למדוד קרינה בלתי מייננת בעצמכם היא לא משימה קשה. בפרק הקודם "למדוד קרינה בלתי מייננת בעצמכם – בקצרה" הסברנו את העקרונות הבסיסיים של תהליך המדידה. בפרק זה ניתן דגשים רבים ומעמיקים יותר על תהליכי ושלבי המדידה.
יש כמה דרכים למדוד קרינה בבית בעצמכם
חשוב להכיר את כל הדרכים ואת ההבדלים בניהם. לכל סוג מדידה או דרך מדידה יש מטרות שונות, דגשים שונים, שיטות שונות, ולפעמים אפילו מדים שונים. כאמור פרק הקודם "למדוד קרינה בלתי מייננת בעצמכם – בקצרה" הסברנו את העקרונות הבסיסיים של תהליך המדידה ואת סוגי המדידות..
ההמלצות שלי לחשיפה לקרינה בלתי מייננת
שדה מגנטי בתדר נמוך – להשתדל לא לעבור 2 מיליגאוס, בלי ממוצע. למצוא מקורות קרינה, להרחיקם, להתרחק מהם או למגנם.
שדה חשמלי בתדר נמוך – כמה שיותר נמוך. בבית ישן עם תשתית חשמל גרועה , אפשרי שהמדידה הכי טובה תהיה 10 וולט למטר. בבית מודרני עם תשתית חשמל טובה בתוך קירות בלוקים או בטון אפשרי להגיע לרמות נמוכות מ2 וולט למטר.
קרינת רדיו בתדר גבוה – זו הקרינה הנפוצה ביותר היום (2024) ולהערכתי החשיפה שלה היא המשמעותית ביותר אצל רוב האנשים.
לרגישים לקרינה אני מציע לשהות ברמות נמוכות מ 0.00005 מיקרו וואט לסמ"ר (0.0005 מיליוואט למטר רבוע).
לאנשים שלא מרגישים בכאבים או תסמינים להשתדל לא לעבור רמה של 0.004 מיקרו וואט לסמ"ר (0.04 מיליוואט למטר רבוע).
איך מגיעים לרמה כזו של קרינת רדיו? בבית ובעבודה למצוא מקורות קרינה, להחליפם בתחליפים נמוכי קרינה או להפסיק שימוש מהם. במקרה של חדירות קרינה לבית מהחוץ או השכנים ניתן למגן עד לקבלת ערך נמוך מספיק.
יש לציין כי השפעות ביולוגיות נגרמות גם מתחת לרמה של 0.004 מיקרו וואט לסמ"ר ולכן הרמה הזו היא רק פשרה (על פי דוח ביואנישיאטיב מ2012 הרמה ממנה יש כבר השפעות משמעותיות היא 0.003 מיקרו וואט לסמ"ר).
ראו גם:
תקני הקרינה על מי הם מגנים – https://www.norad4u.co.il/emr-measurement-h/who-standards-protect/
תקני הקרינה הבלתי מייננת – https://www.norad4u.co.il/emr-measurement-h/emf-standards-h/
מדידת קרינה במקומות של שהייה ממושכת
אחת המדידות החשובות ביותר היא מדידת רמת הקרינה במקומות שבהם נמצאים אנשים באורך סדיר ולאורך זמן (יותר ממספר דקות). דוגמאות למקומות כאלה בחדר ובבית:
- מיטה
- פינת עבודה,
- פינת משחקים,
- שולחן עבודה,
- שולחן מחשב,
- שולחן אוכל,
- ספה,
- כורסאות,
- פינת ישיבה וכו'.
דרך המדידה היא פשוט למדוד באופן מקומי ובסביבה הקרובה, במקומות שבהן יהיה גוף האדם, ולנסות להבין מהיא רמת הקרינה לאורך זמן ומהם מקורות הקרינה המשפיעים על רמת הקרינה הנמדדת.
בעבר יצא לי לשמוע מאנשים כי מצאו מקור קרינה על שולחן המחשב אבל טענו כי זה לא מדאיג אותם משום שהם לא יושבים שם להרבה זמן. כאשר שאלתי אותם כמה זמן ביום אתם יושבים על שולחן המחשב התשובה הייתה חצי שעה עד שעה. ברצוני להבהיר כי כל חשיפה לקרינה היא מיותרת וכדאי לצמצמה למינימום ואם אפשר אז ולמנוע אותה לחלוטין. וכן ברצוני להבהיר כי חצי שעה ביום, בכל הנוגע לחשיפה לקרינה, זה לא מעט זמן אלא פרק זמן בינוני.
מצאנו רמות גבוהות, מה עכשיו?
אם מצאתם רמות גבוהות של קרינה במקום מסוים, השלב הבא הוא למצוא את המקור. זאת נעשה על ידי כיבוי והוצאה של מכשירי החשמל בסביבה. הוצאת מכשיר מהחשמל או כיביתם אותו וירדה הקרינה, כנראה שהוא האשם. הוצאת וכיבתם הכל ועדיין יש חשיפה? הורידו את המפסק הראשי בחשמל הביתי. עדיין יש חשיפה? הקרינה כנראה מגיעה ממקור חיצוני או משכנים.
סריקה, חיפוש וזיהוי מקורות קרינה בחדר
חיפוש מקורות קרינה בתוך החדר והבית יכול להיעשות עם כל מד קרינה (מתאים מבחינת סוג הקרינה הנמדדת, תדר גבוה או נמוך), אפילו הפשוט ביותר. כל מה שיש לעשות הוא לסרוק את החדר בשלבים, וכל פעם שמד הקרינה מזהה עלייה ברמות הקרינה יש לנסות להבין מהם מקורות הקרינה לפי עיקרון משחק "חם-קר" ועל פי העיקרון הפשוט של יותר קרינה אנחנו מתקרבים, ופחות קרינה אנחנו מתרחקים מהמקור. מומלץ להשתמש במד קרינה עם חיווי קולי המאפשר ביתר קלות להבין אם מתקרבים או מתרחקים ממקור קרינה גם בלי להסתכל על הנתונים על תצוגת מד הקרינה.
בסריקה יש להקפיד:
- סריקה בגובה הרצפה, סריקה בגובה מטר וסריקה בגובה ראש אדם.
- הסריקה צריכה לכלול את כל החדר באופן שיאפשר כיסוי של כולו.
- יש לסרוק לפי תבנית ברורה ומוסכמת מראש (מההיקף למרכז, או מצד לצד).
חיפוש מקורות קרינה מחוץ לחדר
בחיפוש מקורות קרינה הנמצאים מחוץ לחדר נתמקד באזורים הגבוליים של החדר הגובלים עם חדרים אחרים, עם שטח פתוח, עם קומות אחרות וכו'. כלומר בקירות, חלונות, דלתות תקרה ורצפה.
כאשר מחוץ לחדר נמצא מקור קרינה משמעותי, הסימן הראשן יהיה רמת קרינת רקע בינונית עד גבוהה בתוך החדר וסריקה של גבולות החדר תצביע על כיוון או מיקום מקור הקרינה מחוף לחדר.
דוגמאות למציאת מקורות קרינה
- במקרה שיש בתוך הקיר עצמו כבל חשמל המוליך זרם גבוה ומקרין לתוך החדר, סקירה של הקיר לאורכו ולרוחבו עם מד קרינה לתדר נמוך תגלה אותו.
- במקרה שיש תחנת בסיס של טלפון אלחוטי מסוג DECT מהצד השני של הקיר בחדר הסמוך, הסימנים הראשונים יהיו רמות קרינה בתדר גבוה בתוך החדר עצמו, ובסריקה של הקיר המתאים יתגלו רמות קרינה גבוהות צמוד למיקום תחנת הבסיס.
- במקרים מסוימים גם אם בקומה מעל או מתחת יש מקור קרינה האינדיקציה הראשונית תהיה רמות קרינה רקע גבוהות בחדר ורמות גבוהות יותר בצמוד לתקרה או לרצפה.
- כאשר ישנו מקור קרינה בתדר גבוה (למשל אנטנה סלולרית) מחוץ לבית, בשטח פתוח, תוכלו לראות עלייה ברמת הקרינה בעיקר על החלון ולפעמים אפילו על הקיר החיצוני הפונים למקור הקרינה.
- כאשר ישנו מקור קרינה בתדר נמוך מחוץ לביית (כגון שנאי של חברת חשמל או קווי מתח גבוה) תראו עלייה של רמות הקרינה על קירות הקרובים לשנאי (תדר נמוך עובר בקלות דרך קירות).
- כאשר טלוויזיית CRT דלוקה מצידו השני של קיר החדר, תוכלו למדוד רמות קרינה גבוהות, בתדר נמוך, גם בתוך החדר עד כמטר מהקיר כאשר הרמות הגבוהות ביותר יהיו בצמוד לקיר שמצידו השני ממוקמת הטלוויזיה.
- כאשר ישנו מקור קרינה חיצוני לחדר אשר מקרין ברמות יחסית לא גבוהות, למשל ראוטר אלחוטי, או שנאי מתח קטן, יהיה קשה לאתר את מקור הקרינה ויהיה צורך במד קרינה רגיש מאוד ובעל חיווי מדויק. במקרה כזה יש להפעיל "מודיעין" ולהיות מודע למקורות הקרינה האפשריים בחדרים הגובלים.
זיהוי מקורות קרינה וחדירות קרינה מחוץ לבית
זיהוי מקורות קרינה בשטח פתוח
זיהוי מקורות קרינה, בתדר גבוה, מחוץ לבית אפשר לעשות עם מד קרינה הנותן מושג של כיוון. הדרך הפשוטה היא מדידה תוך כדי הצבעה עם מד הקרינה וסריקה של 360 מעלות של השטח תוך כדי שהגוף של המודד מסתיר חלק מהשטח הנמצא מאחורי גבו של המודד. כאשר מד הקרינה יצביע ויתקרב, באופן יחסי למקור הקרינה, בדרך כלל רמות הקרינה יגדלו עד למקסימום הנמדד.
במד קרינה עם מספר צירים יש למדוד בציר המקביל למקור הקרינה שמחפשים (בדרך כלל אנכי לקרקע , כמו במקרה של אנטנות סלולריות ).זיהוי מקורות קרינה, בתדר נמוך, מחוץ לבית בעיתי יותר מבתדר גבוה משום שקרינה בתדר נמוך לא כיוונית כל כך כמו קרינה בתדר גבוה. הזיהוי, אם כן, צריך להתבסס יותר על התקרבות והתרחקות ממקור הקרינה תוך כדי ניסיון לנחש מהם מקורות הקרינה האפשריים על פי מראה פני השטח.
זיהוי מקורות קרינה על ידי סריקת קירות ופתחים
זיהוי מקורות קרינה וחדירות קרינה אל הבית (מהשכנים, אנטנות סלולריות, קוי תמח גבוה וכו) יתבצע על ידי סריקה של הקירות והפתחים של הבית (כולל קירות פנימיים). אם אתם או השכנים הצמדתם לקיר מקורות קרינה תוכלו לראות כי רמות הקרינה גדלות ככל שמתקרבים למקור. זאת גם אם המקור הוא אצל השכן או מחוץ לבית.
בקרינת רדיו מאנטנות סלולריות וציוד שידור אחר, רוב הקרינה תחדור מהחלונות, פחות מהקירות (אם הם עשויים מבטון, בלוקים, אבן וכו) לכן יש עדיפות לבדיקת החלונות והפתחים קודם כל.
מידת העברת קרינת רדיו של קירות
- בלוקים – 50%
- בטון – 10%
- גבס – 100%
- עץ – מתשנה אבל לא פחות מ70%
- זכוכית ללא מיגון – 100%
- זכוכית עם מיגון (גם מיגון נגד שמש) – פחות מ10%
מציאת מרחקי ביטחון ממקורות קרינה
ממקורות קרינה בתדר גבוה רדיו-סלולרי-אלחוטי
לדעתי בכל הקשור לקרינה בתדר גבוה, אין למעשה מרחקי ביטחון. ציוד אלחוטי ביתי מגיע היום לטווחים של 50 מטר ויותר בתוך הבית למרחקים גדולים יותר מחוץ לבית. מתוך הנחה שאין רמה בריאה של קרינת רדיו ומתוך הבנה כי אם יש קליטה יש קרינה, למעשה ברגע ששמתם ציוד אלחוטי בבית, אין מרחקי ביטחון ממנו, אפילו אם המד לא מראה רמות קרינה כל שהן במרחק מה ממנו. ברור שעדיף להתרחק מכל ציוד מקרין (למשל ראוטר הממקום חמש מטר מכם הוא פחות בעייתי מראוטר הממוקם מטר לידכם) וכי כל התרחקות תואיל אבל לא ניתן לדעתנו להגדיר מרחק בטוח מציוד אלחוטי בייחוד שזה משדר כל היממה, תמיד עדיף בלי.
ממקורות קרינה בתדר נמוך
בתדר נמוך ניתן למדוד מרחקי ביטחון באופן קל יחסית. בדרך כלל מרחקים אלו ינועו בין חצי מטר לשני מטרים מהמקור. אם משתמשים במד חד צירי יש ראשית למצוא את הציר בו הקרינה מהמקור היא המשמעותית ביותר. במד תלת צירי פשוט מקם את המד בסביבת המקור כך שתוכל למדוד בקלות את הקרינה מהמקור. לאחר מכן מתחילים להתרחק מהמקור עד שרמת השדה המגנטי יורדת מתחת ל2 מיליגאוס (או לרמה שאתם מחשיבים כסבירה). במרחק זה אפשר כבר לעבור או לשהות זמן מסוים ליד המקור. ממשיכים להתרחק עד שהקרינה מהמקור כבר לא נמדדת על ידי המכשיר. בשלב זה ניתן להוסיף עוד חצי מטר (ליתר ביטחון) וזהו מרחק הבטיחון המלא.
מדידת קרינה מסלולרי או ציוד אלחוטי
המדידה הזו היא למטרת התרשמות והבנת השידור והקרינה מהמכשיר.
המדידות אינן מדויקות בגלל הקרבה למקור הקרינה, אבל כן אפשר להבין מהם סדרי גודל של קרינה ומתי, איזו סוגים של קרינה נפלטים, ובאיזה ממצבי ההפעלה של המכשיר שהוא מקור הקרינה.
אם אתם רגישים לקרינה, מדידה זו יכולה להכאיב לכם. אם מצבכם אינו מאפשר לבצע את המדידה ללא הופעת תסמינים, הניחו למישהו אחר לבצע את המדידה ועמדו במרחק ביטחון ממנו.
- הניחו את מד הקרינה המהיר על שולחן מעץ או זכוכית.
- מדדו את קרינת הרקע למשך כ20 שניות.
בעת הפעלת מקור הקרינה, כל חריגה מרמת הרקע היא כנראה בשל שידור מהמקור. - וודאו שאין מקורות אחרים של קרינה באזור , אשר משפיעים על המדידה.
- הניחו את מקור הקרינה בצמוד למכשיר המדידה והפעילו אותו במצבים השונים.
- אם מדובר בסלולרי, קודם כל תמדדו במצב טיסה,
- לאחר מכן הוציאו אותו ממצב טיסה, הפעילו תקשורת נתונים , WIFI ובלוטות.
- כעת כבו כל פעם סוג אחר של תקשורת וראו את ההשפעה מבחינת רמות הקרינה ומשך זמן השידור.
- כעת הוציאו שיחה , בזמן השיחה הרחיקו את מד הקרינה מהמקור וראו את ההשפעה על רמות הקרינה.
- הוציאו SMS,
- הפעילו תקשורת נתונים גלשו ברשת האינטרנט.
- מדדו פעם ברשת דור רביעי ופעם ברשת דור שלישי , שימו לב אם יש הבדל ברמות.
- הפעילו WIFI, גלשו ברשת, פתחו את אותו אתר ובצעו אותם פעולות שביצעתם בסעיפים 10-11.
- רכזו את התוצאות בצורה שתוכלו לעיין בהם מאוחר יותר.
ראו גם פרטים נוספים, מתארי ניסוי ובדיקות באתר החינוכי "המעבדה למדידות קרינה"
https://radlab.home.blog