בפרק זה נסביר את נושא צמצום חשיפת ילדים לקרינה בלתי מייננת כדרך חיים. נסביר מהם מקורות הקרינה הנפוצים הרלוונטים ונציע פתרונות תחליפיים למוצרים פולטי קרינה.
ההמלצות לצמצום חשיפת ילדים ותינוקות – בקצרה
- הרחיקו מקורות קרינה בתדר נמוך (מכשירי חשמל, שנאיים וכו) מילדים מרחק בטחון בין חצי מטר לשני מטר בהתאם לרמת הקרינה מהם (ניתן למצוא מרחק ביטחון על ידי שימוש במד קרינה ביתי).
- הרחיקו מקורות קרינה בתדר גבוה (נתבים-ראוטרים אלחוטיים, מחשבים אלחוטיים, סלולריים, טאבלטים וכו') מחדרי ילדים.
- מומלץ לא לעשות שימוש במכשירים אלחוטיים המיועדים לילדים כגון ביבי מוניטורים אלחוטיים.
- הימנעו מלאפשר לילדים לשחק ולהשתמש בטלפונים סלולריים, סמארטפונים (טלפונים סלולריים חכמים), בטלפונים אלחוטיים, טאבלטים, ומחשבים אלחוטיים למיניהם (ניתן לתת להם להשתמש בציוד חוטי במקום ובהתאם להגבלות זמן מסך שאתם מאמצים).
לנושא בהרחבה
צמצום חשיפת ילדים ותינוקות לקרינה בלתי מייננת
לרובנו תינוקות וילדים הם הדברים החשובים ביותר בחיינו. בדרך כלל נעשה ככל יכולתנו לא לסכנם באופן מיידי ובאופן כל שהוא. לא נעשן ליד ילדים ותינוקות, נשתדל לתת להם תזונה בריאה, נשתדל לפתח את האינטליגנציה שלהם, ונקווה רק לטוב עבורם. עם זאת לפעמים, מבלי דעת אנחנו חושפים אותם לסכנות קצרות וארוכות טווח. כך למשל בנושא הקרינה הבלתי מייננת. לפעמים אנחנו חושפים אותם לקרינה בלתי מייננת. ולפעמים אנחנו והם נחשפים לקרינה בלתי מייננת בעת שימוש במוצרי תינוקות וצעצועים שונים.
ברפואה נחשבים ילדים ותינוקות לרגישים במיוחד להשפעות סביבתיות ובמיוחד לחשיפה לקרינה. הסיבות הן ברורות. ילדים ותינוקות עדיין מתפתחים, קצב חלוקת התאים בהם גדול (וכך גם הפוטנציאל לשגיאות). מערכת החיסון שלהם עדיין לא שלמה ועמידה ולכן יכולת ההשמדה של תאים פגומים חלקית ביחס למבוגר. עובי הגולגולת דק יותר ולכן יותר קרינה חודרת לחלקים נרחבים יותר של המוח. מספר השנים שהם צפויים להיחשף לקרינה גבוה יותר ולכן יש יותר סיכוי שתחלואה תופיע בשלבים מוקדמים של חייהם.
בעמוד זה ננסה לסקור מגוון מוצרים, ציוד, צעצועים, פעולות, והרגלים שיחשפו את ילדינו לקרינה בלתי מייננת (הן קרינת רדיו והן שדות מגנטיים וחשמליים בתדר נמוך מאוד). בחלק מהמקרים נציע תחליפים שאינם חושפים את התינוק, הילדים ואתכם לקרינה בלתי מייננת. ברוב המייקרים נמליץ על הפסקת שימוש במכשירים שהפכו לשזורים בחיינו כמו תנור מיקרו, טלפון סלולרי, טלפונים אלחוטיים, מחשבים וראוטרים אלחוטיים ועוד, לפחות לא ליד ולא על ידי ילדים ותינוקות. נשמע קצת קיצוני? אין לי ספק שעוד כמה שנים נסתכל אחורה ולא נבין איך נתנו לילדנו להיחשף לרמות כאלה של קרינת רדיו.
שימוש בתנור מיקרוגל
בתנור מיקרוגל נמצאת משדר קרינת מיקרוגל חזק מאוד. בדרך כלל ההספק החשמלי של משדר תנור המיקרוגל היא מעל 500 וואט. משדר זה משדר קרינת מיקרוגל ברמה כל כך גבוהה שהיא מצליחה לחמם את המזון הנמצא בתוכו. תנורי מיקרוגל מציודים בהגנות ששומרות את רוב הקרינה בתוכם אבל תמיד, תמיד חלק קטן מצליח לחמוק מהתנור, גם כאשר התנור תקין לחלוטין. רמות אלו של קרינת מיקרוגל הן גבוהות כמו מספר טלפונים סלולריים GSM המשדרים בו זמנית. בישראל, כדי שתנור מיקרו יוכרז כלא תקין רמות הקרינה הנמדדות במרחק של 5 ס"מ מהדלת שלו צריכות להגיע ל5000 מיקרו וואט לסנטימטר רבוע. רמות קרינה כאלה הן גבוהות פי 50 מרמת הקרינה הסביבתית המותרת בארץ וזאת על פי תקנים שאינם מגנים מכל השפעה ביולוגית אחרת מחימום.
ניתן בקלות לחמם מזון באמצעים אחרים הנמצאים במטבח הביתי ולוותר על השימוש בתנור המיקרוגל. אם בכל זאת אתם רוצים להמשיך להשתמש בתנור מיקרוגל, אני ממליץ לא להיות בחדר כאשר תנור המיקרוגל עובד, ולעולם לא להסתכל לתוכו כאשר הוא עובד.
סטריליזטור למיקרו
פריט זה נפוץ בכל בית שיש בו ילדים. מרוב דאגה שהילד יוכל אוכל בריא וללא חיידקים אנחנו ממהרים לחטא את הבקבוקים את המוצצים וכל ציוד אחר שבא במגע עם הפה של התינוק. סטריליזטור למיקרו הם ציוד זול יחסית אך דורשים שימוש בתנור מיקרוגל שהוא כאמור מקור קרינה חזק מאוד ( ) גם כאשר הוא עומד בכל התקנים ולכאורה תקין לחלוטין. שימוש בתנור מיקרו אינו מומלץ, בייחוד בקרבת ילדים ותינוקות וזאת בגלל רמת הקרינה הגבוה הנפלטת מהתנור.
קיימים בשוק מגוון של סטריליזטורים חשמליים שאינם מיועדים למיקרו ואשר השימוש בהם אינו חושף את ההורים ואת הילדים לקרינת מיקרו מתנור המיקרוגל.
קישורים לרכישה של סטריליזטורים חשמליים לשימוש ללא מקירוגל
https://ksp.co.il/item/3930-72802
https://ksp.co.il/item/3930-55718
https://ksp.co.il/item/3930-73246
חימום בקבוקים
כמו במקרה של הסטריליזטור, גם במקרה של חימום בקבוקים רבים עושים שימוש בתנור המיקרוגל. גם במקרה הזה הפעלה של תנור המיקרוגל חושפת את ההורים ואת הילדים לקרינת מיקרו מהתנור עצמו. מכיוון שתהליך החימום מאוד קצר חלק מההורים מחכים ליד המיקרו בעוד תינוקיהם בידיהם ובכך מגדילים את החשיפה לקרינת מיקרו המשתחררת מהמכשיר.
קיימים בשוק מגוון של מחממי בקבוקים חשמליים שאינם מיועדים למיקרו ואשר השימוש בהם אינו חושף את ההורים ואת הילדים לקרינת מיקרו מתנור המיקרוגל.
ראו קישורים לרכישה ממגוון מחממי בקבוקים
https://ksp.co.il/item/3930-73203
https://ksp.co.il/item/3930-55717
https://ksp.co.il/item/3930-71149
https://ksp.co.il/item/3930-71662
חימום אוכל במיקרו
כמו שנאמר, שימוש בתנור מיקרוגל חושף את ההורים ואת הילדים לקרינה בלתי מיינת מהתנור עצמו. כמו כן ישנם שחושבים כי מזון שהוכן בתנורי מיקרוגל מזין פחות ונחות באיכותו ממזון שבושל בצורה אחרת. חימום אוכל במיקרו הוא קצר ונוח אך חושף את כל האנשים בסביבת התנור לקרינה בלתי מייננת ולכן רצוי להימנע ממנו ככל הניתן. במקרה שכן בוחרים להשתמש בתנור כדאי לצאת מהחדר. הדבר הכי גרוע שאפשר לעשות עם תנור מיקרוגל זה להסתכל פנימה בזמן העבודה שלו. במצב כזה יש סכנה לחימום של החלבון בעין וחדירה של רמות קרינה גבוהות דרך עצב הרעיה למוח.
ניתן בקלות לחמם מזון באמצעים אחרים הנמצאים במטבח הביתי ולוותר על השימוש בתנור המיקרוגל.
ציוד אלחוטי בחדרי ילדים
כל ציוד אלחוטי מבוסס תקשורת בגלי רדיו-מיקרו פולט קרינת רדיו לחלל החדר. רוב המכשירים החדשים בתחום התקשורת עושים שימוש בתקשורת אלחוטית דיגיטלית דו כיוונית. משמע הדבר שאין יותר מקלט ומשדר, למעשה שתי היחידות משדרות ומקרינות, חלקן הגדול כל הזמן. על ציוד זה נמנים טלפונים אלחוטיים מסוג DECT, ראוטרים ומחשבים אלחוטיים, מחשבים ניידים ומחשבי לוח, מוניטורים ואינטרקום לתינוקות ואביזרי תקשורת אלחוטיים אחרים. שימוש בציוד אלחוטי זה אינו מומלץ, בייחוד בחדרי שינה, ובכלל זה חדרי ילדים.
מוניטור אינטרקום לתינוק
מוניטורים ואינטרקומים לחדרי תינוק למיניהם הם אביזרים אלחוטיים לכל דבר. בדרך כלל יחידת הבסיס מותקנת על העריסה או המיטה של התינוק ומקרינה עליו כל הזמן (בייחוד ביחידות המשתמשות בתקן DECT ) ממרחק של פחות ממטר. לפעמים גם היחידה שנמצאת בחדר ההורים מקרינה, בדרך כלל רק כאשר ההורים מדברים אל התינוק. שימוש באביזר זה אינו מומלץ בכלל, בגלל רמות הקרינה הגבוהות יחסית, הקרבה של המתקן המקרין אל התינוק, והשידור (הקרינה) הקבוע של יחידת הבסיס.
במקרה שקיימת סכנת חיים לתינוק ויש חובה לראות ועקוב אחר הילוד 24X7, ניתן להרכיב ולהתקין מערכת המבוססת על מצלמות (כולל קול) במעגל סגור או מצלמת רשת חוטית. ההתקנה תדרוש סלילת חוטים אל המצלמה (במקרה של מצלמת רשת חוטית כבלי רשת רגילים מהמצלמה לראוטר והספקת חשמל למצלמה). אז יהיה ניתן לעקוב אחר הילוד במחשב חוטי וללא קרינה וגם ממחשב מרוחק.
סרטון – קרינה ממוניטור אלחוטי בחדר ילדים
ציוד מחשבים בחדרי ילדים
ראוטרים אלחוטיים, מחשבים אלחוטיים, מודמים סלולריים, כרטיסי רשת וציוד מחשבים נוסף הם מקורות קבועים (מקרינים תמיד) של קרינת רדיו. בנוסף כל ציודי המחשבים, ככל מכשיר חשמלי, פולטים גם שדות מגנטיים וחשמליים בתדר נמוך. לחלק מציוד המחשבים יש שנאים חיצוניים שלפעמים מוצאים את עצמם בקרבת המיטה או שולחן הלימודים של הילדים וחושפים אותם לעוד שדות מגנטיים בתדר נמוך. בנוסף כל המכשירים הללו הם צרכני חשמל לא ליניאריים ויוצרים חשמל מלוכלך. קיומם בחדרי מגורים ושינה, בייחוד בחדריהם של תינוקות וילדים היננו בעייתי. מומלץ לשמור על חדרי שינה נקיים ככל הניתן מציודי מחשבים וציוד אלקטרוני וחשמלי. במקרה שיש ציוד חשמלי-אלקטרוני כזה או אחר בחדר הילדים, מומלץ לכבות אותו לחלוטין בזמן השינה.
שימוש בסלולרי
טלפונים סלולריים הם מקורות חזקים יחסית של קרינת רדיו. כאשר מצמידים אותם לראש, בעת השיחה בהם, חושפים למעשה את המוח של המשתמש לקרינת רדיו וכן לשדות מגנטיים וחשמליים בתדר נמוך. חשיפה של ילדים ותינוקות לקרינה זו היא מאוד לא רצויה בייחוד כאשר מדובר על קרבה גדולה כל כך. ילדים עושים גם שימוש שאינו לשיחה בסלולריים והם מאמצים מהירים מאוד של טכנולוגיות חדשות. בשנים האחרונות ילדים הפכו למשתמשים מנוסים ומיומנים בסלולריים ובטלפונים סלולריים חכמים. ילדים אינם מודעים בדרך כלל לסכנות בשימוש בסלולרי ואינם יודעים בדרך כלל להגביל את השימוש שלהם בסלולרי. התוצאה היא שימוש כבד ומתקדם של ילדים בסלולרי, לפעמים שעות על גבי שעות. בגלל רמות הקרינה הגבוהות, זמן השימוש והחשיפה הגדולים יחסית, פוטנציאל הנזק הגלום במיוחד בסלולרי כמקור לקרינת רדיו וכמובן הרגישות הרפואית של ילדים לגורמי סיכון, לא נותר לי אלא להמליץ להורים לא לתת לילדים סלולרי, לא כמכשיר פרטי, לא בשימוש מזדמן ולא לחשוף את הילדים והתינוקות לקרינה מהמכשיר גם לא בצורה פסיבית כאשר מישהו אחר (אבא או אימא) משתמש בסלולרי לידם.
שימוש בטאבלטים (אלחוטי ו-או סלולרי)
טאבלטים הינו יצור כלאיים בין מחשב נייד לטלפון סלולרי חכם. כל הטאבלטים משתמשים בתקשורת מחשבים אלחוטית מסוגים שונים, לחלקם יש גם מודם סלולרי. כרטיס הרשת האלחוטי של הטאבלט ואו המודם הסלולרי מאפשרים למכשיר החביב הזה שהפך למאוד פופולרי אצל ילדים ופעוטות, להוריד קבצים, סרטונים, מוזיקה, אפליקציות ומשחקים למכשיר וכן מאפשרים להעביר נתונים על גבי הרשתות (רשת אלחוטית ביתית או רשת סלולרית) השונות בזמן שימוש באפליקציות השונות ובמשחקים. כל התקשורת האלחוטית הזו מבוססת (כמו ברוב תקשורות האלחוט) על שידור של גלי רדיו ולמעשה חושפת את המשתמשים לקרינת רדיו.
שימוש בטאבלטים על ידי ילדים ופעוטות מומלץ רק כאשר כל הקבצים הורדו כבר לטאבלט, כאשר התקני השידור (התקשורת) במכשיר כבויים וכאשר המכשיר מונח על שולחן ולא מוחזק בידי התינוק או הילד ( בגלל פליטה של שדות מגנטים בתדרים נמוכים בדומה למחשב נייד).
קונסולות משחק אלחוטיות
ילדים אוהבים לשחק. הם עוד יותר אוהבים לשחק בקונסולת מחשב. מטעמי נוחות שימוש רוב קונסולות המחשב המשווקות היום מצוידות בבקרים אלחוטיים והן בעלות יכולת קישוריות אלחוטית לרשת הביתית. קונסולות המשחק האלחוטיות הן איפה מקור קרינת רדיו. יש להעדיף שימוש ברשת חוטית ולבטל את אופציית האלחוטי בקונסולה. בחלק קטן מהקונסולות (כמה שאני יודע רק PLAY STATION 3 ) ניתן לחבר את בקרי המשחק באופן חוטי ובכך להימנע מחשיפה לקרינה מיותרת. יש לכבות את הקונסולות בסוף השימוש. שימוש בקונסולת משחק אלחוטיות חושף את הילדים ואת המשפחה לקרינת רדיו רציפה.
מוצרי חימום
מכשירי חימום חשמליים הם מקורות קרינה (שדות מגנטיים) בתדר נמוך (תדר רשת החשמל). מפזרי חום, תנורי סלילים, מקרני חום ורדיאטורים כולם הם צרכני חשמל בהספקים גבוהים וכתוצעה מכך הם גם מקורות קרינה בתדר נמוך. כאמור בתדר נמוך התרחקות היא הפעולה הפשוטה ביותר שתביא לצמצום החשיפה האישית שלכם לקרינה. לכן אין להצמיד מוצרי חימום אלו לילדים או תינוקות ולהשתדל לשמור לפחות מטר אחד מרחק ביטחון ממכשירים אלו.
חימום תת רצפתי
חימום תת רצפתי חשמלי הוא מקור נכבד מאוד לקרינה בתדר נמוך (שדות מגנטיים מרשת החשמל). בדרך כלל רמות הקרינה על הרצפה (שעליה להזכירכם זוחל תינוקכם) היא גבוה מעשרים מיליגאוס. זוהי רמה גבוה מאוד. בגובה מטר מרצפה בה מותקן חימום תת רצפתי (תקין לחלוטין ושעמד בכל הבדיקות ועומד בכל התקנים) הוא כמה מיליגאוסים בודדים, בודדים אך יותר ממה שאמור להיות בסביבה ביתית. שימוש בחימום תת רצפתי חשמלי אינו מומלץ וזו לדעתי דוגמה למוצר שאסור היה מפתח ואסור היה לשווק למכור.
אם בכל זאת מותקן אצלכם חימום תת רצפתי חשמלי, השתדלו לחמם את הבית בזמן שאתם לא נמצאים בו.