האינטרנט של הדברים, או בקיצור ה IOT, הוא חזון (שמתממש כבר עכשיו, ולמעשה קיים ומתגבר כבר יותר מעשר שנים) שבו כל מכשיר, קטן כגדול, מחובר לרשת האינטרנט העולמית, או תת רשת לשימוש מוגבל ומוגדר, ומתקשר על פני הרשתות האלה וגם עם מכשירים אחרים הנמצאים בסביבתו.

החיבור לרשת נעשה על ידי מודם סלולרי (בטכנולוגיות UMTS, GSM, LTE, 5G או אחרות), או כרטיס רשת אלחוטי (בטכנולוגיות WIFI, WIGIG, ZIGBE, BLUETOOTH ואחרות).

החזון נקשר לחזון הדור החמישי, אבל למעשה אפשר לקיימו גם ללא הדור החמישי בסלולרי.

המשמעות בגדול היא הרבה יותר מקורות קרינה פרוסים ומשדרים במרחב שלנו. כאמור חזון ה IOT מתממש כבר עכשיו ברחבי העולם וגם ברחבי ישראל.

חזון האינטרנט של הדברים - הכל מחובר
חזון האינטרנט של הדברים – הכל מחובר

IOT במישור העירוני

למשל במישור העירוני חזון ה IOT הוא "העיר החכמה", עם אלפי מצלמות, סנסורים, גלאים, מדים, מוני חשמל, מוני מים ומוני גז, שליטה מרחוק על מערכות בקרה ועוד.

IOT סלולרי

הכנסת מודמים סלולאריים למכשירים\מערכות\תשתיות\ציוד קצה שבעבר לא היה להם חיבור לרשת. למשל מקררים, תנורי בישול, דודי חימום למים, ברזים ועוד. המודם יאפשר למערכת או למכשיר, או לתשתית, או לציוד קצה, להיות מחוברים לרשת גם אם הם נמצאים במקומות בהם אין גישה לרשת קווית או אלחוטית אחרת. השימוש ברשת הסלולרית לא יהיה מוגבל רק למקומות נידחים ויעשה בו שימוש גם במקום שחשבו שחיבור כזה כדאי. דוגמה לכך היא מונה החשמל הסלולריים הנפרסים (2022) בארץ בתקופה זו, אותם היה אפשר לחבר לרשת ללא קרינת רדיו.

IOT בתעשיה

במישור של תעשייה זה אומר הרבה יותר סנסורים בכל מקום ברחבי המפעל, ציוד תעשייתי שיבוקר מרחוק ויהיה אפשרי להפעיל ולבקר מרחוק.

IOT בחקלאות

מערכות השקייה, הזנה לקרקע, מדידה, דישון, איורור, בקרה ועוד, כולן אלחוטיות או סלולריות.

IOT ביתי – "בית חכם"

עוד ועוד ציוד אלחוטי ביתי משדר ומקרים בבית ובסביבתו, זאת כולל מערכות יעודיות ל"בית חכם" (מצלמות, מעגלי חשמל, תריסים, בקרים, וכו), וכולל ציוד שעד היום בכלל לא היה אלחוטי . למשל תאורה, מיזוג, ריהוט, תשתיות בבית, חלונות, דלתות, מקרר ועוד. המערכות הללו יאפשרו בצד שליטה מרחוק על המערכות בבית, גם בקרה ואיסוף מידע על המערכות בבית.

IOT אישי

במישור האישי זה אומר עשרות מכשירים משדרים על ובצמוד לכל בין אדם. מכשירים אלו כוללים אביזרים רפואיים על העור ומתחת לעור, כולל שעונים חכמים , לשוב חכם, הנעלה, תעודות זיהות וכו.

IOT תשתיות

במישור של התשתית, וכדי לקיים את כל זה צריך הרבה יותר משדרים בשיטות שונות. אחת מהשיטות תהיה , בדומה למה שקים היום, רשתות מבוססות אנטנות סלולריות. שיטה נוספות היא תקשורת בתקן WIFI מתקדם ומהיר יותר ממה שיש היום (חשיפה נוספת לקרינת רדיו). שיטה אחרת שצפויה היא חיבוריות על ידי שימוש באור, מה שמכונה LIFI.

כדי להגשים את הרשתות הסלולרית שיתאימו לIOT יהיה צורך בהרבה יותר אנטנות. חלק מהנאטנות הללו יהיו קטנות יותר, אבל לא בטוח שנמוכות קרינה. זאת משום שאין תקן חשיפה שבאמת מבטיח שהן יהיו בטוחות, ובגלל שגם בסמוך למקור קרינה "חלש יותר" יש רמות גבוהות של קרינה רדיו מעל הרמות הגורמות השפעות ונזקים ביולוגים. בסופו של דבר הכיסוי הסלולרי (ואיתו החשיפה לקרינה) בפס רחב יהיה בכל פינה ובכל בית (וגם בתוך הבית).

IOT בתחבורה

הכנסת מודמים סלולריים לעוד ועוד רכבים כדי לאפשר תקשורת בין התשתיות לרכב. כמו כן בין הרכב לרכב אחר ובין הרכב לרשת עצמה. רכבים חכמים ואוטונומיים המחוברים לענן (לאינטרנט) יעלו לענן מידע לעיבוד. במקביל הרכבים יורידו מהענן מידע שיסיע בנהיגה האוטונומית של הרכב. לאט לאט הדבר יהפוך לחובה. הרכבים יעבירו מידע על מצבם, מהירות, מיקום , מספר נוסעים, כיוון, נתוני מנוע, וכו למרכזי בקרה. במקביל הרכבים יקבלו מהרשת מידע ניווט, מיסוי, תשלומים, ועידכוני תוכנה. בנוסף גם הכבישים עצמם יהפכו לתשתיות מחוברות ומשדרות עם בקרת נוסעים, מצלמות, מערכות ניהול ועוד.

IOT מוניציפאלי – ערים חכמות

ערים חכמות הוא חזון בו כל התשתיות העירוניות מחוברות לרשת האינטרנט. בדרך כלל בהחיבור יהיה אלחוטי או סלולרי. חיבור זה יאפשר שליטה ובקרה טובה יותר על תשתיות העיר. בין השאר יחוברו בניינים ואתרים של העיריה לרשת אינטרנט פרטית של העיריה. בתי הספר יחוברו לרשת פרטית של העיריה. כמו כן יחוברו תשתיות שונות כגון עמודי תאורה, רמזורים חניונים, תחנות אוטובוס, שלטים, צי הרכבים, פחי אשפה, מערכות אספקת המים והביוב, מערכות בקרת תנועה בכבישים, מצלמות אבטחה, מרכזי שליטה ובקרה, ציוד ותשתיות נוספות. הרשתות יהיו בבעלות של העיריות ותגדל התלות של העירייה בספקי תשתית תקשורת ושירותים בתחום. 

IOT ברפואה – רפואה חכמה

צפוי גידול משמעותי בציוד רפואי לביש ומושתל וציוד אלחוטי וסלולרי בתוך בתי החולים. כולם מבוססים על שידור בקרינת רדיו. כמו כן מערכות בקרת חולים, מערכות מיקום ואיסוף מדדים ונתונים מהחולה בזמן אמת. הגידול בציוד יגרום לצורך בפריסה והגדלה של רשתות אלחוטיות וסלולריות בתוך בתי החולים. הגדלת התשתיות הסלולרית והאלחוטי בתוך בתי החולים תביא גם היא לגידול החישפה לקרינה של הצוות ושל החולים והמבקרים.

מקורות קרינה בתוך הבית
מקורות קרינה בתוך הבית

ה IOT (האינטרנט של הדברים) יביא לגידול במספר משדרי הקרינה סביבנו ובזמן החשיפה

האינטרנט של הדברים (IOT) יביא לגידול עצום במספר "צרכני הרשת". עם הגידול במספר הצרכנים יגיע גם גידול בחשיפה האישית לקרינה בסביבה הביתית והמשרדית. מוצרים ומכשירים שיהיו מחוברים לרשת, יצרכו תעבורה ישדרו ויקרינו, בצמוד למשתמשים, במשך יותר זמן. בכך יגדילו את החשיפה של המשתמשים לקרינת רדיו. הגידול הזה במספר הצרכנים, יצריך בשלב מסוים הגדלת התשתיות הסלולריות , המשמעות היא עוד קרינה.

הדור החמישי בסלולרי (בצד פריסה של ריבוי אנטנות, שיפורים אחרים וטכנולוגיות אחרות, כמו למשל LIFI), צפוי לספק את הדרישה הזו ליותר תעבורה ליותר מוצרים וציוד המחובר לרשתות. הגידול העצום שבמספר המכשירים המחוברים לרשת הסלולרית ואחרות, צפוי להביא לגידול בחשיפה לקרינת רדיו. הגידול בחשיפה לקרינת רדיו יביא בתורו לגידול במספר הנפגעים והחמרה במצבם וביכולת תפקודם.