טלפון אלחוטי צמוד למיטה
טלפון אלחוטי צמוד למיטה

בבתי אב רבים בישראל עדיין עושים שימוש בטלפונים אלחוטיים. מכשירים אלו פולטים קרינת רדיו בלתי מייננת 24X7. נסביר אודות הקרינה, נציע דרכים לצמצמה ותחליפים במקום שימוש בטלפונים אלחוטיים.

בקצרה

ההמלצות לצמצום חשיפה לקרינה מטלפונים אלחוטיים:

  1. ב-99% מהטלפונים האלחוטיים המשווקים בישראל תחנת הבסיס משדרת כל הזמן, לכן אנחנו מציעים להפסיק את השימוש בהם (להוציא מהספקת החשמל) לאלתר.
  2. חברו לשקע הטלפון בקיר, אשר אמור להימצא בכל חדר וחדר, מכשיר טלפון חוטי-קוי. בצעו במכשירים אלו את רוב משך השיחות שלכם.
  3. במקרה שיש לכם שירות טלפוניה של חברות שאינן בזק, חברו את המודם של השיחות לתשתית הטלפוניה הביתית שלכן כך שבכל חדר ניתן יהיה לחבר טלפון חוטי אחד.
  4. מי שחייב אלחוטי בבית (לא לרגישים לקרינה) ניתן לרכוש טלפונים אלחוטיים מסוג ECO DECT של חברת SIEMENS (יחיד בודד, ראו המלצה והסבר בהמשך), להפעיל את תכונות "מצב חיסכון" ו"מצב חיסכון פלוס" ובכך למנוע את הקרינה הקבועה מתחנת הבסיס. כך ניתן יהיה לבצע שיחות קצרות באלחוטי ולהיחשף לקרינה רק בזמן השיחה.
  5. אין למקם את תחנת הבסיס, של כל טלפון אלחוטי, בצמוד לשולחן העבודה, מיטה או כל מקום שבצמוד לו נמצאים אנשים לפרקי זמן גדולים.
  6. אין להשתמש בתשתית או בשירותי טלפוניה אלחוטית או סלולרית.

הנחיות לרגישים לקרינה 

  1. אין להשתמש בטלפונים אלחוטיים ביתיים, גם לא נמוכי קרינה
  2. אם אתם גרים בבית עם אנשים שאינם רגישים והם דורשים קיום טלפון אלחוטי, וזה או רבנות או אלחוטי, התקינו טלפון נמוך קרינה ובזמן שיחה התרחקו מתחנת הבסיס ומהמשתמש. וודאו עם מד קרינה ביתי שהטלפון לא מקרין בזמן שהוא בבסיס.

בהרחבה

טלפונים אלחוטיים פולטים קרינה בלתי מייננת בתדרי רדיו-מיקרו

שימוש בטלפון אלחוטי הוא נוח מאין כמוהו, אבל יש לזה גם צד שלילי. טלפונים אלחוטיים משדרים אות רדיו ( RF ) מתחנת הבסיס לטלפון הנייד ובחזרה. שידור רדיו זה הוא למעשה קרינה אלקטרומגנטית. 

רוב רובן של תחנות הבסיס של הטלפונים האלחוטיים פולטות קרינה כל הזמן (גם כאשר אתה לא מדבר), חלקן פולטות קרינה כאשר הטלפון הנייד לא נמצא בעריסה וחלקן פולטות קרינה אלקטרומגנטית רק כאשר המכשיר נמצא במצב שיחה. לכן מומלץ להשתמש בטלפון חוטי אשר אינו פולט קרינה אלקטרומגנטית בתדר גבוה. מומלץ מאוד להתקין מכשיר טלפון קווי בכל חדר מחדרי הבית. אם בכל זאת יש צורך באלחוטי כדאי לרכוש מכשיר טלפון נייד נמוך קרינה אשר תחנת הבסיס שלו משדרת רק כאשר אתה מדבר לשימוש לשיחות קצרות בהן אתה נדרש לעבור מחדר לחדר.

טלפון אלחוטי במרכז הבית
טלפון אלחוטי במרכז הבית

קרינה מטלפונים אלחוטיים ביתיים

כל טלפון אלחוטי פולט קרינה אלקטרומגנטית. התדר בו עושה שימוש הטלפון משתנה מדגם לדגם. ישנם מכשירים ישנים העובדים בתדרים סביב ה 50 או 90 מגה הרץ, טלפונים חדשים יותר יעבדו סביב התדרים של 900 מגה הרץ , 1.7 ג'יגה הרץ,  1.9, 2.4, והחדשים ביותר סביב תדר של 5.8. ג'יגה הרץ. קרינה אלקטרומגנטית נפלטת הן מתחנת הבסיס של הטלפון והן מהשפופרת. רמות הקרינה שנפלטות מטלפונים אלחוטיים יהיו בדרך כלל קבועות (חוץ מטלפונים מסוג ECO DECT PLUS    ) ויהיו תלויות במרחק המקסימלי האפשרי ,בין תחנת הבסיס לשפופרת עצמה, שהטלפון האלחוטי תומך בו. הטלפונים האלחוטיים הישנים עובדים באפנון  אנלוגי והחדשים באפנון  דיגיטלי. ברוב הטלפונים הדיגיטליים תחנת הבסיס משדרת , כלומר מקרינה, כל הזמן, גם כאשר לא מתבצעת שיחה במכשיר הטלפון האלחוטי.  ישיבה ליד תחנת בסיס כזו יכולה לחשוף את האדם היושב לקרינה אלקטרומגנטית ברמות גבוהות עד בינוניות. אם תחנת הבסיס ממוקמת בצמוד לקיר, חלק מהקרינה יעבור דרך הקיר ויחשוף את האנשים היושבים בצידו השני לרמות גבוהות עד בינוניות של קרינה. השפופרת האלחוטית בדרך כלל תפלוט קרינה אלקטרומגנטית רק בזמן דיבור.

טלפונים מסוג DECT

יחידת הבסיס של טלפונים אלחוטיים מסוג DECT פולטת קרינה אלקטרומגנטית כל הזמן (EMR ), גם כאשר המכשיר נמצא במצב המתנה לשיחה, כאשר לא מדברים בו בפועל! 

קרוב ליחידת הבסיס של טלפוני DECT רמות הקרינה הן מאוד גבוהות (עד כדי כמה וואטים למטר בריבוע), והן יורדות ככל שאתה מתרחק ממנו. לכן הדבר הגרוע ביותר הוא למקם תחנת בסיס כזו על השידה צמוד למיטה, על שולחן העבודה או סמוך למקום בו אתם נמצאים יותר מכמה דקות. בשנים האחרונות פגשתי מספר אנשים שמיקמו את תחנת הבסיס של הטלפון האלחוטי ליד המיטה, על שולחן בחדר בעבודה, או בחדר המגורים במקום בו חלק גדול מדיירי הבית נחשפים לקרינה במשך זמן ארוך יחסית.

ניתן להשתמש בשלוחה של טלפון אלחוטי מסוג DECT עד כ 300 מטר מיחידת הבסיס, לכן עוצמת השידור היא גבוהה מאוד. יחידת הבסיס חסרה מנגנון ניהול הספק שידור חכם (אשר יכול היה להתאים את עוצמת השידור למרחק בין יחידת הבסיס לשלוחות) ואינה יודעת היכן נמצאות בכל רגע השלוחות שלה ולכן היא משדרת כל הזמן בהספק המרבי האפשרי. כמו כן השלוחות של טלפון מסוגDECT משדרות כאשר נעשה בהן שימוש (שיחה).

כל אחד יכול להשתמש בטלפון מסוג DECT, לא חייבים להיות מהנדסי מחשבים או אלקטרוניקה. כל מה שיש לעשות הוא לקנות אחד כזה, להביא אותו הביתה ולחברו לחשמל ולשקע הטלפון והוא מתחיל לעבוד ולפלוט קרינה. כאשר יש לכם טלפון מסוג DECT יש לכם מקור קרינה RF EMR ביתי המשדר עשרים וארבע שעות ביממה.

טלפונים מסוג DECT נותנים לכם איכות צליל טובה, טווח גדול ונוחות מרובים, אבל האם זה שווה את רמות הקרינה?

בזמן האחרון אני פוגש יותר ויותר אנשים אשר משתמשים בבית ובעבודה בטלפון אלחוטי מסוג DECT . שימוש בטלפונים אלחוטיים הוא נוח ונפוץ מאוד, אך בד בבד אינו בריא. אנשים בדרך כלל ממקמים את יחידת הבסיס קרוב אליהם, לצד המיטה או על שולחן העבודה, דבר זה חושף את המשתמש לרמות קרינה גבוהות ומיותרות למשך שעות עבודה או שינה ארוכות. כמובן לא תמצאו אזהרה בנוגע לדבר על המכשיר, על האריזה, או בחוברת ההסברים. בחוברת ההסברים, בחלק מהמכשירים תמצאו אזהרה שלא כדאי להימצא 40 סנטימטר ליד תחנת הבסיס, אבל מעבר לכך זה, בסדר גמור, לכאורה

 מדידת קרינה מיחידת הבסיס של טלפון DECT
מדידת קרינה מיחידת הבסיס של טלפון DECT

קרינה מטלפון אלחוטי DECT.

שימוש בטלפונים אלחוטיים בצמוד למיטות או עמדות עבודה

שימוש שכזה, על הנוחות שאולי קיימת בו, מביא לחשיפה הגבוהה ביותר לקרינה הן מבחינת רמות הקרינה והן מבחינת זמן החשיפה. מיקום תחנת הבסיס בצמוד לראש המיטה מביא לחשיפה לקרינת רדיו בזמן הרגיש ביותר ביממה, הזמן בו הגוף אמור להתחזק ולשקם את נזקי היום. דווקא בזמן השינה רצוי לשמור על חשיפה מינימלית לקרינה בלתי מייננת. מיקום תחנת הבסיס של הטלפון האלחוטי, כמו מיקום כל ציוד אלחוטי אחר, בצמוד לראש המיטה פוגע בצורך לשינה רגוע ועמוקה.

טלפון אלחוטי צמוד למיטה
טלפון אלחוטי צמוד למיטה
טלפון DECT על שולחן העבודה
טלפון DECT על שולחן העבודה

 קרינה מטלפונים אלחוטיים בצמוד למיטות ועמדות עבודה

שימוש בטלפונים אלחוטיים בממ"ד ובמקלטים

שימוש בטלפונים אלחוטיים, או כל ציוד אלחוטי הפולט קרינת RF, בתוך ממ"ד או מקלט הוא בעייתי. מחד אם תחנת הבסיס של הטלפון האלחוטי נמצא בתוך הממ"ד הבנוי מקירות בטון המנחיתים בצורה משמעותית את הקרינה ולא מאפשרים לה לצאת מחוץ לחדר, תביא לכך שמחוץ לממ"ד ובייחוד כאשר הדלת סגורה, לא תתאפשר קליטה של אות השידור וכך שלא ניתן יהיה להשתמש בטלפון מחוץ לממ"ד. מצד שני כל מי שיושב בממ"ד, אשר לרוב הופך לחדר עבודה מאולתר, ייחשף לקרינה קבועה מהמכשירים האלחוטיים שהוצבו בו, זאת כאשר רוב הקרינה מוחזרת מהקירות אל פנים החדר. בכך נוצר מאין תא על-הד בו רמות הקרינה יהיו גבוהות יחסית לרמות הקרינה מאותו מכשיר אלחוטי בחדר אחר שאינו ממ"ד או מקלט. לכן מומלץ לא לעשות שימוש בשום מכשיר אלחוטי בטכנולוגית שידור קרינת רדיו בממ"ד, במקלט או בחללים סגורים.

טלפונים אלחוטיים נמוכי קרינה ECO DECT

בעבר ניתן היה למצוא בחנויות טלפונים מסוג ECO DECT. טלפונים אלו היו מאפשרים שידור חלש יותר מתחנת הבסיס כאשר הטלפון עצמו היה קרוב יותר וחלק מהם אף כיבו את השידור מתחנת הבסיס לגמרי כאשר לא הייתה שיחה. עם השנים הפכו הטלפונים הללו הפכו נדירים יותר ויותר, כנראה בגלל המעבר לשימוש בלעדי בסלולרי גם בבית, או בגלל שאנשים העדיפו את הקליטה=קרינה והטווח המוגדל של הטלפונים האלחוטיים הרגילים.

דוגמא למכשיר כזה היו טלפונים מסדרת GIGASET ECHO DECT של חברת SIEMENS. במצב ECO MODE טלפון מסדרה זו ניסה כל הזמן לחסוך בחשמל על ידי צמצום עוצמת השידור של תחנת הבסיס ושל הטלפון הנייד למינימום הנדרש בהתאמתה למרחק בין השניים. כאשר הטלפון במצב ECO DECT PLUS תחנת הבסיס תפסיק לשדר זמן קצר לאחר השיחה, בעוד בטלפון אלחוטי רגיל היא תשדר 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע. עובדות אלו מצמצמות את הזמן ואת העוצמה של הקרינה אליה נחשפים המשתמשים ובני ביתם. לדעתי טלפונים מסוג ECO DECT PLUS, כמו כל הטלפונים האלחוטיים, הן פתרון רע (בגלל הקרינה אותה הם פולטים בזמן שיחה קרוב מאוד למוח של המשתמש) אבל טלפונים מסוג ECO DECT PLUS לפחות לא פולטים קרינה מתחנת הבסיס בעת המתנה.

לא כל הטלפונים המתהדרים בכינוי ECO DECT אכן נמוכים קרינה. באלה שהם כן נמוכי קרינה יש צורך להדליק את האופציה של ECO DECT ו ECO DECT PLUS בהפעלה הראשונה. הדבר הטוב ביותר שניתן לעשות הוא לבדוק האם ומתי הטלפון פולט קרינה בחנות לפני הקניה על ידי שימוש במד קרינה פשוט.

טלפונים מסוג ECO DECT לעומת DECT

המלצות

  • כדאי ורצוי להשתמש בטלפון חוטי.
  • מי שחייב להשתמש בטלפון אלחוטי כדאי להשתמש בטלפון שיחידת הבסיס שלו לא משדרת גם במצב המתנה.
  • מי שיש לו טלפון מסוג DECT וחייב להשתמש בו יעשה טוב אם ימקם את יחידת הבסיס במרחק רב ככל הניתן מאנשים כדי לצמצם את חשיפתם לקרינה המשודרת מתחנת הבסיס במשך כל היום והליל.
  • בנוסף יש לציין כי בעת שימוש בטלפון אלחוטי מכל סוג, היחידה הניידת פולטת קרינה אלקטרומגנטית בצורה דומה לטלפון סלולרי. לכן אני ממליץ לא לעשות בכלל שימוש בטלפון אלחוטי, ומי שחייב אז לצמצם את השימוש ומשך השיחות ככל הניתן.

רכישת טלפון אלחוטי נמוך קרינה:

שימו לב כי נכון ל2020 אנחנו לא מכירים דגמים של טלפונים אלחוטיים נמוכי קרינה שמפסיקים את השידור מתחנת הבסיס כאשר הטלפון נמצא בערסל הטעינה. לכן ממליצים לבדוק טלפונים לפי רכישה (אם מתאפשר) בעזרת מד קרינה ביתי מהיר ולוודא שתחנת הבסיס מפסיקה את השידור.

ראו – טלפונים אלחוטיים שאמורים להיות נמוכי קרינה