You are currently viewing סקירה והסבר ל"מדינת ישראל משרד התקשורת טיוטת מדיניות משרד התקשורת בתחום גלים מילימטריים V&E Band"
טיוטת מסמך מדיניות VEBand

סקירה והסבר ל"מדינת ישראל משרד התקשורת טיוטת מדיניות משרד התקשורת בתחום גלים מילימטריים V&E Band"

קטע מהמסמך הגיע אלי באימייל מקורא ותיק ונאמן שקיבל אותו ממקור אחר.
הגרסה המלאה של המסמך נמצאת באתר הממשלה.
המסמך נכתב ב 2019 ספטמבר 2, והוא צעד ראשון בהגדרה של שימוש בתדרים אלו (בין 57 ל 86 גיג'ה הרץ GHz) בארץ, מה שמוגדר בשפה המקצועית כ"תחומי תדר V ו E".

אילוסטרציה של תחומי התדר , השמות המקצועיים מול טווחי התדר עצמם, צילום מסך מתוך המסמך.

כאמור המסמך הוא הכנה של משרד התקשורת לקביעת מדיניות רישוי של תדרים גבוהים במסגרת הדור החמישי. זהו מסמך טיוטה.

זאת בנוסף ובניגוד למכרז התדרים לרשתות סלולריות בתחום התדרים הנמוך של הדור החמישי.
המכרז הוא למעשה שלב מתקדם הרבה יותר בתהליך שם מוגדרים כל האלמנטים בצורה ברור וסופית וחברות נדרשות להציע הצעות לרכישת זיכיון. בעוד המסמך המדובר הוא בגדר טיוטה ראשונית לתחום התדר הגבוהה הרבה יותר.

מדברים שם על כמה שימושים אפשריים. בניהם הפחות מדאיגים אותי כרגע: שידור נקודה לנקודה בין אנטנות, בין בניינים, ובין לווינים ללווינים ולכדור הארץ. וגם כאלה שיותר מדאיגים אותי: בין סיב אופטי לבתים בסביבתו (מה שמכונה ה LAST MILE), שידור בתוך הבתים בצורה אלחוטית (בין מכשיר אלחוטי אחד למשנהו בטכנולוגית WiGig ), יש שם גם הכנה לשידור בתדרים אלו בין אנטנות לסלולריים.

פחות מדאיג

נקודה לנקודה

שידור נקודה לנקודה בין אנטנות, בין בניינים הוא אמנם תוספת שידור ותוספת קרינה ובמקרה קצה יכול להיות בעייתי מאוד אבל בדרך כלל מדובר בשידור "מעל הראשים".

לווינים ללווינים

שידור בין לווינים ללווינים לא מעניין אותי, אני לא אסטרונאוט וכן אין סיכוי שהעבור איפה שהקרן עוברת. לפחות אין סיכון כזה כרגע, מצד שני אמא שלי אומרת לי שאני עדיין צעיר.

לווינים לכדור הארץ

שידור בין לווינים לכדור הארץ פחות מדאיג אותי כרגע, כי הטכנולוגיות שאני מכיר שעושות את זה ניחנות בקרינה מאוד נמוכה אשר מגיעה לפני השטח. אני לא יודע בוודאות מה תהיה רמת הקרינה שבסופו של דבר תגיע לפני השטח, אבל אני מעריך שלא תהיה גבוהה מעל הרקע שיש כיום. כמובן שזה תוספת קרינה ולדעתי מיותר, אבל זה פחות מדאיג אותי כרגע.

יותר מדאיג

LAST MILE

שידור בין סיב אופטי לבתים יחייב מתקן שידור מבוסס קרינת רדיו בין כל קבוצה של בתים. השיור יבוצע ממתקן השידור המרכזי אל מתקנים המותקנים על הבתים או מוצמדים לחלונות. מי שיהיה מזה הוא בעיקר מי שיזמין את השירות, אבל פוטנציאל החשיפה פה גדול יותר כי מכוונים לקירות או חלונות של בתים ודירות (ואולי חלק מהקרינה הזו תיכנס פנימה). מההתקן הפנימי החיבור יכול להיות אלחוטי ויכול להיות קווי. כמובן ששידור אלחוטי יביא לעוד חשיפה לקרינה (ראו פסקה הבאה). דוגמא למערכת כזו מותקנת היום כבר בשיקגו בארה"ב, ניתן להתרשם בסרטון ובכתבה הבאים – https://abc7chicago.com/technology/verizon-launches-wireless-5g-home-internet-service-in-chicago-area/5643538/

שידור בתוך הבית

שידור בתוך הבית בין מכשיר למכשיר, בין מכשיר לרואטרים ונקודות גישה. יביא תוספת קרינה למי שביקשיבקש לעשות שימוש בשידור כזה, או קנה ציוד המשדר בצורה זו. כמו היום במערכות WIFI ושימוש בסלולרי בבית, רק הרבה יותר מקורות ותדרים יותר גבוהים. העניין הוא שרוב הציבור לא מודע או לא חושב שיש פה בעיה בריאותית של חשיפה לקרינה מזיקה ולכן חושב שזה סביר (כמו היום עם WIFI או סלולרי או מחשבים ניידים בתוך הבית). פוטנציאל החשיפה של אנשים פה הוא לדעתי גדול, גם מבחינת המספרים וגם מבחינת רמות החשיפה.

מאנטנות למכשירי סלולר

שידור מאנטנות למכשירי סלולר והתקנים ניידים (MOBILE) הוא בעייתי מאוד כי כאן יהיה (בעיקר בשטח פתוח) שידור אל אדם. אדם שמחזיק סלולרי פעיל שמקבל שירות מהאנטנות האלה יחשף לקרינה הן מהמכשיר שלו והן מהאנטנות. מכיוון שהמרחק שהקרן יכולה לעבור בלי הפרעה (חמצן, גוף, עץ, בית, אחר) הוא יחסית קטן, ידרשו אנטנות רבות, בהתחלה כל חמישים מטר ויותר מאוחר, ברגע שיגדל מספר המנויים אולי אפילו עוד יותר צפופות.

הצפיפות הזו של אנטנות, היא בעיה מרכזית לדעתי. למרות שחלק מהן יכוונו את הקרן אל המשתמש ולפחות תיאורטית לא לסביבתו, ברגע שיהיו הרבה מנויים הקרינה כבר תהיה יותר מפוזרת. השלב הראשון של אנטנות כאלה מותקנות כרגע בניסויים בארה"ב. למשל בשיקגו ארה"ב (שוב, שימו לב שהסרטון מהשלישי במרץ 2020 ועדין מדובר על ניסוי), רואים את התא הסלולרי בדקה 03:00 בסרטון – https://www.digitaltrends.com/mobile/verizon-5g-rollout/?fbclid=IwAR0BcFx_6cdt9aTYJtP8QH76rqWQTFN-CyxoPzpeC9omSYCkOBF1UYTS7CQ
שימו לב בסרטון למעלה כי גם החזקה של הסלולרי בצורה לא מתאימה חוסמת את הקליטה של הסלולרי ומורידה את המהירות. זו נקודת התורפה הגדולה ביותר של הטכנולוגיה הזו.

אנטנה סלולרית כאילו מוקטנת מול בתי תושבים בארה"ב (מקור NEW YOUR TIMES).
הספקי השידור דומים לאנטנות על תורן(בין 5W ל 20W) והמרחק לבתי מגורים קטן מאוד מה שמביא לעלייה בחשיפה של עוד ועוד אנשים.

לא רק דור חמש

פריסה צפופה של אנטנות סלולריות דור רביעי

פריסה צפופה של אנטנות סלולריות דור רביעי LTE מתרחשת בחודשים האחרונים בצורה מאוד נרחבת ואגרסיבית בארה"ב. הפריסה הזו מדאיגה אותי מאוד וזאת מכיוון שהאנטנות נפרסות בהתאם לחזון הדור החמישי. הן מותקנות במרחקים קטנים אחת מהשנייה ויותר גרוע מכך, במרחקים מאוד קטנים (לפעמים מטרים בודדים) מעל רצפת הרחוב, בצמוד למבנים ובתי מגורים. לפחות חלק מהאנטנות האלה אינן כיווניות והן משדרות 360 מעלות בכל מקרה וכל הזמן. הן יהוו שכבה בסיסית בתשתית הדור החמישי (למרות שהן לא ממש דור חמש, בדומה שזה שאנטנות דור שלוש עדיין משמשות את השכבה הבסיסית בשירות הסלולר בארץ, למרות שהוא לכאורה כבר דור רביעי כמה שנים). האנטנות האלה מותקנות ברחבי ארה"ב בלי יכולת של האוכלוסייה או הרשות המקומית להתנגד למהלכים. זאת בעקבות חוקים חדשים שמועבירים בבתי המחוקקים בארה"ב על ידי לוביסטים פרלמנטריים אוהדי חברות התקשורת. חוקים אלה מבטלים את זכויות האזרח והראשות בנושא.

ההתקנה הפרועה הזו של אנטנות סלולריות בצמוד לבתי מגורים, אם תתקיים בארץ, היא לדעתי אחת הסכנות הגדולות ביותר של הדור החמישי לכלל האוכלוסיה.

גידול בציוד אלחוטי מסביבנו

סכנה נוספת גדולה יכולה להתממש בגלל הגידול העצום הצפוי בציוד אישי, ביתי, עירוני, בית ספרי, מקצועי מקרין ומשדר שעומד בבסיס החזונות של ה IOT, ערים חכמות והדור החמישי בסלולר.

ואכן בזמן האחרון אני רואה יותר מתקני שידור של מצלמות אבטחה, יותר WIFI סביבתי, יותר רפיטרים של מונים חכמים, יותר מערכות שליטה ובקרה אלחוטיות, מתקני שידור אלחוטיים על גבי פנסי לד ברחובות. המגמה הזו צפוייה להתגבר. אין לי ספק שזה מגדיל ויגדיל (לא הכל משדר עכשיו אבל ישדר בעתיד, למשל המשדרים הזעירים על פנסי לד ברחובות) את החשיפה לקרינה בלתי מייננת הן בסביבה הביתית, הן בעת נסיעה ברכבים והן בסביבה העירונית והמשרדית.

יותר קרינה , יותר מעקב

כל זאת בלי לדבר בכלל על אפשרויות המעכב ובקרת האוכלוסין שטמונות במערכות כאלה. הדור החמישי והעיר החכמה, בצד גישה למידע שנאסף (ויאסף) על ידי הציוד שלנו עצמנו יהווה את התשתית למערכות מעקב ואשראי אזרחי שהוקמו, אם, איפה וכאשר יוחלט על כך. דיברנו על כך בעבר. להלן כמה כתבות בנושא:

עוד מידע על דור חמש בסלולרי (כולל תמונות וסרטונים) בדף מיוחד באתר – https://www.norad4u.co.il/knowledge-h/5g/

Amir Borenstein

מנהל האתר

כתיבת תגובה