אנחנו גרים בבית הנוכחי כבר כמעט חמש וחצי שנים. אחת הנקודות בבית שהכי קשה לי איתם מבחינת הקרינה היא חדר העבודה שלי. מידי פעם אני משפר אותו ומצמצם את החשיפה לקרינה בו. ולאט לאט אני מרוויח יותר זמן עבודה. בהתחלה הצלחתי לעבוד בו רק רבע שעה עד הופעת תסמינים. היום אני כבר יכול לעבוד יותר מחמש שעות ביום. פלא.
לצורך תיעוד עצמי וכן בתקווה שהכתוב יעזור לאנשים רגישים כמוני שעומדים בפני אותה בעיה, אני שמח לכתוב ולתעד את השינויים. עד היום כתבתי על כך בפרקים הקודמים של הסאגה: חלק 8, חלק 7, חלק 6, חלק 5, חלק 4, חלק 3, חלק 2, חלק ראשון.
כעבור 9 חודשים
על השינוי הנוכחי אני כותב באיחור. לא ידעתי אם הוא יהיה מוצלח, ולכן לא כתבתי עליו עד היום. לפעמים מבינים ששינוי היה לטובה רק בחלוף הזמן. אז אני כותב עליו עכשיו (7/2023) כאשר הוא בעצם בוצע במרץ 2023. השינוי בוצע כ9 חודשים אחרי השינוי הקודם (ראו חלק 8 בסאגה). הפעם הדגש לא היה קרינה, אלא שינוי הצרכים של העבודה בחדר. לא עוד שולחן ענק לכמה מחשבים, כן אירוח של לקוחות בתוך החדר. מבחינה קרינתית הוסם שוב דגש על צמצום מקורות הקרינה בתוך החדר, צמצום הציוד ההקפי של המחשב והתקשורת. זאת כדי לצמצם שדה חשמלי וקרינה בתדרי ביניים.
מחשב לכל ילד, בחדר שלו
הבנות גדלו וכל אחת מהן קיבלה מחשב נייד חוטי לחדר השינה שלה. את העמדות שלהן בניתי כמיטב המסורת של "עמדת מחשב נמוכת קרינה". מחשב נייד חוטי מסדרות THINK PAD של לנובו, ספק כוח מרוחק, מקלדת ועכבר חוטיים ואפילו חיבור להארקה. כך התיתר הצורך בשולחן ענק ועמדת עבודה נוספת בחדר העבודה שלי.
שינוי בצרכים והגדרת החדר
כמו כן השתנו הצרכים והרצונות. רציתי לעבוד עם הפנים אל החלון ולא אל הקיר. לעבודה על מחשב, עם הפנים אל הקיר, יש גם השפעה קרינתית. זאת משום שקיר מחזיר קרינה בתדרים גבוהים וביניים. אם אצליח לסדר את החדר כך שהפנים שלי לא יופנו לקיר, אצמצם את החשיפה להחזרים, לפחות בתאוריה. כמו כן יהיה יותר נעים לראות קצת את העצים בחוץ בעודי עובד.
בנוסף יותר ויותר לקוחות באים אלי הביתה לפגישות. עלה והתחזק הצורך לארח אותם ולהראות להם מוצרים בחדר העבודה, כאשר בסלון הבנות רואות טלוויזיה.
הקטנת שולחן העבודה
לכן, פרקתי את השולחן הענק שנמתח מקיר לקיר בחדר, ובניתי מהעצים שהרכיבו אותו שולחן קטן יותר ברוחב של כ160 ס"מ בלבד. את השולחן מיקמתי מול החלון ובניצב לקיר הארוך בחדר, שעליו עמד השולחן הישן הגדול. בצמוד לחלון סודרו המדפסת וכונניות מדפים מפלסטיק עבור מדבקות , דפים וציוד משרדי. הרמקולים הונחו על המדפים הישנים ועל ארון המוצרים.
הכנסת מדפים לתצוגה ואכסון
בנוסף נבנו כמה כונניות מדפים מעץ עבור תצוגת מוצרים, איחסון ציוד כתיבה ואלקטרוניקה, לשימוש אישי ומקצועי שלי. המדפים נבנו מעץ אורן ולמעשה היה זה העץ היחיד אותו רכשתי במסגרת השינויים הללו.
שיפור מערכת הארקה
בחדר מערכת הארקה כפולה. אחת מיועדת למיגון הנמצא בחדר והייתה מחוברת למוט הארקה לאדמה בחוץ. השניה הייתה מיועדת לציוד האלקטרוני והמחשבים והייתה מחוברת לחשמל. עם הביטחון שהצטבר אצלי במהלך השנים בעבודה עם הארקה החשמלית בבית שלי (אחרי שנבדקה שוב ושוב לתקינות והעברה טובה) חיברתי גם את המיגון להארקה החשמלית. החלפתי חלק מכבלי הארקה לעבים יותר (מוליכות גבוהה יותר).
הורדת הוילונות מבדים חוסמי קרינה
בחדר העבודה היו תלויים כמה וילונות מבדים חוסמי קרינה. אין פה צורך במיגון. הוילונות נתלו כדי לשמש דוגמאות ללקוחות. אבל הם צברו אבק וגם קצת שדה חשמלי. כמו כן אפשרי שהוסיפו החזרים של תדרי ביניים. כמובן גם חסמו חלקית את האור. אז החלטתי להורידם.
מינימלזים נוסף בעמדת המחשב
בעבר סיפרתי על הויתור על המסך החיצוני. זאת כדי לצמצם את החשיפה בתוך החדר לקרינה בתדרים נמוכים ותדרי ביניים. הלכתי במסלול הזה צעדים נוספים כאשר וויתרתי גם על המקלדת החיצונית ועברתי לעבוד על המקלדת המשולבת במחשב הנייד עצמו. צעד זה של ויתור על מקלדת חיצונית לא מתאים למי שמרגיש נימולים בידים בעת עבודה על מחשב נייד.
למחשב הנייד מחוברים מיקרופון USB, עכבר חוטי, מטען, וכרטיס קול חוטי.
כל ציוד הקפי אחר שהיה מחובר בעבר למחשב, מנותק עכשיו כדרך קבע ואני מחבר אותו רק לפי הצורך.
בנוסף לפני כמה ימים התקנתי מסך מחשב נוסף שישמש רק כאשר יש לקוחות בחדר ונדרש להציג עליו מידע לימודי או על המוצרים. המסך הינו מסך לנובו ישן שהיה של אישתי. הוא מספיק טוב למטרה שהוגדרה. בשאר הזמן הוא כבוי ואפילו לא מחובר לחשמל.
רוב הזמן התאורה כבוייה
עם השיפורים מבחינת החשיפה לקרינה בחדר, התבססה על פי הרגשה , שוב ושוב, כי כל פעם שהתאורה בחדר עובדת ליותר מחצי שעה, אני מרגיש רע בגללה. לכן אני מקפיד לעבוד בחדר ללא תאורה. רק בלילה אני מדליק אור אדום או את האור הראשי לכמה דקות.
תוצאות
העבודה כאשר הפנים אל החלון הרבה יותר נעימה. השולחן מספיק גדול כדי שגם יהיה מספיק מקום למחשב, לטלפון ולמדי קרינה שנמצאים בבדיקה או בפיתוח, ואפילו מספיק גדול כך שברוב הזמן סורר בו בלאגן.
אני מצליח לעבוד על המחשב המינימלסטי ורק פעם בכמה ימים מרגיש את החוסר במקלדת גדולה. לאט לאט מתרגל. מחבר למחשב ציוד הקפי לפי הצורך. את הציוד אני מאחסן נגיש לשימוש במדפים לידי.
מבחינת הקרינה נשמר ההישג של לעבוד יותר מחמש שעות ביום מול המחשב. אני חושב שברוב הימים אני גם עובד אפילו יותר מחמש שעות. אם לא הייתה עוד חשיפה למשהו אחר במשך היום (נגיד מדידות של קרינה מסלולרי של אורח או משהו דומה), יום העבודה בחדר נמוך הקרינה שלי ומול המחשב המינימלסטי, בדרך כלל עובר בלי תסמינים. בימים שאני מרגיש תסמינים אני מוותר. גם לוותר מותר.
הוכנסו שני כיסאות קטנים יחסית כדי לשמש את האורחים.
סה"כ קצת צפוף , אבל נעים ונוח.
יש שיפור?
מבחינת הקרינה, השיפור מאוד מאוד עדין. בחלוף כמה חודשים התבססה ההבנה שאכן יש שיפור. מכיוון שהחדר גם ככה היה כבר נמוך קרינה, והשיפור הנוכחי הוא בגדר "קצה קוצו של יוד" השיפור לא היה מידי. גם לא ההבנה שאכן היה שיפור. זה משהו שהתבסס על פני כמה חודשים (התחלתי בתהליך במרץ 2023). מגמת השיקום והשיפור של מצב הרגישות שלי ממשיכה. אני לא בריא. חשוב לציין. כמה ימים בסביבת משרד מודרני עם אלחוטי וסלולריים ואני חוזר שוב לרגישות בינונית-קשה. אבל השיפור העדין מורגש ומוסף לחוסן שלי.
איפה מתחילים?
כפי שאתם רואים אני במסע שיפור חדר העבודה. אבל המסע הזה יתחיל עבור רובכם בכמה פעולות פשוטות:
- הפסקת השימוש בסלולרי ובציוד אלחוטי בחדר העבודה (ובכלל).
- חיבור המחשב לרשת חוטית
- התקנה של קו טלפון חוטי-קווי
ראו מדריככים בנושא:
חזרה לחוטי-קווי – https://www.norad4u.co.il/guidesh/return2wired/
עמדת מחשב נמוכת קרינה – https://www.norad4u.co.il/emr-reduction-h/using-pcs-and-laptops/low-emf-pc-station/
מרתק! אתה כל כך מדייק וזה נותן לי השראה. תודה רבה מכל הלב