בפרק זה נסביר על צמצום קרינה בלתי מייננת ממכשירי חשמל בצורה שתאפשר לנו להמשיך להשתמש ולהנות ממכשירי חשמל ללא החשיפה המיותרת לקרינה מהם. שימוש לא נכון במכשירי חשמל , חסר מודעות לנושא הקרינה, יכול להביא לגידול בחשיפה לסוגים של קרינה בלתי מייננת הנפלטת ממוצרי חשמל ביתיים.
בקצרה
לפני הכל – המלצות לשימוש נכון במוצרי חשמל ותאורה כך שיביא לצמצום חשיפה לקרינה בילתי מייננת
- שימרו על מרחק ביטחון של בין חצי מטר לשני מטר מכל מכשיר חשמלי ואבזרי תאורה המחוברים להספקת החשמל (מרחק הביטחון בהתאם למדידת הקרינה).
- נתקו ממתח החשמל מכשירי חשמל שאינם פועלים, ניתן לבצע זאת על ידי שימוש ברב שקע עם מפסק (פרטים בהמשך).
- אם במכשירי החשמל שלכם יש קישורית אלחוטית, נסו לכבות את השידור ממכשירים אלו. ודאו עם מד קרינה ביתי מהיר לקרינת רדיו.
- אין למקם מיטות ושולחנות עבודה מצידו השני של קיר שצמודים אליו מקורות קרינה כגון מקרר, מזגן, תנור מיקרו ועוד.
- שמרו על מרחק ביטחון משנאים ומנועים חשמליים.
- בעבר הנחתי להעדיף נורות ליבון, אבל מאז חלו שינויים. יש לזכור כי נורות ליבון מעלות את צריכת הזרם החשמלי ומכבידות על מערכת החשמל וארון החשמל, הן מבחינת זרמים והן מבחינת שדה מגנטי. כמו כן הן תורמות לחימום הבית מה שדורש בקיץ קירור, שמעלה בטורו את זרם החשמל והשדה המגנטי על ובסביבת הלוח. במקביל הופיעו נורות לד טובות בשוק (עם שדה מגנטי וחשמלי קטן, זיהום חשמלי נמוך, וכן בטמפרטורת צבע נמוכה מ2700K). לכן הנחיתי השתנתה להעדפה של נורות LED איכותיות, בטמפרטורת צבע נמוכה מ2700K.
בדקו את הנורות לפני השימוש. בדקו שדה חשמלי, מגנטי וזיהום חשמלי . מצאו מרחק ביטחון מהנורות,
העדיפו נורות בטמפרטורת אור של 2700K (אור צהוב חם) והעדיפו לא לעשות בהן שימוש כנורות קריאה (בשל ה הקרבה למשתמש).
ראו הרחבה בפרק – https://www.norad4u.co.il/emr-reduction-h/electric-lights/ - לא ממליץ שימוש בנורות פלורסנט קומפקטי בשל הבעיות הרבות בהן, ראו בהמשך.
- בעת רכישה, ודאו שציוד החשמל הביתי שלכם אינו כולל משדרים וקישורית אלחוטית (בלוטות', וייפיי, או אחרת) המשרדת ומקרינה כל הזמן (למשל תנורי אפייה, מדיחים, מקררים, מזגנים, ברי מים, אם וייפיי, בלוטות' או שידורים אחרים).
לנושא בהרחבה
פליטת קרינה ממכשירי חשמל
מכשירי חשמל עושים לנו את החיים קלים ופשוטים יותר. סיסמא שהייתה נהוגה לפני כחמישים שנה בארץ הייתה "יותר חשמל- פחות עמל". מכשירי חשמל עושים בשבילנו את העבודה הקשה, מבדרים אותנו, מבשלים ומחממים לנו אוכל ושתיה, מחממים את הבית ומקררים אותו כאשר צריך. מכשירי חשמל עוזרים לנו לעשות כל עבודה ומשימה בבית בקלות, במהירות ובנוחות יחסית. אך מכשירי חשמל פולטים גם קרינה אלקטרומגנטית בתדר נמוך מאוד ( תדר רשת החשמל הוא 50Hz בארץ ו 60H בצפון אמריקה) וחלקם אפילו בתדר גבוה (טלפונים ניידים, ראוטרים אלחוטיים, תנורי מיקרוגל,וציוד אלחוטי אחר, ולאחרונה גם מקררים, תנורי אפייה, ברי מים, מזגנים, טלווזיות, ממירים של טלוויזיות, מדיחים ועוד). יש להבין מתי ולמה הם פולטים קרינה, לנסות לכבות בהם את השידורים, ולהיזהר מחשיפה מיותרת אליה , גם אם משמעות הדבר היא ניתוק מהחשמל בגמר שימוש. שימוש נכון במכשירי חשמל יאפשר לנו להנות מהיתרונות תוך כדי צמצום החסרון של פליטת הקרינה הבלתי מייננת ממכשירים אלו.
לרשימת מקורות הקרינה לפי תדר לחצו כאן…
מדוע מכשירי חשמל פולטים קרינה?
סביב כל מוליך חשמלי (חוט לדוגמא) שזורם בו זרם חשמלי נוצר שדה מגנטי. כאשר הזרם משתנה השדה משתנה, ככל שהזרם חזק יותר כך גם השדה המגנטי גדל וכך למעשה כל חוט חשמלי שזורם בו זרם מיצר שדה מגנטי.
בין שתי נקודות בעלי מתח חשמלי נוצר הפרש מתחים חשמלי. הפרש זה יוצר שדה חשמלי. מכיוון שבכל מכשיר חשמלי ישנם נקודות עם מתחים שונים, כל מכשיר חשמלי הינו מקור גם לשדה חשמלי.
מקובל לקרוא לשתי השדות הללו ביחד, השדה האלקטרומגנטי(נהוג להתייחס יותר לשדה המגנטי). השדה האלקטרומגנטי נחלש ככל שמתרחקים מהמקור שלו. תדירות השינוי בזרם החשמלי היא גם תדירות השדה.
במכשירי חשמל רכיבים חשמליים , שנאיים, מנועים וחיווט לרוב. כאשר המכשיר עובד, ובחלק מהמקרים, גם כאשר הוא לא עובד אבל מחובר לרשת החשמל, המעגלים האלקטרונים, השנאים, המוליכים ורכיבי החשמל והאלקטרוניקה בו פולטים קרינה בתדר רשת חשמל.
חשוב להבין כי שדה מגנטי בתדר נמוך עובר קירות בקלות רבה, לכן יש חשיבות רבה למיקום מכשירי חשמל בבית ומיקום אזורי שינה וישיבה בבית כך שבני הבית יחשפו לרמות נמוכות מאוד של קרינה. רצוי וניתן למדוד את מרחק הביטחון תוך כדי שימוש במד קרינה ביתי.
קרינה ממכשירי חשמל כבויים:
רוב מכשירי החשמל והאלקטרוניקה בביתי פולטים קרינה אלקטרומגנטית בתדר נמוך וצורכים חשמל גם כאשר הם מחוברים לרשת החשמל ולא פועלים, כלמור במצב כבוי. זאת מכיוון שבחלק מהם עדיין עובד ספק הכוח, מעגל פיקוד אלקטרוני ומערכות נוספות גם כאשר הם לא עובדים, מה שקרוי מצב STANDBY. בעבר מפסק ההפעלה של כל המכשירים היה מכאני והיה מנתק למעשה את הספקת החשמל מהמכשיר. היום לרוב אין מפסק אלא לחצן אלקטרוני המחובר לכרטיס אלקטרוני. במקרה כזה המכשיר פולט קרינה בשדה מגנטי וחשמל בתדרים נמוכים, כל הזמן, הן מהספק כוח (שנאי) והן מהמעגלים האלקטרונים והחשמליים בו. לכן אני תמיד מעדיף לרכוש מוצרי חשמל עם פיקוד מכאני ולא אלקטרוני. גם פחות חשיפה לקרינה וגם פחות רכיבים שיתקלקלו.
הדרך לצמצם לאפס את הקרינה הנפלטת ממכשירים אלו ואת החשמל המתבזבז היא לנתקם משקע החשמל, פעולה שלפעמים לא נוחה ויכולה להיות מסוכנת (התחשמלות). שימוש ברב שקע עם מפסק מתח מאפשר, בקלות רבה, לנתק מהספקת החשמל מספר מכשירים בו זמנית ולפתור את בעיית פליטת הקרינה ובזבוז החשמל במצב ההמתנה. רב שקע עם מפסק ראשי אינו מצרך יקר והתקנתו פשוטה מאוד. בדרך זו ניתן בקלות הן לחסוך חשמל והן להוריד את רמת הקרינה האלקטרומגנטית בתדר נמוך בבית ובסביבת העבודה. ניתוק מזרם החשמל מגן גם על מכשירי החשמל מקפיצות מתח ופגיעת ברקים ברשת החשמל. שימו לב כי רב שקע פולט בעצמו שדה חשמלי ולפעמים מגני ולכן יש להרחיקו מבני אדם לפחות מטר.
למתקדמים ניתן להשתמש בשקע-תקע עם מפסק מכאני כמו בתמונה למטה, או להתקין על כבל החשמל של המכשיר תקע עם מפסק, כמו בתמונה הבאה.
קישור וידאו: קרינה ממכשירי חשמל כבויים
קרינה משנאים וספקי כוח
קיימים היום שני סוגים של שנאי מתח חשמלי, קלאסיים ואלקטרונים. השנאי הקלאסי בנוי משני חוטים הכרוכים סביב גרעין מתכתי. יחס הכריכות קובע את היחס בין מתח הכניסה לבין מתח היציאה. שנאי המתח האלקטרוני מורכב מסלילים, כבלים, ומעגל אלקטרוני.
שנאי מתח קלאסי, הבנוי מכריכות של חוט מוליך ועובד בעיקרון פעולה מגנטי, פולט קרינה רבה יחסית, בתדר הרשת. שנאי אלקטרוני פולט ברוב המקרים פחות קרינה בתדר הרשת, באופן יחסי, אבל מוסיף זיהום חשמלי לרשת החשמל.
ככל שהספק החשמלי של השנאי גדול יותר וככל שהזרם העובר דרכו גבוה יותר, כך גם גדלה כמות הקרינה אותה הוא פולט. כדאי לשמור מרחק ביטחון של כחצי מטר משנאי אלקטרוני ולפחות מטר אחד משנאי קלאסי רגיל. כמובן רצוי וניתן למדוד את מרחק הביטחון תוך כדי שימוש במד קרינה ביתי.
קרינה ממנועים
מנוע חשמלי מבוסס על עיקרון פעולה מגנטי. במנוע חשמלי ישנם סלילים וגרעין מגנטי. מנוע חשמלי פולט קרינה רבה בזמן פעולה, ויש להתרחק ממנו או להרחיקו ככל הניתן. ככל שהמנוע חזק יותר וככל שהוא מועמס יותר כך, סביר להניח, כי רמות הקרינה יהיו גבוהות יותר. מנועים חשמליים ניתן למצוא בבית מגורים ובמקומות עבודה. דוגמאות למנועים חשמליים בבית: מנוע של מקרר, מנוע של מזגן, פילטרים של אקווריום ובריכות, משאבות אוויר, מאווררים, מכונות כביסה, מכונות תפירה ועוד.
בעיקרון אפילו בשעונים חשמליים (אנלוגיים) יש מנוע חשמלי קטן וסביב השעון יש קרינה שניתן למדוד על ידי מד מדידה פשוט ובסיסי.
ממנוע חשמלי ביתי יש לשמור על מרחק ביטחון של לפחות מטר אחד. במנועיים תעשייתיים הקרינה תהייה בדרך כלל גבוה יותר בהשוואה למנועים ביתיים ויש לשמור על מרחק ביטחון גדול יותר או למגן את סביבת העבודה.
קרינה מטלוויזיות ומסכי מחשב
CRT – טלוויזיות או מסכים מבוססי שפופרת קרן קתודית
קיימים היום בשוק מגוון סוגים של טלוויזיות. טלוויזיות המבוססות על שפופרת קרן קתודית ( CRT ), הגדולות, העגולות והמגושמות, הן הסוג הוותיק ביותר והן פולטות קרנה אלקטרומגנטית בעוצמות גבוהות (בהשוואה לשאר סוגי הטלוויזיות ובאופן כללי בהשוואה למקורות קרינה אחרים). הסיבה היא כי טלוויזיות אלה עובדות על עיקרון של שדה אלקטרומגנטי משתנה הנוצר על רשתות סביב המסך ומסוגל לשנות את מסלולו של האלקטרון הנורה משפופרת הקרן הקתודית בדרכו אל המסך הפלורוסנטי. השדה הזה הוא למעשה בועה של קרינה העוטפת את המסך מכל צדדיו. בחלקו הקדמי של מסך CRT ישנה שכבת הגנה מקרינה המורידה קצת את הקרינה בקדמת המסך. בצדדי המכשיר ובצידו האחורי רמות הקרינה גבוהות מאוד עד כדי כך שהקרינה יכולה לעבור גם קירות. שגיאה נפוצה היא למקם מיטה מצידו השני של קיר אשר אליו צמודה טלוויזיה מסוג CRT ובכך לחשוף את הישן במיטה לקרינה בעיקר בזמן העבודה שלה אבל גם בזמן שהיא במצב המתנה.
בבתי עסק ובמשרדים רבים, כדי לחסוך מקום, מסודרים שולחנות המחשב זה כנגד זה, גב אל גב, כאשר מסכי המחשב נמצאים גם הם גב אל גב. במצב זה יחשפו העובדים לקרינה גבוהה מהחלקים האחוריים והצידיים של מסכים מסוג CRT .
מרחק ביטחון מטלוויזיות CRT 29" הוא לפחות שני מטרים לכל כיוון. מרחק ביטחון ממסך מחשב CRT 19" הוא לפחות חצי מטר.
LCD/LED ופלזמות.
בטלוויזיות ומסכים מסוג LCD, LED ופלזמות עיקרון הפעולה אינו מגנטי ורמות הקרינה מהן (מכל הצדדים) נמוכות יחסית למסכי CRT. מקורות הקרינה במסכים אלו הן מהמעבדים הממוחשבים וספקי המתח הנמצאים על המעגל האלקטרוני בגב המסך. רמות הקרינה ממסכי LCD, LED ופלזמות בדרך כלל נמוכות מאוד ומרחק הביטחון שיש לשמור מהם הוא כחצי מטר בלבד.
בעיקרון פלזמות נחשבות כמקור זיהום חשמלי לרשת החשמל הביתית (מייצרת רעש חשמלי הרוכב על רשת החשמל בבית) אך רמות הקרינה האלקטרומגנטית שנפלטות ממסך פלזמה דומות לרמות הקרינה הנפלטות ממסכי LCD ו LED.
מרחק ביטחון ממסכי LCD, LED ופלאזמה הינו חצי מטר לכל כיוון.
טלוויזיות חכמות, סטרימרים וממירים אלחוטיים
במקרה של טלוויזיות חכמות, סטרימרים, וממירים חכמים, אפשרי שיהיו שני סוגים של שידורים:
1. שידור מהטלוויזיה, ממיר, סטרימר בשל הפעלה או סריקה של רשת אלחוטית WIFI.
2. שידור קבוע מהטלוויזיה, ממיר, סטרימר, ושידור רגעי מהשלט החכם (בלוטת') כל פעם שלוחצים על כפתור בשלט.
3. שידור קבוע לתמיכה בציוד בלוטות' חיצוני כגון אוזניות אלחוטיות, שלט אלחוטי חכם, מקרן קול אלחוטי ועוד.
בעת רכישה של טלוויזיה חכמה, ממיר או סטרימר יש לוודא כי ניתן לחברם לרשת חוטית ולכבות לגמרי את השידור של ה WIFI וכי אין שלט חכם ואין קישוריות בלוטות (השלט והטלוויזיה, ממיר או סטרימר עצמם אינם משדרים בלוטות או דומה). כיום מגוון מכשירי הטלוויזיות החכמות רחב מאוד ומתעדכן במהירות אז לא נוכל לתת רשימות של מכשירים ואין ברירה לברר לפני הרכישה ולבדוק עם מד קרינה לאחר הרכישה ולנסות לכבות את כל השידורים.
ראו הסברים ופרטים נוספים בדף – https://www.norad4u.co.il/buy/tv/
ככה זה נראה כאשר הן השלט והן הטלוויזיה משדרים
אז מה עושים עם הטלוויזיות והממירים?
- עוברים לרשת חוטית בבית
- אם קונים ציוד , או מתחברים לשירותי טלוויזיה שמקבלים בהם ציוד, מוודאים לפני הרכישה\קבלה כי ניתן לכבות בכל הציודים את כל השידורים, גם WIFI וגם בלוטות' וגם משהו אחר שאולי ימציאו מחר.
- מחברים את הטלוויזיות והממירים לרשת החוטית.
- מודדים עם מד קרינה ומוודאים שאף ממיר או רכיב , לא הטלוויזיה , לא השלט, לא הממיר, לא המערכת קול, לא הראוטר פולטים קרינת רדיו.
- אם יש שידור מאחד מהם, לכבות כל שידור שיש או להחליף ציוד לכזה שלא משדר.
ממירים משדרים
ככל הידוע לנו היום (12/2020, יכול להיות שאנחנו טועים, אם יש תיקונים נשמח לדעת ולעדכן) בממירים הבאים אי אפשר לכבות לגמרי את השידור:
- ממירי HOT בעלי שלט חכם מבוסס קרינת רדיו RF (למשל ממירי FIBER)
- STING TV
- ממירים של פרטנר
- ממירים של סלקום
קרינה מתנורי מיקרוגל
כיום ניתן למצוא תנור מיקרוגל כמעט בכל מטבח בעולם המודרני. תנורי מיקרוגל עושים שימוש באפקט החימום של קרינה אלקטרומגנטי (בתדר של מולקולת מים) כדי לחמם את הנוזלים בתוך המזון ובכך לחמם את המזון עצמו. תדר הקרינה דומה לתדר הנהוג בתקשורות אלחוטיות וסלולריות ונע סביב 2.4 ג'יגה הרץ. כאשר תנור המיקרו עובד, חלק מהקרינה חודר את רשת המסנן על דלת המכשיר ומתפשט בחדר. חלק הקרינה ה"בורח" מהתנור קטן יחסית לקרינה בתוכו, ואינו יכול לבשל את גופנו בזמן העבודה הקצר, אבל הוא בהחלט משמעותי ולא רצוי להביט פנימה לתוך המכשיר (פגיעה בחלבון העין ובעצב הראיה) או אפילו לשהות במטבח כאשר תנור המיקרו עובד.
להשוואה, בבדיקת קרינה של תנור מיקרו, התנור יחשב תקין אם במרחק של 5 סנטימטר מהדלת תמצא קרינה ברמה של 5000 מיקרו וואט לסנטימטר רבוע. להשוואה, התקן הישראלי (הגבוה מאוד והבלתי מגן) לקרינה מאנטנות סלולריות הוא כ 40-100 מיקרו וואט לסנטימטר רבוע.
כמו כן תנור מיקרו, כרוב מכשירי החשמל, פולט קרינה אלקטרומגנטית בתדר נמוך, הלו הוא תדר רשת החשמל – 50 הרץ, כל הזמן שהוא מחובר לרשת החשמל ובייחוד כאשר הוא עובד. עובדה זו יש לקחת בחשבון במיקום המכשיר (לא בסמיכות לאנשים או למקום הימצאם) ובמשך הזמן בו הוא מחובר לאספקת החשמל. מקור השדה המגנטי הוא השנאי הנמצא בתנור (גם בתנור רגיל עם פיקוד אלקטרוני תהיה בעיה דומה) והנותן הספק את החשמל למחשב ולתצוגה. בתנורי מיקרוגל מכאנים בדרך כלל יש פחות קרינה בתדר נמוך בעת שהתנור לא מחמם.
צמצום חשיפה מתנור מיקרוגל מהקל אל המורכב:
- התרחקות מהתנור בעת עבודתו
- יציאה מהחדר בעת עבודתו
- ניתוק התנור מהחשמל בגמר עבודתו (הפסקת השדה המגנטי)
- מיגון דלת התנור בציפוי חוסם קרינת רדיו
- מיגן הנישה בארון עץ בו נמצא התנור, כולל מיגון הקלפה\דלת של הארון, על ידי שימוש בטאפט חוסם קרינה.
- הפסקת שימוש במכשיר והוצאתו מהבית (תחליף אפשרי לתנור מיקרוגל, מבחינת חימום ללא סכנת שריפה, הוא סיר טיגון\בישול אוויר\ללא שמן, ראו – https://ksp.co.il/cat/3930-3020..9640 )
קרינה משקעי חשמל
שקע אשר לא מחובר אליו שום צרכן או שנאי פולט ברוב המקרים שדה מגנטי או חשמלי קטנים מאוד למרחק של כ 10-20 ס"מ מהשקע. מומלץ לא להתקין שקעים בצמוד או מאחורי למיטה.
קרינה ממולכי חשמל
מוליכי חשמל בתוך הקיר, אם חוברו נכון לא יפלטו שדות מגנטיים ניקריים. במקרה של חיבור לא נכון יתכנו שדות מגנטיים וחשמליים ניכרים (כאשר האפס והפזה לא מוצמדים או כאשר יש זרם על כבלי הארקה). ניתן כצעד של ביטחון לא להעביר את המוליחים החשמליים מאחורי ראשי המיטות או בצמוד למיטות.
קרינה ממיטות חשמליות
מיטות חשמליות מצוידות במנועים חשמליים. בחלק מהמיטות הספקת החשמל למנוע החשמלי קבועה ויוצרת שדות מגנטי וחשמלי קבועים על המזרן.מדידות קרינה על המזרן מראות רמה של בין 20 ל 40 מיליגאוס, רמה לא רצויה ולא בריאה. המשתמש הנם את שנתו על מיטה כזו יחשף לקרינה זו כל זמן השינה או המנוחה על המיטה. כדי לפתור בעיה זה יש להוציא את המיטה משקע החשמל או לחברה דרך מפסק להספקת החשמל. את המפסק ניתן להדליק ברגע שרוצים לכוון את המיטה ולכבות לאחר מכן. ניתן להשתמש ברב שקע עם מפסק למטרה זו. מיגון המנועים יהיה יקר וחסר טעם.שימוש בשנאי מבדל יעביר את הקרינה ממקום אחד לשני ולכן לא מומלץ.
ראו – סרטון קרינה ממיטות חשמליות וסדין חשמלי
קרינה ממיטה חשמלית
קרינה מסדין חשמלי
סדין חשמלי מכיל בתוכן גופי חימום חשמליים. במעבר זרם דרך הגופים הם מתחממים ומחממים את המיטה. אך פועל יוצע מהזרם החשמלי מתפתח שדה מגנטי רב עוצמה על המזרן. ההמלצה היא לחמם את המיטה לפני השינה ולנתק את הסדין החשמלי מהספקת החשמל בכניסה למיטה.
קרינה ממכשירי חשמל אלחוטיים
לאחרונה החל תהליך איטי בו לאט לאט מציעים היצרנים קישוריות אלחוטית ביותר ויותר מוצרי חשמל לבנים ומוצרי אלקטרוניקה לבית. למשל קישורית אלחוטית לברי מים, תנורי אפייה, מדיחי כלים, מקררים, מזגנים ועוד. הצידוק הוא לכאורה שימוש בסלולרי לשליטה על המכשיר (למרות שבכל מקרה צריך לקום אל המכשיר בסופו של דבר, ולמרות שבדרך כלל השליטה היא חלקית בלבד). המחיר הוא בדרך כלל שידור קרינת רדיו קבוע מהמכישים הללו, גם כאשר אין בהם כל שימוש. למי שמודע או רגיש לקרינה הדבר עלול להיות קריטי. לכן, בבואכם לרכוש מכשירי חשמל ואלקטרוניקה לבית ולמטבח, שימו לב (וודאו לאחר מכן עם מד קרינת רדיו מהיר) כי אין לו קישוריות אלחוטית (בלוטות' או ויפיי , או שיטה אחרת) וכי אין ממנו כל שידור.
במקרה ויש שידור, נסו לכבותו דרך הגדרות המוצר, נתקו את המוצר מהחשמל בגמר שימוש או החליפו את המוצר בכזה ללא שידור.
דוגמא, קרינת רדיו מתנור אפייה עם קישוריות וייפי – https://youtu.be/XoC3_PDjoao