You are currently viewing מיגון מוני חשמל סלולריים וחכמים
מיגון מונה חכם המותקן על קיר פנימי באמצע הדירה, מכמה צדדים

מיגון מוני חשמל סלולריים וחכמים

בשנים האחרונות החלו להתקין ברחבי הארץ מוני חשמל חכמים. לרוב מונים אלו משדרים קרינת רדיו. נסביר מה צריך לעשות ואיך ניתן למגן ולחסום את הקירנה מהמונים הללו, לטובת אלו שהם רגישים לקרינה או מודעים לסכנותיה האפשריות.

מונים סלולריים של חברת החשמל

החל מ2022 החלו להתקין ברחבי הארץ מוני חשמל בעלי מודם סלולרי. על פי מדידות שביצעתי, מונים אלו משדרים כ20 דקות ביממה. השידור מהם הוא לא בצורה רצופה, בדרך כלל אחת לרבע שעה רצף של 11 שניות, אחת לכמה שעות רצף של 80 שניות, ואחת לפרק זמן לא ברור פולס קצר של שניה או חצי שנייה. יש לציין כי הקרינה ממונה סלולרי של חברת החשמל נמוכה (בזמן השידור ובדרך כלל גם בעוצמה) מקרינה מסלולרי חכם. כך שאם אתם משתמשים בסלולרי ובאלחוטי בתוך הבית, אין לכם באמת סיבה להתחיל לטפל בקרינה מהמונה, לפני שהפסקתם את הקרינה מהציוד שלכם בתוך הבית, ובמקרה שזה המצב אני ממליץ לכם באמת להפסיק דבר ראשון את השידורים היזומים שלכם בתוך הבית (ראו מדריך חזרה לקווי – https://www.norad4u.co.il/guidesh/return2wired/ )

מוני SMART MESH בקיבוצים

החל משנת 2010 החלו להתקין בחלק מהקיבוצים מוני חשמל אלחוטיים בטכנולוגית SMART MESH. מונים אלו משדרים קרינת רדיו כל הזמן. הקרינה מהמונה האלחוטי בקיבוצים דומה לקרינה מטלפון אלחוטי ביתי (בזמן השידור ובעוצמה). לכן שוב , אם אתם עדיין משדרים בתוך הבית, ואם חשוב לכם לצמצם חשיפה, דבר ראשון התחילה בהפסקת השידורים שאתם יוזמים בתוך הבית (ושוב המדריך – https://www.norad4u.co.il/guidesh/return2wired/)

מוני מים חכמים

מונה מים חכמים אלחוטיים מותקנים ברחבי הארץ החל מ2010. הדור הראשון שלהם (עגולים בדרך כלל) שידרו פולס קצר אחת ל30 שניות. החדשים יותר משדרים בהישנות הרבה יותר נמוכה. מציע להשתמש במד הקרינה שלכם כדי להבין מתי יש שידור. אם אכן יש שידור, אפשר להשתמש במיגון גם במקרה הזה, לפי הדגשים וההסברים הבאים שניתנו בדגש על מוני חשמל, כאשר מוני מיים משדרים פחות חזק ופחות זמן ממוני חשמל סלולריים (אם כי השידור מהם כן יכול להשפיע לרעה על רגישים לקרינה).

מתי כדאי לעשות משהו בנידון?

אם אתם משתמשים בבית בסלולריים ובאלחוטיים, ברוב המקרים תוספת הקרינה מהמונים הללו תהיה נמוכה ביחס למה שאתם כבר משדרים בתוך הבית. לכן שוב, אם זה המצב ואתם עדיין משדרים בתוך הבית, התחילו במעבר לתקשורת קווית ובהפסקת השידורים המיותרים הללו – https://www.norad4u.co.il/guidesh/return2wired/

אבל אם אתם מודעים לסיכון של חשיפה לקרינת רדיו ופעלתם לצמצם חשיפה בבית, ועל אחת כמה וכמה אם אתם מפתחים תסמינים בעת חשיפה (רגישות לקרינה) רצוי לנסות לבטל את השידור מהמונה (מול חברת החשמל, או מול מול הגוף המתקין), או לפחות לצמצם את החשיפה לקרינת רדיו מהמונה הזה. עד שחברת החשמל תועיל בטובה לעזור (והם עוזרים עם עובדים נכון מולם) אז כדאי למגן, גם אם באופן זמני.

הסברים איך לפעול מול חברת החשמל – https://www.norad4u.co.il/knowledge-h/smart-meters-h/electric-smart-meters/#pnyyh_lhbrt_hhsml_bsl_htqnh_sl_mwnh_hsml_hkm_l_w_bzmwd_lbyt_sl_rgys_lqrynh

מדידות הקרינה

את הקרינה הנפלטת מהמונים יש למדוד ממספר כיוונים על פי הפרוטוקול שמוסבר בהמשך (מדידה לאורך זמן) על ידי מד קרינה מהיר עם חיבור למחשב ותוכנת מדידה. זאת כדי להבין מתי המונה משדר, לאיזה כיוון הקרינה מתפשתת, איפה צריך להתקין מיגון כדי לחסום אותה מלהגיע לאנשים, וכמה המיגון היה מוצלח (לאחר המיגון).

מד קרינה מומלץ – https://www.4ehsbyehs.co.il/product/cornet-ed98qpro5g/

הסברים איך למדוד את החשיפה לפי פרוטוקול –
https://www.norad4u.co.il/knowledge-h/smart-meters-h/electric-smart-meters/#prwtwqwl_mdydh_lmdydh_sl_mwnh_hsml_slwlry

מיגון וחסימת קרינת הרדיו ממוני חשמל חכמים

מיגון וחסימת קרינת רדיו ממוני חשמל חכמים יאפשרו צמצום החשיפה לקרינת רדיו מהמונים, ואפשרי כל עוד ניתן למקם את המיגון בצורה קבועה יחסית, בינכם לבין המונים. ההתקנה צריכה לאפשר עדיין קליטה למונים (אנחנו לא רוצים לעטוף את המונה כי אז לא תהיה לו קליטה, בנוסף לסכנת אש והתחשמלות) והיא צריכה להיות בטוחה מבחינת בטיחות אש וחשמל (לא להתקין בתוך ארון החשמל או המונים אלא מחוצה לו בצורה שהמיגון לא יגע בהמונה עצמו, ברכיבי חשמל אחרים, ולא יגדיל את הסכנה לבערה או להתחשמלות).

יש לשים לב שהמונה יהיה במרכז המיגון והמיגון יותר גדול משמעותית מהמונה, למעשה כמה שיותר גדול.

חומרי המיגון

למיגון מחוץ למבנה ניתן להשתמש ברשת נגד יתושים ממתכת. הרשת עמידה לשמש וגשם, ומאפשרת מיגון טוב שיחזיק לכמה שנים.
אין להשתמש ברשת כזו בתוך בית כי היא מוסיפה החזרים ובעיות נוספות.
כמו כן אין לתת לרשת לגעת בשום חיבור או רכיב חשמלי מסכנת התחשמלות ומוות מיידי.
רשת כזו אפשר לקנות בחלק מהטמבוריות וגם אצלי בחנות – https://www.4ehsbyehs.co.il/product/metalnet/

למיגון קבוע בתוך מבנה נשתמש בצבע חוסם קרינת רדיו ומעליו טפט חוסם קרינת רדיו. חומרים אלו אפשר לרכוש אצלי באתר החנות :
צבע – https://www.4ehsbyehs.co.il/product/rfpaint/
טפט – https://www.4ehsbyehs.co.il/product/rfwallpaper/

למיגון זמני (כמה שנים) בתוך מבנה ניתן להשתמש בבד חוסם קרינת רדיו S190. את הבד ניתן לרכוש באתר החנות – https://www.4ehsbyehs.co.il/product/s190/

למיגון זמני לזמן קצר (כמה חודשים) בתוך מבנה ניתן להשתמש בכמה שכבות של יריעות מילר. יריעות מיילר ניתן לרכוש באתר החנות שלי – https://www.4ehsbyehs.co.il/product/termalb/

מה לא לעשות?

לא להשתמש ברשת נגד יתושים בתוך מבנה (מגדיל החזרים ובעיות אחרות). ולא להשתמש בחומרים כמו בד, מיילר, וטפט מחוץ למבנה (לא עמידים בגשם ושמש לאורך זמן). כמו כן להיזהר מאוד שהמיגון לא יגדיל את הסכנה לדלקה או התחשמלות.

לא לעטוף את המונה מכל צדדיו. פעולה זו תגרום למונה בעיית קליטה ואפשרי שהמונה אף ישדר יותר חזק כדי לעבור את המיגון או לא יצליח וחברת המונים תבוא לבדוק מה קרה.

מיגון מונים חכמים ישים במקרים הבאים:

מקרה ראשון – מונה החשמל מותקן בפילר מחוץ לבית, אבל בקרבתו

מקרה זה רלוונטי בעיקר לרגישים לקרינה שגם "שאריות" הקרינה שכן יגיעו אל הבית יכולים להפריע להם, כמו במקרה שקרה לי. אז ניתן להתקין רשת נגד יתושים ממתכת בין הבית לפילר (ארון) המונים, כמה שאפשר קרוב לפילר, מבלי לחסום את הקליטה למונים.
באופן ראשוני נמגן את הפילר עצמו. לאחר מכן נשקול גם הרחבת המיגון, כמובן בהתאם למדידות.
ראו הסברים ודוגמאות:

מיגון מונים חכמים בפילר במרחק מסויים מהדירה-בית
מיגון מונים חכמים בפילר במרחק מסויים מהדירה-בית

מיגון ראשוני של פילר המונים – https://www.norad4u.co.il/2024/08/20/9061/

שלבים ראשונים במיגון ארון המונים של חברת החשמל
שלבים ראשונים במיגון ארון המונים של חברת החשמל

מיגון נרחב יותר בין פילר המונים לביתי – https://www.norad4u.co.il/2024/08/28/9090/

מיגון הגדר בין החצר למונים ולכביש הגישה (צולם מכביש הגישה)
מיגון הגדר בין החצר למונים ולכביש הגישה (צולם מכביש הגישה)

מקרה שני – מונה (אחד או כמה מונים) מותקן\נים מחוץ לדירה\בית, על קיר חיצוני של הדירה\בית

במקרה כזה ניתן למגן את הקיר מצידו הפנימי על ידי מיגון קבוע (צבע+טפטים מיוחדים לחסימה של קרינת רדיו) או מיגון זמני שמתאים למקרים של דירות מושכרות למשל (פריסה של בד S190 על הקיר). יש למגן את כל גובה הקיר (או כמה שיותר ממנו). אין לגעת בארון החשמל עצמו. המיגון צריך להיות בתוך הבית.

מיגון מונה חכם המותקן על קיר חיצוני מחוץ לדירה
מיגון מונה חכם המותקן על קיר חיצוני מחוץ לדירה

מקרה שלישי – מונה מותקן בתוך הדירה על קיר חיצוני

במקרה זה ניתן לבצע מיגון בין חלל הדירה למונה, כך שהקרינה תפנה ותשודר דרך הקיר אל מחוץ לדירה עצמה. ניתן לבנות כיסוי מעץ או פלסטיק למונה, ולמגן את הכיסוי עם מיילר, בד, או צבע+טפים. יש לאפשר גישה מהירה למונה, ולא להתקרב לחיבורי החשמל. השידור יצא מהבית דרך הקיר (אם הקיר הוא בלוקים או איטונג ולא בטון מזויין אז אפשרית בעית קליטה).

מיגון מונה חכם על קיר חיצוני בתוך הדירה
מיגון מונה חכם על קיר חיצוני בתוך הדירה

מקרה רביעי – מונה מותקן בתוך הדירה על קיר פנימי באמצע הדירה

מקרה זו הינו המורכב ביותר, ולא ניתן להגיע בו למצב בו אין חשיפה בכלל מהמונה. זאת מכיוון שהמונה מותקן בתוך הדירה ולא נוכל למגן אותו מכל צדדיו (יש להשאיר פתח לשידור ולקליטה). במקרה זה יש ראשית לנסות להבין איפה יותר חשוב לנו יותר לצמצם את הקרינה (למשל איפה ישנים , יושבים, עובדים, אנשים יותר זמן) ואז למגן כך שבעיקר שם החשיפה לקרינת רדיו תרד.

מיגון במקרה זה יכול להיות מבוצע על ידי צבע+טפט או בד המותקנים על הקיר הפנימי של חדרי השינה שמצידם השני מותקן המונה.
אם רוצים טיפה יותר הגנה, ניתן למגן בצורה חלקית גם מצידו השני של המונה אבל יש להשאיר כיוון לשידור לצאת.

בציור למטה, מיגון של קיר חדר השינה מהצד השני שבו מותקנים המונים. זהו המיגון המינימאליי במקרה הזה.

מיגון מונה חכם על קיר פנימי בתוך הדירה

בציור למטה מיגון הקיר וגם מיגון חלקי של הצד הפונה למטבח, אבל יש להשאיר פתח לשידור , הפונה לדלת כניסה .

מיגון מונה חכם המותקן על קיר פנימי באמצע הדירה, מכמה צדדים
מיגון מונה חכם המותקן על קיר פנימי באמצע הדירה, מכמה צדדים

כתיבת תגובה