שימו לב!
שימו לב – אני אינני חשמלאי מוסמך. המאמר מובא למטרת לימוד כללי בלבד מתוך פרספקטיבה של צמצום חשיפה לקרינה ולא מתוך פרספקטיבה של תורת החשמל. לכן יכול להיות שוני בין המושגים המוסברים כאן, השמות שלהם או ההבנה שלהם , לבין פרספקטיבה של חשמלאים.
שימו לב 2 – סכנת חיים – שינויים במערכת החשמל והארקה אין לעשות לבד!!!
בכל מקרה יש להתיעץ עם חשמלאי מוסמך בכיר\בודק המבין גם בתחום הקרינה. נוכל להמליץ על כאלה בעלי מקצוע.
הטיפול בבעיות המפורטות בעמוד זה יכול להיות מורכב וידרוש ידע , מומחיות, מכשירי בדיקה מיוחסים והסמכות. פנו אלינו כדי לקבל הפנייה למומחה חשמל וקרינה המתמכה בטיפול במצבים ובעיות ברשת החשמל ואשר יש לו את כל הידע, המומחיות, הכלים וההסמכות הדרושים.
בעיות חשמל הגורמות לעלייה ברמות השדה המגנטי בבית
להלן מספר בעיות חשמל הגורמות לקרינה בבית ומשרד. בעיות אלו גרמות בדרך כלל בגלל תחזוקה לא נכונה של רשת החשמל במבנה. במקרים מסוימים יכולות בעיות אלו לגרום לרמות גבוהות של שדה מגנטי וחשמלי במבנה. החדשות הטובות הן שלאחר זיהוי הבעיות בעצרת מד קרינה ניתן בדרך כלל לתקן אותן בקלות על ידי עזרה של חשמלאי מוסמך.
זרמים על הארקה
מכמה סיבות ( ראו המשך הפוסט) יכולים להיווצר זרמים חשמליים על חוט הארקה בצורה שלא מקפיצה את הפחת. על מקרים כאלה אפשר לעלות על ידי מדידות שדה מגנטי (עם מד קרינה ביתי לשדה מגנטי בתדר נמוך) או זרם חשמלי (עם מד זרם עם צבת מדידה) על מוליכי הארקה. במקרים כאלה יווצר שדה מגנטי גדול מאוד בסביבת מוליכי הארקה. יש להביא חשמלאי שיאתר את מקור הבעיה, יתקן ויבדוק שוב שאין זרמים על הארקה.
"גנבת אפס או פאזה"
במהלך השנים, לאחר תיקונים חוזרים ונשנים של חיבורים במערכת החשמל, קורה שאחד מהחוטים, הפאזה או האפס, מתקצרים יתר על המידה וכבר אי אפשר לחברם. הטיפול הנכון הוא להריץ מחדש מהלוח אל החיבור או הצרכן חוט חדש במקום זה שקוצר יתר על המידה. לפעמים החשמלאי "יגנוב" אפס או פאזה, כלומר יחבר חוט קצר יותר אל מעגל אחר במקום להעביר חוט חדש. השינוי הזה יכול ליצור מצב בו השדה המגנטי הנוצר סביב הפאזה לא מבוטל על ידי האפס (כי הוא לא צמוד אליו יותר אלא הולך במסלול אחר). במצב זה השדה המגנטי סביב האפס והפאזה ולא ירסנו אחד את השני ורמות השדה המגנטי יעלו מאוד בסביבתם.התיקון במקרה כזה הוא פשוט. לאחר זיהוי המעגל הבעייתי יש להריץ את החוטים הקצרים מחדש כך שכל מעגל יתחיל בלוח ויגמר בצרכן ושחוטי הפאזה והאפס יסללו אחד ליד השני. הביצוע צריך להתבצע על ידי חשמלאי מוסמך.
החלפת אפס באדמה
כבר נתקלתי בכמה מקרים בהם חובר חוט האדמה במקום חוט האפס ומשום מה לא קפץ מפסק הפחת. מה שכן קרה היה שסביב חוט האדמה האדמה נוצר שדה מגנטי גדול. בעיקרון גם סביב הפאזה ייווצר שדה גדול. הדבר אפשרי לרוב כאשר חוט האדמה אינו צמוד לחוט הפאזה ועובר במסלול אחר.
התיקון במקרה הזה, לאחר איתור המעגל הבעייתי (עם מד קרינה), יהיה החלפה בחזרה של האפס והאדמה, על ידי חשמלאי מוסמך.
בעיית לולאת אדמה בבתים פרטיים, קוטגים ודו משפחתיים.
נוהגים לחבר מערכות חשמל בבתים (בעיקר פרטים) לרשת הארקה בכמה שיטות: חיבור להארקה של חברת החשמל, חיבור הארקה לצינורות המים, חיבור לשלד הבניין, חיבור למוטות הארקה.
לפעמים, מכיוון שהבית שלכם אינו היחיד בשכונה, כמה בתים מחוברים לאותו צינור מים או אותה הארקה, ונוצרת רשת הארקה בין הבתים. על הרשת הזו נוצרים זרמים חשמליים שנכנסים או יוצאים ממערכת הארקה שלכם. הזרמים יוצרים שדות מגנטיים מיותרים. בדרך כלל הזרמים האלה אפסיים וכך גם השדה הנוצר. אבל בבתים רבים, בעיקר בתי קרקע, מחברים את הארקה גם לצינור המים, גם לשלד הבניין וגם להארקה של חברת החשמל . בכך יוצר רשת הארקה בין קבוצות בתים בשכונה. באופן תאורתי מי שיש לו את הארקה הטובה ביותר לשלד ימצא עצמו "מקבל" את זרמי הארקה של אחרים. התוצאה יכולה להיות קשה במיוחד אם חיברו גם אפסים לרשת הזו (בעיה אחרת, ראו בהמשך). הדבר יכול לגרום לזרימה של זרם חשמלי מבתים ברחוב על פני כבל האדמה או מוליכי ההארקה לתוך שלד הבניין שלכם ולגרום בכך לשדה מגנטי חזק בתוך הבית.
ניתן לתקן בעיה זו על ידי חשמלאי מוסמך מומחה. החשמלי ימצא מאיפה מגיעים הזרמים וינתק את החיבור לרשת הזו. התיקון חייב להיות מתואם מול חברת החשמל זאת בליווי מדידות קרינה ובדיקת הארקה לאחר התיקון.
אנא צרו קשר להמלצה על מודד קרינה מוסמך וחשמלאי בודק שיוכל לבצע את העבודה.
בעיית חיבור אפס ראשי לאדמה בבתים פרטיים, קוטגים ודו משפחתיים.
זהו מקרה פרטי של לולאות אדמה. כאמור בבתים קרקע רבים ישנה בעיה של חיבור האפס החשמלי הראשי לשלד הבניין בנוסף לחיבור הארקה. צורת חיבור זו הייתה הונהגה בשנות השמונים של המאה הקודמת. היא משפרת ברוב המקרים את התגובה של מפסק הפחת. אבל חיבור כזה יכול להביא לזרם העובר מהאפס החשמלי לשלד הבניין או לקוי הארקה. אז יווצר שדה מגנטי מוגבר בכל מקום בו הארקה מתחברת , אפשרי שגם על שלד הבית (מה שלא אמור להיות בשום מצב).
ניתן לתקן בעיה זו על ידי חשמלאי מוסמך מומחה ומול חברת החשמל זאת בליווי מדידות קרינה ובדיקת תקינות האדמה החשמלית לפני ואחרי השינוי.
אנא צרו קשר להמלצה על מודד קרינה מוסמך וחשמלאי בודק שיוכל לבצע את העבודה.
כניסת זרמים טועים דרך צינור המים
מקרה פרטי נוסף של בעיית ללואות הארקה. לכאורה מה הקשר בין צינור המים לקרינה? העניין הוא כי בדרך כלל אחד מחיבורי הארקה בכל בית מחובר גם או רק לצינור המים שמשמש כמוביל של זרמי הארקה לאדמה עצמה. ברגע שיותר מבית אחד מחובר בשיטה זו, נוצרת רשת הארקה שכונתית. אפשרי שדרך צינור המים המתכתי שלכם מגיעים זרמים תועים מהשכנים ויוצרים בנקודות מסוימות שדה מגנטי גבוה.
הזיהוי של הבעיה הוא עלי ידי בדיקות קרינה ומציאת רמות גבוהות יותר מהרקע בסביבת או בצמוד לצינורות המים.הפתרון , שצריך להיות מבוצע על ידי חשמלי מוסמך ובתאום מול חברת חשמל ולאחר התקנת הארקה בטיחותית אחרת, הוא ניתוק חשמלי של מערכת צינורות המים שלכם מהקשר החשמלי לצינורות המים השכונתיים על ידי התקנת קטע מצינור גומי בכניסת המים לביתכם, אחרי שעון המים.
אנא צרו קשר להמלצה על מודד קרינה מוסמך וחשמלאי בודק שיוכל לבצע את העבודה.
חוסר איזון בפאזות
היום נהוג להתקין בבתים חדשים, או לשדרג בבתים ישנים יותר, מערכת חשמל תלת פאזית. במערכת זו יש הספקת חשמל ללוח החשמל בשלושה מעגלים נפרדים , שלוש פאזות R S ו T. לפעמים (בדרך כלל) נוצר מצב כי הזרם באחת מהפאזות (בדרך כלל R) הוא גבוהה יותר מהזרם ב S ו T. ואז נוצר שדה מגנטי חזק יותר על הכבל המוליך חשמל אל הבית. הבעיה הזו יכולה לגרום גם לשדה מגנטי על כבלי החשמל של חברת החשמל ברחוב, זאת כאמור במקרה של חוסר איזון בזרם בין הפאזות. האחריות לתיקון של בעיה כזו היא על כל לקוח בנפרד והתיקון נעשה על ידי חשמלאי שימדוד את הזרמים בכל מעגל חשמלי ובכל פאזה בארון החשמל ויעביר מעגלים מהפאזה המועמסת לפאזות הפחות מועמסות. יש לבדוק את עומס הזרם בכל מיני מתארי שימוש כדי לתת מענה לכמה שיותר אפשרויות של צריכת חשמל בבית.
אם הבעיות מתקיימת בכבל החשמל ברחוב, לפני מעבר במונה החשמל, אפשרי שחברת החשמל תוכל לאזן בעצמה בין הפאזות, אבל בצורה מוגבלת יחסית. חברת החשמל תידרש למצוא את הסיבה שגורמת לבעיות ולתקן על ידי איזון הפאזות או איזון בין הפאזות לאפס. ההתנהלות מול חברת החשמל בנושא זה עלולה לקחת שנים. הם יביאו מודדים מטעמם ויטענו כל העת ש"הכל בסדר" וכי רמות הקרינה בתקן. אבל בסופו של דבר אם הם ימצאו בעיה הם יתקנו. מהניסיון שלי המעבדה של חברת החשמל מצליחה לאתר את הבעיה ומצליחה לתקן אותה. ניתן גם לבקש מהמשרד להגנת הסביבה להתערב ולעזור מול חברת החשמל. בחלק מהמקרים הם עוזרים. מה שעוד יכול לעזור ולקצר את הזמני טיפול הוא שיהיה לכם מומחה (מודד מוסמך שמבין בחשמל או חשמלי שמבין בנושא הקרינה) כדי שילווה אתכם. אפשרי גם לבד אבל צריך להיות עיקשים מאוד (ומנומסים) בעבודה מול חברת החשמל ולהתמיד במכתבים ובקשות חוזרות ונשנות.
בעיות חשמל בתשתית החשמל ברחוב
עד לכאן תיארנו במאמר את תקלות החשמל שיכולות לקרות במערכת החשמל בתוך הבית ויכולות להביא לעלייה בקרינה מרשת החשמל (בעיקר שדה מגנטי בתדר נמוך). כל הבעיות הללו יכולות לקרות גם בתשתית החשמל ברחוב ולגרום לה לפלוט קרינה מוגברת לקרינה הנובעת ממנה בכל מקרה.
הקרינה ה"רגילה" מתשתית החשמל נובעת בדרך כלל מהזרם על המוליכים (קווי החשמל), שדה מגנטי הנפלט משנאים של חברת החשמל, מתחנות השנאה, ממערכות מיתוג ועוד.
לגבי מקורות הקרינה מרשת החשמל מחוץ לבית ראו –
https://www.norad4u.co.il/emf-sources-h/in-the-great-outdoor-h/#mqwrwt_qrynh_btdr_nmwk_mhwz_lbyt
תיקון בעיות חשמל הגורמות לקרינה בבית ומשרד.
אז כמו כאמרנו החדשות הטובות הן שלאחר שאתם מזהים את בעיות חשמל הגורמות לקרינה, אם בתוך הבית או אם מרשת החשמל בחוץ, על ידי שימוש במד קרינה ביתי, ניתן לקרא לחשמלאי מוסמך מומחה לקרינה שיאתר את הסיבה החשמלית ויציע איך לתקן אותה.
אנא צרו קשר להמלצה על מודד קרינה מוסמך וחשמלאי בודק שיוכל לבצע את העבודה. או קראו עוד על השירות באתר החנות שלנו