You are currently viewing חברת החשמל תפרוס מיליון מוני חשמל משדרים ומקרינים
מונה חשמל אלחוטי , תל אביב 2013

חברת החשמל תפרוס מיליון מוני חשמל משדרים ומקרינים

בשבועות הקרובים (אחרי פסח 2022) תחל פריסה של כמיליון מוני חשמל חכמים (כנראה בעלי מודם סלולרי דור ארבע) ברחבי הארץ.

על פי הכתבה בגלובס (התחרות בענף החשמל עולה שלב: מיליון מונים חכמים יותקנו בבתים – גלובס (globes.co.il) ) הפריסה תחל בערים ראשון לציון, הרצליה, פתח תקווה, חדרה, אשדוד ובהמשך יתווספו ישובים נוספים לפריסה. קצב הפריסה יהיה כ200000 מונים בשנה , על פני 5 שנים.

לצורך ניהול השידורים מהמונים תקין חברת החשמל רשת סלולרית פרטית-וירטואלית. החברה תנהל ליבת רשת עצמאית ותרכוש את שירותי הרשת עצמה מהחברות הקיימות. ראו – https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001352775

על פי מכרז שפרסמה חברת החשמל, בחלק מהביניינים יותקנו מתקני שיפור קליטה (אנטנות סלולריות) בתקן דור 4. סביב האנטנות הללו צפויה קרינת רדיו קבועה.

הבחירה בתקן דור ארבע היא מתחיבת בשל סגירת הצפויה של רשת דור שלוש. הבעיה היא שרשת דור ארבע מחייבת שמירת קשר קבועה בין ההתקן (המודם במונה) לרשת עצמה. מבדיקות מצומצמות שביצענו על טלפונים דור ארבע, נראה שגם אם מכובים במכשיר הסלולרי כל השידורים (תקשורת נתונים, WIFI, בלוטות', נתוני מיקום , סנכרון ועוד) המכשיר ממשיך לשדר קרינת רדיו אחת לכמה שניות . הערכה שלי שמדובר באות KEEP A LIFE עם האנטנה. לכן צפוי שהיהיה שידור דומה מהמונים, כל כמה שניות, גם אם יוחלט שהעברת הנתונים מהמונה תתקים רק אחת לכמה דקות, שעה, או יממה. זאת אלא אם כן יבוצע שינוי בצורת ההפעלה של המודם בו הוא יופעל רק לפני השידור של הנתונים.

כ200000 מוני חשמל חכמים הותקנו החל מ2017 בערים: נתניה, ירושליים, באר שבע. בעיר מודיעין הוחלפו כבר, על פי הכתבה, כל מוני החשמל במונים חכמים.

בעבר מוני החשמל החכמים של חברת החשמל היו אמורים להיות בטכנולוגית PLC של שידור נתונים על פני רשת החשמל (ללא שידור קרינת רדיו). עתה נראה כי יעשו שימוש בעיקר במודמים סלולריים המשדרים ומקרינים קרינת רדיו. רציפות ומספר השידורים בדקה\שעה\יממה אינם ידועים כרגע, אבל אם המטרה תהיה להשיג משוב בזמן אמת, השידור כנראה יהיה רציף או לפחות מספר פעמים בדקה. כמוכן כאמור מעצם הבחירה ברשת דור ארבע צפוי שידור כל כמה שניות מהמונים. השידור מהאנטנות הפנימניות שיותקנו בביניינים, יהיה כנראה קבוע.

ההחלטה ללכת על טכנולוגיות סלולרית ולא על טכנולוגית PLC תמוהה בעיני. הערכתי כי היו קשיים טכנולוגים או אחרים בשימוש בטכנולוגית PLC שהביאו את חברת החשמל להעדיף את הטכנולוגיה הסלולרית למרות החשיפה הצפויה לקרינה. אולי בחברת החשמל מקווים לחסוך כסף על חשבון בריאות הציבור?

אין לי ספק שהפריסה תביא לעוד חשיפה לקרינה מיותרת, ביחוד אצל אלה שהמונה קרוב לביתם ולחדרי השינה.

מה למדנו מהפריסה בארה"ב בין 2010 ל2020

בארה"ב הוחלפו החל מ2010 ועד היום רוב מוני החשמל לאלחוטיים. הטכנולוגיה שנבחרה שם היא שידור קרינת רדיו בתצורת SMAT MESH בה מונה משדר למונה הבא אחריו וכך הלאה עד למקלט מרכזי.

לפני הפריסה הבטיחו הרשויות וחברות החשמל בארה"ב כי השידור הוא רק כמה שניות ביממה וכי הכל נבדק והשידור חלש ואינו מסכן את הבריאות.

לאחר התחלת הפריסה הגיעו עוד ועוד דיווחים וסרטוני מדידות מארה"ב שמראים שהשידור מתבצע כמה פעמים בדקה. כל פעם פולס חזק של יותר משנייה.

מדידת קרינת רדיו ממונה חשמל חכם ואלחוטי בארה"ב – https://youtu.be/dQhsRjgQM1U

מדידת קרינת רדיו ממונה חשמל חכם ואלחוטי בארה"ב – https://youtu.be/dQhsRjgQM1U

פריסה מוגבלת בארץ עד 2022

מונים בטכנלוגיה SMART MESH אלחוטית (מונים משדרים באופן כמעט קבוע, ראו סרטון למטה, מותקנים בכל יחידת דיור, רכזת אלחוטית משדרת קבוע ובעוצמה גבוהה יחסית למונים מותקנת בכל שכונה, איזור מגורים) הותקנו בחלק מהקיבוצים בארץ החל משנת 2012, ובשכונת הדר יוסף בתל אביב.

מדידות בקיבוצים בארץ ובאתר ניסוי של חברת החשמל בשכונת הדר יוסף בתל אביב, הראו שידור כמעט רציף, בדרך כלל שידור לכמה שניות , ואז הפסקה לכמה שנות נוספות, וחוזר חלילה.

בנוסף, החל מ2017 נפרסו בארץ כ200000 מוני חשמל חכמים, לא ברור באיזה שיטה, אולי PLC אולי סלולריים, אולי גם וגם. בעיקר בערים: מודיעין (כולה) , ובמבנים חדשים בבאר שבע, נתניה, ירושליים.

מדידת קרינת רדיו ממונה חשמל אלחוטי – תל אביב 2012 – https://youtu.be/s8OnqQoKER4

דידת קרינת רדיו ממונה חשמל אלחוטי – תל אביב 2012 – https://youtu.be/s8OnqQoKER4

נפגעים רבים בארה"ב, וגם כמה בארץ.

סביב תחילת הפריסה התחילו להגיע דיווחים על אנשים רבים בארה"ב וקנדה שפיתחו תסמינים של רגישות לקרינה לאחר שמוני חשמל אלחוטיים הותקנו על קירות בתיהם, בעיקר במקרים בהם המונים הותקנו על קירות חדרי השינה. בארץ הגיעו אלי שני קיבצניקים שנפגעו מהקרינה מהמונים. אדם אחד שהפך לרגיש לקרינה ושני שמצב רגישותו התדרדר עוד יותר לאחר התקנת המונים בסמוך לביתם. כמו כן הגיע אלי אדם נוסף שהיה כבר רגיש לקרינה ועבר לבית עם מונה חשמל אלחוטי בתל אביב. בשני המקרים הראשונים בוצע מיגון חלקי למונה (בקיבוצים לא היה עם מי לדברים). במקרה השלישי הוסכם עם חברת החשמל על כיבוי השידור במונה.

מדידת קרינת רדיו ממונה חשמל אלחוטי בקיבוץ בצפון הארץ 2012 – https://youtu.be/ZYBfLCYwBGQ

מדידת קרינת רדיו ממונה חשמל אלחוטי בקיבוץ בצפון הארץ 2012 – https://youtu.be/ZYBfLCYwBGQ

אין לי ספק כי אם המונים שיותקנו בארץ ישדרו קרינת רדיו, תגדל החשיפה של הציבור לקרינת רדיו ויגדל מספר הנפגעים והאנשים שהופכים לרגישים לקרינה.עוד על הנושא באתר המידע –
https://www.norad4u.co.il/knowledge-h/smart-meters-h/

לפוסט הזה יש 4 תגובות

  1. הי,
    התקינו לי בחדר שינה את המונה הזה מבלי שהבנתי שזה מונה שמייצר קרינה ( חברת החשמל התנהלו מול בעל הבית)
    מהם הנזקים שעלולים להיגרם?
    המונה נמצא מטר מהראש שלי ובחדר ליד ישנים ילדיי

    1. כל מונה חשמל של חברת החשמל פולט שדות מגנטי וחשמלי בתדר נמוך.
      גם אם אין שום פליטה אחרת, די בפליטות הללו להיות לא בריאות ולא הייתי ממליץ לישון ליד מונה כזה.
      כמו כן בדרך כלל מונה כזה לא מותקן לבד, אלא לידו יש גם לוח חשמל (אם בתוך דירה).

      בנוסף מונה חכם של חברת חשמל משדר פולס בודד של קרינת רדיו כל 15 דקות.
      להשוואה , טלפון סלולרי פעיל משדר קרינת רדיו כמעט כל הזמן. ראוטר אלחוטי משדר כל הזמן.

      נסי לשנות את סידור חדרי השינה כך שתשנו הכי רחוק מהמונה.
      מוזמנת לשלוח אלי תמונה של המונה וסביבתו כדי שאוכל לדייק את התשובה.
      בברכה
      עמיר

  2. אצלנו הציעו היום 11 מונים חכמים כאלו, במקום עם קליטה ממש גרוע בגלל שזה בתוך חדר מדרגות.
    האם ניתן לבטל את זה, או להחליף למודם אחד, במקום 11?

    1. שלום
      האם המונים יותקנו במרוכז באיזה חדר שירות או בצמוד לדירות?
      במקרה שיש קליטה גרועה, הם מתקינים גם מגבר קליטה סלולרי.
      בעיקרון חברת החשמל מנסה להתקין לכולם. מכריחים.
      אבל במקרה שאתם רגישים לקרינה והפסקתם שימוש בסלולריו באלחוטי, אפשר להתחנן.
      אם אתם משתמשים בסלולרי ובאלחוטי, הקרינה הנוספת ממונה חשמל סלולרי תהיה בדרך כלל זניחה ביחס למה שאתם נחשפים מהסלולרי ומהאלחוטי שלכם.
      עמיר

כתיבת תגובה