מיגון קרינה בתדר נמוך בגב ארון חשמל
מיגון קרינה בתדר נמוך בגב ארון חשמל

מיגון והגנה מקרינה מרשת החשמל הינה נושא מורכב מאוד. להבדיל למיגון קרינת רדיו, מיגון של קרינה מרשת החשמל יש להשאיר למקצוענים בלבד. בפרק זה נסקור את שיטות ודרכי המיגון ואת המקרים בהם הוא אפשרי.

אזהרה לפני שמתחילים

מיגון לקרינה הינו מורכב מאוד והיישום שלו בשטח חייב להיעשות לאחר לקיחה בחשבון של כל האפשרויות והאלמנטים. בייחוד כאשר מדובר על מיגון קרינה לרגישים לקרינה יש להבין כי מיגון לא יעזור בכל המקרים, ולא לכל האנשים. במקרים מסוימים מיגון לא נכון יכול אף להביא לפגיעה ולנזקים. שימוש בציוד פולט קרינה בתוך חלל ממוגן אינו חכם ויכול במקרים מסוימים לגרום לבעיות קשות. מסיבות אלו ועוד, מיגון הוא תמיד הצעד האחרון, כאשר אין ברירה אחרת.

לפני ביצוע מיגון קרינה יש למדוד את הקרינה, 
למצוא את כל מקורות הקרינה ונקודות חדירות הקרינה

יש להמנע לחלוטין משימוש בציוד פולט קרינת
 (ביחוד קרינת רדיו-סלולר) בתוך איזור ממוגן 
שימוש בציוד פולט קרינה בתוך חלל ממוגן אינו חכם ויכול במיקרים מסוימים לגרום לבעיות קשות. מסיבות אלו ועוד, מיגון הוא תמיד הצעד האחרון, כאשר אין ברירה אחרת.

מיגון קרינה בשיטת "עשה זאת בעצמך" צריך להעשות 
רק על ידי מי שיש לו את הידע המתאים ועל אחריותו בלבד.

מיגון לקרינה הינו מורכב מאוד והיישום שלו בשטח חייב להיעשות לאחר לקיחה בחשבון של כל האפשריות והאלמנטים. בייחוד כאשר מדובר על מיגון קרינה לרגישים לקרינה יש להבין כי מיגון לא יעזור בכל המקריים, לכל האנשים. במקרים מסוימים מיגון לא נכון יכול אף להביא לפגיעה ולנזקים. 

מבוא למיגון קרינה בלתי מייננת בתדר נמוך (שדות מגנטיים ממערכות החשמל, שנאים, קווי מתח גבוה ומכשירי חשמל)

מיגון לעצירת שדות מגנטיים וחשמליים בתדר נמוך הינו יקר ומסובך בהשוואה למיגון מפני תדר גבוה. ככל שהתדר נמוך יותר, העבירות של הקרינה בחומר גבוהה יותר ומכאן הקושי. חומרי המיגון של קרינה בתדר נמוך מגוונים פחות ויקרים יותר בהשוואה לחומרי מיגון בתדר גבוה. אם בתדר גבוה עוד ניתן למגן בשיטת "עשה זאת בעצמך" כאשר רוצים למגן מפני קרינה בתדר נמוך אין מנוס מלהזמין חברה מקצועית לתכנון וביצוע העבודה. מכיוון שקרינה בתדר נמוך עוקפת מכשולים העיקרון כאן יהיה להגדיל את המרחק אותו הקרינה צריכה לעבור עד כדי כך שכאשר הקרינה תעקוף לבסוף את הכשול היא תהיה חלשה מספיק. יש לתכנן את גודל המיגון וצורת פרסתו בשטח בהתאם למקור הקרינה, עוצמת הקרינה וצורת התפשטותה.
מכיוון שחלק מהקרינה יצליח בדרך כלל לעבור את המיגון, אין להצמיד למיגון קרינה בתדר נמוך מקומות ישיבה ושינה. רצוי אם כן לשמור על מרחק ביטחון של 50 ש"מ ממיגון.


לנושא בהרחבה

רדיד לחסימת שדות מגנטים בתדר נמוך מאוד

הרדיד לחסימת שדות מגנטים בתדר נמוך גמיש וקל לשימוש אך הוא יקר יחסית (יקר יחסית לרדידים דומים לתדר גבוה וכן יחסית לחומרי מיגון אחרים לקרינה בתדר נמוך). היתרון של הרדיד הוא שמאוד קל לטפל ולהתקין אותו, ניתן בקלות לחתוך אותו על ידי שימוש במספריים ביתיים. בהתקנתו יש להדביקו על קירות ולהאריק אותו לאדמה החשמלית. בדרך כלל משתמשים בו כדי למגן כהשלמה למיגון אחר או כאשר יש צורך בפתרון גמיש וקל. ברדיד זה משתמשים בדרך כלל כדי לחסום שדות מגנטים בעוצמות בינוניים וקטנים בין 20 ל 2 מיליגאוס. לשדות בעצמה גדולה יותר יש להשתמש בכמה שכבות או בשכבות נוספות של חומרים שונים.

הזמנת מיגון קרינה בתדר נמוך (רדיד לחסימת שדות מגנטיים וחשמלים)

בשנים האחרונות אנחנו משתפים פעולה עם חברה ישראלית מובילה המבצעת מיגון קרינה בבית הלקוח. יעוץ, יצור אביזרי המיגון, בחירת מוצרי המיגון והתקנתם בבית הלקוח, מבוצעים תוך כדי הקפדה על איכויות גבוהות, גמר מצויין והקפדה על מיגון למינימום קרינה האפשרי. לפרטים על מכירה והתקנה של רדיד לחסימת שדות מגנטיים בתדר נמוך צרו קשר ונשתדל להפנות אתכם לאחד מהעסקים המובילים…
ניתן לקרוא פרטים נוספים על הרדיד באתר המכירה.

 רדיד לחסימת שדות מגנטיים
רדיד לחסימת שדות מגנטיים

סרטון המדגים פעולתו של רדיד ה Mu-Metal

לוחות מתכת חוסמי שדות מגנטים בתדר נמוך מאוד

פלטות אלה דומות במידה מסוימת לרדיד לחסימת שדות מגנטיים בתדר נמוך, אך התאמתם והתקנתם דורשת ביצוע מקצועי. הלוחות מאוד לא גמישים לשימוש ובדרך כלל עושים בהם שימוש בפרויקטים גדולים. כדי להתקין אותם יש לקדוח חורים ולהבריג ברגים לקירות המבנה, לרצפה ולתקרה. הלוחות כבדים יחסית ועשויים ממגוון חומרים בעלי תכונות מגנטיות שונות. בדרך כלל ישנו צורך להשתמש בכמה שכבות של חומרים שונים ובעלי קוטביות מגנטית שונה. חלק מהחומרים חוסמים קרינה (שדות מגנטיים) וחלקם מסוגלים לבלוע אותה. לוחות אלה בדרך כלל זולים יותר מהרדידים למיניהם והתקנתם נעשית על ידי בעלי מקצוע בלבד. בדרך כלל משתמשים בהם כאשר יש לחסום רמות קרינה בעוצמות גבוהות יחסית בין 20 ל 200 מיליגאוס.

הזמנת מיגון קרינה בתדר נמוך (לחסימת שדות מגנטיים וחשמלים)

לאחרונה התחלנו בשיתוף פעולה עם חברה ישראלית מובילה המבצעת מיגון קרינה בבית הלקוח. יעוץ, יצור אביזרי המיגון, בחירת מוצרי המיגון והתקנתם בבית הלקוח, מבוצעים תוך כדי הקפדה על איכויות גבוהות, גמר מצויין והקפדה על מיגון למינימום קרינה האפשרי. לפרטים על מכירה והתקנה של לוחות מתכת לחסימת שדות מגנטיים בתדר נמוך ראו פרטים באתר החנות

לוחות מיגון קרינה בתדר נמוך על דלתות ארון חשמל (באדיבות חברת דולב בע"מ)
לוחות מיגון קרינה בתדר נמוך על דלתות ארון חשמל (באדיבות חברת דולב בע"מ)

בידוד וסיכוך במערכות אלקטרוניות EMI

תחום ה EMI הוא תת תחום באלקטרוניקה העוסק בבידוד, חסימה, סיכוך והשקתה של אותות רעש אלקטרונים בתדרים גבוהים בינוניים ונמוכים של קרינה אלקטרומגנטית. רוב מוצרי ההגנה המצוי היום בתחום התדר הגבוה והנמוך מקורו במוצרים שנועדו להגן על ציוד אלקטרוני מהפרעות של קרינה אלקטרומגנטית. ציוד אלקטרוני רגיש מאוד להפרעות אלו ויש צורך להגן עליו, בייחוד בתעשיות התעופה, החלל והתעשיות הביטחוניות. במאמר מוסגר נאמר כי חלק מהנדסים שעוסקים בתחום זה לא מעלים על הדעת כי אותה קרינה הפוגעת בציוד האלקטרוני שלהם יכולה לפגוע גם בבני אדם.

מערכות הגנה אקטיביות לשדות מגנטים בתדר נמוך

קיימות מערכות אקטיביות לחסימת שדות מגנטיים בתדר נמוך. מערכות אלה מסוגלות להוריד את עוצמת השדה הנמדד, בנקודה מסוימת, על ידי יצירת שדה מגנטי נגדי לו. בנקודה בה עוצמת שני השדות, המקורי וזה שמיוצר על ידי המערכת, שוות ומנוגדות, אכן עוצמת השדה המגנטי הנמדדת תהיה שווה ל 0 מיליגאוס, אך כאשר נתקרב למקור אחד מהשדות נראה כי רמות הקרינה עולות. למעשה, יש לנו כאן שני שדות מגנטים המשפיעים אחד על השני ושניהם יכולים להשפיע על הגוף האנושי. למעשה, לא רק שלא ביטלנו את השדה המזיק אלא אף הוספנו לו שדה נוסף ניגודי. לסיכום, מערכות אקטיביות אכן מצמצמות את רמות השדה הנמדדות בנקודה מסוימת אבל אינני חושב שהן מצמצמות את ההשפעה של שדה זה על הגוף. להיפך, להשפעה של השדה המקורי נוספת השפעת השדה שהמערכת מייצרת.

כרגע אנחנו לא ממליצים על התקנה של מערכות אלו.

מערכת אקטיבית לחסימת שדות מגנטיים (באדיבות חברת דולב בע"מ)
מערכת אקטיבית לחסימת שדות מגנטיים (באדיבות חברת דולב בע"מ)