-אלחוטית.
עם הגידול במספר הרגישים והנפגעים המדווחים על תסמיינים בעת חשיפה, חל שינוי בגישה המחקרים כלפהם. לראשונה הרגישים לקרינה הפכו לאיום על התעשיה. באם רגישותם אמיתית, אזי זוהי הוחכה כי לחשיפה לקרינה בלתי מייננת יש השפעות ביולוגיות ובריאותיות. בעת הזו החלו לצוץ מחקרי חשיפה בהם חושפים את הרגישים שוב ושוב בצורה רנדומאלית לקרינה סלולרית או אלחוטית, ומצפים מהם להגיב מייד ותמיד נמוך. זאת ללא מתן זמן התאוששות מספק. מחקרים אלו רמזו כי המכור של הריגשות אינו מהקרינה, אלא ממקור אחר, אולי פסיכוסומטי. מחקרים אלו זכו ליחסי ציבור וכבשו את הקונסונזוס לעת עתה.
בעת האחרונה מתרבים מחקרים אשר בצד חשיפה מדויקת יותר מנסים לאתר תגובות פיזיולוגיות ולא ניחושים, כמו גם מחקרים המחפשים סממנים ביולוגים ופתולוגים המבדילים בין מי שרגיש לקרינה ומי שלא.
מספר
חוקר, שנה, מדינה.
על המחקר
רלוונטי לסוגי חשיפה
1
ארה"ב 2012
שינויים פיזיולוגים ונרולוגים בנבדקת רגישה לקרינה בעת חשיפה לשדה חשמלי ב60הרץ
נבדקת, רגישה לקרינה, נחשפה בסדרה של ניסויים מבוקרים לשדות חשמליים חזקים בתדר 60 הרץ. הנבדקת פתחה כאבי ראש, תנודות לא רצוניות בשרירים, וקצב לב לא סדיר, עד כ 100 שניות לאחר שהחשיפה החלה. נמצא כי הנבדקת הגיבה פיזיולוגית בייחוד כאשר השדה היה מופיע ונעלם, כלומר משתנה. . נמצא כי לנבדקת לא הייתה מודעות לקיום השדה, להפעלתו ולהפסקתו. השורה התחתונה של המחקר היא כי רגישות לקרינה היא סינדרום נירולוגי הנגרם על ידי השפעות הסביבה (רמות קרינה סביבתיות). במהלך המחקר עברה הנבדקת מגוון בדיקות פיזיולוגיות ונירולוגיות כדי למדוד את ההשפעות של השדה על תפקודי הגוף שלה, בין השאר – מיפוי גלי המוח (EEG), בדיקת הדמיה מגנטית של המוח (MRI), בדיקות במעבדת שינה, (כולל צילומי וידאו ובדיקות EEG) , בדיקות דם, בדיקות תפקודי כבד, ספירת דם ובדיקות נוספות.
השורה התחתונה של המחקר היא כי רגישות לקרינה היא סינדרום נירולוגי הנגרם על ידי השפעות הסביבה (רמות קרינה סביבתיות).
מחקרו של בלפום היה הראשון ששם לעצמו להגדיר ולמצוא פרמטרים ביולוגים לאבחון רגישות לקרינה. במהלך המחקר נבדקו תגובות פיזיולוגיות של הנבדקים בעת ולאחר חשיפה. החוזק הראשון של המחקר בכך שנלקחו מדדים ביולוגים מהנבדקים במקום לשאול אותם האם זיהו את הקרינה (היום כבר ברור כי דרך זו לא נכונה אך בעשרות השנים האחרונות רוב מחקרים הרגישות רק שאלו את הנבדקים האם הייתה חשיפה ולא מדדו מדדים פיזיולוגים או ביצעו בדיקות רפואיות). במהלך המחקר נבדקו יותר מ 1000 רגישים לקרינה ורגישים לכימיקלים. לכן אחד מהחוזקים של המחקר הוא בגודל בסיס הנתונים מתבסס על אלפי בדיקות. צוות המדענים שהרכיב בלפום מורכב ממדענים מובילים מה שמוסיף לרלוונטיות והשפעת המחקר. בסיכום תוצאות הבדיקות החוקרים מצאו ראיות לשבירת מחסום דם מוח, סימנים לדחק חמצוני, סימנים לתגובות דלקתיות ולתגובות אוטואימוניות, השפעות על מערכת הדם במוח ועוד
מחקר שאלונים פיני חדש אשר התפרסם בפברואר 2013 בדק מה התסמינים הנפוצים אצל רגישים לקרינה ומה עזר להם לשפר את מצבם. ממצאי המחקר הראו כי טיפול פסיכיאטרי לא עוזר אבל מצד שני צמצום חשיפה כן עזר.
התסמינים הנפוצים ביותר – סטרס (60.3%), הפרעות שינה ( 59.3%), עייפות ותשישות ( 57.2%).הגורמים להתפרצות היו חשיפה למחשבים אישיים (50.8%), טלפונים סלולריים (47%).הרגישים דיווחו כי מחשבים אישיים וטלפונים סלולריים היו גם הגורמים המובילים להופעת תסמינים לאחר ההתפרצות של הרגישות לקרינה. לאחר חלוף השלב הקשה של הרגישות עדיין הגיבו לקרינה מכשירים אלקטרוניים אלחוטיים בעוד התגובה שלהם למכשיר חשמל בסיסיים (שאינם אלחוטיים) התמתנה.לפי 76% מהמשיבים, צמצום חשיפה לקרינה תרמה לשיפור מצבם להתאוששות חלקית או מלאה. גורמים נוספים שתרמו לשיפור ולהתאוששות: 69.4% שינוי בהרגלי התזונה, 67.8% תוספי תזונה, ו 61.6% פעילות גופנית מוגברת.רק 2.6% מהרגישים דיווחו כי הטיפול הרשמי לרגישות לקרינה המבוסס על פסיכוטראפיה עזר להם, וטיפול פסיכיאטרי תרופתי זכה ל 4.2%- מהקולות (כלומר הרגישים דיווח כי הייתה לו השפעה שלילית על תפקודם ועל הרגישות לקרינה).
ד"ר רובין היינו פסיכיאטר אשר ביצע מספר מחקרי פרובוקציה ברגישים לקרינה. במחקרים חשף את הנבדקים לקרינה ממדמה של מכשיר סלולר שהוצמד לראשם. בסוף החשיפה (הארוכה יחסית) התבקשו הנבדקים לאשר האם הייתה קרינה או לא. הבעיה המרכזית במחקריו של ד"ר רובים היא שגם בזמן חשיפת הדמה (SHAM EXPOSURE), כלומר מתי שלא הייתה אמורה להיות חשיפה לקרינה, חשף החוקר, אם בגלל חוסר הבנה או חסר ידע, את הנבדקים לקרינה בלתי מייננת מסוגים שונים. התוצאה הייתה שרוב הנבדקים, גם מי שלא היה רגיש לקרינה, דיווחו על הימצאות קרינה בכל הבדיקות. החוקר הבין מכך שהמדמה הסלולרי גרם להשפעה פסיכולוגית על הנבדקים. מחקריו השגויים מצוטטים רבות על ידי מכחישי נזקים והתעשייה.
בתמונה למטה – כאבי ראש על רצף הזמן, רגישים לקרינה מגיבים יותר חזק משמעותית
בתמונה למטה – התסמינים של רגישים לקרינה חזקים ומגוונים הרבה יותר
מחקריו של ד"ר רובין שגויים ומטעים ומנוצלים על ידי התעשייה ומכחישי נזקים
5
צוות יפני – שבדי 2011
מחקר על רגישות לקרינה ביפן
מחקר שאלונים אותו התבקשו למלא רגישים (בעיקר רגישות) לקרינה מיפן. תסמינים אופייניים: 85% דיווחו על עייפות כרונית. 81% דיווחו על כאבי ראש, בעיות זיכרון וריכוז, וקשיים בחשיבה. מה עוזר: 71% נעזרו בטיפול אלטרנטיבים כדי להקל על סבלם. כ 85% נקטו בצעדים כדי להגן על עצמם מחשיפה לקרינה בלתי מייננת כמו מעבר דירה, רכישה של ציוד נמוך קרינה.מה גורם בדרך כלל להופעת התסמינים: 37% דיווחו כי הגורם להופעת התסמינים הם אנטנות סלולריות וטלפונים אלחוטיים. 65% דיווחו כי הם סובלים משימוש בסלולרי של אנשים אחרים ברכבת או אוטובוסים, 12% דיווחו כי אינם יכולים להשתמש (מסיבה זו) בתחבורה ציבורית.תעסוקה: 53% היו בעלי עבודה קבועה לפני הפיכתם לרגישים לקרינה, רובם עיבדו אותה או חוו ירידה משמעותית בהכנסה לאחר הפיכתם לרגישים לקרינה.
רגישים לקרינה שעשו שימוש במחשב המוגן בארון במשך 1-7 שנים הגיעו למצב בו הם יכולים לעבוד על המחשב במשך יום שלם. רגישים שעבדו עם המחשב המוגן בין 2-3 חודשים דיווחו על שיפור חלקי בתסמינים. רגישה לקרינה שעשתה שימוש של שבוע אחד דיווחה על הקלה בתסמינים.
יעילות מיגון מחשב כדי לצמצם חשיפה ותסמינים
7
צוות בריטי 2007
מדוע מחקר ESSEX לגילוי רגישות לקרינה שגוי?
מחקר ESSEX התקיים באנגליה וסוכם עד שנת 2009. המחקר שם לעצמו מטרה לבדוק האם רגישים לקרינה יכולים לדעת מתי מקור קרינה מופעל ומתי הוא לא פועל ולהבדיל בין מקורות קרינה. בתחילה המחקר היה מקור לתקווה שהתחלפה באכזבה גמורה כאשר פורסם המחקר. על בסיס נתוני המחקר פרסמה הקבוצה מספר מאמרים, כולם מבטלים את תופעת הרגישות לקרינה וטוענים כי לנבדקים אין יכולת ל"הרגיש" את הקרינה ואת סוגה.המחקר מצא כי רגישים לקרינה לא יודעים מתי מקורות הקרינה פועלים. בפועל (אם מסתכלים על הנתונים המספריים של המחקר) הנבדקים, שהם רגישים לקרינה, הצליחו לזהות מתי יש קרינה ב 70% מהבדיקות שהיו בעלות ערך.
קבוצת הרגישים לקרינה זיהתה טוב יותר את מצבי ההקרנה מאשר קבוצת הביקורת. התוצאות עובדו כדי להראות את ההפך.
8
חוקר צרפתי, 2016
Does electromagnetic hypersensitivity originate from nocebo responses? Indications from a qualitative study
מחקר שסותר את ההנחה השגויה כי הרקע של רגישות לקרינה הוא פסיכולוגי. מציע כמה שלבים לרגישות לקרינה: הופעה של תסמיניםלא מצליחים למצוא פתרון או תרופה או טיפולהבנת החולה כי קיימת אפשרות שמדובר ברגישות לקרינהאיסוף מידע על רגישות לקרינההגעת החולה להבנה כי הוא רגיש לקרינה והשתכנעות הדרגתיתניסוי ותהייה (חיפוש דרכים לצמצום חשיפה ושיפור המצב הרפואי)הבנה מלאה ובטחון באבחון העצמי.הופעת התסמינים לפני היכרות החולה עם נושא הרגישות לקרינה סותרת את הנחת היסוד השגויה והמקובלת כי מדובר בתופעה פסיכוסומטית. תקציר – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26369906
הפרחה של התפיסה כי רגישות לקרינה היא תופעה פסיכוסומטית
9
שבדיה, 2015
רגישות לקרינה – אתגר גדל לרפואה
מאמר מסכם על רגישות לקרינה הבוחן את הדיווחים ההיסטוריים (החל במקרי הרגישות בצבא הסובייטי, דרך מקרי רגישות לקרינה בתחילת שנות השמונים כתוצאה משימוש במסכי מחשב ועד לתקריות בני זמנו של שימוש בציוד אלחוטי וסלולרי), את המחקרים בתחום וכן דיווחים מהעת האחרונה. DOI: 10.1515/reveh-2015-0012
רקע היסטורי על תופעות הרגישות לקרינה וסינדרום המיקרוגל
סינדרום המיקרוגל הוא השם ההיסטורי של רגישות לקרינה. החל משנות ה50 של המאה העשרים תוארו במחקרים שונים תסמינים של רגישות לקרינה תחת השם הזה. המאמר הזה מביא את הרקע ההיסטורי ואת המחקרים והמאמרים ההיסטוריים המתארים תסמינים וסינדרום זה. כותב המאמר קורא להכרה ברגישות לקרינה כמחלה.
מתוך המחקר:"we tested a panel of 12 metabolic blood redox-related parameters and of selected drug-metabolizing-enzyme gene polymorphisms, on 153 EHS, 147 MCS, and 132 control ןtalians, confirming MCS altered (P < 0.05–0.0001) glutathione-(GSH), GSH-peroxidase/S-transferase, and catalase erythrocyte activities. We first described comparable—though milder—metabolic pro-oxidant/proinflammatory alterations in EHS with distinctively increased plasma coenzyme-Q10 oxidation ratio. Severe depletion of erythrocyte membrane polyunsaturated fatty acids with increased ω6/ω3 ratio was confirmed in MCS, but not in EHS. We also identified significantly (P = 0.003) altered distribution-versus-control of the CYP2C19∗1/∗2 SNP variants in EHS, and a 9.7-fold increased risk (OR: 95% C.I. = 1.3–74.5) of developing EHS for the haplotype (null)GSTT1 + (null)GSTM1 variants. Altogether, results on MCS"
מדריך האגודה האירופית למחלות סביבתיות לקרינה בלתי מייננת
צוות אירופי פרסם בסוף 2016 סקירה מחקרית וסיכום של דרכי מניעה,אבחון וטיפול בהשלכות רפואיות של חשיפה לקרינה בלתי מייננת ורגישות לקרינה.
Igor Belyaev, Amy Dean, Horst Eger, Gerhard Hubmann, Reinhold Jandrisovits, Olle Johansson, Markus Kern, Michael Kundi, Piero Lercher, Wilhelm Mosgöller, Hanns Moshammer, Kurt Müller, Gerd Oberfeld*, Peter Ohnsorge, Peter Pelzmann, Claus Scheingraber and Roby Thill EUROPAEM EMF Guideline 2015 for the prevention, diagnosis and treatment of EMF-related health problems and illnesses DOI: 10.1515/reveh-2016-0011
מניעה, אבחון וטיפול בהשלכות רפואיות של חשיפה לקרינה בלתי מייננת ורגישות לקרינה.
13
אגודת הרופאים האוסטרית, 2012
מדריך לאבחון והתמודדות עם רגישת לקרינה לקרינה של אגודת הרופאים האוסטרית
אגודת הרופאים האוסטרית הייתה הראשונה שהגדירה בשנת 2012 דרכים לאבחון וטיפול ברגישות לקרינה ובכך הייתה החלוצה בתחום. Guideline of the Austrian Medical Association() for the diagnosis and treatment of EMF-related health problems and illnesses (EMFsyndrome). Consensus paper of the Austrian Medical Association’s EMF Working Group ( AG-EMF).
במאמר זה סוקרים הכותבים את השפעות קרינת רדיו ברמות נמוכות על שכבת המיאלין (משמש כשכבת בידוד על העצבים) וכן על השפעות פגיעה בשכבה זו על מצבו הנירולוגי של האדם ובעלי חיים. בין השאר מונים הכותבים כי חשיפה לקרינה בלתי מייננת הביאה לפגיעה בשכבת המיאלין של חולדות, פגיעה בשכבת המיאלין הביאה לסיכון יתר לתרשת נפוצה, נמצאה השפעה על פרוטיאינים המשמים ביצור המיאלין וכי תסמינים רבים אצל רגישים לקרינה דומים לתסמינים של אנשים בהם נפגעה שכבת המיאלין.
"Effects of personalised exposure on self-rated electromagnetic hypersensitivity and sensibility – A double-blind randomised controlled trial" – https://doi.org/10.1016/j.envint.2016.11.031"
במחקר זה ניסו החוקרים להתמודד עם שתיים מהבעיות במחקרי חשיפה קודמים על רגישות לקרינה, סביבת הבדיקה וסוג החשיפה. למרות כוונת החוקרים לבדוק את הנבדקים בסביבה נמוכת קרינה ולחשוף אותם לסוג הקרינה להם הם רגישים במיוחד, המחקר סובל מבעיות רבות. להלן רשימה של הבעיות המרכזיות בו:אין מדידה פיזיולוגית של תגובות הנבדקים, רק שואלים אותם האם הרגישו קרינה או לא.אין מספיק זמן התאוששות (זמן חשיפה+מנוחה 15 דקות בלבד)הנחת יסוד שגויה: רגישים לקרינה מגיבים מידית לחשיפה סוג החשיפה נבחר לפי העדפת הנבדק וללא כל בדיקה אמתית רמות הקרינה בסביבת הבדיקות לא נבדקו חשד לגישה לא מאוזנת של החוקרים ביקורת מלאה של המחקר – http://norad4uh.blogspot.co.il/2017/08/2016.html
סריקת מוח בfMRI הראתה על הבדלים גדולים במוחם של רגישים לקרינה לשאינם
במסגרת מחקר פילוט זה, בוצעו סריקות fMRI על מוחם של כ10 רגישים לקרינה ו69 אנשים שאינם רגישים. תוצאות הסריקות הראו על אי-נורמאליות ברורה ויחודית בכל הרגישים לקרינה. לפיכח המחקר מחזק את האפשרות שרגישים לקרינה הם בעלי שוני בתפקוד המוח (ממצא פתולוגי) וכן שבדיקת ה fMRI יכולה להיות כלי אבחון לרגישים לקרינה. העובדה כי במהלך fMRI מתבצעת חשיפה לקרינה בלתי מייננת ברמות גבוהות (כ3000000 מיליגאוס ובנוסף קרינת רדיו) מעלה את האפשרות כי מוחם של הרגישים לקרינה הגיב בעת החשיפה-סריקה ולמעשה התוצאות של הסריקה הושפעו מהחשיפה עצמה (למעשה מוכיח חשיפה=>תגיבה).
בתמונה, בצד ימין תוצאות סריקה של נבדק ביקורת, בצד שמאל תוצאות סריקה של נבדק רגיש לקרינה.
ממצאים פתולוגים לרגישות לקרינה, אפשרי שfMRI יכול לשמש ככלי אבחון לרגישים לקרינה.
17
שוודיה 2016
ביקורת על מחקר – תסמינים פסיכולוגים ברגישים לקרינה
המחקר "Psychological symptoms and health-related quality of life in idiopathic environmental intolerance attributed to electromagnetic fields." משנת 2016 הראה קיום יותר תסמינים פסיכולוגים ובריאות רעועה באנשים שהגדירו את עצמם כרגישים לקרינה. המחקר בוצע על ידי פסיכולוגים. המחקר מצוטט מידי פעם על ידי מכחישי רגישות לקרינה. אבל להבדיל ממה שמכחישי רגישות לקרינה רוצים להוכיח, המחקר לא מוכיח שרגישות לקרינה נגרמת מבעיות פסיכולוגיות. המחקר מראה כי בקרב מי שהגדיר עצמו כרגיש לקרינה היו יותר בעיות פסיכולוגיות ובריאות רעועה יותר. זה לא אותו הדבר. בעיות הבריאות וכאבים פיזיים כתוצאה מרגישות לקרינה הם מובנים. הבעיות הפסיכולוגיות שחלק מהרגישים לקרינה מציגים נובעות מפוסט טראומה שנגרמת מחווית הכאבים הקשים בכל חשיפה, מהמשך החשיפה והתסמינים הקשים בשלבים הראשונים שהאדם עדיין לא מבין מה גורם לתסמינים הללו (ולא מצמצם חשיפה) והתכחשות המערכת והסביבה מהקשר כאשר הוא נמצא וכבר ברור לנפגע הקרינה. המחקר יכול להיות מובן לא נכון על ידי מכחישי נזקים ומכחישי רגישות לקרינה אבל שמתרגמים לא נכון את המשפט "The results suggest that IEI-EMF is associated with various types of psychological symptoms and with poor HRQoL " כלומר בתרגום חופשי "התוצאות מרמזות כי רגישות לקרינה קשורה למגוון סוגים של תסמינים ומצבים פסיכולוגיים ובריאות לקויה" , "קשורה" לא "נגרמת". טעות בהבנה כזו וקפיצה למסקנות אופיינית אצל קוראים שלא מבינים את הרגישות לקרינה , לא חוו אותה, לא מטפלים בה, סובלים מהטעיית אישוש בעצמם ולא מבינים את הנושא. קישור – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27095153
32 מדענים מובילים – יש להכיר ברגישות לקרינה בהפרעה נירולוגית ייחודית במאמר מסכם של יותר 30 מדענים מובילים מהחוקרים את התחום מסביב לעולם, בראשות פרופסור בלפום, קוראים החוקרים להכרה מדעית ברגישות לקרינה כהפרעה נוירולוגית ייחודית, והכנסה של רגישות לקרינה לרשימת המחלות של ארגון הבריאות העולמי. " This international consensus report pleads for the acknowledgement of EHS as a distinct neuropathological disorder and for its inclusion in the WHO International Classification of Diseases" בנוסף יוצאים החוקרים נגד מחקרי הפרובוקציה המתרכזים ביכולת הנבדק לזהות קרינה, וזאת לפני שבכלל הוגדרה רגישות לקרינה כמחלה והוגדרו המאפיינים שלה. This is particularly the case for electrohypersensitivity (EHS) and more particularly for the so-called “provocation tests”, which do not investigate the causal origin of EHS but rather the EHS-associated particular environmental intolerance state with hypersensitivity to man-made electromagnetic fields (EMF). However, because those tests depend on multiple EMF-associated physical and biological parameters and have been conducted in patients without having first defined EHS objectively and/or endpoints adequately, they cannot presently be considered to be valid pathogenesis research methodologies. Consequently, the negative results obtained by these tests do not preclude a role of EMF exposure as a symptomatic trigger in EHS patients. Moreover, there is no proof that EHS symptoms or EHS itself are caused by psychosomatic or nocebo effects. קישורים: https://www.mdpi.com/1422-0067/22/14/7321 Int. J. Mol. Sci. 2021, 22(14), 7321; https://doi.org/10.3390/ijms22147321
יש להכיר ברגישות לקרינה בהפרעה נירולוגית ייחודית.
יש להכניסה לרשימת המחלות של ארגון הבריאות העולמי.
מחקרי הפרובוקציה אינם מייצגים, ואינם מתאימים.
20
קנדה, פרופ' מגדה הווס.
פרופ' מגדה הווס – קרינת רדיו משפיעה על הדופק ברגישים לקרינה המחקר פורסם ב2021. בוצע על 69 איש, חלקם רגישים לקרינה וחלקם לא. נראו השפעות על דופק הלב בחלק מהרגישים לקרינה. ניסויים דומים בוצעו על ידי החוקרים ב2011 וב2013. תסמין של הפרעה בדופק הלב הינו תסמין ידוע ונפוץ בקרב רגישים לקרינה. הסברים מקיפים על המחקר – https://www.norad4u.co.il/2021/12/20/6293/
מחקר חדש – 19 סממנים ביולוגים בפלזמה של חולי פיברומיאלגיה עם רגישות לקרינה קישור – https://www.nature.com/articles/s41598-022-25588-2? https://rdcu.be/c1WrH המחקר השווה סממנים ביולגים בבדיקות דם של 54 חולי פיברומאילגיה עם רגישות לקרינה, לבדיקות דם של 23 אנשים בריאים. הממצאים הראו על כ 19 שינויים משמעותיים בסממנים ביולוגים שהיו שונים בין בדיקות הדם של ה"רגישים" לבדיקות הדם של ה"בריאים". הסממנים קשורים ל: חילוף חומרים ואנרגיה, שרירים, דחק חימצוני, כאב כרוני.
בפרק זה נביא מספר מחקרים ומאמרים על קרינה מקווי מתח ומערכות חשמל וההשפעות הבריאותיות של חשיפה לקרינה זו. תחום זה מוכר ליותר אנשים בציבור ובמערכת הרגולטיבית בעולם. אולם גם בתחום זה ישנו חוסר מודעות והכחשה מסוימת של הנזקים.
מקווי מתח (גבוה ונמוך) ומערכות חשמל נפלטים שדות מגנטיים וחשמליים בעיקר בתדרים סביב ה 50-60Hz. שדה מגנטי בתדר נמוך הוגדר בשנת 2001 על ידי IARC, הראשות הבין לאומית לחקר הסרטן, זרוע של ארגון הבריאות העולמי, WHO, כמסרטן אפשרי בבני אדם. זאת על סמך ניתוך של מידע מכמה מחקרים שהראה כי חשיפה כרונית לשדות מגנטיים ברמה פי 500 נמוכה מהתקן המקובל , מביאה לגידול בסיכון לסרטן דם אצל ילדים. המחקר בתחום הזה מתקדם במהירות נמוכה יותר מאשר בתחום הסלולרי. אבל עדיין קיימים מחקרים שמראים על השפעות, שינוי, נזקים ותחלואה בחשיפה לקרינה מסוג זה.
מספר
חוקר, שנה, מדינה.
על המחקר
רלוונטי לסוגי חשיפה
1
גרמניה, 1996
מטא-אנליזה על מחקרים הקושרים בין חשיפה לשדות אלקטרומגנטיים וסרטנים אצל ילדים
המחקר סקר נתונים ממספר מחקרים ומצא כי במקרה של סרטון דם אצל ילדים הסיכון היה גדול ב 66% ומובהק סטיסטית. לסרטני מערכת העצבים המרכזית ולימפומות הסיכון היה גבוה מקבוצת הביקורת אבל לא היו אלו תוצאות מובהקות. מחקר – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8907639
קרינה מקוי מתח גבוה
2
ספרד,
חשיפה בבתי מיגורים לקרינה מקווי מתח גבוה והקשר לסרטן דם אצל ילדים
מטא-אנליזה על 15 מחקרים שבדקו את הקשר בין קרינה מרשת החשמל בבתי מיגורים הנמצאים בצמוד לקוי מתח לתחלואה בסרטן דם אצל ילדים. המחקר מצא סיכון יתר בחשיפה. המחקר קובע כי קיים מספיק מידע מדעי לקבוע כי הגישה הישנה כי אין סיכון אינה אחראית. מחקר – http://www.who.int/bulletin/archives/77(11)906.pdf
קרינה מקוי מתח גבוה
3
ארה"ב 1979
קשר בין מקרה סרטן אצל ילדים לקוי מתח עם זרם גבוה
במחקר נמצא קשר בין שלושה סוגים של סרטן אצל ילדים למגורים בסמוך לקוי מתח בהם עבר זרם גבוה במיוחד בהשוואה לילדים שלא פיתחו סרטן באותו איזור מיגורים (דנבר קולורדו). הקשר היה חזק במיוחד אצל ילדים שחייו את כל חייהם באותה כתובת ונמצא יחס מנה תגובה. מחקר – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/453167
המחקר שבוצע בקרב נשים ישראליות, במרכז הרפואי על שם אדית ולפסון בחולון (http://www.wolfson.org.il/ ) השווה בין הרגלי השימוש בציוד חשמלי ואלקטרוני ביתי, בעיקר מחשבים, מזגנים, טלוויזיות וטלפונים סלולריים, בין שתי קבוצות חולות בסרטן השד. הקבוצה הראשונה אובחנה בין השנים 1978-1990 והתאפיינה שימוש מועט והקבוצה השנייה אובחנה בין השנים 1991 -2003 ובה השימוש היה גדול משמעותית. סיכום הנתונים הראה כי רק 19.5% מהנשים שאובחנו כחולות בסרטן השד בקבוצה הראשונה השתמשו שימוש משמעותי בציוד פולט קרינה, בעוד 51.1% מהנשים שאובחנו כחולות בסרטן השד בקובצה השנייה השתמשו שימוש משמעותי בציוד פולט קרינה. במחקר גם ראו שוני במאפייני הגידול במקרים בהם הייתה חשיפה לקרינה.
קרינה בתדרים נמוכים ממחשבים וציוד ביתי וכן מטלפונים סלולריים
5
ארה"ב 2011
חשיפה לשדות מגנטיים בתדר נמוך בזמן ההריון תורמת להופעת אסטמה אצל הילודים
המחקר בדק את הקשר בין חשיפה של אימאות לשדות מגנטיים בתדר נמוך (מרשת החשמל למשל) בזמן ההריון, והישנות של אסטמה אצל ילדים לאחר הלידה. המחקר עקב אחר הילודים עד גיל 13. סה"כ 626 ילדים הובחנו כחולי אסטמה. נראה כי חשיפה לכל 1 מילגאוס הביאה לעלייה של 15% בהישנות המחלה. בנוסף נראה יחס מנה-תגובה ברור. ילדים לאימהות שנחשפו לרמות גבוהות מ 2 מיליגאוס היו בסיכון גדול מפי 3.5 בהשוואה לילדים לאמהות שנחשפו לרמה נמוכה מ 0.3 מיליגאוס (קבוצת הביקורת). ילדים לאמהות שנחשפו לרמות שבין 0.3 ל 2 מיליגאוס היו בסיכון של פי 1.74 לחלות באסטמה בהשווה לקבוצת החשיפה הנמוכה- קבוצת הביקורת. מסכנות המחקר כי חשיפה של האמהות לשדות מגנטיים גבוהים בזמן הריון משפיעה על הישנות מחלת האסטמה אצל ילודים.על המחקר: http://www.microwavenews.com/Asthma.Li.html#Continuedתקציר המחקר: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21810627
שדות מגנטיים בתדר נמוך
6
אירופה 2014
דוח חדש טוען -קרינה מקווי מתח גבוה לא מסוכנתבדוח מובאים מחקרים שבדקו האם יש יותר מקרי סרטן במרחק של עד 200 מקווי מתח גבוה. הבעיה היא שרק ב50 המטרים הראשונים סביב הקו יש בדרך כלל קרינה בלתי מייננת.
– Occupational and residential exposure to electromagnetic fields and risk of brain tumors in adults: A case–control study in Gironde, France
סה"כ נאספו 221 מקרים של סרטן במערכת העצבים המרכזית בין 1999 ל 2001. בקבוצת הביקורת היו 442 איש. בוצעה הערכה של החשיפה לשדות בתדר נמוך על פי מרחק מקווי המתח. בוצעה הערכה של חשיפה לקרינה בעבודה על פי יומני עבודה מלאים. נלקחו בחשבון גם רמת החינוך, שימוש בהדברה ביתית, מגורים באזור כפרי או עירוני, וחשיפה תעסוקתית להדברה וכימיקלים.
נראה גידול לא מובהק בסיכון לסרטן אצל מי שנחשף תעסוקתית לקרינה – OR = 1.52, 0.92–2.51 נראה גידול מובהק בסיכון לmeningiomas בייחוד בחשיפה לקרינה בתדר נמוך – OR = 3.02; 95 percent confidence interval (95% CI) =1.10–8.25 . נראה גידול לא מובהק בסיכון לmeningioma אצל המתגוררים פחות מ100 מטר מקוי מתח גבוה OR = 2.99, 95% CI 0.86–10.40) מסקנות החוקרים : . These data suggest that occupational or residential exposure to ELF may play a role in the occurrence of meningioma.
שדות מגנטיים בחשיפה תעסוקתית ומקווי מתח גבוה.
8
ארה"ב 1982 ( Wertheimer and Leeper)
סרטנים אצל בוגרים נמצאו קשורים לקוי מתח גבוה ליד בתים
"Adult cancer related to electrical wires near the home." סרטנים במבוגרים נמצאו קשורים להימצאות של קווי מתח גבוהה ליד בתים. כמה ממצאים חיזקו את הקשר: 1. נראה יחס מנה תגובה. 2. לא הייתה השפעה של גיל, מגורים בעיר או בכפר, שכונות, ורמה סוציואקונומית של הנבדקים. 3. הקשר נראה במיוחד במקומות בהם לא היו גורמים תעשייתיים או עירונים אחרים שאפשרי שמגבירים את התחלואה בעצמם (ובכך הופכים את התחלואה מקווי המתח לפחות ברורה). 4. נראה דפוס ברור בין זמן החשיפה הראשוני לתאריך אבחון הסרטן. קישור – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7152787
שדות מגנטים נמוכים מקווי מתח גבוה מקדמים סרטנים אצל בוגרים
9
ארה"ב 1995
מטא-אנליזה על מחקרים הקושרים בין חשיפה לקרינה מתחנות השנאה וקווי מתח גבוה
המחקר בדק כ 13 מחקרים אפידמיולוגים ומצא קשר בין החשיפה לסרטנים מסוג לוקמיה ( OR=1.49) , לימפומה ( OR=1.58) , ומערכת העצבים המרכזית ( OR=1.89).
שדות מגנטים נמוכים מקווי מתח ותחנות השנאה מקדמים סרטנים
10
ארה"ב 1988
מחקר בנוגע לסרטנים אצל ילדים וחשיפה לשדות מגנטים ב60 הרץ
במחקר זה נבדקו 356 מקרים של סרטנים אצל ילדים (מדנוור קולרדו) והושוו למקרי ביקורת. נעשו בדיקות קרינה בבית הנבדקים. נמצא כי ברמה של 2 מיליגאוס היה סיכון יתר לכלל הסרטנים ( OR=1.4) , לוקמיה ( OR-1.9) , וסרקומה של רקמות חיבור ( OR=3.3) . חוטי חשמל שהפיקו שדות גבוהים היו נפוצים יותר בבתי החולים מאשר בקבוצות הביקורת. במחקר זה בקשר שנמצא היה דווקא לשדות מקווי מתח נמוך ולא רק מקווי מתח גבוהה.
קשר בין חשיפה לשדות מגנטים ממתח נמוך ולסרטנים שונים
11
ארה"ב 2017
נשים שנחשפו לשדות אלקטרומגנטים בתדר נמוך היו בסיכון גבוהה יותר להפלה
במסגרת מחקר חדש, אשר התפרסם באתר www.nature.com, בוצע מעקב אחר 913 נשים בהריון כדי להבין את הקשר בין חשיפה לשדות אלקטרומגנטים חזקים בתדרים נמוכים והסיכוי להפלות. הממצאים הראו כי נשים שנחשפו לרמות גבוהות יותר של שדות אלקטרומגנטיים היו בסיכון גבוהה פי 2.72 להפלה בהשוואה לאלו עם חשיפה נמוכה יותר.
במהלך המחקר בוצעו ראיונות עם הנבדקות. הוצמד לכל נבדקת מד קרינה למשך 24 שעות. לאחר מכן בוצע ראיון נוסף בו נשאלו הנבדקות על הפעילות שלהן במשך היום והאם הייתה זו פעילות אופיינית או חד פעמית. בקבוצת הנבדקות שדיווחו כי הפעילות הייתה אופיינית נמצא סיכון יתר לאלה שנחשפו לרמות מעל 2.5 מיליגאוס (פי 2.72, סה"כ 453 נבדקות ו95 הפלות). בעוד בקבוצת הנבדקות שהפעילות לא הייתה אופיינית לא נמצאה עלייה דרמטית בסיכון (סה"כ 460 נבדקות ו105 הפלות).
מחקרים על השפעות ותחלואה מקרינת רדיו מאנטנות טלוויזיה , רדיו ושידורים כללים
בעמוד זה נביא מחקרים על השפעות ותחלואה מקרינה רדיו מאנטנות רדיו, טלוויזיה , ושידורים כללים (אתרי שידור של רדיו, טלוויזיה, רדיו חובבים ועוד). בדרך כלל מדובר במקרים הללו בקרינה שאינה בפולסים (למעט מערכות דיגיטליות) אבל בעוצמה חזקה מאוד. רוב החשיפה במקרה הזה היא על העובדים ומי שמתגורר בקרבה.
היום יש כבר קושי במחקר של השפעות ותחלואה מקרינת רדיו מאנטנות רדיו וטלוויזיה בגלל ריבוי תחנות בסיס סלולריות בסביבות מגורים וכן ריבוי ציוד אלחוטי וסלולרי ביתי ואישי המגדילים את החשיפה של בני האדם באופן כללי לקרינת רדיו בפולסים, אשר גם לה השפעות ביולוגיות, אולי אף יותר קיצוניות.
מספר
חוקר, שנה , מדינה
על המחקר
רלוונטי וסוגי חשיפה
1
סמואל מילהם, ארה"ב, 1987
סיכון יתר לתחלואה בסוגים מסוימים של סרטן למפעילי רדיו חובבים "statistically significant increased mortality was seen for cancers of the other lymphatic tissues (SMR = 162), a rubric which includes multiple myeloma and non-Hodgkin's lymphomas. The all-leukemia standardized mortality ratio was slightly, but nonsignificantly, elevated (SMR = 124). However, mortality due to acute myeloid leukemia was significantly elevated (SMR = 176)." המחקר – http://aje.oxfordjournals.org/content/127/1/50
רדיו חובבים
2
Cantor, K; Baris, D; Inskip, P
2003
סיבות מוות אצל מפעילי רדיו חובבים – MORTALITY AMONG RADIO AMATEUR OPERATORSבמחקר נבדקו כ108586 בעלי רשיונות לרדיו חובבים בארה"ב על פי מידע מרשות התקשורת האמרקאית (FCC) שהתגוררו בקלפורניה בין 1965 ו1995 (בתקופה זו הייתה הרבה פחות חשיפה של הציבור לקרינת רדיו משימוש אישי) ונבדקה לגביהם סיבת המוות על פי נתוני המדינה. בעלי הרישיונות היו מ5 סוגים שונים של רישיונות הנבדלים בהספקי וזמן השידורים שהם מורשים לבצע. בחלק מסיבות המוות הקבוצה של בעלי הרשיונות הראתה על סיכון גבוהה משאר האוכלוסיה: (SMR for glioma was 1.14 (0.97-1.3(Chronic myelogenous leukemia males 1.2 (0.9-1.7 (Hodgkin's disease among men was elevated (SMR = 1.3(0.9-1.9(overall SMR for ALS was 1.21 (0.9-1.6מסקנות המחקר – "The small excesses found for brain cancer, chronic myelogenous leukemia, and ALS are consistent with previous observations in the electrical, electronics, and broadcasting industries."
סיכון יתר לסרטנים שונים בקרבת תחנת שידור טלוויזיה -סוטון בריטניה.במחקר בוצע ניתוח סטטיסטי מתקדם על נתוני תחלואת סוגים שונים של סרטן בקרב אוכלוסיה שהתגוררה בצמוד (עד M2K) ובקרבת (עד 10KM) מתחנת שידור טלוויזיה סוטון בריטניה בין השנים 1987-1994. התוצאות הראו יותר מקרי סרטן באוכלוסיה שהתגוררה בצמוד ובקרבת התחנה ביחס למספר הצפוי (לפי הישנות הסרטנים באוכלוסיה הכללית.
מחקרים על השפעות כלליות של שימוש בטכנולוגיה אלחוטית – סלולרית
בפרק זה נביא מחקרים על השפעות כלליות של שימוש בטכנולוגיה אלחוטית – סלולרית, למשל השפעות פסיכולוגיות, נפשיות, התנהגותיות, ירידה בביצועים ועוד.
מעבר להשפעות החשיפה לקרינה בלתי מיינת, השימוש בסלולרי, בציוד תקשורת ובידוד אלקטרוני ואלחוטי תומן בחובו השפעות וסכנות נוספות. החל מהתמכרות, פגיעה בראיה, חשיפה לאור כחול, החמרה בהפרעות קשב וריכוז, דילול יכולות תקשורת בין אישית ועוד. את השפעות הללו כבר רואים על רוב האוכלוסיה. המחקר בתחום זה קרוב כבר לקונצנזוס כי יש נזקים , יש פגיעה ויש לבצע צעדים למניעתה באופן מיידי.
בגלל חוסר המודעות לנזקים של קרינת רדיו, וסוגים נוספים של קרינה בלתי מייננת, הנפלטות מחלק גדול מהמסכים, כדוגמת סלולריים חכמים, מחשבים ניידים אלחוטיים וטאבלט, לרוב מתעלמים במחקרים מהקרינה כגורם אפשרי להשפעות והשינויים שנצפים.
נביא מספר מחקרים בתחום, שוב רק קצה הקרחון
מחקרים על השפעות שימוש בטכנולוגיה אלחוטית – סלולרית
המאמר מציג ומבסס תאוריה כי שימוש כבד שהתקנים מתקדמים לצריכת תוכן ומידע (טלפונים סלולרים, סלולרים חכמים, מחשבים ועוד = ICT) גורמים לפגיעה בבריאות הנפשית של מתבגרים צעירים, שימוש דחוף ורב בטלפונים סלולריים מביא להפרעות שינה בגברים ודיכאון בנשים וגברים. שימוש כבד במחשבים (שימוש רצוף במשך שעות ללא הפסקה) תורם להפרעות שינה בגברים ונשים ולהופעת תסמינים של דיכאון בנשים.
טלפונים סלולרים, סלולרים חכמים, מחשבים ועוד פוגע בבריאות הנפשית של צעירים
2.
צוות ישראלי, אוני' בין גוריון , 2009
קרינה מסלולרי מאריכה את זמן התגובה אצל אנשים
מחקר ישראלי שהתבצע באוניברסיטת בין גוריון בשיתוף עם המכון למחקר גרעיני בנחל שורק מצא כי חשיפה לקרינה מטלפון סלולרי גורמת לזמן תגובה ארוך יותר אצל משתמשים. נבדקו תפקודי עיין-יד על 48 משתמשים. הממצאים הראו כי מי שפעיל ביד ימין, ונחשף בצד שמאל של הראש, זמן התגובה שלו היה ארוך הרבה יותר מאשר כאשר נחשף בצד ימין של הראש, או בחשיפת דמה (ללא חשיפה לקרינה בככלל) .
שימוש בסלולארי על ידי אמהות בהריון וילדים עד גיל שבע גורם להפרעות בהתנהגות
מחקר נערך על ידי מילוי שאלון על ידי 13,159 אמהות לילדים בני 7 אשר עשו שימוש בהריון או/ו שילדיהן עושים היום שימוש בטלפון סלולארי. בשאלון נשאלו האמהות שאלות רבות על אופן השימוש ועל אופי התנהגות ילדיהן. הממצאים הראו כי השכיחות של בעיות התנהגותיות בילדים שאמהותיהם דיברו בסלולארי בזמן ההריון או/ו שילדיהן השתמשו בסלולארי עד גיל שבע עומד על פי 1.8 מילדים שאמהותיהם לא עשו שימוש בסלולארי בזמן ההריון או/ו שהילדים עצמם לא עשו שימוש בסלולארי עד גיל שבע. על דעת החוקרים מכוון שהקרינה המגיעה לעובר בזמן ההריון היא קטנה מאוד, עלו השערות כי הסיבה יכולה להיות שינוי ביוכימי אצל האימא הנגרם בגלל השימוש בסלולרי בזמן ההריון. לפי דעתי יכול מאוד להיות שזאת גם אינדיקציה לכך שגם רמות מאוד נמוכות של קרינה משפיעות.
קרינה ברמות מאוד נמוכות גורם אפשרי להפרעות בהתנהגות אצל ילודים
4.
טיוואן, 2014
יותר אובדנות בקרב משמשי סלולר כבדים מאשר באוכולוסיה הכללית.
מתוך יותר מ5000 נבדקים, יותר מ 10.54% היו בהגדרה משתמשי סלולר כבדים. מהם יותר מ23% גילו נטיות ( 11.76% במי שלא עשה שימוש כבד) אובדניות, ויותר ב13.70% ניסו להתאבד (לעומת 5.45%) . https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24262117
יותר אובדנות בקרב משמשי סלולר כבדים
5
צוות ישראלי, אוני' בין גוריון , 2017
יותר בעיות התנהגות וביצועים נמוכים יותר במשתמשי סלולרי
מחקר ישראלי השוואה ביצועי משימות ותפקודים חברתיים בין 36 אנשים שאל משתמשים בסלולרי לבין 16 משתמשים כבדים. לאחר מכך ניתנו סלולרים חכמים לחלק מהלא משתמשים למשך שלושה חודשים. לאחריהם בוצעו הבדיקות מחדש. תוצאות המחקר הראוש על ירידה ביכולות חברתיות, יותר היפראקטיביות ואימפולסיביות, כמו ביצועי משימות פחות טובים ומדויקים במשתמשי סלולר כבדים. החלק השני של המחקר הוכיח כי הירידה בתפקודים והביצועיים קשורה לשימוש בסלולרי.
האור הכחול שנפלט מהמסכים שאנו צופים בהם הוא זה שפוגע במשך ובעיקר באיכות השינה שלנו. צפייה במסכים שפלטו אור אדום לא גרמה לפגיעה זו והשינה הייתה דומה לשינה נורמאלית.
איסור מוחלט על הבאת או שימוש בסלולרי בבתי ספר הביא לשיפור במדדי בריאות וביצועים
על פי מחקר נורווגי בין 73 עמודים, שסקר נתונים מהשנים 2010 ועד 2018 , עולה כי בבתי ספר בהם נאסר לחלוטין שימוש בסלולרי (נאסר להביא לבית הספר או שבהם התלמידים מחוייבים להפקיד את המכשיירם בתחילת יום הלימודים) נראו שיפור במדדים של בריאות, התנהגות והישגים. 60% פחות מחלות ותסמיינם פסיכולויוגיים אצל תלמידות עלייה בציוני GPA (בגרות), ומבחני השוואה חיצוניים במתמטיקה אצל תלמידות , כולל שיפור באחוז הממשיכים ללימודים בתיכון ובאקדמיה. פחות בעיות של הטרדה וביריונות אצל תלמידים שיפורים ביחוד אצל בנות , ביחוד ממעמד סוציואקונומי נמוך. על פי הפסיכולוג טום קרסינג הטלפון הוא מקור קבוע להיסך דעת אפילו אם נמצא בכיס על רטט. המחקר – https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=4735240 על המחקר (אנגלית) – https://www.theepochtimes.com/health/this-is-what-happened-after-several-schools-banned-cellphones-5644536
איסור הבאה או חובת הפקדה של הסלולרי הביאה לשיפור בבריאות נפשית ובביצועי תלמידות ותלמידים
בדף זה נביא מספר מחקרים על חשיפה תעסוקתית לשדות אלקטרומגנטיים. חשיפה זו מתאפיינת בדרך כלל ברמות גבוהות ויום יומיות אבל על ציבור קטן ובריא בגילאי העבודה.
כאמור חשיפה תעסוקתית לקרינה בלתי מייננת , בדומה לחשיפה צבאית, מתאפיינת בחשיפה של אנשים בדרך כלל בריאים, בגילאי העבודה, באופן כרוני ויום יומי, לרמות שהן לפעמים מאוד גבוהות של קרינה בלתי מייננת. גם במקרה הזה אפשרית חשיפה שעדיין לא הגיעה לרוב האוכלוסיה. ולכן מחקרים בתחום זה כאילו מנבאים את התוצאות גם בחשיפה של האוכלוסיה כולה לסוגים דומים של קרינה בלתי מייננת, כאשר הטכנולוגיות יגיעו לשימוש נפוץ.
מחקר מעניין זה הוא אנליזת על של 91 מחקרים שונים בנושא סרטני לבלב וחשיפה תעסוקתית. המחקר הראה כי חשיפה תעסוקתית לשדות מגנטיים הביאה לסיכון יתר לסרטן הלבלב פי 1.4. זאת בהשוואה לסוגים שונים של חשיפות.
RESULTS Based on 20 populations, exposure to chlorinated hydrocarbon (CHC) solvents and related compounds was associated with a meta-risk ratio (MRR) of 1.4 (95% confidence interval (95% CI) 1.0 to 1.8). Nickel and nickel compounds were considered in four populations (1.9; 1.2 to 3.2). Excesses were found also for chromium and chromium compounds (1.4; 0.9 to 2.3), polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) (1.5; 0.9 to 2.5), organochlorine insecticides (1.5; 0.6 to 3.7), silica dust (1.4; 0.9 to 2.0), and aliphatic and alicyclic hydrocarbon solvents (1.3; 0.8 to 2.8). Evidence on pancreatic carcinogenicity was weak or non-positive for the following agents: acrylonitrile (1.1; 0.0 to 6.2); arsenic (1.0; 0.6 to 1.5); asbestos (1.1; 0.9 to 1.5); diesel engine exhaust (1.0; 0.9 to 1.3); electromagnetic fields (1.1; 0.8 to 1.4); formaldehyde (0.8; 0.5 to 1.0); flour dust (1.1; 0.3 to 3.2); cadmium and cadmium compounds (0.7; 0.4 to 1.4); gasoline (1.0; 0.8 to 1.2); herbicides (1.0; 0.8 to 1.3); iron and iron compounds (1.3; 0.7 to 2.5); lead and lead compounds (1.1; 0.8 to 1.5); man-made vitreous fibres (1.0; 0.6 to 1.6); oil mist (0.9; 0.8 to 1.0); and wood dust (1.1; 0.9 to 2.5). The occupational aetiological fraction of pancreatic cancer was estimated at 12%. In a subpopulation exposed to CHC solvents and related compounds, it was 29%; to chromium and chromium compounds, 23%; to nickel and nickel compounds, 47%; to insecticides, 33%; and to PAHs, 33%.
חשיפה תעסוקתית לקרינה בלתי מייננת, גורם קיצור תקופת החיווין של סרטן ולהאצת התפתחותו
מחקר ישראלי חדש שפורסם לפני חודשיים בירחון המדעי הנחשב "EUROPEAN JOURNAL OF ONCOLOGY ", הובא לפני חודשיים בפני וועדת ה IARC (שהחליטה לבסוף לסווג קרינת רדיו כגורם סרטן אפשרי בבני אדם) מעלה את החשד כי אנשים שנחשפו חשיפה מקצועית לקרינה בלתי מייננת, גם במהלך השירות הצבאי, תקופת החביון של מחלת הסרטן שלהם היתה קצרה יותר מבדרך כלל והתפתחותה היתה מואצת יותר.
דוחות ומאמרים על השפעות, נזקים ותחלואה מקרינה בלתי מייננת
בדף זה נביא דוחות ומאמרים על השפעות, נזקים ותחלואה מקרינה בלתי מייננת, בדגש על קרינת רדיו. מאמרים אלו סוקרים ומרכזים עשרות ומאות מאמרים אחרים בתחום.
לקבוצה זו של דוחות ומאמרים על השפעות, נזקים ותחלואה מקרינה בלתי מייננת, יש בדרך כלל משקל גדול יותר מאשר מאמר בודד.
מספר
חוקר, שנה, מדינה.
על המחקר
רלוונטי לסוגי חשיפה
1
לויד מורגן, ארה"ב
מאמרו של לויד מורגן על קרינת רדיו-מיקרוגל
במאמרו מדבר לויד מורגן גם על חשיפה של עוברים, השפעה על שכבת המילין העוטפת את העצבים, סרטן שד כתוצאה מהנחת הסלולרי בחזייה, סרטנים בבלוטת הרוק, נזק לזרע, תקופות החיביון של הסרטנים הקשורים לחשיפה לקרינה, תקינה של ה FCC ומגבלותיה, עלייה בתחלואה עם סרטנים מסוימים, מכירה של משחקים וצעצועים המשדרים קרינת רדיו והמיועדים לתינוקות ופעוטות, שכיחה וניוון מוחי כתוצאה בשימוש במחשבים וסלולרים (Digital dementia). מסקנותיו: – ילדים סופגים יותר קרינה ממבוגרים – קרינת רדיו היא מסרטן אפשרי בבני אדם. – עוברים בסיכון אפילו גבוה משל ילדים. – אין למקם את הסלולרי בחזייה. – ממדריכי השימוש בסלולריים ניתן להבין כי קיימת בעיית חשיפה יתר גם ביחס לתקנים של היום. – יש לאסור שיווק ומכירה של ציוד אלחוטי לילדים כצעצועים או כל צורה אחרת.למרות מספר אזהרות ממשלתיות הציבור לא מודע להן או לסכנה מהקרינה הבלתי מייננת – התקנים לחשיפה לקרינה בלתי מייננת לא עודכנו במשך עשורים (על אף העלייה המטאורית בחשיפה האישית והסביבתית לקרינת רדיו) ולכן אינם מספקים, ישנים ויש לעדכן אותם. – הנחיות השימוש בסלולריים, מחשבים ניידים וטאבלטים (לסלולרי להחזיק 2.5 ס"מ מהראש , למחשבים ניידים וטאבלטים יש להחזיק 20 ס"מ מהגוף) עומדות בניגוד לדרך האופיינית בה משתמשים בציוד זה.המאמר- http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213879X14000583
לנהרט הרדל – קורא להגדיר קרינת רדיו כמסרטן וודאי! פרופסור לנהרט הרדל הוא אחד מהחוקרים המובילים בעולם בתחום הקשר בין חשיפה לקרינת רדיו-סלולר לסרטני וגידולי ראש.. בשנת 2013 פרסם הרדל מאמר שקורא להכרזה על קרינת רדיו-סלולר כמסרטן וודאי בבני אדם. הרדל מסביר כי מאז קביעת ארגון IARC (הארגון הבין לאומי לחקר הסרטן – גוף של ארגון הבריאות העולמי) ב 2011 כי קרינת רדיו-סלולר היא מסרטן אפשרי בבני אדם, הצטבר מחקר מדעי חדש (הן מחקר CERENAT והןמחקריו האחרונים). סה"כ הממצאים עומד בפרוטוקול "HILL VIEWPOINT" ששימש להגדרת עישון כמסרטן וודאי בבני אדם ולכן לדעתו יש כבר מספיק הוכחות מדעיות כדי להגדיר חשיפה לקרינת רדיו כמסרטן וודאי בבני אדם!!! המאמר – http://www.degruyter.com/view/j/reveh.2013.28.issue-2-3/reveh-2013-0006/reveh-2013-0006.xml
התפקיד של טלפונים סלולריים ואלחוטיים בעלייה בגידולי מוח בארה"ב
Brain Tumor Rates Are Rising in the US: The Role of Cell Phone & Cordless Phone Useמאמר המנסה לבסס את הקשר בין שימוש בסלולרי ובטלפונים אלחוטיים לעלייה בתחלואה בסרטני מוח ומערכת העצבים המרכזית בארה"ב.
קשר בין שימוש בציוד סלולרי ואלחוטי ועלייה בחלואת סרטן בארה"ב
4
צוות אוקראיני וצ'כי, 2011
סקירה של מחקרים בנושא קרינת רדיו והשפעות הביולוגיות ארוכות הזמן של החשיפה
LONG-TERM EXPOSURE TO MICROWAVE RADIATION PROVOKES CANCER GROWTH: EVIDENCES FROM RADARS AND MOBILE COMMUNICATION SYSTEMS I. Yakymenko1,2*, E. Sidorik1 , S. Kyrylenko3 , V. Chekhun1
במאמר זה נעשה סיכום של מחקרים המקראים על השפעות סרטניות של חשיפה ארוכת טווח לקרינת רדיו-סלולר ממקורות שונים בעוצמה נמוכה. בין המחקרים שסוקמו מחקרים המראים על כי חשיפה לקרינת רדיו מעודדת וגורמת להתפתחות סרטנים שונים, בדרך כלל לאחר 10 שנים של חשיפה. זאת בעוד גם חשיפה לשנה אחת לקרינה מאנטנה סלולרית הביאה לעלייה במקרי סרטן בסביבת האנטנות. מחקרים במודלים ובעלי חיים הראו על עלייה במקרי הסרטן לאחר 17-24 חודשים של חשיפה. נראתה עלייה ביצור של אוקסידנטים מסוג 8-hydroxi-2-deoxyguanosine formation, ornithine decarboxylase. כמו כן במאמר זה סוקרים את נושא תקני הבטיחות המבוססים על אפקט של חימום, תקנים שלדעת החוקרים חייבים לשנות , כולל התקן מבוסס חום של ICNIRP.
חשיפה לקרינת רדיו גורמת ומעודדת סרטנים, ודחק חימצוני בבני אדם ובעלי חיים. יש צורך לעדכן את תקני הבטיחות.
5
קבוצה בין לאומית של חוקרים מובילים בתחום הסרטן והקרינה: בלפוס, הרדל, דיוויד קרפנטר, איגור בלייב ואחרים, 2018
חוקרים מובילים בתחום הסרטן והקרינה – חשיפה לקרינת בלתי מייננת מקדם ומובילה לסרטן ורגישות לקרינה
החוקרים מסכמים את החומר המדעי העכשווי וקובעים: 1. בשנים האחרונות הייתה עליה גדולה מאוד בחשיפה לקרינה בלתי מייננת. 2. שדות אלקטרומגנטיים ברמות נמוכות שלא גרמו לחימום הביאו לגידול בסיכון לסרטן בחיות ובני אדם. 3. חלק מהאנשים מפתחים סינדרום של רגישות לקרינה. 4. יש צורך דחוף להכיר בסיכון שבחשיפה לקרינה בלתי מייננת ברמות נמוכות.
במחקר מציינים החוקרים את מנגנוני הנזק השל הקרינה הבלתי מייננת, בין השאר יצירת רדיקאלים חופשיים, שינוי בביטוי גנים, שינוי ונזקים לDNA, פגיעה בפוריות ועוד (ראו תמונה).
סיכום של מדענים מובילים – קרינה מטלפונים סלולריים היא גורם מסרטן בבני אדם"
Scientists Publish That Mobile Phone Radiation Can Cause Cancer Based On Updated Accumulation Of Research Evidence ראו סיכום בפסקה "מחקרים בדגש על שימוש בסלולרי" בעמוד זה , שורה מספר 30 החוקרים מדווחים כי בין 2011 ל2017 פורסמו 9 מחקרים חדשים שמראים על עלייה בסיכון לסרטני מוח כתוצאה בשימוש בסלולרי. 4 מחקרים (3 ב 2013 ו1 ב 2014) הראו על עליה בסיכון לסרטנים במערכת הווסטיבולרית. חשש לקשר לסרטנים אחרים כגון: סרטן השד (גברים ונשים), אשכים, לוקמיה, בלוטת התריס.בהתאם לחומר המדעי החדש והקיים הממצאים הקיימים קוראים המדענים לעדכון של הגדרת IARC את קרינת רדיו כ"מסרטן אפשרי בבני אדם" (קבוצה 2B) לרמה הגבוהה ביותר בחומרתה , "מסרטן ודאי בבני אדם" קבוצה 1.המחקר – Https://Www.Sciencedirect.Com/Science/Article/Pii/S0013935118303475
יש לעדכן את ההגדרה של קרינת רדיו לרמה הגבוהה ביותר בחומרתה , "מסרטן ודאי בבני אדם" קבוצה 1
דוח נרחב זה חוקר ומפרט את האפשרות כי חשיפה לקרינה בלתי מייננת יכולה להיות אחת הסיבות לעומס על המערכת 'allostatic load' שהוא אחד מהמשתנים המשפעים על מצבי אוטיזם. החקרים קושרים בין קרינה בלתי מייננת לאוטיזם ובין העליה בחשיפה לקרינה זו ובין העליה המתאימה בעשרות השנים האחרונות באבחון מחלת האוטיזם.
קרינה ביתי מייננת יכולה להיות אחת מהסוכנים הסביבתיים הגורמים לעומס על המערכת העצבית ובכך תורמים לאוטיזם. העליה בחשיפה מתאימה לעליה במספר החולים. יש להגדיר מחדש את תקני הבטיחות לחשיפה לקרינה. כדי לצמצם את התופעות הנלוות לחשיפה.
8
צוות בין לאומי, 22 מדענים מרחבי העולם. סיכום ראשוני ב2007, עדכון ב2012, 2014, 27017
יותר מ 3800 מחקרים מראים על השפעות ביולוגיות ותחלואה כתוצאה מחשיפה לקרינה בלתי מייננת
דוח bioinitiative – דוח בין לאומי שפרסמו 29 מדענים ( 10 רופאים, 21 דוקטורים , 3 בעלי תואר שני) מובילים בתחום הקרינה הבלתי מייננת. הדוח פורסם לראשונה בשנת 2007 ומכיל סיכום מקיף של כ 2000 מחקרים בתחום (http://www.bioinitiative.org/) . בעקבות פרסום הדוח שונו התקנים בחלק ממדינות אירופה. בשנת 2012 פורסם עדכון של הדוח המכיל עוד 1800 מחקרים. בשנת 2017 פורסם עדכון נוסף. בעדכון הדוח בשנת 2012 מזהירים כותביו כי העדויות המדעיות מבוססות יותר ומראות על פגיעה ונזקים קשים זאת תוך כדי שהשימוש בטכנולוגיות סלולריות-אלחוטיות מעמיק ונכנס לכל בית ללא יידוע הציבור על הסכנות ותוך כדי הסתרה מכוונת של הסכנה.
באתר הקבוצה מפורסם סיכום בטבלה צבעונית של חלק מהמחקרים המצביעים על אפקטים ביולוגיים של קרינת רדיו ברמות נמוכות בהשוואה לתקנים היום. בטבלה זו מובאים המחקרים בצמוד לרמת הקרינה בה נראה שינוי ונזק. הסיכום מאפשר הבנה מהירה כי גם רמות מאוד נמוכות של קרינת רדיו גורמות להשפעות ונזקים במערכות ביולוגיות. גלשו לאתר של הדוח וחפשו
הביקורת שהופנתה על הדוח היא שהוא "חד צדדי". ובכן זה רק הגיוני שהוא חד צדדי מכיוון שנועד לרכז ולבחון מחקרים שהראו השפעות ביולוגיות ובריאותיות של קרינה בלתי מייננת בעוד גופים אחרים כמו ארגון הבריאות העולמי וICNIRP מתעלמים לרוב ממחקרים אלו (האם גם הם חד צדדים?).
9
ד"ר מרטין פל, ארה"ב 2024
הקשר בין חשיפה לקרינה בלתי מייננת ולאוטיזם
במאמר זה מציג ד"ר מרטין פל את המנגנונים בהם חשיפה לקרינה בלתי מייננת (בעיקר קרינת רדיו) ומזהמים סביבתיים אחרים (למשל כימיקלים ) להתפתחות אוטיזם בעוברים ובילדים, ומציע דרכים למניעה והתמודדות שממוקדים בצמצום חשיפה לקרינה ולכימיקלים.