מבוא למדריך צעד צעד לצמצום חשיפה
קישור לסרטון – https://youtu.be/5iDZLccS6Zs
מדריך צעד צעד לצמצום חשיפה לקרינה בלתי מייננת מטרתו לעזור לאנשים המודעים להשפעות הבריאותיות של חשיפה לקרינה בלתי מייננת, בדגש על רגישים לקרינה, ואשר רוצים לצמצם חשיפה לקרינה בלתי מייננת, לעשות זאת ביעילות הגבוהה ביותר ותוך זמן קצר, תוך כדי הנחת הבסיס להמשך התהליך של רכישת הידע וצמצום החשיפה.
את השלבים הבאים יש לבצע אחד אחרי השני, כדי ליצור שיפור מתמיד אשר בו הידע והמיומנויות שלכם ילכו ויגדלו והחשיפה שלכם לקרינה תלך ותרד ככל שתתמידו בביצוע השלבים. אנחנו נהיה לצדכם בתמיכה בדואר אלקטרוני (amirb@norad4u.com) ונשמח לעזור בכל שלב ושלב.
מדריך צעד צעד לצמצום חשיפה לקרינה בלתי מייננת נכתב לאחר שהבנתי כי לאנשים רבים, הן רגישים לקרינה והן כאלה שעדיין אינם מרגישים את הקרינה, יש קושי גדול בביצוע צמצום חשיפה לקרינה ובביצוע תוכנית ארבעת השלבים. שמתי לב כי הרבה אנשים מבקשים הוראות מדויקות ומפורטות יותר של "עשה" ו"אל תעשה" ולא הפנייה לקריאה של ארבעה פרקים גדולים באתר הדנים בנושא ידע, מדידת קרינה, צמצום חשיפה ומיגון. שמתי לב כי גם אנשים רבים רוצים לבצע מיגון ללא כל ידע והבנה מה באמת צריך לעשות וללא מדידה או צמצום חשיפה, שהם שלבים מקדימים למיגון.
לכן מדריך זה נכתב כדי לתת לקוראים רשימה קצרה יחסית וברורה של הוראות והנחיות שיאפשרו להם לצמצם את החשיפה באופן מהיר ובו זמנית להיכנס בהדרגה לנושא הידע, המדידה, צמצום החשיפה המיגון.
המדריך הוא מאין קורס ראשוני המשלב מעט למידה עם הרבה צעדים מעשיים. ביצוע השלבים יאפשר לרוב האנשים שיפור משמעותי בחשיפה ועל הדרך למידה של הנושא. אבל המדריך אינו מלא ויש לבצע צעדים נוספים עם הזמן ועם הגדלת המומחיות בתחום.
הצעדים במדריך נכתבו על סמך של יותר מ20 שנים ניסיון בהדרכה, ליווי והכוונה של אנשים, רגישים לקרינה ושאינם רגישים, בצמצום חשיפה והתמודדות עם קרינה.
שלבים לביצוע
בצעו את השלבים בסדר הרשום. ניתן לנוח כמה שעות או ימים אחרי כל צעד, זאת כדי לעכל את הדברים ולתת לנושאים החדשים לשקוע. בסיום ביצוע כל צעד תחגגו קצת והחמיאו לעצמכם.
צעד מס' 1 – לימוד מבוא לקרינה
סרטון הדרכה ראשוני וקצר
חובה לכולם גם למי שאינו רגיש לקרינה וגם למי שרגיש. זהו צעד ראשוני ובסיסי.
צפייה בסרטון – “מבוא לקרינה" לחץ כאן כדי לצפות בסרטון , אורכו 15 דקות
המטרה בצעד זה היא להבין מהם סוגי הקרינה, להכיר את מקורות הקרינה, את שיטות המדידה וצמצום החשיפה. הסרטון הינו קצר וראשוני. סרטוני הדרכה נוספים בדף ההרצאות וחוגי הבית.
קיצורים ומילון מונחים
לאחר הצפייה בסרטון קראו את עמוד קיצורים ומילון המונחים גם כדי שתוכלו להבין על מה אנחנו מדברים וגם כדי לוודא הבנה של הסרטון. בשלב זה כנראה שיפלו לכם הרבה אסימונים ותושלם ההבנה של החומר הבסיסי בסרטון .
צעד מס' 2 – אבחון עצמי רגישות לקרינה
אבחן את עצמך – האם אתם רגישים לקרינה?, וגם באתר שלנו…
יכולים להשתמש בציוד אלחוטי וסלולרי ללא הגבלה וללא כל הרגשה או תסמינים? אתם כנראה לא רגישים לקרינה.
מרגישים כאב או תסמינים בעת או אחרי שימוש בסלולרי ובציוד אלחוטי = רגישות קלה.
מרגישים כאב או תסמינים גם בעת שהייה מול אנטנות סלולריות או בסביבה בה יש ציוד אלחוטי כאשר אתם לא משתמש בו = רגישות בינונית או קשה.
צעד מס' 3 – הערכת החשיפה
נסו להעריך כמה אתם חשופים לקרינת רדיו וקרינה מרשת החשמל. הכירו את מקורות הקרינה הבלתי מייננת , ונסו להעריך כמה זמן אתם חשופים לקרינה מהם. דגש מיוחד יש לתת לחשיפה לקרינת רדיו מציוד אישי, וחשיפה לקרינת רדיו מאנטנות סלולריות.
חשיפה מציוד אישי
אצל רוב האנשים ורוב הנפגעים מקרינה, רוב החשיפה, היא מציוד סלולרי ואלחוטי. ברוב המקרים המקור המשמעותי ביותר הוא המכשיר הסלולרי האהוב. כל דקה שאתם קרובים לציוד אלחוטי או סלולרי, אישי, ביתי או משרדי, אתם חשופים לקרינת רדיו ממנו. נסו להעריך כמה שעות ביממה אתם משתמשים בציוד זה או נמצאים לידו.
חשיפה לקרינה מאנטנות סלולריות
אצל חלק מהאנשים תהיה גם חשיפה בבית או במשרד, לקרינה מאנטנות סלולריות הנמצאות בקרבתם. החשיפה תהיה חזקה במיוחד אם האנטנה נמצאת במרחק קטן מ50 מטר ממכם ובקו ראיה. ככל שהמרחק גדל, הקרינה המגיעה אליכם מהאנטנה יורדת בעוצמתה. ככל שיש יותר הפרעות כמו בתים או עצים בינכם לבין האנטנה, הקרינה המגיעה ממנה אליכם תהיה נמוכה יותר. ניתן להתרשם ממיקום האנטנות במפה מיוחדת של המשרד להגנת הסביבה. הסבר על המפה ואיך להשתמש בה, וכן קישור למפה עצמה , ניתן למצוא בדף מיוחד באתר זה.
מהערכה למדידה
הערכת החשיפה היא סוביקטיבית ומשפיעה עליה בעיקר תפיסתכם המוקדמת על נושא הקרינה ועל מקורות הקרינה. אנשים בדרך כלל נותים לזלזל במקורות הקרינה האלחוטיים הביתיים והאישיים שלהם ויפריזו בסיכון מאנטנות סלולריות וקויי מתח . לכן הערכת חשיפה אינה מספיקה ויש לבצע מדידות אוביקטיביות. לכן השלב הבא הוא רכישת מד קרינה וביצוע מדידות קרינה כדי לקבל מושג אוביקטיבי לרמות החשיפה. זאת כדי לאתר מקורות קרינה בתוך הבית שלכם ווכדי לאתר חדירות קרינה אל ביתכם.
צעד מס' 4 – רכישת מד קרינה
המד המומלץ 12/2021 -CORNET ED88TPLUS
הצורך הבסיסי הוא לכסות את תחום קרינת הרדיו-סלולר-אלחוטי וכן שדה מגנטי בתדר נמוך.
אם אפשרי כדאי שיהיה אפשר למדוד גם שדה חשמלי(ה CORNET מודד גם אותו) בתדר נמוך וזיהום חשמלי (מד נפרד).
המד CORNET ED88TPLUS מצוין לבדיקות קרינת רדיו-סלולר-אלחוטי, וכן שדה מגנטי וחשמלי בתדר נמוך. מד קרינה יאפשר לכם קבלת מדד אובייקטיבי של רמת החשיפה, יאפשר מציאת מקורות קרינה, חדירות קרינה, יאפשר ביצוע בדיקות לפני ואחרי מיגון וכן מדי פעם ככל שיידרש.
למי שמתקשה עם מדידה מספרית ניתן לרכוש מד קרינה מבוסס נוריות ה ENV RD-10 שהוא פשוט יותר להפעלה והבנה, אבל נותן הרבה פחות מידע, ואשר פחות מאפשר לי לעזור לכם מרחוק (על ידי ניתוח תמונות ותוצאות מדידה).
לבדיקה של זיהום חשמלי יש צורך במד מיוחד נוסף.
דגש לרגישים לקרינה
חובה וחשוב מאוד – רכישת מד קרינה היינו צעד בסיסי. ללא מד קרינה קצב ההתקדמות יהיה איטי מאוד, הן בלימוד נושא הקרינה והן בצמצום החשיפה.אם אתם חושבים לעצמכם "אני לא צריך מד קרינה כי אני מרגיש את הקרינה" דעו לכם כי בלי מד קרינה מתאים אתם תהיו עיוורים לסיבות הגורמות לכם לתסמינים, גם אני בזמנו התקמצנתי על רכישה של מדי קרינה, התעכבתי והמצאתי תירוצים. הדבר גרם לי חשיפה מיותרת ובזבוז זמן וכסף רבים.
קראו את המאמר הבא – מדוע צריך רגיש לקרינה מד קרינה
צעד מס' 5 – הפסקת שימוש בטלפון אלחוטי
הפסקת שימוש בטלפון אלחוטי. תחנות הבסיס של טלפונים אלו מקרינות 24X7.
במקום התקינו טלפונים חוטיים קוויים בכל חדר.
ראו – טלפון אלחוטי
לאוכלוסיה הרחבה – ביצוע צעד זה הינו חשוב מאוד – יתרום להפסקת שידור קרינה רדיו קבועה בבית
לרגישים לקרינה – חובה להפסיק שימוש והוציא מהבית כל ציוד אלחוטי ומקרין.
צעד מס' 6 – בניית עמדת עבודה חוטית – קווית
- הפסקת שימוש במחשב ובראוטר אלחוטי (WIFI),
- התקנת רשת חוטית בבית ושימוש במחשבים וטאבלטים המחוברים לרשת החוטית.
- כיבוי אופציית האלחוטי ברואטר.
ראו – שימוש במחשבים
ראו – שימוש ברשת מחשבים
לאוכלוסיה הרחבה –
חשוב מאוד – חשוב להפסקת שידור קרינה קבועה בעמדת העבודה. צרו עמדות עבודה נמוכות קרינה
לרגישים לקרינה – זהו צעד חובה. ללא עמדת עבודה חוטית-קווית עם מחשב נמוך קרינה , לא תוכלו לקרוא הסברים ולראות סרטוני הדרכה על התמודדות עם רגישות לקרינה וצמצום חשיפה.
צעד מס' 7 – צמצום\הפסקת שימוש בסלולרי
צמצום שימוש בסלולרי
א. צמצום מספר וזמן שיחות.
ב. שימוש ברמקול או אוזניה חוטית עם צינורית אויר כאשר המכשיר רחוק מהגוף.
ג. הגדירו בסלולרי רשת נתונים למצב 3G UMTS (לא ל 4GLTE) .
ד. כיבוי רשת נתונים וWIFI כאשר אין צורך בגלישה.
ה. כיבוי תקשורות אלחוטיות נוספות מהסלולרי כאשר אין בהם צורך.
ו. בצעו הפניית שיחות מהסלולרי הביתה או למשרד
ז. חיבור האנגרויד למחשב-רשת בצורה חוטית
ח. חיבור איפון לרשת חוטית
ט. חיבור איפון למחשב MAC באופן חוטי
ראו – שימוש בסלולרי
לאוכלוסיה הכללית – ביצוע צעד זה הינו חשוב – היום (2020) אצל רוב האנשים החשיפה הגדולה ביותר לקרינת רדיו היא מהסלולרי שלהם. לכן אם תמצאו את הרצון וכוח הרצון לבצע את הצעדים הללו תצמצמו את רוב החשיפה שלכם לקרינת רדיו מהסלולרי שלכם. ככל שתצמצמו שימוש בסלולרי וכלל שתיישמו יותר מהנקודות, אפילו בהדרגה, כך ייטב.
לרגישים לקרינה – ביצוע צעד זה הוא חובה – חובה כשלב ראשוני להפסיק שימוש לגמרי. לאחר מכן ניתן יהיה בחלק מהמקרים לחזור לשימוש בסלולרי בחירום בלבד. ראו סעיף 7.
צעד מס' 8 – שימוש בסלולרי בחירום בלבד
שימוש בסלולרי בחירום בלבד לשיחות קצרות בלבד כאשר המכשיר רחוק מהגוף (אפשר להשתמש באוזניות אוויר).
כבו כל תקשורת נתונים, וויפיי או בלוטות'.
ראו – שימוש בסלולרי
לאוכלוסיה הרחבה – זהו צעד רשות.
נסו לפחות בבית ובעבודה להשתמש בו פחות וכבו שידורים לא נחוצים.
נסו לצמצם את מספר ומשך השיחות והשימוש, והרחיקו את הסלולרי מהגוף.
לרגישים לקרינה – זהו צעד חובה.
כל שימוש בסלולרי משמעותו חשיפה לקרינה. כל חשיפה משמעותה כאב לרגישים לקרינה והגדלת הסיכוי להחמרת המצב.
אני חושב ששחמוש בסלולרי על ידי רגיש לקרינה, ליותר מחמש דקות מצטבר בחודש, הוא מוגזם, לא ראוי ויכול להביא להחמרה במצב הרגישות.
צעד מס' 9 – צמצום חשיפה בחדרי שינה
השתמשו במד הקרינה הביתי שלכם כדי לבדוק את רמות הקרינה בחדרי השינה על ידי שימוש במד הקרינה הביתי. זהו מקורות קרינה נוספים, מצאו חדירות קרינה מבחוץ. בצעו כל פעולה לצמצום החשיפה. וודאו קיום מרחקי ביטחון של אזורי השינה מציוד חשמלי.
כבו ונתקו מהחשמל ציוד חשמלי לא חיוני כבו ונתקו מהחשמל ציוד חשמלי לא חיוני (מה שיביא להגנה על המכשור, חסכון קטן בחשמל, הפסקת השדה המגנטי והחשמלי וכן הזיהום החשמלי שהוא תורם בעת היותו "כבוי").
לרגישים ולמקפידים – כיבוי הספקת החשמל לחדרי שינה
במידת האפשר, ורצוי בשלבים ראשונים של התמודדות וצמצום חשיפה, הביאו לחדרי השינה פנסים על סוללות וכבו את הספקת החשמל לחדרי השינה בלילה. הכיבוי נעשה על ידי שימוש במפסקים החצי אוטומטים (ממ"ט) בארון החשמל. במקרים שהבית קטן ניתן לכבות את כל או רוב המעגלים (פרק למקרר, מזגן או חימום, או ציוד מציל חיים).
ראו הסברים מקיפים ונוספים ב:
ראו – איך למדוד בעצמך קרינה בלתי מייננת?
ראו – מקורות קרינה בתדר נמוך
ראו – מקורות קרינה בתדר גבוה
ראו – מקורות קרינה לפי מיקום
לאוכלוסיה הכללית – זהו צעד חשוב
חדרי השינה הם החשובים ביותר.
חשוב מאוד לשמור על רמות קרינה נמוכות ככל הניתן בהם.
לרגישים לקרינה – זהו צעד חובה.
השינה חשובה מאוד להתאוששות ולבריאות.
חדר שינה נמוך קרינה ישפר את מהירות וסיכויי השיקום.
צעד מס' 10 – צמצום חשיפה בכל הבית
השתמשו במד הקרינה הביתי שלכם כדי לבדוק את רמות הקרינה בכל חדרי הבית (וכן ברכב, בבית הספר ובעבודה) על ידי שימוש במד הקרינה הביתי. זהו מקורות קרינה נוספים, מצאו חדירות קרינה מבחוץ. בצעו כל פעולה לצמצום החשיפה. וודאו קיום מרחקי ביטחון של אזורי הישיבה מציוד חשמלי.
כבו ונתקו מהחשמל ציוד חשמלי לא חיוני (מה שיביא להגנה על המכשור, חסכון קטן בחשמל, הפסקת השדה המגנטי והחשמלי וכן הזיהום החשמלי שהוא תורם בעת היותו "כבוי").
ראו – איך למדוד בעצמך קרינה בלתי מייננת?
ראו – מקורות קרינה בתדר נמוך
ראו – מקורות קרינה בתדר גבוה
ראו – מקורות קרינה לפי מיקום
מונים חכמים – דגש מיוחד
תלוי במדינה בה אתם נמצאים, בעיר או באיזור, אפשרי שמותקנים אצלכם מוני חשמל, מים, וגז משדרים ומקרינים. יש לוודא על ידי מדידה של המונים במצב RF. ניתן גם למדוד במצב LF MAGNETIC כדי לאתר בעיות של שדה מגנטי וחשמלי בתדר נמוך. יש לשמור מרחקי ביטחון מכל מונה חשמלי, מים או גז. אם המונים משדרים ניתן בחלק מהמקרים למגן אותם כך שהקרינה לא תגיע אל הבית ואל היושבים בו. במדינות מסוימות ניתן לבקש החלפה של המונים במונים לא משדרים.
ראו על מונים חכמים – https://www.norad4u.co.il/knowledge-h/smart-meters-h/
התמודדות – https://www.norad4u.co.il/knowledge-h/smart-meters-h/#mh_lswt_kdy_lhtmwdd_m_htqnh
לאוכלוסיה הכללית – זהו צעד רשות.
בצעו אותו כאשר אתם מרגישים בנוח כבר עם תהליך צמצום החשיפה ואחרי שהתמודדתם בהצלחה עם הצעדים הקודמים.
בית נקי מקרינה הוא למעשה המטרה שלנו במדריך זה. זאת כדי לחיות בריא יותר ולצמצם את הסיכוי להיפגע מהקרינה.
לרגישים לקרינה – זהו צעד חובה.
כל הבית צריך להיות נמוך קרינה כדי לאפשר לכם תפקוד טוב ושיקום מהיר יותר.
צעד 10 ב – צמצום זיהום חשמלי
אם עדיין לא עשיתם זאת, בדקו את רמות הזיהום החשמלי בכל שקע בבית על ידי שימוש במד קרינה מתאים (מד זיהום חשמלי). אתרו מקורות של זיהום חשמלי והתחילו בתהליך של ויתור עליהם והחלפתם בציוד שפולט פחות זיהום חשמלי.
מקורות נפוצים הם דימרים\עמעמים (להחליף במפסקים רגילים), מנורות פלורסנט קומפרטי CLF(להחליף בנורות ליבון או LED איכותיות לאחר בדיקה של זיהום ושדות מגנטיים וחשמליים), וספקי כוח ממוצגים (החליפו בספקים באיכות גבוהה, נתקו מהחשמל בגמר שימוש).
מקורות זיהום חשמלי (למעשה מכשירי חשמל) ניתן לנתק מהספקת החשמל ובכך להפסיק את הזיהום שהם מייצרים (וגם את השדה המגנטי והחשמלי) בזמן "המתנה" STANDBY שלהם.
לאחר האיתור, הסרה וההחלפה של מקורות הזיהום ניתן להתקין פילטרים של זיהום חשמלי תוך כדי הקפדה על בדיקה של הזיהום לפני ואחרי ההתקנה של כל מסנן ושמירה על מרחקי ביטחון מהמסננים בשל שדה חשמלי ומגנטי שהם פולטים.
ראו הסברים:https://www.norad4u.co.il/knowledge-h/dirty-electricity-h/
ראו מדים ופילטרים:https://www.4ehsbyehs.co.il/product/dirtyelectricity/
צעד מס' 11 – הפסקת שימוש בכל ציוד אלחוטי
הפסיקו שימוש בכל ציוד אלחוטי נוסף, כגון: טאבלטים, טלוויזיות אלחוטיות, סטרימרים אלחוטיים, מערכות אלחוטיות אחרות, תנור מיקרוגל.
ראו – צמצום חשיפה לקרינה
ראו – מקורות קרינה בתדר גבוה
לאוכלוסיה הכללית – זהו צעד רשות. ככל יכולתכם.
לרגישים לקרינה – זהו צעד חובה.
אין מקום לציוד אלחוטי או סלולרי או פלוט קרינת רדיו בבית של רגיש לקרינה.
צעד מס' 12 – שימוש בציוד מיגון אישי לרגשים לקרינה
לאוכלוסיה הכללית – אין צורך בביצוע צעד זה.
לרגישים לקרינה – מומלץ
מיגון אישי (כובעים, ביגוד, צעיפים, שמיכות וכו) יאפשר לכם לצמצם חשיפה לקרינה סביבתית שאין באפשרותכם לשלוט עליה ועל מקורותיה. למשל ברחוב, בכבישים, בעבודה. כמובן שלפני השימוש במיגון יש לצמצם חשיפה בכל דרך אחרת, ולהפסיק שימוש בציוד אלחוטי וסלולרי. אם עדיין לא הפסקתם להשתמש בסלולרי, אני לא חושב שיש טעם בשימוש במיגון אישי.
צעד מס' 13 – שימוש במיגון לבית
באם יש צורך בצעו מיגון קרינה מפני קרינת רדיו בביתכם.
ראו – מיגון קרינת רדיו
לאוכלוסיה הכללית – רשות – אני ממליץ למגן מפני קרינת רדיו אם וכאשר הרמות מעל 0.04 mW/m2. יש להבהיר כי זו המלצה שלי בלבד. התקן הלא מגן (מבוסס חום) של המשרד להגנת הסביבה עומד על רמה של 1000 mW/m2 והתקן הבין לאומי על רמה פי 10 יותר גדולה. לחצו כאן לקרוא על התקנים.
לרגישים לקרינה – חובה – יש לשאוף לרמות נמוכות מ 0.0005 mW/m2.
רוב הרגישים לקרינה ירגישו טוב, רוב הזמן ברמה כזו.
אפשרי שרגיש לקרינה לא ירגיש טוב ברמה זו, יש לבדוק גם סוגי קרינה אחרים כגון שדות מגנטיים וחשמליים בתדר נמוך וזיהום חשמלי.
באם לא ניתן להגיע לרמות אלו, יש לשאוף לרמות נמוכות ככל הניתן.
צעד מספר 14 – צמצום שימוש במתכת בריהוט, מזרנים ואביזרים.
כל מוט ממתכת, בסביבה עם קרינה (RF או ELF) יכול להפוך ל"אנטנה פסיבית" לקרינת רדיו ו"מוליך" לשדה חשמלי בתדר נמוך. לכן אני ממליץ לאנשים שמודעים או רגישים, להשתמש פחות במתכת בבית לריהוט ובמזרנים. אני ממליץ להעדיף ריהוט מעץ, מיטות מעץ, מזרונים ללא קפיצי מתחת ועוד.
לאוכלוסיה הכללית – מומלץ
לרגישים לקרינה – חובה
צעד מספר 15 – צמצום חשיפה לאור כחול
לאוכלוסיה הכללית – מומלץ
לרגישים לקרינה – מומלץ מאוד
הנושא הזה לא קשור באופן ישיר לקרינה בלתי מייננת, אבל רוב המסכים היום, כולל סלולריים, טאבלטים ומחשבים, פולטים אור כחול וכך גם חלק מהתאורה בבית, בעיקר נורות פלורסנט קומפקטי ונורות לד בגוון לבן בהיר-קר.
לאור כחול מספר השפעות בריאותיות שנמצאות בקונצנזוס:
- הרס בלוטות שומן בעפעפיים – גורם ליובש בעיין
- הפרעה בהפרשת המלטונין, בעיקר עם החשיפה לפני השינה – גורם לעיכוב בהרדמננות, שינה פחות איכותית ויותר רדודה, התעוררות בלילה, זמן REM קצר יותר, עייפות בבוקר וביום שאחרי. כמו כן המלטונין הוא נוגד חמצון חזק וחבל לפגוע בהפשרה שלו.
- פגיעה ברכיבים בעיין – פגיעה בקרנית, עדשת העין (בדמות קטרקט) וברשתית – יתאפיין בדרך כלל ברעיה מטושטשת אחרי שימוש כבש וחשיפה מרובה.
- מסכים קרובים מידי (טאבלט וסמארטפון) גורמים לקוצר ראיה (ואימוץ השרירים בעין) כדי לפקס על המסך במרחק 20 ס"מ. בטווח הזמן הארוך יכול להוביל לניוון השרירים בעין.
צעדים לצמצום אור כחול
- חשוב מאוד – בחרו את נורות התאורה בבית כך שהן יפיקו אור בגוון צהוב חם (מתחת 2700K) – ראו –
https://www.norad4u.co.il/emr-reduction-h/electric-lights/#tmprtwrt_zb_-_l_phwt_hswb - חשוב מאוד – הגבילו זמן עבודה מול המסכים, במיוחד הפסיקו עבודה על המסכים עד שעתיים לפני השינה.
- חשוב מאוד – במחשבים השתמשו בסכמת צבעים כהה "DARK" , כך שצבע הרק באתרים ובמחשב יהיה שחור (דל אור כחול) ולא לבן (עמוס באור כחול). ראו הסברים בפרק באתר –
https://www.norad4u.co.il/emr-reduction-h/using-pcs-and-laptops/#hqlh_l_hynyym_bt_symws_bmsky_mhsb - השתמשו בתוכנות ופילטרים למחשב שמצמצמים את האור הכחול, למשל תוכנה בשם F.LUX
- הוסיפו פילטר ותוספים לדפדפנים כדי לאפשר קריאה וגלישה באינטרנט כאשר הרקע של האתרים הוא כהה
למשל DARK READER לכרום. - באין ברירה אחרת ואחרי שניסתם פתרונות אחרים, נסו להשתמש במשקפי מגן בעלי שכבה לצמצום או ביטול האור הכחול, בעבודה מול מחשב.
למשל – https://s.click.aliexpress.com/e/_AE51sz
למידע נוסף בנושא ראו:
- https://www.norad4u.co.il/emr-reduction-h/using-pcs-and-laptops/#hqlh_l_hynyym_bt_symws_bmsky_mhsb
- https://www.norad4u.co.il/q-a/qa-2010-2019-1-10/#mh_zh_wr_khwl_wyk_lhtmwdd
- הסברים באתר העמותה רגישות לקרינה ישראל
סיום המדריך
איחוליי!
הצלחתם להגיע לסוף המדריך לצמצום חשיפה ראשוני. המשיכו ללמוד על קרינה, למדוד קרינה, לצמצם חשיפה לקרינה והשתמשו במיגון לפי הצורך על מנת להמשיך בתהליך צמצום החשיפה לקרינה בלתי מייננת.
לכלל האוכלוסיה
אם ביצעת את הצעדים בצורה נכונה, כנראה צמצמתם את החשיפה שלכם לקרינה בלתי מייננת בצורה משמעותית.
ככל שהזמן חולף, נסו להשקיע עוד ועוד בהתקנה ושימוש בתשתיות תקשורת חוטיות וללא קרינה. כמו כן צמצמו שימוש בציוד סלולרי ואלחוטי עוד ועוד.
ראו – צמצום שימוש וחשיפה
ראו – תוכנית ארבעת השלבים
לרגישים לקרינה
אם ביצעת את השלבים באופן מלא ונכון, ככל הנראה צמצמתם את החשיפה שלכם לקרינה בלתי מייננת בצורה משמעותית. שיפור במצב הרגישות אמור להתבסס.
גם אם חל שיפור ואתם מרגישים טוב יותר, או לפחות רע פחות, זה לא נותן לכם סיבה או אישור לחזור להשתמש בציוד סלולרי או אלחוטי או להגדיל את החשיפה שלכם לקרינה בלתי מייננת.
שימו לב כי בדרך כלל בחזרה לחשיפה תחול התדרדרות מחודשת במצב הרגישות.
המשיכו ללמוד על קרינה, לצמצם חשיפה לקרינה, למדוד קרינה ולהשתמש במיגון ככל שצריך.
נסו לשפר את בריאותכם בכל דרך אפשרית.
ראו – התמודדות עם רגישות לקרינה – מכתב לסובלים
ראו – מחקרים על רגישות לקרינה
ראו – סיפורי קרינה
אשמח לענות על כל שאלה ולשתף מניסיוני הרב במייל norad4u@gmail.com.בהצלחה והרבה בריאות!