מונים חכמים, לא בריאים, לא בטוחים, לא פרטיים ולא ירוקים
מונים חכמים, לא בריאים, לא בטוחים, לא פרטיים ולא ירוקים
תוכן העניינים לחצו כאן כדי להצג

בקצרה

בפרק זה נסביר מה הם מוני חשמל חכמים, סלולריים או אלחוטיים, ומקרינים אשר נפרסים בשנים האחרונות ברחבי העולם, וגם בארצנו.

מוני חשמל חכמים, באנגלית ELECTRIC SMART METERS, הם כינוי למוני חשמל דיגיטאלים המצויידים בכרטיס תקשרות אלחוטי או סלולרי המשדר קרינת רדיו שהחשיפה אליה אינה בריאה. יש כמה טכנולוגיות וסוגים של מוני חשמל. רמות החשיפה (זמן שידור ועוצמה) שונים מסוג לסוג.

סוגי מונים החשמל החכמים

מודם סלולרי

בשנת 2020 החלה הפריסה הרחבה של מוני חשמל חכמים, בכל הארץ . סוג המונים שנפרס כנראה ברוב המקרים הוא מונים בעלי מודם סלולרי (דור שלישי, רביעי וחמישי). לפי בדיקות שבצעתי ביולי-אוגוסט 2024 (ראו פוסט ראשון , ראו פוסט שני ), בבדיקות נראה שהמונים משדרים קרינת רדיו במספר רצפים שונים ולא בפולס בודד יחיד פעם ב15 דקות כפי שהוצהר בעבר, וכפי שהראו בדיקות קודמות שלי. הרצף הנפוץ ביותר הוא של 12 שניות שידור, ברמות משתנות, בדרך כלל כל 8-15 דקות, לפעמים יותר , לפעמים פחות. רצף שני הוא רצף של דקה ועשרים שניות, כנראה כל כמה שעות. מידי פעם יש גם שידורים קצרים של חצי שנייה עד שניה וחצי. זאת למרות שחברת החשמל הצהירה שהמונים ישדרו פולס קצר כל 15 דקות. כרגע לא ברור לי מדוע ומתי בדיוק מתבצע כל שידור. על פניו נראה שעל כמות השידורים משפיעה גם הצריכה, אבל אני לא בטוח. בהנחה שכל15 דקות יש שידור של 12 שניות, ובנוסף אליו יש גם שידור אחד של דקה ועשרים בכל יממה, השידור ממונה בודד יכול להסתכם בכ20 דקות של שידור ביממה. להערכתי אם השידור יתבצע ליד רגיש לקרינה, השידור הזה יכול להשפיע על מצבו הבריאותי, לגרום להופעת תסימינים ואולי גם להביא להדרדרות במצב הרגישות. מצד שני בהשוואה לשידור מסלולרי חכם, או ציוד אלחוטי ביתי, משך השידור מהמונים הסלולריים יחסית זניח.

מונים כאלה יכולים להיות מותקנים בכמה צורות וכל אחד מהם שונה מבחינת החשיפה לקרינה (בעיקר עוצמה אבל גם משך שידור):

  • התקנה של מונה בודד בבתים פרטים בתוך הבית, אפילו בתוך חדר שינה. במקרה כזה יהיה שידור ממונה בודד אבל קרוב לבני אדם. אם גר בדירה הזו רגיש לקרינה תוספת החשיפה לקרינת רדיו יכולה להיות קריטית.
  • התקנה של מונה יחיד או כמה מונים בארון חשמל קומתי בבית משותף. בדירה הצמודה לקיר יכולה להיות בעיה של קרינת רדיו (בנוסף לשדה מגנטי וחשמלי בגלל ארון החשמל). במקרה כזה ניתן לשמור מרחק או למגן את הקיר. אם גר בדירה הזו רגיש לקרינה תוספת החשיפה לקרינת רדיו יכולה להיות קריטית.
  • התקנה של כמה מונים בחדר חשמל בבית משותף. במקרה כזה יהיה שידור מחדר המונים. משך השידור יכול להיות משמעותי כככל שמספר המונים רב יותר. אם יש דירה צמודה אל חדר המונים יכולה להיות בה בעיה של קרינת רדיו (בנוסף לשדה מגנטי וחשמלי בתדר נמוך). אם גר בדירה הזו רגיש לקרינה תוספת החשיפה לקרינת רדיו יכולה להיות קריטית.
  • התקנה של מונה אחד, או כמה מונים בודדים, בארון מונים בחצר או בקצה שטח של בית פרטי. במקרה כזה ככל שהמרחק בין המונים לבית קטן יותר, ומספר המונים קטן יותר, כך פחות קרינה תגיע אל הבית.

השידור מהמונה נקלט באנטנה סלולרית. במקרה שחברת החשמל תאתר שיש בעיה של קליטה באיזור המונים (בדרך כלל בביניין), חברת החשמל תבקש להתקין בסביבתם מגבר קליטה סלולרי המשדר גם הוא (אני לא יודע כמה זמן או כמה חזק).

כאמור המונים מצויידים במודם סלולרי וצפויים להגדיל את העומס על הרשתות הסלולריות ובכך להגדיל את הסיכוי והצורך בפריסת עוד ועוד אנטנות סלולריות.

כאמור זה על פי תוצאות מדידות שביצעתי ביולי-אוגוסט 2024. חברת החשמל יכולה לשנות את הגדרות המונים כך שישדרו יותר או פחות זמן, וגם עוצמת השידור יכולה להשתמנות בהמשך.

פולס של קרינת רדיו ממונה חשמל סלולרי חדש של חברת החשמל, זכרון יעקב , 2023.
פולס של קרינת רדיו ממונה חשמל סלולרי חדש של חברת החשמל, זכרון יעקב , 2023.

SMART MESH

בטכנולוגיה זו המונים משדרים בצורה כמעט רציפה, והאות עובר ומשודר שוב ממונה למונה (SMART MESH) , עד שמגיע לקולקטור (מעין אנטנה מרכזית) שמותקן בסביבה (בדרך כלל בשכונה), וגם משדר קרינת רדיו באופן קבוע. מידי פעם כשיש תקלה עולים כל המונים לשידור חזק יותר וקבוע כדי ליצור קשר עם מונה שמתקשה להעביר את המידע שלו. מכל סוגי המונים והשיטות להערכתי זו הגרועה ביותר מבחינת חשיפה לקרינת רדיו.

סביב שנות 2010 והילך הותקנו בחלק מהקיבוצים בארץ מוני חשמל חכמים. מונים אלו היו ברובם בטכנולוגית SMART MESH המקרינה (שידור כמעט קבוע , ראו בהמשך). מונים אלו דומים בטכנולוגיה למה שהותקן בארה"ב. מונים אלו מהווים מקור קרינה משמעותי בכל מקום שהם מותקנים, בדומה לתחנת בסיס של טלפון אלחוטי ביתי מסוג DECT או ראוטר אלחוטי.

שידור קרינת רדיו כמעט רציף ממונה חשמל אלחוטי בקיבוץ בצפון הארץ 2012 , צילום מסך מתוך הסרטון - https://youtu.be/ZYBfLCYwBGQ
שידור קרינת רדיו כמעט רציף ממונה חשמל אלחוטי בקיבוץ בצפון הארץ 2012 , צילום מסך מתוך הסרטון – https://youtu.be/ZYBfLCYwBGQ

PLC

החל מ2017 נפרסו בארץ כ200000 מוני חשמל חכמים , חלקם הקטן כנראה בשיטת PLC וחלקם הגודל בעלי מודם סלולרי. המונים הותקנו כנראה בעיקר בביניינים חדשים בנתניה, מודיעין, ירושליים ובאר שבע. במודיעין כנראה כלל המונים הם מסוג חכם. מוני PLC לא משדרים קרינת רדיו אבל אפשרי שתורמים ל"זיהום חשמלי" על ידי הוספת תדרי ביניים על קווי החשמל בעת השידור. כרגע לא ידוע לנו על התקנה של מונים כאלה או על השפעתם על רגישים לקרינה.


פריסה רחבה של מונים בעלי מודם סלולריי

בשנת 2020 החלה הפריסה הרחבה של מונים חכמים על ידי חברת החשמל. הטכנולוגיה שנבחרה לבסוף היא מונים בעלי מודם סלולרי. (בשלב ראשוני) נראה שהמונים משדרים פולס בודד כל 15 דקות.

"פולס אחד כל 15 דקות"

על פי הצהרת חח"י , השידור מהמונים עם המודם הסלולרי אמור להיות פעם ב15 דקות. למרות זאת מדידות שעשיתי בפינת האוכל שלי , 8 מטר מהפילר בחצר בו הותקנו שני מונים סלולריים עבור השנכנים שלי, ראיתי שידור של 12 שניות בערך כל 15 דקות. סה"כ כ20 דקות שידור ביממה. התוצאות האלו לא עומדות בקנה אחד עם הצהרות חברת החשמל. אפשרי גם שבעתיד תחליט חברת החשמל או חברת נגה לשנות את דפוס השידור והמונים ישדרו יותר או פחות. חברת החשמל הצהירו בפני עמותת רגישות לקרינה ישראל כי לא יהיו שידורים מעבר לפולס הבודד פעם ברבע שעה. כאמור ההצהרה הזו התבררה כלא מדויקת.

מדידות ממונה חשמל חכם (סלולרי) 2024

ב07/2024 התקינו לשני השכנים הצמודים אלי, מוני חשמל סלולריים של חברת החשמל. המונים הותקנו בפילר הנמצא בצמוד לשטח שלי וכ5 מטר מקירות הבית שלי. ביצעתי כמה מדידות , כל מדידה כמה שעות עם מד CORNET ED88TPLUS המחובר למחשב. המדידות הראו כי להבדיל מהמדידות בשנת 2023(ראו בפסקה הבאה), המונים החדשים שהותקנו לשכנים שלי, משדרים פולס של כ11 שניות, בפרקי זמן בין 10 ל15 דקות. פולסים כאלה הרבה יותר בעייתיים ממה שראיתי בעבר, אם כי עדיין לא בעייתיים כמו בטכנולוגיות אחרות.

ככה נראה פולס מאחד המונים על ציר הזמן:

פולס של 11 שניות ממונה חשמל סלולרי של חברת החשמל 07/2024
פולס של 11 שניות ממונה חשמל סלולרי של חברת החשמל 07/2024

מדידות ממונה חשמל חכם (סלולרי) 2023

במהלך שנת 2023 מדדתי כמה וכמה מונים סלולרים שהותקנו אצלי בשכונה. במקרים הללו בדקתי קרינה עם מד קרינה ביתי מהיר ( CORNET ED88TPLUS) , באיזור יחסית ללא קרינה בשכונה בא אני גר, במשך יותר מ30 דקות, אכן ראיתי שידור בודד קצר (פחות משנייה) פעם ב15 דקות, ואכן אין שידורים בין לבין (ראו סרטון ארוך שמראה את המדידה בה רואים את הפולס המשודר מהמונה, הרבה מעל רמת הרקע או שידורים אחרים בסביבה השקטה) . מדדתי כמה מונים בשכונה ובכולם נראה שהאכן המונה משדר פעם ב15 דקות. אם יש לכם תיעוד של מדידה , בסביבה נקייה מקרינה ובה רואים שידורים יותר דחופים, אשמח לקבלו .

פולס של שנייה בודדת ממונה חשמל סלולרי של חברת החשמל 2023
פולס של שנייה בודדת ממונה חשמל סלולרי של חברת החשמל 2023

הכל יכול להשתנות

כל נושא "שידור פולס בודד כל 15 דקות" (שכבר עכשיו זה לא פולס בודד של חצי שנייה) יכול להשתנות אם חברת החשמל תרצה בכך. או אם ישנו את שיטת השידור (אני לא יודע כרגע באיזה דור מבוצע השידור, שלוש או ארבע, הערכה כי מדובר בדור ארבע ברשת LTE). בכל מקרה הרושם שלי הוא שיש להם שליטה מלאה על המונים מרחוק, והם יכולים לשנות את ההגדרות הללו לכל המונים מרחוק, מתי שרק ירצו בכך. להערכתי הם יכולים להפוך את השידור לנדיר יותר, או תדיר יותר.

שידורים נוספים מהמונים

בנוסף אפשרי שהמונה משדר בשעות הלילה שידור רציף של כמה דקות (עד חמש דקות), ושידורים נוספים פעם בכמה שבועות למטרות תחזוקה ושידרוג תוכנה של המונה. עד עתה לא הצלחתי למדוד שידור זה ואפשרי שהוא הוחלף על ידי השידורים הקצרים כל 15 דקות. כן הצלחתי אחת לכמה שעות לראות שידור של 80 שניות רצוף.

התקנה של מגבר קליטה סלולרי

בחלק מבניני המגורים בהם תהיה בעית קליטה סלולרית למונים, חברת החשמל תתקין בביניין מגבר קליטה סלולרי. המגבר יותקן בדרך כלל בתוך אחד מארונות החשמל. המגבר הינו מגבר קליטה סלולרית (קליטה=קרינה) והוא בנוי מאנטנהה ומשדר פנימיים ואנטנה חיצונית שתותקן בסמוך אבל מחוץ לביניין. מגבר זה צפוי לשדר יותר זמן, ויותר חזק, מהמונים עצמם. אין לנו נכון לרגע זה (2024) תיעוד של מדידות קרינה מהמגבר.

זיהוי מונה חשמל סלולרי 2022
זיהוי מונה חשמל סלולרי 2022

יצירת הפרעות על רשת החשמל

תאורתית (ומנסיון מדידה שלי ושל אחרים בעבר) מונה כזה יכול להכניס שני סוגים של הפרעות בתדרים גבוהים יותר על רשת החשמל. הפרעה אחת היא בעת עבודה של המונה בגלל השימוש בספק כוח ממותג. הפרעה שנייה היא בעת שידור המונה וזאת בשל "הקרבה" (השראה) של השידור על מוליחי החשמל. כרגע אין לי דרך פשוט למדוד את זה ולהוכיח האם קיים או לא.

המשמעות לכלל האוכלוסיה

כל עוד השידור של המונים הוא של כמה שניות בודדות, אחת ל15 דקות, התרומה של המונה הסלולרי של חברת החשמל, לקרינה בבית של משמשים בסלולרי ובאלחוטי היא זניחה לגמרי. אפילו אם מותקן באמצע ביתם. ככל שהמונים יתחילו לשדר למשך יותר זמן, יותר פעמים בשעה, עומס החשיפה יגבר ויהפך משמעותי יותר.
כמובן הקרינה משפעיה גם על מי שאינו רגיש אבל בצורה פחות מורגשת בטווח הזמן המידי , והתרומה של המונים לסה"כ הקרינה אצל מי שמשתמש בסלולרי ובאלחוטי (המשדרים רוב היום, אם לא כל הזמן) היא זניחה.

המשמעות לרגישים לקרינה

לרגישים לקרינה , התקנת מונה שכזה בצמוד לביתם (על קיר הבית או בתוך הבית) וביחוד בצמוד לחדרי השינה, או בתוך הבית וביחוד בתוך חדרי שינה, יכולה להוות גורם להופעת תסמינים ו\או להתדרדרות במצב הרגישות.

אצל רגישים לקרינה שהפסיקו שימוש בבית באלחוטי ובסלולרי (כמוני למשל) , גם אם המונה יותקן בפילר או בארון מונים רחוק יחסית (להערכתי עד 10 מטרים) מהדירה\בית שלהם, תוספת הקרינה שהוא יוצר (שידור של כ20 דקות ביממה על פי מדידות שביצעתי אצלי בחצר ובפינת האוכל, כ 8 מטר מהפילר שבו קיימים שני מונים של השכנים שלי) יכול להביא להרעה במצב הרגישות (כמו שהיה אצלי).

מוני חשמל חכמים בטכנולוגית SMART MESH

בארץ

החל מ שנת 2010 הותקנו בארץ מוני חשמל אלחוטיים בטכנולוגיות SMART MESH , בעיקר בקיבוצים ובניסוי בשכונת הדר יוסף בתל אביב. המונים הללו משדרים שתי שניות בעוצמה גבוהה ואז נחים לכמה שניות (בדרך כלל שלוש שניות מנוחה), וחוזר חלילה. מונים אלה מקרינים מאוד והם חלק מרשת MESH.

מונה חשמל אלחוטי , תל אביב 2013
מונה חשמל אלחוטי , הדר יוסף, תל אביב 2013
מונה חשמל SMART MESH בקיבוצים בארץ
מונה חשמל SMART MESH בקיבוצים בארץ

בחו"ל

בארה"ב , קנדה, ובמדינות רבות בעולם , הותקנו החל מ2010 מונים חכמים בטכנולוגיות SMART MESH או דומות. מונים אלו משדרים כמעט כל הזמן. הם הותקנו בתוך מרתפים, ועל קירות חיצוניים של בתים, לפעמים כמה מונים ביחד (בנק מונים) גם אם בצד השני של הקיר היה שולחן עבודה או מיטה. השידור הקבוע, והקרבה לבני אדם היו מהגורמים לנזקים של הפריסה הזו. הפריסה הזו הביאה לנפגעים רבים וגרמה לאנשים רבים לפתח רגישות לקרינה. בשל כך חלקם נאלצו לעזוב את ביתם ולהפוך לפליטי קרינה. לאחר שנים של מחאות ודיונים בבתי משפט, מציעות עתה רוב חברות החשמל בארה"ב תוכנית OPTION OUT בה מנוי יכול לבחור לוותר על התקנת המונה המשדר והמקרין ולקבל מוניה שלא מקרין, זאת בתשלום סמלי.

כרזה שהוכנה מתמונה של מונה חכם אלחוטי בטכנולוגליות SMART MESH שהותקנו בארה"ב וקנדה.
כרזה שהוכנה מתמונה של מונה חכם אלחוטי בטכנולוגליות SMART MESH שהותקנו בארה"ב וקנדה.

המשמעות לרגישים לקרינה

התקנה של מונה חשמל אלחוטי בשיטת SMART MESH בבית של רגיש לקרינה, על קירות חיצוניים או פנימיים, היא קשה מאוד. בגלל השידור הכמעט קבוע מונים אלו יוסיפו חשיפה לקרינה רבה בבתים של רגישים לקרינה שהפסיקו שימוש בסלולרי ובאלחוטי. הקרינה הזו יכולה לגרום להרעה תוך כמה ימים במצב הרגישות לקרינה. יש לפעול להעתיק, להפסיק את השידור, למגן מונה זה , הכל בצמוד לשימוש במד קרינה ביתי מהיר (CORNET) כדי להביא לירידה לאפס של קרינת הרדיו היוצאת ממנו.

המשמעות למי שאינו רגיש

תוספת הקרינה של מונה חשמל חכם בשיטת SMART MESH דומה לתוספת הקרינה של טלפון סלולרי פועל (גם אם לא בשיחה). לכן אם אתם עדיין משתמשים בטלפונים סלולריים בבית ו\או בציוד אלחוטי אחר, התרומה של הקרינה מהמונה החכם בטכנולוגיות SMART MEHS לא תהיה גדולה. חוץ ממקרים בהם הוא צמוד או קרוב לאיזור שינה או עבודה שלכם. אז יכול להיות שאם הזמן יגרום או יקדם הופעת תסמינים של רגישות לקרינה.


מה עושים במקרה של התקנת מונה חשמל אלחוטי\סלולרי

  1. מונה חשמל אלחוטי או סלולרי צפוי ליצר קרינת רדיו בעוצמה דומה לטלפון אלחוטי ביתי, או לטלפון סלולרי בכל פעם שיש שידור.
    עצמת החשיפה תהיה תלויה בעוצמת השידור , במרחק מהמונה, ובמה יש בין המונה לבניכם.
    משך השידור תלוי בהגדרות ובטכנולוגיה. כמובן שככל שהשידור ארוך יותר וצפוף יותר ההשפעה על החשיפה גדולה יותר (החשיפה ממונה אלחוטי היא כמעט רציפה. החשיפה ממונה סלולרי , על פי מדידות שעשיתי ב08/2024 היא בערך 20 דקות ביום).
    החשיפה לקרינה ממנו תהיה בנוסף לחשיפה מכל הציוד המשדר (אלחוטי וסלולרי) שלכם בבית או לכל קרינה נוספת הנכנסת אלכם אל הבית.
    כמובן מדובר על חשיפה בכפייה.
    אם אתם בעצמכם עושים שימוש בסלולרי ובאלחוטי בתוך הבית, צפוי שהתרומה של מונה החשמל הסלולרי, ואפילו האלחוטי (המשדר יותר) לחשיפה שלכם בבית לא תהיה מאוד דרמטית, אם כי תמיד תהיה תרומה.
    כמובן שאם אתם רגישים לקרינה , או\ו אין לכם ציוד אלחוטי וסלולרי בבית, יש יותר הגיון ודחיפות לפעול מול חברת החשמל להסרה של המונה או להפסקת השידור ממנו. במקרה כזה יש גם יותר סיכוי שחברת החשמל יסכימו לעזור.
  2. בבית משותף, או במקרה בו יש קבוצה של כמה מונים המותקנים על קירות ביתכם או בסמוך אליהם , כמובן שהחשיפה לקרינה תהיה גבוהה (יותר זמן חשיפה) יותר ויש יותר דחיפות בטיפול. כל טיפל צריך להיות לכל המונים הנמצאים בסמוך אליכם (עד 10 מטר במקרה של מונה אלחוטי, פחות במקרה של מונה סלולרי), ולא רק למונה שלכם.
  3. ודאו כי אף אחד לא נמצא, לאורך זמן, או ישן בחדרים הצמודים למונים החכמים.
  4. יש למדוד את הקרינה עם מד קרינה כדוגמת ה CORNET ED88TPLUS המהיר והמספרי.
    את המד יש לחבר למחשב בעזרת קבל MICRO USB, ולהקליט את המדידה עם תוכנה מיוחדת.
    ראו – https://www.norad4u.co.il/2024/08/13/9021/
    יש להבין כל כמה זמן המונה משדר, לכמה זמן, כמה חזק ועד איזה מרחק רואים את הקרינה הנוספת על מד הקרינה.
  5. יש לתעד את המדידות בצורה ברורה שתאפשר לכם להבין מה המצב וכן להראות לחברת החשמל שהקרינה מגיעה אל הבית (בסרטונים ובתמונות).
    שימו לב כי אם אתם משתמשים לתיעוד בסלולרי , הסלולרי חייב להיות במצב טיסה ולא משדר בעת הצילום.
    ראו למשל – https://www.norad4u.co.il/2024/08/19/9053/
  6. בחלק מהמקרים בהם הקרינה ממוני החשמל הנכנסת אל ביתכם ומפריעה, ניתן למגן על ידי ביצוע מיגון מיוחד לקרינת רדיו בהתאם למיקום המונים (ראו גם מיגון קרינת רדיו) בין ארון המונים, או הקיר שעליו המונה מותקן לבין חלל\קיר הדירה\בית. אין לעטוף את המונה עצמו, אין לגעת בו ואין לחבל בו חס וחלילה (סכנת חיים\התחשמלות).
    למשל, במקרה שארון המונים מותקן על קיר דירתכם, ניתן למגן על ידי הדבקת בד חוסם קרינה לקיר הפנימי כך שהמיגון יהיה יותר גדול משמועתית מארון המונים.
    דוגמה נוספת – במקרה שאתם גרים בבית פרטי , וארון המונים מותקן בקצה המגרש שלכם, ניתן להשתמש ברשת נגד יתושים ממתכת, ולהתקין אותה באחורי ארון המונים, כדי לחצוץ בין ארון המונים (הפילר) לבין הבית.
    מזכיר, אין לגעת במונים עצמם, אין לעטוף את כל ארון המונים, המיגן אמור לחצוץ בניכם למונים, חובה ללמוד קודם כל על מיגון וכדאי מאוד לבדוק קרינה לפני ואחרי.
    ראו הסברים לכל מקרה – https://www.norad4u.co.il/2024/11/20/9530/
  7. במקרה שאתם רגישים לקרינה, או שאתם מודעים לסיכון שבחשיפה לקרינה וכבר הפסקתם שימוש בסלולרי ובציוד אלחוטי והקרינה ממונה החשמל נמדדת, מורגשת ומפריעה לכם, יש יותר הגיון לפנות לחברת החשמל ולדרוש\לבקש\להתחנן להחלפת המונה למונה לא משדר, לצמצום השידור ממנו, או להפסקת השידור ממנו (הוצאת SIM). צפוי שחברת החשמל לא תסכים מייד להסרה, צמצום או הפסקת השידור, תתן לכם תשובות ש"הכל נבדק ותקין" או ש"הקרינה נמוכה" וכו. לכן יש להיעזר באורך רוח והתמדה (גם ידע ותוצאות מדידה שלכם). במקביל יש להמשיך ולתעד מדידות קרינה.
  8. גם אם נאמר לכם שהופסק השידור מהמונה, או שהמונה לא משדר, יש לבצע שוב ושוב מדידות עם מד הקרינה הביתי שלכם. בעבר קרה כבר שנאמר לרגישים לקרינה שהמונה לא משדר יותר, למרות שהוא המשיך לשדר. לכן יש למדוד כל כמה ימים וגם לתעד את המדידות.
  9. במקרה של רגישות לקרינה יש לתעד גם את ההחמרה בתסמינים שתוספת הקרינה מהמונה גורמת לכם.
  10. ראו גם https://www.norad4u.co.il/knowledge-h/smart-meters-h/#mh_lswt_kdy_lhtmwdd_m_htqnh
  11. ראו גם מדריך התמודדות מול חברות המונים האלחוטיים
  12. ראו גם פסקה האחרונה בעמוד זה – https://www.norad4u.co.il/knowledge-h/smart-meters-h/electric-smart-meters/#pnyyh_lhbrt_hhsml_bsl_htqnh_sl_mwnh_hsml_hkm_l_w_bzmwd_lbyt_sl_rgys_lqrynh

היסטורית הפריסה בארץ

2023

כרגע (06-2023) כל הבתים ודירות החדשים שימסרו לדיירים בארץ צפויים לקבל מוני חשמל סלולריים של חברת החשמל. המונים הללו רובם מצויידים במודם סלולרי המסוגל לשדר בשיטות השידור של דור שלוש, ארבע וחמש. חברת החשמל מצהירה כי השידור מהמונים הסלולרים הוא פולס קצר פעם ב15 דקות.

בשנת 2024 הותקנו מוני חשמל חכמים סלולריים לשכנים שלי , בפילר שנמצא בצמוד לשטח ביתי. מדידות שביצעתי הראו על שידור של כ11 שניות , כל 10-15 דקות, מכל מונה. זאת בניגוד להצהרות חברת החשמל ולמדידות שביצעתי בעבר שהראו על פולס של שנייה פעם ב15 שניות.

בשנת 2023 בדקתי כמה מוני חשמל כאלה שהותקנו בבתי קרקע בשכונה שבה אני גר וראיתי על מד הקרינה המהיר שידור יחיד קצר (פחות משנייה) פעם ב15 דקות. אפשרי שבעתיד יהפכו את השידורים ליותר תכופים.

מונה כזה אם מותקן בפילר מחוץ לבית לא יהווה בדרך כלל כל בעיה. במקרה שמותקן על אחד מקירות הבית או בתוך הבית, יכול להוות בעיה ולתרום לקרינה בתוך הבית, אם בתוך הבית אין שימוש בסלולרי ובאלחוטי בכלל. במקרה שהדיירים הם רגישים לקרינה אפשרי אפילו שתהיה הרעה במצב הרגישות שלהם. למי שמשתמש בציוד אלחוטי וסלולרי בתוך הבית, ולא מצמצם חשיפה לקרינה כדרך חיים, הקרינה מהמונה הסלולרי של חברת החשמל תהיה זניחה יחסית לקרינה מהציוד של הדיירים ולכן אני לא רואה טעם בכלל להתמודד עם זה.

2022

על פי הכתבה בגלובס (התחרות בענף החשמל עולה שלב: מיליון מונים חכמים יותקנו בבתים – גלובס (globes.co.il) ) הפריסה החלה בערים ראשון לציון, הרצליה, פתח תקווה, חדרה, אשדוד ומתרחבת לאט לאט לכל הארץ. קצב הפריסה צפוי להיות כ200000 מונים בשנה , על פני 5 שנים.

לצורך ניהול השידורים מהמונים תקין חברת החשמל רשת סלולרית פרטית-וירטואלית. החברה תנהל ליבת רשת עצמאית ותרכוש את שירותי הרשת עצמה מהחברות הקיימות. ראו – https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001352775

על פי מכרז שפרסמה חברת החשמל, בחלק מהביניינים יותקנו מתקני שיפור קליטה (אנטנות סלולריות זעירות) בתקן דור 4.

2020 – הודעה על הרחבת הפריסה

בשנת 2020 הודיעה חברת החשמל על הרחבת הפריסה של מוני החשמל החכמים. לא ידוע מאיזה סוג. במקביל הודיעה החברה על רצונה להקים רשת סלולרית כדי להוות תשתית למונה החשמל שלה. במקרה כזה עולה החשש כי חברת החשמל מתכוונת להשתמש במודמים סלולרים בתוך המונים. לא ברור כרגע כמה פעמים בשנייה\דקה\שעה\יממה\שבוע ישודר המידע מהמונים הללו ובאיזו שיטה. החשש הוא שהשידור יהיה תדיר או אפילו רציף.

2018 – הכרזה על רפורמה במשק החשמל

בשנת 2018 חברת החשמל הודיעה כי היא תתחיל בשלב הראשון בפריסה של של מוני חשמל חכמים בישראל, במסגרתו יותקנו כ 200000 מוני חשמל חכמים בבתים ודירות חדשים בארבע ערים באתר. כ 85% בטכנולוגית PLC (העברת התקשורת על גבי רשת החשמל) ו15% בטכנולוגיה סלולרית. לא ידוע כל כמה זמן המונם ישדרו ולא ידוע מה משך השידור בשניות או חלקיקי שנייה. מונים אלו אמורים להיות מותקנים בשנים הבאות בבתים חדשים ובבתים בהם המונה ישן פג תוקף, בערים: תל אביב, מודיעין, ירושלים ובאר שבע (עד 2018). במקביל המשיכה חברת החשמל בהתקנה של מוני חשמל דיגיטליים שאינם חכמים ברחבי הארץ מותקנים ( אך כנראה אפשר לשדרגם לחכמים בהתקנת כרטיסי תקשורת) וזאת כבר מספר שנים במקום מוני חשמל פגי תוקף או בבניינים חדשים.

2010 – ניסוי של חברת החשמל בהדר יוסף , תל אביב

ב2010 הותקנו מוני חשמל אלחוטיים של חברת חשמל לפחות בשכונה אחת בתל אביב (הדר יוסף). מונים אלא משדרים כל הזמן בתצורת SMART MESH. לדברי חברת החשמל מדובר בפיילוט מוגבל. ככל שידוע לי המונים עדיין משדרים למרות שהפילוט נגמר. גם במקרה הזה המונים משדרים חזק ורציף בדומה לטלפון אלחוטי ביתי.

סרטון – מוני חשמל אלחוטיים בשכונת הדר יוסף בתל אביב –
https://www.youtube.com/watch?v=s8OnqQoKER4

החל מ2010 -קיבוצים

מוני חשמל חכמים הותקנו בקיבוצים החל מ2010, חלקם הגדול אלחוטיים ומשדרים באופן רציף או כמעט רציף בשיטת SMART MESH. בחלק מהקיבוצים בחרו בשיטת PLC. המונים האלחוטיים מקרינים בדומה לציוד אלחוטי ביתי כמו טלפון אלחוטי ביתי.

סרטון – מוני חשמל אלחוטיים בקיצובים בארץ –
https://www.youtube.com/watch?v=ZYBfLCYwBGQ

דוח מצב 10-2016- http://norad4uh.blogspot.co.il/2016/10/102016.html

עדכון 09-2019 – מועצת החשמל פנתה לציבור להציע הצעות מחירים לפריסה של מונה חשמל חכמים (כנראה גם אלחוטיים) בטענה כי הצעת חברת החשמל גבוהה מידי  – https://norad4uh.blogspot.com/2019/09/blog-post_11.html



סרטוני מדידה ממונה חשמל אלחוטיים או סלולריים

מונה חשמל סלולריים 2024

הסבר תוצאות של מדידה , ועל המדידה ממונה חשמל סלולריים של חברת החשמל 08/2024 – https://youtu.be/oRWEXUJH0Jc

מונה חשמל אלחוטיים -תל אביב 2015

מוני חשמל אלחוטיים בתל אביב 12/2015 

מונה חשמל אלחוטיים בקיבוצים 2013

מוני חשמל אלחוטיים בקיבוצים 2013

איך מזהים מונה חשמל חכם אלחוטי ?

מוני חשמל סלולריים שנפרסו החל מ2022

בצד שמאל למעלה של המונה יש כתובת המציינת כי הוא כולל מודם סלולרי ואת התמיכה בדורות. בתמונה למטה שצילמה Smadar Suday Rozin , נראה הכיתוב מוקף באדום: "2G+3G+4G Module"

כרגע המונים בעלי מודם סלולרי של חברת החשמל משדרים פולס בודד ב15 דקות.

זיהוי מונה חשמל סלולרי 2022
זיהוי מונה חשמל סלולרי 2022

מונה חשמל אלחוטיים שהותקנו בשכונות הדר יוסף בתל אביב

חפשו את הסימון המודגש בתמונה בעיגול אדום. הסימון הזה נראה בכל המונים האלחוטיים שראינו עד היום.

מוני חשמל אלחוטי שהותקנו בקיבוצים החל מ2010

מונה חשמל SMART MESH בקיבוצים בארץ
מונה חשמל SMART MESH בקיבוצים בארץ

, ראו סרטון – https://youtu.be/sZvK6xg4eA8

פנייה לחברת החשמל בשל התקנה של מונה חשמל חכם על או בצמוד לבית של רגיש לקרינה

במקרה שאתם רגישים לקרינה והפסקתם כבר שימוש בסלולרי ובציוד אלחוטי, תוכלו אולי להשתמש בתבנית גנרית זו לפנייה לחברת החשמל. הפנייה צריכה להיות לשירות לקוחות או תלונות הציבור. הפניה צריכה להכיל את המידע הבא, אם ורק אם הוא נכון ומייצג אתכם ואת המקרה שלכם. מחקו את המיותר והוסיפו מידע שנראה לכם רלוונטי. היו נכונים שנציגי חברת החשמל יסבירו לכם שוב ושוב שהקרינה נמוכה ובתקן, שהמונים נדרשים, שחובה להתקינם, שהם חוסכים אנרגיה וכוח אדם, שזו החלטה של רשות החשמל ושל מדינת ישראל ולא של חברת החשמל, ובכללי ישתפו אתכם במידע נוסף חיובי על המונים מדף המסרים שלהם. בהתאם לרמת הרגישות שלכם ולהשפעה של המונה, המידע הזה שיתנו לכם פחות רלוונטי לכם מכיוון שהוא לא ימנע מכם הופעת תסמינים וכאבים. לכל אמרה ש"הקרינה נמוכה" ו"הקרינה בתקן" אני חושב שרגיש לקרינה כמוני צריך להגיד "נפגעתי ואני מושפע מקרינה פי 100000 נמוכה מהתקן". אני מעריך שלפנייה כזו יש סיכוי, כמובן בהנחה שאתם אכן רגישים לקרינה, הפסקת שימוש בסלולרי ובאלחוטי וכמובן המונה משדר ומשפיע עליכם ומוסיף לחשיפה שלכם לקרינה. אם לא הפסקתם שימוש בסלולרי ובאלחוטי, בדרך כלל תוספת הקרינה ממונה החשמל תהיה זניחה, וחברת החשמל יודעת את זה.

טיוטת מכתב

א. אני גר בבית\דירה אשר בצמוד אליה\אליו\ בתוכו\בתוכה הותקן\עומד להיות מותקן מונה חשמל חכם סלולרי\אלחוטי משדר.
ב. אני רגיש לקרינה וסובל מהופעת תסמינים וכאבים בעת חשיפה לקרינה בלתי מייננת ברמות נמוכות בכמה סדרי גודל מהרמות המותרות בתקן, בן השאר קרינת רדיו-סלולר (ניתן לפרט את התסמינים ואת המצבים בהם הם מופיעים).
ג. אני לא משתמש בסלולרי ובציוד אלחוטי אחר.
ד. אני משקיע מאמצים ומשאבים רבים בצמצום החשיפה לקרינה בביתי, גם מהשכנים וגם ממקורות חיצוניים, זאת כדי לחיות עם כמה שפחות השפעה של הקרינה וכמה שפחות תסמינים וכאבים.
(ניתן לפרט בקצרה).
ה. בעקבות הרגישות לקרינה נאלצתי להפסיק את עבודתי\לשנות את תחום העיסוק שלי\לעבור לעבוד מהבית\לצאת לפנסיה.
בעקבות הרגישות לקרינה עברתי כבר מספר בתים כאשר תהליך מציאת מקורם מגורים היא מורכבת וקשה מאוד.
ו. ברשותי מד קרינה ביתי מהיר המאפשר מדידה של הקרינה המשודרת מהמונה.
ז. מדידות הקרינה שביצעתי מראות על שידור מהמונה שהותקן על\בצמוד לביתי (יש להוסיף תיעוד ככל יכולתכם. אם עדיין לא הותקן צרפו רק את הקריאות של הרקע באיזור שהמונה יותקן בה).
השידור הינו כל ____ שניות\דקות ולמשך __ שניות.
עוצמת השידור במרחק ___ מהמונה היא ___.
הרקע של קרינת רדיו באותה נקודה בבית כאשר המונה לא משדר היא ___.
ח. תוספת החשיפה לקרינה בביתי בעקבות התקנת המונה גורמת\יכולה\צפויה לגרום אצלי להופעת\החמרה של תסמינים.
ט. קיים גם חשש גדול להחמרה של מצב הרגישות לקרינה והתדרדרות בריאותית נוספת בעיקבות התקנת המונה, מהחשיפה הצפויה הידועה והלא ידועה.
י. אני מבקש בזאת, בכל לשון של בקשה, לא להתקין אצלי את המונה המשרד\הסרה של המונה\החלפתו במונה לא משדר\צמצום זמן השידור לאחת ליממה או לכמה ימים.

פרוטוקול מדידה למדידה של מונה חשמל סלולרי

במדידה זו פחות חשובה לנו רמת הקרינה , ויותר חשוב לנו להבין כמה זמן המונה משדר. זאת מכיוון שמוני החשמל והמים משדר לא באופן רציף (נכון ל08/24) יש לבצע מדידה על פני שעות , להקליט אותו ואז לנתח את המדידה ולנסות להבין מתי המונים שידרו.

  • מצאו מונה חשמל הנמצא במקום בו רמת הרקע הסביבתית של קרינת הרדיו נמוכה
  • חברו מד קרינה CORNET ED88TPLUS (או חדש יותר מאותה סדרה) , או ENV RD10 (או חדש יותר מאותה סדרה) על ידי שימוש בכבל USB מתאים, למחשב (המחובר לחשמל).
  • התקינו על המחשב את הדריברים והתוכנה הדרושים.
    עבור ה CORNET יש להוריד :
    דריברים – http://www.radmeters.com/downloads/cornet/USBBridgeSetup_CA.zip
    תוכנה – http://radmeters.com/downloads/cornet/Monitoring_Cornet.zip
    מד ניתן לרכוש ב- https://www.4ehsbyehs.co.il/product/cornet-ed98qpro5g/

    עבור ה ENV RD10 יש להוריד:
    דריברים – http://www.envirosens.com/software/driver/CDM21228_Setup.exe
    תוכנה – http://www.envirosens.com/software/Monitoring.zip
    מד ניתן לרכוש (דרוש מד עם כבל DATA) – https://www.4ehsbyehs.co.il/product/env-rd10/
  • מקמו את מד הקרינה בצמוד לאחד המונים, ורחוק יותר מהמונים האחרים כך שתוכלו לראות את ההבדלים בעוצמת הקרינה הנקלטת מהמונים, ובכך להבדיל בניהם ולהבין מתי כל אחד מהם שידר. זאת כאשר המונה הקרוב ביותר יהיה בדרך כלל המונה ממנו הקליטה הנמדדת היא החזקה ביותר, וככל שהמונה יהיה רחוק יותר ממד הקרינה, כך גם הקרינה הנמדדת ממנו תהיה נמוכה יותר ויותר.
  • בצעו הקלטה בתוכנה של המדידה למשך שעות
  • עצרו את ההקלטה ושמרו את הקובץ LOG
  • בצעו אנליזה של המדידה

סרטון – הסבר קצר על הסביבה והמדידה של קרינה בעזרת מד קרינה ותוכנה – https://youtu.be/6W0TcmQ99BQ

סרטון – הסבר קצר על הסביבה והמדידה של קרינה בעזרת מד קרינה ותוכנה – https://youtu.be/6W0TcmQ99BQ

סרטון – איך ביצעתי את המדידות על מוני החשמל הסלולריים , הסבר על מדידה של קרינה ממונה חשמל הסלולרי- https://youtu.be/tEtpEZzSap8

סרטון – הסבר על מדידה של קרינה ממונה חשמל אלחוטי – https://youtu.be/tEtpEZzSap8