סוגים שונים של נורות תאורה
סוגים שונים של נורות תאורה

בפרק זה נפרק את סוגי הנורות וגופי התאורה השונים, נסביר את המאפיינים שלהם, איזה סוגים של קרינה בלתי מייננת נפלטת מהם, ואיך לשמור על תאורה בבית שלכם נמוכת קרינה.

גופי תאורה

גופי תאורה גדולים, בייחוד עם עשויים מחומר מוליך חשמלי, למשל מתכת או ברזל, יכולים להיות מקור קרינה (בעיקר שדה חשמלי בתדר נמוך) בשל התפתחות של שדה חשמלי על הכבל הזנה והן על המסגרת מתכת. בחיבור נכון השדה יתפתח בעיקר כאשר גוף המנורה יפעל. בחיבור לא נכון השדה יהיה קבוע מרגע החיבור לרשת חשמל , גם אם המנורה לא פועלת ולא מפיצה אור. לכן יש לבדוק עם מד קרינה, להימנע מגופים גדולים ולהרחיק מבני אדם. בגופים ומנורות בהן יש שנאי או עמעם, יתכן גם התפחות של שדה מגנטי וחשמלי בתמוד לשנאי\עמעם. ראו הסבר נוסף וסרטון בהמשך הפרק.

מנורות עומדות בצד המיטה – לא תמיד רעיון טוב (אפשרית פליטה של שדה חשמלי מוגבר מהמנורות בזמן הארה וגם כאשר הן לכאורה כבויות)

שדה חשמלי מנורות (גופי תאורה עומדים או תלויים)

שדה חשמלי ממנורות, בעיקר במקרה של נורות שולחן, נורות רצפה וגופי תאורה המשתלשים מהתקרה, יכול להגיע לאנשים המשתמשים בהם. הדבר נכון גם לגופי תאורה עם נורות ליבון, ואפילו עוד יותר לנורות LED או CFL. אפשרי שאנשים רגישים במיוחד לקרינה ירגישו רע בגלל החשיפה לאחר כמה דקות. כדי לצמצם את החשיפה ניתן לעשות כמה דברים:
א. לשמור מרחק ביטחון מהמנורות ולהעדיף גופי תאורה הצמודים ככל הניתן לתקרה.
ב. להאריק (אם אפשר) את חלקי המתכת בנורה

קישור לסרטון – שדה חשמלי ממנורת שולחן פשוטה – https://youtu.be/g9_xlbXmyiI

קישור לסרטון – שדה חשמלי מגוף תאורה – https://youtu.be/BA1E4u0NHoQ

שדה חשמלי ממנורות בחיבור נכון ולא נכון

מנורה היא למעשה נורה + התקן תלייה (עמוד כזה או אחר) וחיבור לחשמל. חלק מהמנורות הן כאלה שאפשר לחבר להספקת החשמל על ידי תקע חשמלי. בדרך כלל התקע הוא בעל שני פינים, מה שמאפשר חיבור הפוך של התקע כך שהפין המיועד לחיבור לפאזה יהיה מחובר לאפס ולהפך.

חיבור נכון של הנורה יביא להופעת שדה חשמלי על כל הכבל עד המפסק של המנורה כאשר המנורה כבוייה. חיבור הפוך יביא להופעת שדה חשמלי לאורך כל הכבל גם אחרי המפסק, לאורך כל עמוד התאורה, דרך הנורה עצמה ובחזרה עד המפסק, גם בזמן שהנורה לא עובדת ולא מאירה וגם בזמן שהיא עובדת ומאירה.

באופן כללי אני לא ממליץ על שימוש במנורות עמוד או קריאה, אלא רק בתאורה שיוצאת מהקיר או התקרה. בנורות שיוצאות מהקיר והתקרה רוב השדה החשמלי נעצר על ידי הקירות בבית (בטון ובלוקים). במקרה של מנורות עומדות או קריאה, הוא לא. כמו כן מנורות קיר ותקרה ממוקמות בדרך כלל רחוק יותר ממנורות עמוד או קריאה. אבל במקרה בו מנורת עמוד או קריאה מחוברת הפוך להספקת החשמל יהיה שדה חשמלי מוגבר מהמנורה.
ראו סרטון בנושא – https://youtu.be/HVJJ1sbyVjs

שדה חשמלי מוגבר ממנורת קריאה-עמוד בחיבור לא נכון לחשמל

סוגי נורות – כבר לא עניין פשוט

נורות ליבון – לא מומלצות

נורות התאורה הרגילות והותיקות, נורות ליבון, הישנות והטובות אינן פולטות שדה מגנטי כמעט בכלל והתאורה שלהן נעימה וטבעית. לכן כנראה הרבה גורואים ואנשים שלא מבינים את התמונה המלאה ממליצים או מעדיפים שימוש בהן. אבל הן מפתחות שדה חשמלי חזק בסביבתן ,הן צורכת יחסית הרבה זרם חשמלי מה שמגביר את השדות המגנטים מארון החשמל וממערכת החשמל, והן מחממות מאוד ואז צריך עוד מיזוג בקיץ ועוד מיזוג זה עוד זרם חשמלי ועוד הכבדה ועוד קרינה מארון החשמל ומערכת החשמל בבית.

על פי חוק השימוש בהן הוגבל בשנת 2012 (לא ניתן לרכוש בעוצמה מעל 60W).

צריכת הזרם החשמלי הרב יחסית תביא להכבדה על מערכת החשמל בבית ותיצור או תחמיר כל בעיה של שדה מגנטי שיש בלוח החשמל או בבית. בנוסף יש בעיות של שדה חשמלי מוגבר בסביבתן, בעיה של חימום ואפילו של בטיחות חשמל (בשל הזרם הגבוה). לכן ההמלצה שלי היא לא להשתמש בהן.

סוגים שונים של נורות תאורה
בתמונה נורות ליבון מסוגים שונים

נורות LED – הכי מומלצות (בתנאי שמתוצרת טובה ואור בצבע צהוב)

נורות ה LED היו עד לא מזמן יקרות מאוד והשימוש בהן היה מצומצם בשל כך. כאמור בעת האחרונה המחירים של נורות LED הוזלו משמעותית והיום הן כבר אופציה סבירה מבחינת מחיר.  נורות הLED מאיכות טובה אינן פולטות כמעט שדות מגנטים וחשמליים (אפילו פחות מליבון), ורוב רובן אינן יוצרות הרבה חשמל מלוכלך. בנוסף הנורות צורכות מעט זרם חשמל ולא מכבידות על מערכת החשמל ולא יוצרות או מחמירות בעיה של שדה מגנטי במערכת החשמל ובארון החשמל. כמו כן הן לא מחממות אז צריך פחות מזגן בקיץ (שוב פחות זרם ופחות קרינה מרשת וארון החשמל). כך שאלו הנורות שאני כרגע (2023 ) הכי ממליץ להשתמש בהן. נורות לד מפירמה טובה , באור צהוב 2700K ומטה, בתאורה צמודת תקרה.

נורת LED טובה בטמפרטורת צבע 2700K(אור צהוב)
נורת LED טובה בטמפרטורת צבע 2700K(אור צהוב)

נורות CFL – פלורסנט קומפקטי – הכי גרועות

לעומת זאת נורות הפלורסנט הקומפקטי  (CFL) הנפוצות מאוד היום פולטות שדה מגנטי וחשמלי בתדרים נמוכים סביב הנורה, מייצרות זיהום חשמלי, פולטות קרינה אולטרה סגולית, מכילות כספית וכאשר הן נשברות הן האדים והאבק המשתחררים מסוכנים לנשימה ולמגע. כאשר הנורה מתקלקלת צריך להחזיר אותה לספק או ליבואן אשר אמור לטפל בה כפסולת מסוכנת אבל במציאות זורקים אותן לזבל ומזהמים את האדמה והמיים שלו.
לכן בגלל הרעלים, בגלל הזיהום החשמלי , השדה המגנטי והשדה החשמלי, ובגלל ההבהובים ובעיות נוספות, נורות ה CLF הן הנורות שאני הכי לא ממליץ להשתמש בהן.

נורת פלואורסצנטית קומפקטית
נורת פלואורסצנטית קומפקטית

הבעיות בנורות LED ודרכים להתמודד איתן

להבנתי הבעיות הן: 
1. הרבה אור כחול. זה קורה בעיקר בנורות עם טמפרטורת אור של 6000K (אור בהיר לבן "קר") ופחות בנורות עם טמפרטורת צבע של 2700K (אור בגוון "חם"-צהוב) – הפתרון הוא לרכוש נורות לד באור צהוב בטמפרטורה נמוכה מ2700K ואפילו מתחת 2200K.
2. תוספת לזיהום החשמלי – זה קורה בעיקר בנורות הפשוטות של LED וברוב הפלורסנט קומפקטי. אם רוכשים נורות טובות, לדוגמה של איקיאה או תדיראן או מחסני תאורה (ולא, נכון לכתיבת שורות אלו, אין לי מניות או הסכם שיתוף פעולה עם אף אחת מהן), התוספת לזיהום החשמלי נמוכה יחסית. אני כן ממליץ למדוד את הזיהום לאחר קנייה ולפני שימוש.
3. שדה מגנטי וחשמלי בתדר נמוך – עד מרחק של חצי מטר מהנורה. הפתרון הוא להשתמש רק כנורות תקרה ולא כנורות קריאה.
4. הבהוב הנורה – קורה בדרך כלל בפלורסנט קומפקטי ופחות בנורות LED . להבנתי הבהוב קיים אם משתמשים בעמעם או עם הנורה באיכות נמוכה. ניתן לראות את ההבהוב על ידי צילום במצלמת סמרטפון. אם הנורה מהבהבת תראו את זה בניגון הסרטון. אם היא מתחילה להבהב אז יש להחליף אותה בחדשה.
5. קרינת UV – להבנתי אין בעיה של קרינת UV בנורות LED אלא בפלורסנט קומפקטי.

תאורה צמודת תקרה עם נורות לד באור צהוב (2700K).
תאורה צמודת תקרה עם נורות לד איכותיות באור צהוב (2700K).

פרטים נוספים: 

נורת פלואורסצנטית קומפקטית
בתמונה נורת פלורסנט קומפקטי – מקור לדאגה (ושדה חשמלי, ושדה מגנטי, וזיהום חשמלי

המלצה ראשונה לצמצום קרינה מתאורה

לאחר שהבנו מה היתרונות והחסרונות של כל אחד מסוגי הנורות הנפוצים, ואת סוגי הקרינה הנפלטים מכל סוג, ניתן לתת את ההמלצה הראשונה. כיום אני ממליץ לא להשתמש בנורות פלורסנט קומפקטיות, או נורות ליבון בבית או במשרד ולהחליפן בבנורות לד איכותיות LED , בצבע בגוון צהוב 2700K ומטה, ובתאורה צמודת תקרה.

נורת פלואורסצנטית קומפקטית
נורת פלואורסצנטית קומפקטית – לא ממליץ על השימוש בהן

ניתן לרכוש נוריות LED בארץ במגוון חנויות. בארץ אני ממליץ על נורות ה LED שנמכרות באיקאה (כן איקאה). גם נורות לד שנמכרות במחסני תאורה הן בדרך כלל מתוצרת טובה. לאחרונה ראיתי גם נורות של תדיראן שהיו טובות. ניתן גם להזמין מסין, אבל יש לזכור כי מדובר בתוצרת סינית. לא תמיד הנורות הסיניות מחזיקות מעמד, לא תמיד האור הוא אותו אור שמתואר, והנורות לא בעלות תקן ישראלי.

נורות לד LED - יש גם איכותיות
נורות לד LED – יש גם איכותיות

טמפרטורת צבע וזיהום אור כחול – לא פחות חשוב

זה אומנם נושא שלא קשור ישירות לנושא צמצום קרינה מתאורה, אבל כן קשור לבריאות. כאשר רוכשים נורות LED (או נורות אחרות) יש להקפיד על רכישת נורות בטמפרטורת צבע של 2700K ולמטה מזה, אור בגוון צהוב חם.

הנורות בגוון לבן-קר, 6000K, עשירות באור כחול שאינו מומלץ (המודעות לכך הולכת ועולה). עודף של אור כחול בשעות הערב יכול להביא להפרעות שינה, דחיית זמן השינה ופגיעה באיכותה.

לחשיפה לאור כחול ישנה השפעות בריאותיות נרחבות:

מידע נוסף באתר "האגודה הישראלית לתאורה" – http://www.light.org.il/publications

סיכום ועידכון מחקרים – http://www.light.org.il/Media/Default/publications/INFORMATION.pdf

סיכום ותובענות וועדת מומחים מ2016

ספקטרום הצבע של נורות שונות
ספקטרום הצבע של נורות שונות

רכשו נורה אחת ותבדקו

ממליץ לרכוש נורה אחת, לנסותה, למדוד שדה חשמלי ומגנטי ממנה באמצעות מד קרינה ביתי מתאים, ולמדוד גם זיהום חשמלי , באמצעות מד זיהום חשמלי, ואפילו קרינת רדיו. אם התוצאות טובות אז לרכוש נוספות מאותו סוד. 
ממליץ תמיד לשמור על מרחק ביטחון מנורות ה LED בהתאם למדידות השדה המגנטי והחשמלי מהן. אם קיים בבסיס הנורה שנאי , יש לשמור על מרחק ביטחון מחלק זה.

מדידת שדה מגנטי מנורת LED דמויית פחם
מדידת שדה מגנטי מנורת LED דמויית פחם

מדידת שדה חשמלי, מגנטי, וקרינת רדיו מנורות והשוואתן

הניסיון לימד אותי שיש נורות טובות ויש נורות פחות טובת, הדבר נכון לכל הסוגים, אפילו לליבון. לכן ההמלצה שלי היא למדוד כל נורה שאתם מכניסים הביתה, עם מד הקרינה המהיר שלכם (אם אין לכם זו עוד סיבה לרכוש) . המדידה צריכה להיות מבוצעת בכל סוגי הקרינה. גם שדה מגנטי בתדר נמוך, גם שדה חשמלי בתדר נמוך, גם זיהום חשמלי ואפילו קרינת רדיו (כן גם RF). המדידה צריכה להיות מבוצעת מיד בצמוד או במרחק קבוע מהנורות (כדי שתוכלו להשוות בין הנורות). כך תוכלו להשוות בין סוגים שונים של נורות. תקנו נורה אחת או מספר קטן של נורות ותבדקו. אם היא טובה לכם, תקנו כמה שצריך.

מדידת קרינה השוואתית בית שתי סוגי נורות. לד וליבון.
מדידת קרינה השוואתית בית שתי סוגי נורות. לד וליבון.
התוצאות מראות שנורת הLED טובה יותר מבחינת קרינה.

בתמונה למעלה, צילום המדידה עם CORNET ED88TPLSUV2 , מרחק של כ10 ס"מ מהנורות (בגלל שינוי בזווית הצילום נראה שיש הבדל במרחק המדידה בחלק מהתמונות. זאת למרות שהקפדתי למדוד בכל המקרים באותו מרחק מהנורות).
בפינה השמאלית, הנורות הגדולות יותר הן ליבון בסגנון פחם של GALA בעוצמה של 60 וואט (זו כנראה הסיבה לשדות הגבוהים יחסית) גוון חם 2000K. לכאורה זו אמורה להיות הנורה הטובה יותר, מבחינת קרינה.
מולה ,בפינה הימינית, נורות LED 6W של מחסני תאורה, גם בסגנון פחם (טמפרטורת אור 3000K . לכאורה זו אמורה להיות הנורה הפחות טובה מבחינת קרינה. התוצאות מראות שנורת הLED , למרות שהיא LED ולמרות שיש לה ספק כוח בבסיס (כנראה מאיכות טובה כי גם זיהום חשמלי הנורות האלה לא מעלות) , מפתחת שדות הרבה פחות חזקים בהשוואה לנורות הליבון (שלכאורה אמורה להיות נמוכת קרינה וטובה יותר מבחינה זו) .

מדידת זיהום חשמלי מנורות חסכוניות

מדידת זיהום חשמלי חשובה לא פחות. יש לעשותה כאשר לא מותקנים פילטרים לזיהום חשמלי. יש לשים לב בכמה יחידות מדידה מעלה כל נורה את הזיהום החשמלי. ככל שהתרומה של הנורה לעלייה בזיהום גבוהה יותר, הנורה פחות טובה ומייצרת יותר זיהום חשמלי.

ראו סרטון מדידה – https://www.youtube.com/watch?v=PI6gYw3TGIk

מדידת זיהום חשמלי מנורות חסכוניות
https://youtu.be/PI6gYw3TGIk