ציפיות לא ראליות?
רבים הפונים אלי מצפים שהתקנים יגנו על בריאותם, ושמשרדי הממשלה (משדר הגנת הסביבה ומשרד הבריאות) יגנו על בריאותם מפני חשיפה לקרינה בלתי מייננת. לצערי זה לא המצב. בעמוד זה נסביר למה זו טעות לצפות כך וננסה להבין על מי התקנים מגנים.
תקנים גבוהים מגנים על המזהמים, לא על הציבור
בכלליות התקנים (גם התקן לקרינה מאנטנות וגם התקן לקרינה ממכשירי סלולר) גבוהים ומבוססים על הנחת יסוד שאין השפעות בריאותיות של קרינת רדיו ושההשפעה היחידה הקיימת היא חימום ברמות מאוד מאוד גבוהות (ראו מאמר בנושא של רון מלניק והוועדה הבין לאומית להשפעות ביולוגיות של קרינה בלתי מייננת –
https://www.norad4u.co.il/studies-h/reports-declarations/#hbsys_ltqnym_ynw_mdy_-_rwn_mlnyq_wh_ICBE-EMF_hwwdh_hbyn_lwmyt_lhspwt_bywlwgywt_sl_qrynh_blty_myynnt). ולכן התקנים הללו מאפשרים חשיפות גבוהות מאוד. יוצא מכך שהתקנים מגנים אליכם ממוות מיידי כתוצאה חימום המוח והבשר בצורה קיצונית, אבל לא מגנים על הבריאות שלכם. ציוד אלחוטי בעל משדרים קטנים מ0.1W בכלל פתור מבדיקות או תקינה.
נכון ל 01/2023 משרדי הממשלה לא מכירים בצורה אמיתית בנזקים הבריאותיים של הקרינה הבלתי מייננת, במיוחד לא בנזקי קרינת הרדיו. המשרדים עובדים לפי ההנחיה של ארגון הבריאות העולמי שמאמץ את התקנים של ICNIRP, כלומר גם הוא יוצא מנקודת ההנחה שאין השפעות בריאותיות ונזקים בריאותיים ומאפשר לחשוף את הציבור לרמות גבוהות של קרינה. בשנים האחרונות כל פניה שבוצעה על ידי פעילים למשרדי הממשלה להכיר בנזקי הקרינה הבלתי מייננת ולקבוע תקנים מגנים יותר בריאותית, התקבלו בהצהרות ריקות שהם עובדים לפי ההנחיות של ארגון הבריאות העולמי ועל פי התקנים שלו. המקסימום שהם עושים הוא מפנים לבדיקה על ידי מודד מוסמך שיוצאת תקינה לפי התקן הגבוהה.
כך יוצא שרבים מהפונים אלי אשר פונים גם למשרד להגנת הסביבה כדי שזה יגן עליהם ומקבלים תשובות כמו :"לא בתחום אחריותנו" או "המדידה בתקן". לכן חשוב להבין מדוע מקבלים את התשובות הללו. ננסה להסביר.
התקן הוא הונאה
כאמור ובאופן כללי כל הבקרה והרגולציה על הנושא של קרינת רדיו (ובמידה פחותה של קרינה מרשת החשמל), הן של אנטנות והן של מכשירי סלולרי ואלחוטי אחר, מבוססת על הנחת היסוד שאין לקרינת רדיו שום השפעה ביולוגיות או בריאותית ברמות קרינה שלא מחממות את הגוף. על בסיס זה נקבעים התקנים, מוגדרות שיטות המדידה, מוגדרים איך יעבדו המדים (מכשירים) והמודדים (בני אדם). זוהי הונאה שמבינים אותה בדרך כלל רק אחרי שנפגעים.
כאשר התקן גבוה מאוד (פי 100000 מרמות הגורמות להשפעות ביולוגיות לפי דוח ביואנישיאטיב) ולא מגן, כאשר המדידות מבוצעות עם מדי קרינה איטיים שעושים ממוצע, הרוב המוחלט של המדידות עומדות בהמלצות או בתקן, ואז מתקבלת מהמדידות והדוחות מראית עיין של "הקרינה נמוכה" ו"הכל בסדר". מדובר בהונאה שרוב הציבור שמח לקבל כאמת. הציבור שמח לקנות ולהשתמש בסלולרי וקונה את האמירות של משרדי הממשלה, וחברות האנטנות, שהקרינה נמוכה והכל בתקן.
- https://www.norad4u.co.il/2023/09/19/8152/
- https://www.norad4u.co.il/2023/01/13/7644/
- https://www.norad4u.co.il/2022/06/30/6960/
קרינה מאנטנות סלולריות
מי שאחראי על המדידה, בדיקה, תקינה ואישורים לקרינה מאנטנות סלולריות , אנטנות שידור רדיו וטלוויזיה ושידורים נוספים דומים (חוץ משידורים צבאיים ששם להבנתי המשרד הוא רק גוף מייעץ לצבא) הוא המשרד להגנת הסביבה. המשרד להגנת הסביבה עובד לפי התקנים של ICNIRP שהם כאמור גבוהים ולא מגנים על הבריאות. גם ציוד המדידה של המשרד, גם שיטות המדידה, גם הכשרת המודדים המסמכים (והפיקוח עליהם), וגם אישור למדי קרינה שמותר למודדים מוסמכים למדוד איתם, מבוססים על הנחות היסוד של התקן של ICNIRP.
כך נוצר מצב שהמשרד לא מגן על בריאות הציבור אלא על המזהמים שיכולים לשדר ולהקרין ככל שירצו כל עוד הם עומדים בתקן הגבוהה של ICNIRP במדידות שמצובעות בממוצע על פני כמה דקות (6) בשימוש במדי קרינה איטיים.
קרינה מציוד סלולרי
לגבי ציוד סלולרי אני לא בטוח בדיוק איך זה עובד, אז יש לקבל את הכתוב כאן עם קמצוץ של מלח. ממה שהבנתי ציוד סלולרי לא נבדק בארץ. נדרשת בשלבי היבוא הצהרה מהיבואן\יצרן שהציוד עומד בתקן הSAR ומהי רמת הקרינה שלו לפי מדידה בתקן זה (מדידות שמבוצעות על ידי היצרן). תקן הSAR כאמור גם הוא מבוסס על הנחת היסוד שאין השפעות בריאותיות לקרינת רדיו פרט לחימום. לכן גם תקן הSAR מאפשר רמות חשיפה גבוהות. בנוסף בדיקות שבוצעו בארץ הראו שנמדדו במעבדה בארץ רמות קרינה גבוההות מהמוצהר, ביחוד אחרי תיקון מכשירים. גם בחו"ל עלו סימני שאלה רבים בנוגע לתקן ולבדיקות ונמצא שמכשירים בשוק משדרים יותר מהצהרת היצרן.
מחקר מראה, מדד SAR לא רלוונטי להשפעות ביולוגיות של קרינה מטלפונים סלולריים!
מהו מדד ה SAR והאם הוא רלוונטי
ציוד אלחוטי ביתי ותשתיות המשדר בהספק נמוך מ0.1W
ציוד אלחוטי ביתי או תשתיות, המצוייד במשדר שעוצמתו לא עולה על 0.1W , פתור מבדיקה או בקרה של המשרד להגנת הסביבה. רוב הציוד האלחוטי הביתי (ראטורים, טלווזייות אלחוטיות, טלפונים אלחוטיים, לחצני מצוקה, מחשבים אלחוטיים, טאבלטים ועוד) וגם ציוד ותשתיות (למשל מוני מים אלחוטיים, מוני חשמל אלחוטיים, תאורה אלחוטית, ראוטרים בבתי ספר ועוד) עומדים בתנאי הזה ולמעשה פתורים מכל בקרה.
קרינה מרשת החשמל
לפחות במקרה הזה יש איזה שהיא קרן של אור. התקנים הם עדיין גבוהים מאוד ועדיין מבוססים על הנחת יסוד שאין השפעות בריאותיות גם לשדה מגנטי מרשת החשמל וגם לשדה חשמלי. למעשה התקן המקובלים הם התקן של ICNIRP. אבל יש גם המלצה (לאט מחייבת) נמוכה יחסית (אם כי עדיין מאפשר למזהמים לזהם) של המשרד להגנת הסביבה, לשמור על חשיפה נמוכה מממוצע שנתי של 2 מיליגאוס (לא ניתן פרקטית לחשב) או ממוצע יומי של 4 מיליגאוס. ההמלצה הזו עדיין מאפשרת לחשוף עובד ל10 מיליגאוס במהלך 8 שעות עבודה יומיות אבל לפחות ברמת המודעות וצמצמום החשיפה ההמלצה ההצהרתית הזו מאפשרת מציאת בעיות וצמצום חשיפה במקרים מסויימים.
לפנות או לא לפנות?
אני לא מנסה לשכנע אתכם לא לפנות למשרדי הממשלה. פשוט לא רוצה שתהיו מופתעים מהתגובה שלהם "הכל בסדר" ו"הכל בתקן". אם כבר נפגעתם מהקרינה נמוכה מה"תקן" שלהם, פנו אליהם ותגידו להם "תודה" שבזכות התקנים הלא מגנים שלהם, אתם עכשיו רגישים לקרינה.
אז מה לעשות?
מי שמבין את הנושא , מבין שהתקנים גבוהים ולא מגנים על בריאותו, מי שנפגע ומי שלא רוצה להפיגע כדאי שיפסיקו לסמוך על הממשל ועל משרדי הממשלה בנושא הזה, הם כאמור לא מגנים עליכם. הם מגנים על המזהמים, על חברות הסלולר, על המפתחים , היצרנים, היבואנים והמשווקים של ציוד אלחוטי וסלולרי.
אז אם הבנתם את העיניין, כל מה שנשאר לכם הוא להתחיל בתהליך של למידה, מדידה, צמצום חשיפה ומעבר לחוטי ואם אין ברירה, מיגון.
שיחה עם ד"ר פול בן ישי על ההסטוריה של התקנים, ועל מי הם מגנים
קישור – https://www.youtube.com/watch?v=eg129gjfMfg