החזקה נכונה של מד הקרינה
מדידת ובדיקות קרינה בלתי מייננת

למדוד – מדידת ובדיקת קרינה בלתי מייננת(מדידת קרינה) הוא הצעד השני בהתמודדות עם קרינה בלתי מייננת והשפעותיה. ללא מדידה ההבנה מצומצמת, צמצום החשיפה מוגבל ותהליך המיגון הופך למשחק ניחושים. ללא מדידה אין שיפור. מכיוון שלקרינה בלתי מייננת אין ריח, אין טעם וכאשר מרגישים אותה כבר מאוחר מידי (כי אז אתם כבר כנראה רגישים לקרינה). מומלץ לבצע מדידות קרינה כדי לאתר את מקורות הקרינה בבית, למצוא חדירות קרינה אל הבית, לשפר את ההבנה בנושא, לשפר את צמצום החשיפה ולמדוד לפני ואחרי שלבי צמצום החשיפה או המיגון. 

שלב שני
שלב שני

ללא מדידה לא תיתכן הבנה מעמיקה של נושא הקרינה, והסיכוי לעשות את הצעדים הנכונים מבחינת צמצום חשיפה ומיגון, נמוכים יותר.  מדידת קרינה היא הדרך היחידה "לראות את הקרינה" ולדעתי הדרך הטובה ביותר לעשות אותה היא בצעמכם, על ידי שימוש במדי קרינה שאני מוכר באתר החנות.

המלצה נכון לשנת 2024 – מד הקרינה המומלץ ביותר לשימוש ביתי (לשימוש על ידי אנשים פרטיים בבית, במשרד, ברכב ובשטחים פתוחים) על ידי מי שמודע לסיכון הבריאותי של קרינה בלתי מייננת ולרגישים לקרינה הוא ה CORNET ED98QPRO5G . זהו מד מספרי מהיר מאוד, עם תצוגה מפורטת וקלה להבנה, המודד קרינת רדיו, שדה מגנטי וחשמלי בתדרים נמוכים וגם עוצמת הארה והיבהוב (של נורות). קישור מד המולץ – https://www.4ehsbyehs.co.il/product/cornet-ed98qpro5g/, לכלל מדי קרינה באתר בחנות – https://www.4ehsbyehs.co.il/emf-meters/

סרטון הסבר ראשוני ומבוא לפרק מדידות באתר

קישור – https://youtu.be/oZFiHfYRHFc

סרטון הסבר ראשוני ומבוא לפרק מדידות באתר
קישור – https://youtu.be/oZFiHfYRHFc

שתי דרכים למדוד, אחת טובה, שנייה פחות

ישנן שתי אפשרויות לבצע מדידת ובדיקת קרינה בלתי מייננת, בעזרת מודד מוסמך או בעצמכם על ידי שימוש במד קרינה מהיר. 

מודד מוסמך – מאוד מרגיע

הזמנה של מודד מוסמך הייתה צריכה להיות הדרך הקלה והטובה יותר להבין את מצב החשיפה. אבל לצערי הרב היום (2022) בישראל מודדים מוסמכים עובדים לפי תקן גבוה ולא מגן (מבוסס על הנחת יסוד שהנזק היחיד מקרינת רדיו היא חימום), עם מדי קרינה איטיים ולפי שיטות מדידה לא נכונות (הנגזרות מהתקן). כמו כן יש מעט מאוד מודדי קרינה המודעים לנזקים של קרינה בלתי מייננת ופחות מהם שמכירים ברגישות לקרינה.

בגלל זאת ובגלל בעיות נוספות (ראו פרק על בעיות אפשריות במדידה על ידי מודדים מוסמכים) , בכל הקשור למדידות קרינת רדיו מרשת הסלולר ומציוד אלחוטי ביתי מודד מוסמך לא יסיע לכם להבין את רמות החשיפה, לא יאתר מקורות קרינה אלחוטיים וסלולריים ביתים ולא יסיע בתהליך צמצום החשיפה.

הדוח של מודדים מוסמכים הינו רשמי אבל הנתונים בו ב99% מהמקרים מראים תמונה לא נכונה ש"הכל בסדר". ברוב המקרים המדידות אפילו לא מגיעות למינימום אותו רושמים המודדים בדוח. ואתם נשארים עם דוח שאומר "הכל בסדר" אבל לא באמת מייצג את מצב החשיפה שלכם, ולא מאפשר לכם להתקדם בתהליך צמצום החשיפה או למנוע התדרדרות במצב הרגישות לקרינה.

לכן ברוב המקרים אני ממליץ על רכישת מד קרינה ביתי מהיר וביצוע הבדיקות בעצמכם ולא  על שכירת שירותים של מודד מוסמך.

שימוש במד קרינה ביתי מהיר – כלי ראשי בתהליך הלמידה, מדידה, צמצום חשיפה והמיגון

לאומת זאת מדידה על ידי שימוש במד קרינה ביתי מהיר, לאחר תהליך קצר של לימוד, תורמת לידע, להבנה, למציאת מקורות הקרינה, לשמירת מרחקי ביטחון, למציאת נקודות חדירות קרינה ומיגון קרינה. כמו כן ניתן לחזור על המדידה שוב ושוב כדי לקבל תמונה של החשיפה על ציר הזמן. מדידה של רמות קרינה באופן עצמאי היא לדעתי הדרך הטובה ביותר לבדוק רמות קרינה בבית ולטפל בבעיות לפני שנגרם נזק. נדגיש נזכיר ונאמר כי כדי למדוד קרינת רדיו בצורה טובה ולזהות מקורות קרינה ביתיים כגון מכשירי סלולר, ראטורים וציוד קצה של WIFI – למשל מחשבים ניידים וטאבלטים, ציוד בלוטות, ועוד, חובה להשתמש במד קרינה מהיר המודד את הקרינה אלפי פעמים בכל שנייה. מד קרינה איטי לא יוכל "לראות" את הקרינה מציוד זה. מד קרינה ביתי מהיר הוא כלי בסיסי בהתמודדות עם רגישות לקרינה ופריט חובה בידי כל רגיש לקרינה. מד כזה ישמש אתכם במשך שנים רבות לבדיקות חוזרות ונשנות לפי ובעת הצורך.

המלצה נכון לשנת 2024 – מד הקרינה המומלץ ביותר לשימוש ביתי (לשימוש על ידי אנשים פרטיים בבית, במשרד, ברכב ובשטחים פתוחים) על ידי מי שמודע לסיכון הבריאותי של קרינה בלתי מייננת ולרגישים לקרינה הוא ה CORNET ED98QPRO5G . זהו מד מספרי מהיר מאוד, עם תצוגה מפורטת וקלה להבנה, המודד קרינת רדיו, שדה מגנטי וחשמלי בתדרים נמוכים וגם עוצמת הארה והיבהוב (של נורות). קישור מד המולץ – https://www.4ehsbyehs.co.il/product/cornet-ed98qpro5g/, לכלל מדי קרינה באתר בחנות – https://www.4ehsbyehs.co.il/emf-meters/

סרטון – https://youtu.be/AB1-p5dX6hM

מדי קרינה ביתיים – סרטון – https://youtu.be/AB1-p5dX6hM

רכישת מד קרינה ביתי מתאים

עלות מד קרינה ביתי מהיר היא דומה לעלות של מדידת קרינה חד פעמית על ידי מודד מוסמך, או שתי מדידות , אבל המד יאפשר לכם מדידות קרינה חוזרות ונשות, בכל מקום ועת שיהיה לכך צורך.

באתר החנות תוכלו למצוא מד נוריות פשוט וגם מדי קרינה מספריים. כגון ה  CORNET ED88TPLUS. המדים הללו מסוגלים למדוד הן קרינה מציוד אלחוטי, ציוד סלולרי ואנטנות סלולריות והן קרינה מציוד ורשתות חשמל. הם מהירים מאוד וקלים להפעלה וללימוד. המד המספרי נותן הרבה יותר אינפורמציה לכם ולי (כאשר אני עוזר מרחוק) ולכן מומלץ יותר. מי שלא מסתדר עם מספרים או שצריך מד קטן יותר לכיס או כדי שיוכל לקחת איתו, יכול להסתפק במד הנוריות.

בשוק היום יש גם מדי קרינה ביתיים זולים יותר ופחות, רובם מתוצרת סין, שאינם מתאימים לביצוע המדידות. זאת בגלל שהם איטיים מידי ומודדים את הקרינה רק פעמים ספורות בשנייה (אותה בעיה כמו ברוב מדי הקרינה המקצועיים). זאת בעוד ציוד אלחוטי ביתי משדר אלפי פולסים בשנייה, אבל רוב השנייה אין כל שידור (DUTY CYCLE נמוך). כדי "לראות" קרינה זו דרושים מדי קרינה מהירים (SAMPLING RATE גבוה).  לכן אנחנו ממליצים רק על שימוש במד קרינה מהיר, המודד את הקרינה, בדגש על קרינת רדיו, אלפי פעמים בשנייה. 

מצד שני יש בשוק גם מדים יקרים יותר שמתיימרים להיות טובים יותר, אמינים יותר, מדויקים יותר ותלת ציריים. אני לא מזלזל בתכונות הללו אבל דעתי היא שהמד המספרי מסוג CORNET שאנחנו מוכרים כבר כמה שנים הוא המד הטוב ביותר לשימוש ביתי ואין בדרך כלל צורך להשקיע יותר כדי לקבל קצת יותר , או בהרבה מקרים , פחות.

סרטון – תהליך הרכישה של מד קרינה ביתי – https://youtu.be/iS79BwetEBA

סרטון – תהליך הרכישה של מד קרינה ביתי – https://youtu.be/iS79BwetEBA

תקנים ורמות חשיפה

השלב הראשוני במדידה הוא להבין בעצמכם לאיזה רמה של קרינה אתם שואפים להגיע ולאיזה תקן או המלצות אתם מאמינים. פרטים על תקנים ורמות קרינה ניתן לקרוא בדף על התקנים וההמלצות.

בעיקרון התקנים, הן ההמלצות של המשרד להגנת הסביבה והן התקנים הבין לאומיים, מבוססים על התקנים ההלא מגנים בריאותית של ICNIRP. הן לקרינת רדיו , הן לקרינה בשדה מגנטי וחשמלי בתדר נמוך והן לקרינה מסלולרים (SAR). התקנים הללו מגנים מנזק ברור ומיידי וסכנה חיים ברורה ומיידית מהקרינה ברמות מאוד גבוהות, אבל לא מגנים על הבריאות בחשיפה ארוכת טווח. למעשה התקנים של ICNIPR מבוססים על הנחת היסוד שאין לקרינה בלתי מייננת שום השפעה בריאותית. לכן אני לא מכבד ולא מעריך את התקנים הללו. הם מגנים על המזהמים ולא על בני האדם.

קישור לסרטון המראה את התקנים ביחס לרמות בהם יש כבר הפעות ביולוגיות ובריאותיות – https://youtu.be/Es0ajoG2A3A

קישור לסרטון המראה את התקנים ביחס לרמות בהם יש כבר הפעות ביולוגיות ובריאותיות – https://youtu.be/Es0ajoG2A3A

ההמלצות שלי לרמות חשיפה

באופן כללי אני ממליץ לאנשים שאינם רגישים לקרינה (מתחיל בכאבי ראש בעת שימוש בסלולרי), אבל מודעים לסיכון בחשיפה לקרינה בלתי מייננת, להפסיק שימוש בציוד אלחוטי וסלולרי ולעבור לציוד חוטי, לאחר מכן אם רמות החשיפה לקרינת רדיו עולה על 0.04 מילי וואט למטר רבוע, להתחיל למגן. לגבי חשיפה לשדה מגנטי מרשת החשמל , חשיפה מתחת ל2 מיליגאוס היא סבירה. לגבי שדה חשמלי מרשת החשמל , פחות מ10 וולט למטר היא חשיפה סבירה.

לרגישים לקרינה אני ממליץ לשאוף לרמות נמוכות יותר. ככל שהרמות יהיו נמוכות כך יש יותר סיכוי שתרגישו טוב , יותר זמן (אבל לא תמיד). ההמלצה שלי לרגישים לקרינה היא לשמור על חשיפה לקרינת רדיו נמוכה מ 0.0005 מילי וואט למטר רבוע, ולשדה מגנטי נמוכה מ1 מיליגאוס ולשדה חשמלי מתחת ל 10, עדיף מתחת ל2 וולט למטר.

מי שעדיין לא הפסיק שימוש בבית בסלולרי ובציוד אלחוטי פולטי קרינת רדיו, צריך לצפות לחשיפה לקרינה רדיו של לפחות 1 מילי וואט למטר רבוע בביתו, שהיא לעדתי רמה גבוהה ולא בריאה.

ברכבים ההמלצה שלי היא לדאוג שלא יהיה שידור קרינת רדיו בכלל בתוך הרכב. כמו כן מבחינת קרינה בתדר נמוך ממליצים לרכוש רכבים שבאיזור הדוושות לא יהיה שדה מגנטי מעל 10 מיליגאוס. על הכיסא, באיזור הראש ואיזורים אחרים מתחת ל2 מיליגוס (ללא פולסים).

שימו לב כל ההמלצות נמוכות משמעותית מהתקנים הגבוהים והלא מגנים (התקנים מבוססים על הנחת יסוד שההשפעה היחידה של הקרינה היא חימום בקרינת רדיו ומתח שריר בקרינה בתדר נמוך מאוד).
כל ההמלצות הן לשיאי קרינה במדידה של כמה עשרות שניות, ולא לממוצע.

מגבלות של מדידת קרינה

אין מד קרינת רדיו שיכול למדוד נכון את כל הקרינה באוויר (מד קרינה טוב יתקרב יותר לאמת, בהשוואה למד פחות טוב). זאת בגלל שיש מגוון שידורים, בעוצמות שונות, תדרים שונים, לפרקי זמן זעירים שונים, בעוד חלק מהשידורים קבועים. כדי למדוד הכל היה צריך המד למדוד את כל רוחב הפס (בין 100000Hz ל 300GHz ולשים לב לכל שידור, קצר או ארוך, לסכם ולחשב את סה"כ העוצמה על כל מישור התדר. אין מד כזה, לפחות לא ברמות המחיר מתחת ל10000 ש"ח (ואף יותר). כל מד, טוב ומהיר ככל שיהיה הוא פשרה. כל מד, זול או יקר יצליח למדוד חלק מהקרינה ולא ישים לב לחלק אחר. ככל שמד הוא יותר מהיר ויותר טוב הוא יזהה וימדד חלק יחסי גדול יותר מהקרינה באוויר בצורה שהיא קרובה יותר למציעות ואינפורמטיבית יותר.

מד קרינה איטי מול מד קרינה מהיר

אחת התכונות המשפיעות ביותר על יכולת המדידה של מד קרינת רדיו היא מהירות הדגימה. היום רוב קרינת הרדיו משודרת בפולסים קצרים ומהירים מאוד. אלפי פולסים בכל שנייה. כל פולס עורכו כמה מיקרו שנייה, לפעמים מהיר יותר ולפעמים פחות. בחלק מהמקרים (כמו בוייפיי, טלפונים סלולריים, טלפונים אלחוטיים וציוד אלחוטי נוסף) רוב השנייה לא יהיה שידור. לכן יש צורך במד קרינה מהיר המודד את הקרינה אלפי פעמים בשנייה, כדי לעמוד את רמתה. מד איטי , המודד את הקרינה רק פעמים ספורות , עשרות פעמים ואפילו מאות פעמים, יפספס חלק נכבד מהשידורים ויראה תמונה חלקית בלבד.  בעת ביצוע המדידה על ידי מודד מוסמך לרוב משתמש המודד במדים המודדים את הקרינה רק פעמים ספורות בשנייה. ובדרך כלל מוצגת רמת הקרינה הממוצעת.  לעומת זאת מדי הקרינה הביתיים מתאפיינים באלפי מדידות בשנייה וברובם מוצגים שיאי הקרינה כל חצי שנייה. 

מגבלות שיטת המדידה

מעבר לשימוש במדי קרינה איטיים ולא מתאימים, גם לשיטת וצורת המדידה יש השפעה גדולה מאוד על תוצאות המדידה. למשל מדידה במספר קטן של נקודות, לזמן קצר מידי, ביצוע ממוצעים, השוואה של התוצאות לתקן גבוה ולא מגן בעת, רישום תוצאות רק מעל סף מינימום מסוים (בדרך כלל גבוהה) פוגת עוד יותר במהימנות התוצאות. ראו הסברים מקיפים על בעיות אלו בעמוד ההסבר על מדידות של מודד מוסמך, בפרק זה.

האם הדיוק חשוב?

ברור שהדיוק חשוב, אבל לא קריטי. אם מד קרינת רדיו מראה 1 מילי וואט למטר רבוע במקום 10 מילי וואט למטר רבוע אז יש לנו בעיה עם המד. אבל אם הוא מראה 9.5 או 7 או אפילו 5 מילי וואט למטר רבוע, זה כבר פחות בעיה. כל עוד מד מראה את הקרינה (בקרינת רדיו יכול המד להראות את הקרינה הקיימת תלוייה רבות הרבה במהירות הדגימה של המד ולכן לדעתי זה המאפיין הכי חשוב במד קרינה) ומאפשר לכם למצוא את המקורות ואת נקודות החדירה, המד מבצע את תפקידו.

להבין את המספרים

גם במקרה של מדידה עם מד קרינה או על ידי מודד מוסמך, כדי להבין מה באמת נמדד חייבים לקרא בעיון את הדוח המקורי של המודד או לקחת חלק במדידה. בדוח ניתן להבין באיזה ציוד השתמשו, מתי ואיך מדדו ומה הרמות שנמדדו.
אם המדידה מבוצעת על ידכם , יש לתעד אותה ברישום התוצאות , תמונות וכל מידע נוסף שיוכל לעזור בהבנת מצב החשיפה.

מדידה רב פעמית

יש לחזור על המדידה שוב ושוב עד אשר מבינים את דפוס הקרינה. כדאי למדוד בשעות השיא של הקרינה. מדידה חוזרת רלוונטית מאוד גם אחרי צמצום חשיפה או מיגון. לכן זו עוד סיבה להעדיף רכישת מד קרינה ביתי וביצוע המדידות בעצמכם, מתי שרק צריך.
 ראו מדריך מדידת קרינה.

מדי קרינה ביתיים מומלצים

ההמלצה שלי נכון ל 04/2024 לרוב האנשים לרכוש מד קרינה מסוג CORNET ED09QPOR5G . לדעתי הוא המד הכדאי ביותר לרכישה, ולאחר תקופת לימוד קצרה ניתן להפיק ממנו את המיטב. כמו כן כאשר תשלחו לי תמונה של מדידה בה רואים את המד, אוכל להבין מהתצוגה שלו הרבה נתונים לגבי המדידה וכך אוכל לעזור מרחוק בצורה טובה יותר.
למי שמתקשה עם מספרים, לשימוש בכיס לרגישים לקרינה ולהדרכה מומלץ מד הנוריות ENV RD10.
להמלצה על מדים נוספים ראו בפרק "מדי קרינה ביתיים" .
ובסרטונים:
סרטון – מד הקרינה המומלץ ביותר 2023 – https://youtu.be/KqEUYmcYfm0
סקירה והמלצות , כל המדים – https://youtu.be/eosRS3pZkIY

סרטון – מד הקרינה המומלץ ביותר – https://youtu.be/KqEUYmcYfm0

מדי קרינה לא מומלצים

במהלך השנים נתקלתי בהרבה מדי קרינה מאוד מרשימים שלא סיפקו את הסחורה ושהחלטתי לא להמליץ עליהם ולא למכור אותם. בפרק זה אוכל להסביר מהן הסיבות לגבי כל אחד מהמדים הללו.
מדי קרינה לא מומלצים – https://www.norad4u.co.il/emr-measurement-h/home-emr-meters-h/not-recommended/

שורה תחתונה

לכן, ההמלצה שלנו היא למדוד קרינה לבד על ידי מד קרינה ביתי מהיר. נמליץ על מדידה על ידי מודד מוסמך רק במקרים של קרינה בתדר נמוך מרשת החשמל. 

דפי המשנה בפרק מדידת ובדיקת קרינה בלתי מייננת