בפרק זה נסביר איך ניתן לבצע התאמת חדר בבית חולים לרגישים לקרינה. נסביר את הצידוק, את העקרונות, ואת הצורך בביצוע התאמת חדר בבית חולים לרגישים לקרינה.
צידוק
עקב הפריסה של רשתות אלחוטיות ואנטנות סלולריות זעירות בתוך בתי חולים, כמו גם שימוש של הצוות, של החולים ושל האורחים בציוד אלחוטי וסלולרי בתוך בית החולים, קיים קושי גדול לרגישים לקרינה להגיע לבתי החולים ולקבל טיפול רפואי המגיע להם על פי החוק.
יש לציין כי רגישים לקרינה יגיבו בהופעת תסמינים, ויסבלו מרמות נמוכות מאוד של קרינה בלתי מייננת, הן קרינת רדיו, והן שדות מגנטיים וחשמליים בתדר נמוך. סף הרגישות יכול להיות נמוך פי 10000 ויותר מהתקן הגבוה והלא מגן. לכן גם אם בית החולים עבר בהצטינות בדיקות קרינה על ידי מודד מוסמך, לא אומר הדבר שבית החולים מונגש לרגישים לקרינה.
מגמה
המגמה בשנים האחרונות בבתי החולים ובמוסדות בריאות היא להתקין עוד ועוד רשתות אלחוטיות וסלולריות ולהכניס ציוד רפואי וציוד עזר אלחוטי, המשדר ופולט קרינת רדיו.
ברחבי המחלקות ומעל עמדת האחיות הותקנו בשנים האחרונות משדרי WIFI כדי להעניק שירות למגוון של ציוד מחשבים ובדיקה אלחוטי הפזור במחלקות. ברחבי בתי החולים התקנו אלפי אנטנות סלולריות זעירות (נראות כמו ראדום קטן על התקרה, או צלחת הפוכה הדבוקה לתקרה) כדי לספק קליטה (=קרינה) לצוות , לחוליים ולאורחים. כמו כן הצוות, החולים והמבקשים עושים כולם שימוש בסלולריים חכמים המקרינים כל הזמן. בנוסף לכך לאחרונה יש שימוש גם באביזרים וציוד נלווה לביש, ואפילו בשתלים רפואיים שמשולבת בהם תקשורת אלחוטית מבוססת קרינת רדיו.
מגמה זו, גם שאינה בריאה באופן כללי, מקשה עוד יותר את השימוש של רגישים לקרינה במערכת הרפואה.
המצב היום בבתי החולים
בתי החולים היום רוויים בקרינת רדיו-סלולרי-אלחוטי. כמו כן קיימים מוקדים רבים של קרינה בתדר נמוך מרשת החשמל.עקב כך אפילו שהיה קצרה של רגיש לקרינה בבית החולים תביא להחלשתו ולהופעת תסמינים. למעשה, בשל המגמות של פריסה ושימוש בעוד ועוד ציוד ותשתיות אלחוטיות בבתי החולים, וכן נשיאה של סלולרי חכם מקרין ומשדר על כל אדם ואיש צוות, מערכת הבריאות הפכה לכמעט מחוץ לתחום לרגישים לקרינה ברמה בינונית-קשה.
להלן עקרונות הנגשת בית החולים לרגישים לקרינה.
אם אתם רגישים לקרינה יש לבקש קיום של הסעיפים הבאים מהנהלת בית החולים.
- יש לנסות להשיג חדר פרטי לרגישים לקרינה – ללא חולים אחרים וללא האורחים שלהם (ועם מינימום כניסות של צוות. לחולים, אוחים וצוות יש ציוד סלולריים משדרים).
אם צריך אז לשלם על זה אקסטרה. - כדאי שהחדר המוקצה יהיה חדר צדדי, רחוק מהראוטרים האלחוטיים והאנטנות הסלולריות הזעירות MICRO CELL.
- החדר צריך להיות ללא ציוד אלחוטי או סלולרי, גם לא רפואי.
- כמה שפחות ציוד חשמלי בחדר
- יש לבקש (ולהסביר) מצוות ואורחים לא להיכנס עם סלולרי עובד.
כדאי לבקש לתלות אזהרה על הדלת כניסה ועל הקיר ליד המיטה - לנתק את המיטה החשמלית מרשת החשמל
- לשמור מרחק ביטחון של חצי מטר מהקיר ותעלות החשמל (לפחות).
- מומלץ להצטייד בשמיכות מיגון חד פעמיות ומסקנטייפ למקרה שצריך למגן חלון מקרינת רדיו (MYLAR).
- מומלץ להצטייד בשמיכת מיגון מבד חוסם קרינת רדיו ( או חתיכה גדול של בד חוסם קרינה S240 או S190 או S200S או S138) כדי להתכסות בה.
- לקחת מד קרינה מספרי מהיר כדוגמת CORNET ED88TPLUS או דגמים קודמים.
- לקחת מד מתריע ENV RD10 – עם חיבור לחשמל, שיהיה ממוקם ליד מיטת החולה ויתריע על כל חריגה מחשיפה לקרינת רדיו מעל 0.5 מילי וואט למטר רבוע (למשל בעת כניסה של אדם עם סלולרי חכם עובד ומשדר עליו).
- להצטייד ב GABA ונוגדי חמצון (גם משככי כאבים שעוזרים למקרים קיצוניים.
למרות שמדובר בבית חולים ויש בו תרופות לרוב, לא בטוח שמשכחי הכאבים שיש שם יתאימו לכם, לכן הביאו מהבית משכח מתאים שאתם יודעים שעובד, למקרה חירום). - שתמיד יהיה מישהו שאינו רגיש לקרינה שישמור עליכם לידכם.
לפחות עד שהצוות יבין שלא מדובר בבדיחה ויתחיל להראות שיתוף פעולה. - לאחר שנראה שהצוות מתחיל לשתף פעולה, עדיין כדאי שאותו חבר או בן משפחה יפקוד אתכם כל יום כדי לוודא שלא חלה הרעה ברמת שיתוף הפעולה וכדי לתחזקו.
- לנסות להשיג אישור על הרגישות ועל הצעדים הדרושים מרופא שמכיר את נושא הרגישות לקרינה.
- לגבי חומרי ניקוי וחיטוי – בעיקר לרגישים לכימיקלים, יש להקנות חשיבה גם לנושא זה.
בבתי החולים בדרך כלל משתמשים בחומרי ניכוי פעילים מאוד שיפריעו מאוד לרגישים לכימיקלים. - לגבי בדיקות דימות, יש לקחת בחשבון שXRAY וCT הן בדיקות חשיפה לקרינה מייננת.
MRI ו fMRI הן בדיקות עם חשיפה לשדות מגנטיים עצומים וקרינת רדיו.
לפעמים יש שימוש בחומר ניגוד רדיואקטיבי.
אולטרסאונד אינו כרוך בחשיפה לקרינה.
פוסטים שכתבתי בעבר בעקבות התנסות אישית בבתי חולים:
- יותר ציוד וטכנולוגיות אלחוטיות בבתי החולים – https://norad4uh.blogspot.com/2017/03/blog-post_90.html
- עוד קרינה בבית החולים איכילוב-ליס – http://www.tapuz.co.il/blogs/viewentry/5207280
- קרינה בבית החולים איכולוב-ליס – http://www.tapuz.co.il/blogs/viewentry/2257103