בחודש אוגוסט השנה פורסם מאמר על ידי ARPANSA, קבוצת מדענים (הידועים בקו העיקבי שלהם שאין נזקים מקרינת רדיו ברמות נמוכות יחסית) שקבע שהסלולרי לא מסרטן. המאמר הוזמן על ידי קבוצת המחקר לקרינה בלתי מייננת בארגון הבריאות העולמי (WHO EMF PROJECT) , עוד גוף שידעו בגישתו שאין נזקים מקרינה בלתי מייננת וחשוד בהשפעה של התעשיה עליו. לפני כמה ימים (01/2025) פרסמה ICBE-EMF , קבוצת המחקר להשפעות ביולוגיות של קרינה בלתי מייננת, גוף בלתי תלוי שלמדענים בו אין קשר לתעשיה, ביקורת מדעית נוקבת על המאמר הנ"ל.
הונאה מדעית
המאמר המקורי התיימר לסקור יותר מ5000 מחקרים , אך בפועל סיכם רק 63 מחקרים, בתחום, וקבע, הסלולרי לא מסרטן. כאשר לומדים את המאמר מבינים כי המחקרים שהמאמר מבוסס עליהם בדקו שימוש בסלולרי בין 5-15 שנה בלבד והגדרות המשתמשים בהם בעייתיות. למשל "משתמש רגיל" מוגדר בחלק מהמחקרים הללו כמי שביצע החל משיחה אחת בשבוע למשך חצי שנה. אני מזכיר שזמן החיביון של סרטנים הם בדרך כלל עשרות שנים, ומשתמש רגיל היום הוא מי שמשתמש בסלולרי לפחות שעה ביום, ולא פעם בשבוע.
אומץ בחום
כמובן המאמר אומץ בחום על ידי קבוצת המחקר לקרינה בלתי מייננת בארגון הבריאות העולמי (WHO EMF PROJECT) , הידועה גם היא בהתייה קשה ובדעתה העקבית כי אין שום סיכון מקרינת רדיו, וגם על ידי מכחישי נזקים בכל העולם וגם בארץ. כמובן זכה המאמר לפרסום רב בכלי התקשורת.
ביקורת מוצדקת
בעבר פרסמטי ביקורת על המאמר הנ"ל – https://www.norad4u.co.il/2024/09/05/9167/
ועכשיו, המאמר זוכה לביקורת על ידי ICBE-EMF , קבוצת החוקרים להשפעות ביולוגיות של קרינה בלתי מייננת.
הביקורת הוגשה כמכתב לעורך של כתב העת המדעי בו פורסם המאמר המקורי – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160412024007876
הביקורת באתר ICBE-EMF –
https://icbe-emf.org/scientists-call-who-cell-phone-radiation-cancer-study-scientifically-flawed/
https://icbe-emf.org/scientific-flaws-of-the-who-review-on-cell-phone-radiation-cancer-risk/
חמישה כשלים מרכזיים במאמר המקורי:
- המסקנות מבוססות על מחקרים עם עיצובים פגומים (שחלקם זכה כבר לביקורת או פסילה מסקירות של ארגונים אחרים).
- הסתמכות יתר על קטגוריות חשיפה לקרינה אלחוטית (RF) שאינן משקפות חשיפות בפועל (שימוש בהגדרות משתמשים שלא רלוונטיות לעולם כיום למשל "משתמש רגיל" הוא מי שמשתמש בסלולרי לפחות אחת לשבוע במשך חצי שנה. זו הגדרה שהייתה נכונה ל1990 ולא ל2000 או 2020).
- הצגת עדויות מסולפות לגבי מגמות זמן של סרטן המוח (בעולם).
- הפחתת אי-הוודאות לגבי הסיכון לסרטן לאחר תקופות חביון ארוכות (ברוב המחקרים שנבדקו תקופת החשיפה הייתה לא יותר מ15 שנה).
- כישלון במעקב אחר הנחיות מדעיות לביצוע סקירות שיטתיות ומטה-אנליזות.
על הביקורת
https://microwavenews.com/news-center/old-wine-new-bottles#ICBE-EMF
ביקורות קודמות
- תיעוד הביקרות הבין לאומית באתר של ד"ר ג'ול מוסקוביץ – https://www.saferemr.com/2024/09/biased-who-commissioned-review-claims.html
- ביקורת באתר "חדשות המיקרוגל" – https://microwavenews.com/news-center/old-wine-new-bottles
מה עכשיו?
הנזק כבר נעשה. המאמר השגוי והמגמתי פורסם בכלי התקשורת בארץ ובעולם ועשה כבר נזק. זה כבר לא מעניין אף אחד אם הוא שגוי או מגמתי. אנשים בארץ ובעולם ממשיכים להיפגע מהשימוש בסלולרי ובאלחוטי, בלי לדעת ובלי סיכוי לדעת מה פוגע בהם…ההונאה ממשיכה.
התקווה היא שכאשר IARC (גוף של ארגון הבריאות העולמי הקובע האם גורם מסוים הוא מסרטן, הגוף שקבע ב2011 כי קרינת רדיו היא מסרטן אפשרי בבני אדם, ואשר עתיד לבחון שוב בשנים הקרובות את החומר המדעי בנושא ולעדכן את הקביעה מ2011) יבואו לבחון את החומר המדעי בנוגע לקשר בין שימוש בסלולרי לסרטן, הם יפסלו את המאמר הנ"ל, כפי שעשו בעבר למאמרים דומים, כולל על חלק מהמאמרים עליו הוא מתבסס.