הצעת תיקון לחוק הבזק – גלים מילימטרים אל תוך הבתים

מני בן אריה ידע אותי הערב ( 29/03/2020 ) על כוונה להעביר תיקון לחוק הבזק, שיאפשר הקמה של אנטנות שישדרו (כנראה סריקה ל90 מעלות ואז שידור לצרכנים עצמם שהתקינו מכשירים תואמים על ביתם) בהספקים של עד 10W RMS , בתדרים סביב 60GHZ, אל בתי מנויים. 

תיקון לחוק הבזק 60GHZ
תיקון לחוק הבזק 60GHZ – קישור לטיוטת המסך

סביב ה60GHZ

מכיוון שהתדרים נחשבים חופשיים, לא צריך לשלם למדינה על השימוש בהם. השידור יהיה בקשר עיין, עד מרחק של כ200-400 מטר. תלוי בתנאי מזג האוויר,  צמחייה, אבק, וצפיפות בתים (כולם יפריעו לקליטה ויקצרו את הטווח האפקטיבי).

מערכת LAST MILE

ברוב המקרים יעשו שימוש בתיקון לפריסה של מערכות LAST MILE, בהם מותקנת אנטנה BASE UNIT אחת ומשרתת כמה בתים עליהם מותקנים משדרים-מקלטים מתאימים.

עבודה בקלסטרים (קבוצות)

אנטנה אחת יכולה לשרת מספר מוגבל של צרכנים, לפחות 8. המספר הזה צפוי לעלות עם שיפורים בטכנולוגיה. על כל בית מנוי לשירות יותקן מכשיר (למעשה אנטנה אקטיבית) משדר-מקלט חיצוני לשידור ולקליטה, ממנו חוט אל פנים הבית שיתחבר כנראה אל מכשיר דמוי ראוטר אלחוטי בתוך הבית. 

מה קורה בתוך הבתים של המנויים?

רוב הקרינה הנוספת בתוך הבית תהיה מהציוד האלחוטי שיותקן בדומה לראוטר אלחוטי המותקן היום. אם הקרן המיועדת אל הבית תיכנס גם דרך איזה חלון קרוב להתקן החיצוני על הבית, תהיה גם חשיפה לקרינה מהאונה הפונה אל הבית.

תקדים מסוכן

למרות שהטכנולוגיה תיפרס לאט לאט, והתקשורת היא נקודה לנקודה, התיקון לחוק הוא מסוכן ויאפשר לפרוס עוד טכנולוגיות דומות בעתיד. כמו גם אפשרי שלאחר תקדים זה ירחיבו את התיקון גם לאנטנות סלולריות בהספקים דומים. כרגע אי אפשר להעריך לאן זה יגיע.

צריך להגיד גם את האמת, שכל פריסה היום גם אם היא חייבת אישורים וחייבת בדיקה של המשרד להגנת הסביבה בסופו של דבר נפרסת ללא כל קושי כי התקנים גבוהים וכל בדיקת קרינה כמעט נחשבת "נמוכה" ו"תקינה". אבל שוב, יש כאן תקדים מסוים.

סריקה של סביבת האנטנה בצורה אקטיבית

כמו כן כנראה שיש גם בעיה טכנית של חשיפה לקרינה בעת ובשל סריקה (ממה שהבנתי) שהיא לכל הכיוונים. להבנתי המטרה של הסריקה הזו היא לקבל בחזרה את אות מה מהתקנים המותקנים על כל בית של מנוי, כך שהאנטנה השכונתית תדע להכווין אליו את הקרן וליצור תקשורת. הסריקה הזו תהיה לכל הכיוונים. לא ברור כל כמה זמן, שניות או חלקיקי שנייה. הסריקה הזו תהיה לכל הכיוונים.

טכנולוגית דור חמש הלכה למעשה – LAST MILE אלחוטי

מתוך כל הטכנולוגיות של דור חמש, זו אחת מהטכנולוגיות שחששתי ממנה (בנוסף לפריסה של אנטנות סלולריות דור ארבע וחמש בכל פינת רחוב). כונתה עד היום LAST MILE. פוטנציאל גידול הקרינה פה לא זניח.

אין כרגע דרך למדוד עם מד קרינה ביתי

מכיוון שלא נפרסו עדיין מערכות כאלה בסביבתי, ומכיוון שאין לי מד קרינה מתאים אני לא יכול לדעת בדיוק בכמה קרינה מדובר. לכן אני יכול רק לנחש ולהעריך על פי המידע הטכני שנמצא לפני, האם תהיה חשיפה וכמה גדולה היא תהיה.
כאמור אין לנו דרך למדוד את הקרינה הזו כרגע. להערכתי לא נוכל לדעת עם הבית שלנו , החלונות שלנו, נסקרים על ידי המערכת או שבטעות עוברת קרן ומשפיעה עליו. התדרים לא יעברו כנראה את רוב הקירות, אבל חלונות זה סיפור אחר. אפשרי שיעברו את החלונות (שאינן ממוגנים).  גם מי שקרן כזו (סריקה או שידור לנקודה) תפגע בו בעת הליכה ברחוב או במרפסת (בעיקרון זה אמור להיות מעל הראש ולא בגובה של בני אדם, אבל זה בתאוריה, במציאות אי אפשר לדעת מה יהיה בכל מקום ובכל מצב). 

בעתיד עוד יכילו את החוק הזה על כל אנטנה סלולרית

נשמע לכם דמיוני ? זה כבר קרה. בשנות ה2000 החלו חברות הסלולרי לקרא לאנטנות מוקטנות( רק פיזית לא מבחינת הקרינה) שלהם "מתקני גישה אלחוטית" וטענו שהן חוסת תחת הפתור למתקני גישה אלחוטיים בחוק הבזק. הפטור ניתן כמה עשרות שנים קודם לציוד תקשורת שאינו קשור לתחום הסלולרי וחברות הסלולר החליטו לנחס אותו וכך להתקין אנטנות סלולריות בלב שכונות מגורים עם הרבה פחות רגולציה. אני מנחש שלא מופרך שהם יעשו אותו דבר כאן ובעוד כמה שנים יגידו שכל הציוד שלהם מתאים לפתור שמוצע כאן ואנחנו נקבל אנטנות סלולריות בהספקים של 10W מול כל בית ובית.

מי יפגע

אם אכן תהיה חשיפה לקרינה, ואני מעריך שתהיה עלייה בחשיפה ממה שיש היום בגלל פריסה של מערכת זו, הראשונים שיפגעו הם הרגישים לקרינה, מי שכבר היום סובל מכל חשיפה לקרינה בלתי מייננת, גם בעוצמות נמוכות פי 100000 מהתקן הגבוה הולא מגן הנהוג היום. רגישים לקרינה יוגבלו עוד יותר בתנועה, וכן אפשרי שיחשפו לעוד קרינה בביתם , כאשר קרינת רדיו תכנס מהמערכת הזו דרך החלונות הלא ממוגנים. שהיה בשטח ציבורי בו מבוצעת סריקה על ידי מערכת כזו כל כמה חלקיקי שנייה או כל כמה שניות תביא כנראה לפגיעה מידית ברגישים לקרינה.

לגבי אנשים שעדין לא רגישים לקרינה ויחשפו לקרינה ממערכות כאלה, אפשרי שיפגעו מהשפעות ארוכות הזמן של החשיפה לקרינה ואפשרי שיהפכו לרגישים לקרינה.

מה עושים?

יש לפנות לכל מי שמוכן להקשיב ולידע אותו על נזקי הקרינה ועל קיום נפגעי הקרינה. יש לפעול כדי להשיג הכרה בנזקי הקרינה וברגישים לקרינה ולדרוש לשמור על זכויות האזרח הבסיסיות שלהם (שלנו), כמו גם לדרוש מיגון הבתים של מי שרוצה בכך על חשבון החברה הפורסת.

מי שיפגע מהקרינה הזו צריך יהיה למגן את ביתו או למצוא מקום אחר לגור. מכיוון שזה רק אחד מהשלבים של פריסת דור חמש בארץ ובעולם, וזו לא הטכנולוגיה הכי גרועה של דור חמש, צפוי שכל מקום מגורים יהיה זמני ורגישים לקרינה יהפכו למבודדים (ורחוקים) יותר ובסופו של דבר פליטי קרינה.

עוד קישורים

מערכות דומות הותקנו בחו"ל. 
למשל – https://www.verizonwireless.com/5g/home/
או – 
https://abc7chicago.com/technology/verizon-launches-wireless-5g-home-internet-service-in-chicago-area/5643538/
ממה שקראתי, זה לא רק 5G , בבוסטון כאשר הקשר בגלים מילימטרים נעבד (בשל מחסום או מזג אוויר), המערכת עוברת לעבוד על מודם סלולרי של LTE , דור רביעי. במקרה כזה אין הכוונת קרן. השידור לכל הכיוונים.
https://www.reddit.com/r/verizon/comments/9lqp6n/i_got_5g_home_internet_installed_this_week_and_it/

מידע על יצרנית ישראלית – https://www.siklu.com/press-release/game-changing-regulation-outdoor-ptmp-60ghz-connectivity-now-allowed-in-australia/

סרטון של היצרן בישראל – https://youtu.be/dmqn0iaujBI

מידע על הצעת התיקון (שימו לב, אפשר להגיב שם להצעה ) לחוק:https://www.tazkirim.gov.il/s/tzkirim?language=iw&tzkir=a093Y00001RFOfcQAH  

סרטון של מערכת כזו של יצרן ישראלי

תמונת האנטנה האזורית, מתוך אתר SIKLU
https://www.siklu.com/press-release/game-changing-regulation-outdoor-ptmp-60ghz-connectivity-now-allowed-in-australia/
מערכת גלים מילימטרים של  Siklu כתשתית למצלמות אבטחה
צילום מסך מתוך סרטון – מערכת גלים מילימטרים של Siklu כתשתית למצלמות אבטחה

Amir Borenstein

מנהל האתר

לפוסט הזה יש 11 תגובות

  1. אני מתנגדת לתיקון המוצע.
    הטכנולוגיה הקיימת היום היא של גלים ארוכים הטכנולוגיה המוצעת, היא של גלים קצרים, שהיא נחשבת מאוד מסוכנת.
    לא ייתכן, שפעולה שהולכת להשפיע על כולנו באופן מהותי ביותר, תהיה ללא שיתוף הציבור, או/ומומחים מטעמו!
    לציבור יש זכות לדעת, זכות לזמן לבדוק את הנושא וזמן להתנגד !!
    בעולם כבר ידוע שהטכנולוגייה הזו היא לכל הפחות בעייתית!
    אני דורשת להגיע לשימוע, ולהביא מומחים בנושא לצורך העניין!!

  2. אני מתנגדת לתיקון המוצע.
    ראשית, גם בטרם המעבר לאורך גל קצר, הרי שמדובר בהגדלה משמעותית של הקרינה שכל אחד מאיתנו יספוג. כבר היום ברמה הקיימת ידוע שקרינה מחוללת שינויים בחומר התורשתי, גורמת לסרטן, הפרעות קשב וריכוז, הפרעות בפריון, כאבי ראש, טיניטוס, ועוד שלל תופעות לא רצויות. הגדלת הרמה תגדיל בהכרח ובאופן משמעותי את מספר הסובלים מתופעות הלוואי ואת עוצמת התופעות.
    בנוסף, הרחבת התדרים הקיימים לקרינה בתדרים מילימטריים (אורך גל קצר) הינה רשלנות פושעת. ניסויים בבעלי חיים בגלים האלו מראים תוצאות מזעזעות, כפי שניתן לראות במחקר רוסי בנערך כבר בשנת 1977.
    מצורף מחקר של קבוצת החוקרים של פול בן ישי, אשר מצאו כי גלים מילימטריים נספגים בבלוטות הזיעה שלנו, המתפקדות כאנטנות עבור קרינה זו. זו תופעה מסוכנת שהשלכותיה הבריאותיות לא נחקרו כלל, ולא יעלה על הדעת לפזר אינספור משדרים כאלו בסביבת אוכלוסיה אזרחית תמימה, ולהקרין אותם מסביב לשעון בקרינה שבהחלט עלולה להיות בעלת פוטנציאל נזק גדול.
    מאות מדענים ורופאים מרחבי העולם חתמו על מסמך הקורא לעצור את פריסת הרשת החדשה על שיתבררו הסיכונים והתועלות ממנה, ראו קישור לעמוד הפנייה שלהם: http://www.5gappeal.eu/
    מצורף קישור לעדותה של פרופ' שרון גולדברג (ד"ר לרפואה פנימית) בשימוע בסנאט, היא אומרת: "לקרינה אחלוטית יש השפעות ביולוגיות נקודה." https://www.youtube.com/watch?v=1Qt5B39LB7c
    אני דורשת להיות מוזמנת לשימוע בטרם המשך ההתקדמות לאישור הצו, בלווית מומחים מטעמי, על מנת להציג את ההתנגדות באופן מסודר.

  3. גם אני מתנגדת, אין מספיק מידע שיכול לשלוח אותי לישון בשקט. אסור לנו לפעול בחופזה, ואחכ יהיה מאוחר מדי להתחרט.
    כבר עכשיו בטכנולוגיות הקיימות, יש בעיות רגישות, על אחת כמה וכמה בטכנולוגיה המוצעת.
    זו עלולה להיות בכיה לדורות, שתיפגע בכולנו.
    יש לשתף את הציבור, בכל המידע הקיים, ולאפשר מספיק זמן לתגובה, והתנגדויות, כמקובל במדינה דמוקרטית!!

  4. גם אני, בין השאר, רגישה לקרינה ועושה כמיטב יכולתי לעזור לעצמי. חשבתי שאני חיה במדינה דמוקרטית = שבה יש דיון על כל דבר באופן שקוף וענייני במוסדות מחקר כמו אוניברסיטת תל אביב למשל. במוסד הזה לאחרונה בוטל כנס שנושאו היה קרינה והשפעתה על בני אדם (וזה עוד לפני דור 5…). אני משערת שרוב הציבור לא מודע שהאוניברסיטה ביטלה את הכנס המסויים וניסתה לבטל כנס בינלאומי שנערך ביוזמת הפקולטה המסויימת באוניברסיטה הזו הנחשבת מכובדת ורצינית. אז במוסדות אקדמאיים ישראלים אסור לדון במלוא ספקטרום המחקר הידוע אלא רק זה הידוע על פי מחקרים (?) אמינים (?) שהתעשיה המעוניינת (בעלת הדעה ובעלת המאה) דוחפת. ועכשיו במחטף בזק (שני קמצים) שם חדש ל"חוק הבזק" שבמקורו הוא בשני סגולים.. כשממש כמו במלחמת עזה ב-2014 העבירו כשהציבור בכל הארץ היה מודאג וספון במקלטים – הממשלה העבירה באישון לילה את החוק לביטול רשות השידור כפי שהחליטו מראש על כך לפיד שהיה באותו הזמן שר האוצר וארדן שהיה באותו הזמן שר התקשורת … הביאו להצבעה והעבירו … בלי דיון ציבורי מספק. עכשיו אותה התופעה במדינה דמוקרטית … (?) איזו ציניות לנצל את משבר הקורונה למטרות התעשיה והממשלה המעוניינת בחוק הזה במדינה עאלק דמוקרטית. חובה להרעיד את אמות הסיפים. הציבור כולו חייב לדעת את כל ספקטרום המידע הקיים בכל המחקרים ולא רק מה שהתעשיה והממשלה מעוניינת שהציבור ידע. הרי ידע הוא כוח והממשלה והתעשיה עושות הכל כדי שלציבור לא יהיה הידע הזה והכוח הזה לבטל או לשנות או לדחות את החוק הזה שמעבירים במחטף עכשיו – במשבר הקורונה – ובלי ליידע את הציבור על מלוא המשמעות. מספרים לציבור סיפורים שונים אך לא את מלוא המשמעות לגבי בריאות הציבור, ולא רק.
    אני קוראת לכל העיתונאים שמחפשים עכשיו כותרות – להתלבש על הנושא הזה כמו שצריך ולדון בו מכל זווית שהיא וקודם כל ליצור דחייתו בשלב זה לזמן כשיהיה מידע שלם על המשמעות ואחרי דיון בכנסים פתוחים בכל המוסדות בישראל – כולל בתי הספר שיידעו כל המורים והתלמידים והסטודנטים וההורים = כל הציבור כולו – מה המשמעות המלאה של החלת החוק הזה שלפי דעתי הוא רע מאוד.
    לשתף בכל הכוח, ולהפעיל את כל התקשורת בארץ וגם בעולם על כל אנשי המחקר הבלתי תלויים שיודעים דברים ומודעים לדברים כמו שצריך. כמשקל מאזן לפתיחת ספקטרום הדיון המלא בנושא הזה של קרינה והשפעתה על בני אדם – הרבה הרבה לפני הפעלת הדבר הזה בחוק הזה שהם מעבירים עכשיו במחטף הזה

    1. ניכר שפוסט זה נכתב ע"י מישהו חסר ידע בסיסי בטכנולוגיה זו ובכלל ב RF.
      א. אין קשר לציטטות על דור 5 וכו' מכיוון שדור 5 עושה שימוש בתדרים אחרים (20-40 גיגה הרץ) ופולט קרינה של 200 וואט לעומת 10 וואט שפולטת מערכת ה 60 גיגה הרץ בתקנות החדשות של משרד התקשורת הישראלי.
      ב. הציוד בתדר 60 גיגה הרץ פולט קרינה כה נמוכה שזה קיבל פטור מבדיקות קרינה של המשרד לאיכות הסביבה. וכמובן מדובר בקרינה בלתי מייננת (קרינת UV של השמש / קרינת מערכות רנטגן הן מייננות ומהן יש לחשוש)
      ג. הציוד לא מותקן בחלון. הציוד מותקן על גג המבנה והאלומות שלו הן בנות 5 מעלות

      1. שלום
        ניכר שמי שכתב את התגובה חסר ידע בהשפעות הביולוגיות והבריאותיות של קרינת רדיו RF.
        א. לא מדובר על דור חמש בסלולרי, אלא כל שלל הטכנולוגיות החדשות המקודמות בתקופה זו. אני מדגיש במאמר כי מדובר בטכנולוגיות נקודה לכמה נקודות בתדרים של 60GHz שיכולה לשמש גם כ LAST MILE.
        גם אנטנה של 10 וואט מסוגלת לייצר רמות קרינה מעל הרמות הגורומות להשפעות בריאותיות של קרינת רדיו.
        אני מניח שעכשיו עומדות לך השערות בגב כי לדעתך אין השפעות בריאותיות או ביולוגיות של קרינת רדיו מתחת לסף של ICNIRP.
        ובכן ידידי, זה המקור לחוסר ההבנה שלך. למרות מה שכנראה לימדו אותך בתעשיה, יש השפעות ביולוגיות כבר ברמות של כמה ננו וואט לסמ"ר.
        ב. כמה שאני יודע לא קיבל ולא יקבל פטור מהמשדר, זאת משום שהספק השידור מעל 0.1 וואט RMS.
        שוב חוזרת התייחסותך לקרינה בלתי מייננת כלא מזיקה. אמונה זו שווה לאמונה בשנות השישים כי סיגריות יש יותר יתרונות מחסרונות וכי הן בטוחות לשימוש.
        אם היית מכיר את ההשפעות הבריאותיות של קרינה בלתי מייננת, ומבין את מנגנוני הנזק, לא היית מאז להשוות לקרינת שמש.
        ג. בארה"ב מותקן על חלונות.
        גם אם אתה צודק ובארץ יותקן על גג בניין, בפתיחה של חמש מעלות ובמרחק של כמאה מטר מהמקור, עדיין תהיה חשיפה בחלונות הבית או בבתים מאחוריו.

כתיבת תגובה