התגוננות מקרינה, מיגון קרינה, מיסוך קרינה וחסימה של קרינה בלתי מייננת
כאשר יש צורך, התגוננות וגם מיגון מקרינה בלתי מייננת, באמצעים טכניים, תאפשר לצמצם את ההשפעה והנזקים של הקרינה הבלתי מייננת לגוף.
מיגון מקרינה בלתי מייננת היא הצעד הרביעי בהתמודדות עם קרינה בלתי מייננת והשפעותיה.
כאשר לא ניתן לצמצם חשיפה ושימוש – נותרת האופציה של התגוננות וחסימת הקרינה המגיעה מבחוץ או באזורים ספציפיים בדירהמשדר (למשל ארון חשמל).
בכל הקשור לקרינת רדיו, ניתן בחלק מהמקרים ללמוד את הנושא, לרכוש חומרים ולמגן בעצמכם בשיטת "עשה זאת בעצמך" (DIY).
כאשר המיגון הופך מורכב (כמו במקרה של קרינה מרשת החשמל ובמקרים מסוימים של קרינת רדיו) ניתן להיעזר בשירותים של חברות העוסקות במיגון והתקנתו.
מיגון עושים בסוף או לא עושים בכלל
כמובן שהמיגון הוא השלב האחרון בתוכנית ארבעת השלבים ומבוצע לאחר שעשינו מאמצים רבים להפסיק את ייצור הקרינה בתוך המבנה( למשל הפסקת שימוש בסלולרי ובציוד אלחוטי ומעבר לציד קווי) ולאחר שביצענו מדידות קרינה נרחבות וחוזרות. מיגון ללא צמצום השידור והקרינה מתוך הבית יביא לתוצאות חלקיות ועלול להוסיף החזרים. בייחוד במקרה (אבל לא רק) של רגישים לקרינה, מיגון ללא ידע, הבנה, וצמצום חשיפה הוא חסר הגיון. מיגון ללא מדידה הוא ניחוש.
באיזה רמות כדאי למגן ולמה אפשר לצפות
מבחינת קרינת רדיו אני ממליץ לאנשים שמודעים לסיכון הבריאותי של חשיפה לקרינה זו, והוציאו מהבית כל ציוד אלחוטי וסלולרי (ועברו לקווי-חוטי) ,להתחיל למגן ברמה של 0.04 מילי וואט למטר רבוע. אם עדיין לא הפסקת שימוש בציוד אלחוטי וסלולרי בבית, הרמה ממנה כדאי למגן תלויה בכמה קרינה נכנסת מבחוץ ובכמה מיוצרת בתוך הבית. בדרך כלל, במקרה שיש בבית שימוש בציוד אלחוטי וסלולרי, מתחיל להיות הגיוני למגן כאשר הקרינה הנכנסת היא בין רמה של 1 ל10 מילי וואט למטר רבוע.
אם אתם רגישים לקרינה אז צריך לשאוף לרמות אפילו יותר נמוכות מכך. רגישים לקרינה כדאי שיחיו באיזור בו קרינת הרדיו נמוכה מ 0.001 מילי וואט למטר רבוע.
יש לציין כי רמות אלו נמוכות פי 10000 מהרמה המותרת המותרות בתקן שלדעתנו גבוהה ומגן על התעשיה ולא על בריאות בני האדם.
המיגון לקרינת רדיו יבוצע בשלבים ובשכבות. לפני כל שלב ושכבה יש לבצע שוב ושוב מדידות מקיפות. כל שלב ושכבה ירידו עוד את הקרינה בתוך החלל הממוגן. אם הרמה מספקת אתכם ניתן להפסיק את התהליך. אם לא ניתן להוסיף עוד שכבות.
לעניות דעתי כדאי יהיה למגן כל עוד הרמה בבית מהאנטנות היא מתחת 100 מיליוואט למטר רבוע. מעל רמה זו סיבוכיות של המיגון הופכת גדולה יותר ועלויות המיגון יקרות יותר (צורך בשכבות רבות).
לגבי קרינה מרשת החשמל הרמה הסבירה לחשיפה לשדה מגנטי מתחת 2 מיליגאוס ושדה חשמלי מתחת 2 וולט למטר (בבתים ישנים יהיה טיפה יותר). בקרינה זו אפשר למגן רק ארונות חשמל,מקררים ומתקנים ספציפים. אי אפשר למגן אם הקרינה נכנסת מקווי מתח. המיגון במקרה הזה יקר מאוד, כ1000 ש"ח למטר רבוע. ועדיין אי אפשר יהיה לישון או לשהות בצמוד למיגון (מרחק ביטחון מהמיגון של כ30 ס"מ לפחות).
ברור שעדיף בית נמוך קרינה ובלי מיגון על בית גבוהה קרינה עם מיגון. אז אם אתם בתהליך של חיפוש בית חדש כדאי יותר למצוא בית חדש שלא צריך מיגון מאשר אחד שכן צריך. לכן ההמלצה שלנו שאם אתם מחפשים בית, חפשו בית שלא צריך מיגון. לאומת זאת אם אתם כבר גרים בבית והופיעה בו בעיית קרינה המצריכה מיגון, יש לשקול זאת ולבצע מיגון.
מבחינת סוגי המיגון קיימית חלוקה לכמה נושאים
1. מיגון בית מפני קרינת רדיו
2. מיגון מפני מקרים ספציפים של קרינה בתדר נמוך
3. מיגון מפני זיהום חשמלי
4 מיגון אישי לרגישים לקרינה
ראו גם מדריך צעד צעד למיגון קרינת רדיו-סלולר מאנטנות סלולריות ומקורות חיצוניים
סרטון הסבר ראשוני – מיגון קרינה בלתי מייננת
קישור לסרטון – https://www.youtube.com/watch?v=IEYvlVxxyXE
מיגון מקרינה בלתי מייננת – בקצרה
כיום, קיימים בשוק מוצרים וחומרים רבים, שאמורים להגן עלינו מפני קרינה אלקטרומגנטית. בחלק זה של האתר נכתוב את התרשמותנו משימוש במוצרים כאלה. מיגון קרינה נמדד בראשון ובראשונה על ידי השפעותו על הקרינה. השפעה זו נמדדת על ידי שימוש במדי קרינה בתהליך מבוקר, ובסביבה מבוקרת.
בנוסף לכך, כאדם רגיש לקרינה אני יכול לחוש אם מוצר מסוים עוזר לי, או אם אינו עוזר, לאחר כמה ימים של שימוש. אשמח לשתף אתכם, הקוראים, בכל הרשמים על המוצרים שעזרו לי בהתמודדות עם הרגישות לקרינה. צריך כמובן לזכור כי כל רגיש לקרינה רגיש יותר או פחות לתדרים שונים של קרינה. מהיכרות שלי עם רגישים לקרינה אני יכול לאומר כי דרך או ציוד הגנה אחד יכול לעזור לאדם אחד אבל להרע עם אדם אחר. לכן בכל ציוד הגנה יש להשתמש בתבונה, למדוד לפני ואחרי השימוש בו ולנסות להבין את השפעתו אליכם. בשום פנים ואופן אין לבצע הגנות לפני שאתם מבינים היטב איך הם עובדים ואיך הם יכולים להשפיע על סביבתכם ועליכם. דוגמה לשגיאה היא שימוש בציוד אלחוטי בתוך הבית לאחר מיגון הבית מקרינה בתדר גבוה (RF) ממקור חיצוני.
אנו מקווים לשרת גם את הקוראים, אשר מחפשים מוצרים וחומרי הגנה, וגם את האנשים והחברות המייצרות ומשווקות מוצרים אלו. אנו מלאי תקווה כי מוצרים אלו יעזרו לאנשים נוספים, ומקווים שאנשים אלה יעזרו לחברות המייצרות אותם לפתח ולהציע לציבור מוצרים חדשים ומתקדמים יותר, וכן יסייעו להעלאת המודעות לגבי הסכנות הבריאותיות שבחשיפה לקרינה.
הנאמנות הראשונה והיחידה שלי היא למתן דיווח אמת על מוצר ועל חווית השימוש שלי בו, כרגיש לקרינה, באופן בלתי תלוי וללא משוא פנים.
ולנושא בהרחבה…
הרחבה
מדוע ומתי למגן
אנחנו מוקפים קרינה. בבית, בעבודה, בטבע ובדרכים ישנם מקורות קרינה מלאכותיים. חשוב מאוד לחיות, לישון, לעבוד, לנוח בסביבה ללא קרינה אלקטרומגנטית בלתי מייננת ובלתי טבעית. רגישים לקרינה יכולים להרגיש את ההשפעה של חשיפה לקרינה באופן מיידי אך גם לאנשים "רגילים" (אשר לא רגישים לקרינה) כדאי לנסות לצמצם את חשיפתם לקרינה בכל עת. אחת הדרכים לצמצום חשיפה היא הגנה מקרינה. יש לפנות להגנה מקרינה רק לאחר שכל הדרכים האחרות מוצו וכאשר לא ניתן לצמצם את החשיפה בדרכים אחרות.
הבית בו אנחנו גרים מעניק הגנה מפגעי מזג האוויר, מגשם, מאור השמש, מרוח, רעש, חום וקור. חלק מחומרי הבניה חוסמים גם חלק מהקרינה הפוגעת בקירות הבית. אבל לא כל החומרים עושים זאת ולא כל התדרים והסוגים של הקרינה נחסמים. ברוב הבתים היום ניתן למצוא מקורות קרינה גם בתוך הבית, חלקם פולטים קרינה כל הזמן. לאחר שאתם מטפלים במקורות קרינה בתוך הבית ומוצא להם פתרונות בחלק מהמקרים ביתך עדיין מופצץ על ידי מקורות קרינה חיצוניים. לעיתים מדובר במקורות קרינה בתדר נמוך מאוד כמו קווי מתח גבוה, שנאים של חברת חשמל, לעיתים מדובר במקורות קרינה בתדר גבוה כמו אנטנות סלולריות, רדיו וטלוויזיה. בחלק מהמקרים מדובר במקורות קרינה משני הסוגים בו זמנית.
מדידה לפני בחירת המיגון
כדי להשתמש במיגון הנכון ביותר, ראשית, יש צורך למדוד את רמות הקרינה ואת תדרי הקרינה ולנסות לזהות את המקורות ונקודות החדירה. רק אז ניתן יהיה לבחור בפתרון מיגון שיעשה את העבודה בצורה הטובה ביותר. בגלל מגבלות מדידה, מגבלות מכשור איטי, מודעות נמוכה לנזקים ותקנים גבוהים מאוד שבהשוואה אליהם הכל תקין, מדידה על יד מודד מוסמך בכל הקשור לקרינה בתדר גבוהה (קרינת רדיו) תפיק תוצאות חלקיות ולא אינפורמטיביות מספיק. כדי להבין מה דפוס החשיפה, מהם נקודות החדירה, כמה קרינה עוברת את החלונות, כמה עוברת את הקיר וכמה מיוצרת בתוך הבית עצמו יש להשתמש במד קרינה ביתי מהיר.
התקנה נכונה של מיגון קרינה
לאחר בחירה ורכישה של המיגון הנכון חשוב להתקין אותו בצורה נכונה. בחלק מהמקרים ניתן לעשות זאת לבד אך רצוי מאוד ללמוד את הנושא, להתקין לפי ההוראות ורשימת פעולות מומלצת וכן למדוד קרינה לפני ואחרי ההתקנה.
ביצוע הארקה נכונה
ביצוע הארקה לאדמה – בחלק מציוד המיגון, בייחוד מיגון לקרינת רדיו, לא מדובר לחיבור המיגון להארקה החשמלית או לצינורות המים או לשלד הבניין אלא חיבור לאדמה במחוץ לבית. זאת כדי להיפטר ממטען המצטבר על המיגון, ולשפר את הביצועים. במיגון לשדה מגנטי יש גם משמעות בטיחותית להארקה נכונה לאדמה. חיבור למערכת הארקה החשמלית יביא להופעת שדה מיותר על המיגון וחלק מהרגישים לקרינה ירגישו זאת, לכן יש להימנע מלעשות זאת.
חסימת קרינה, הגנה מקרינה, ומיגון קרינה בתדר גבוה
(סלולרי, אלחוטי, רדיו וכו')
בהשוואה לקרינה אלקטרומגנטית בתדר נמוך, קרינה אלקטרומגנטית בתדר גבוה היא מאוד כיוונית וקל יותר לחסום אותה ולמגן מפניה. לדוגמה, כאשר יש מול חלון ביתך אנטנה סלולארית או מקור קרינה אחר בתדר גבוה, חלק מהקרינה הנפלטת ממקור הקרינה תפגע בקירות ובחלונות ביתך וחלקה אף יכנס פנימה לתוך הבית. ככל שרמות הקרינה גבוהות יותר כך גם החדירה לבית, לרוב דרך החלונות ולפעמים גם דרך הקירות, תהיה רבה יותר. לקרינת הרדיו שתחדור לתוך הבית תחשפו אתה ובני משפחתך במשך רוב היום. בחלק מהמקרים גם כאשר לא רואים את מקור הקרינה עדיין נחשפים בתוך הבית לקרינה ממנו. כדי לחסום את הקרינה הנכנסת לבית דרך החלונות ניתן להשתמש בכיסוי חלונות שקוף למחצה החוסם.
קרינת רדיו. בטון, בלוקים, לבנים, וקירות מעץ, כולם חוסמים חלק מהקרינה האלקטרומגנטית בתדר גבוה. חלקם יותר (בטון, אבנים ובלוקים) וחלקם פחות (למשל עץ וקירות גבס). קירות בטון, למשל, חוסמים כ-90% מהקרינה האלקטרומגנטית בתדר גבוה (בדרך כלל ככל שהתדר גבוה יותר החסימה רבה יותר). רוב הקרינה תכנס לביתכם דרך החלונות, חלק קטן יותר דרך הקירות עצמם (תלוי בסוג הקיר). בחלק מהמקרים, בייחוד כאשר מדובר ברמות גבוהות של קרינה, או כאשר הבניה היא בניה קלה, תעבור חלק (לפעמים תדרים מסוימים יותר ואחרים פחות) מהקרינה גם את הקיר העבה ביותר. במקרים אלה תוכלו למדוד רמות גבוהות של קרינה בתוך הבית(כמובן כאשר אין מקורות קרינה פנימיים). כאשר זה קורה, לא די במיגון החלונות בלבד ויש צורך גם למגן את הקירות.
חסימה והגנת מקרינה בתדר נמוך (רשת החשמל)
כאמור חסימה והגנה מקרינה אלקטרומגנטית בלתי מייננת בתדר נמוך היא קשה, יקרה ומסובכת. היום יש מגוון של חומרים לחסימה של קרינה בתדר נמוך, אך רכישתם יקרה וההתקנה אינה פשוטה.
קיימים היום בשוק מגוון של חומרים המאפשרים, בהתקנה נכונה, חסימה של שדה מגנטי בתדר נמוך עד לרמה של 2 מיליגאוס בלבד. החומרים עצמם הם בדרך כלל פלטות ורדידים של אלומיניום ומתכות מסוגים שונים, המותקנות אחת על השנייה במספר שכבות. מיגון של בית מקרינה בתדר נמוך (שדה מגנטי) יהיה יקר עד כדי כך שלפעמים יהיה יותר כדאי לעבור דירה. מקורות הקרינה החיצוניים הנפוצים ביותר במבני מגורים הם קווי מתח גבוה, שנאים של חברת חשמל, חדרי שנאים וארונות חשמל בתוך הבניין, חדר מנועים של מעליות ועוד. בחלק מהמקרים די יהיה במיגון קיר אחד הסמוך למקור הקרינה החיצוני, בחלק מהמקרים יהיה צורך במיגון יותר מקיר אחד. בחלק מהמקרים, כמו במקרה של חדר שנאים, יהיה נכון יותר למגן את כל הקירות הפנימיים של חדר השנאים מתוך החדר, על מנת למנוע יציאת הקרינה מהחדר עצמו לחדרים סמוכים. כמו כן לפעמים ניתן לעשות שינויים חשמליים כדי לצמצם את השדות המגנטיים בנפלטים ממקור הקרינה.
מיגון קרינה אישי לרגישים לקרינה
ביגוד וכובעים למיגון אישי מקרינת רדיו נכונים רק כקו ההגנה האחרון, בעיקר לרגישים לקרינה. זאת לאחר הפסקת שימוש בסלולרי ובציוד אלחוטי וביצוע כל שלב בצמצום החשיפה על ידי הוצאת מקורות הקרינה ומיגון מקרינה חיצונית. מיגון קרינה אישי לובשים כאשר אין שליטה על מקור הקרינה, למשל ברחוב, או במקום העבודה. ניתן גם ללבוש בבית אם צמצמתם כבר חשיפה והפסקתם שימוש בציוד אלחוטי וסלולרי, ואפילו מיגנתם מקרינה חיצונית אבל עדיין אתם לא מרגישים טוב ומצד שני מרגישים יותר טוב כאשר אתם לובשים את המיגון האישי. מכיוון שהבדים חוסמי קרינת הרדיו יקרים מאוד, גם הביגודמיגן אישי יקר יחסית לביגוד רגיל. כמו כן חלק מהאנשים יגיבו לא טוב למתכת בבדים עצמם. לכן אנחנו ממליצים על רכישת פריט ניסיוני אחד והתנסות בו, למשל כובע או בטנה לכובע, לפני שקונים מלתחה שלמה. יש להבין כי ביגוד חוסם קרינה לא יעצור את כל הקרינה המגיעה מהסביבה, אלא יאפשר לרגישים לקרינה להרגיש פחות רע, ולתפקד יותר טוב, ליותר זמן, עם פחות תסמינים וזמן התאוששות קצר יותר, בסביבה בה יש קרינת רדיו שהם לא יכולים לשלוט עליה ולהפחיתה בכל צורה אחרת.
במסגרת מוצרי המיגון האישי שאנחנו מפתחים ומיצרים ישנם מגוון כובעים ובטנות לכובעים, ביגוד עליון (גקט', חולצות, מכנסיים, פונצו ועוד), ואביזרים (כגון כיסוי מגן למסך, שרוולי מגן לכבלים, כיסוי למחשבים וציוד אלקטרוני, שמיכות ושקי שינה, בדים ועוד).
מיגון מפני זיהום חשמלי
מיגון מפני זיהום חשמלי מבוצע על ידי התקנת מסננים מיוחדים בכל מעגל חשמל בבית. זאת לאחר זיהוי מקורות הזיהום וניתרולם ככל הניתן. המסננים מורידים את שאריות הזיהום. יש לוודא בעזרת מד זיהום חשמלי, ירידה מספקת של רמת הזיהום.
תופעת לוואי של המסננים היא יצירה של שדה מגנטי וחשמלי. לכן יש לשמור מרחק ביטחון של כמטר לפחות מכל מסנן (ניתן לוודא על ידי שימוש במד קרינה ביתי מהיר). במקרים שיש צורך לכך, ניתן להתקין כמה מסננים על רב שקע, למשל על כל פאזה בצמוד לארון החשמל.
רכישת מוצרי מיגון בחנות האתר
בחנות האתר www.4EHSByEHS.co.il ניתן לרכוש את מגוון מוצרי המיגון וכן מדי קרינה.
מוצרי "קסם" להגנה מקרינה
מוצרים כאלה לא תמצאו באתר. הסיבה היא כי אני חושב שהם לא עובדים ורובם הם פשוט מסחטת מזומנים. חלק זעיר מהם עוזרים מעט, אבל הרבה פחות מצעדים אמיתיים של צמצום חשיפה מדידה ומיגון. הרשת מלאה בהם ונראה שיש בזה המון כסף ורווחים. לכן ממליץ לכם לקרא את הפרק בנושא באתר זה. שם אסביר מה מוצרים אלו עושים, מה הם לא עושים ולמה, באופן גורף, לא כדאי לרכוש אותם (לדעתי גם לא את אלו שכן משפיעים טיפה).