מחקר (לכאורה) חדש, (לכאורה) מוכיח שאין קשר בין שימוש בסלולרי לסרטן – שגוי ומטעה

המחקר נשלח אלי אלי, על ידי אחד מהקוראים שלי, ביחד עם כתבה באיזה עיתון בריטי מקומי שטוען כי המחקר הוכיח כי האגדה האורבנית כי הסלולרי גורם לסרטן, אינה נכונה.

כתבה – https://www.leicestermercury.co.uk/news/health/ignore-urban-myth-mobile-phones-6904756
מחקר – https://academic.oup.com/jnci/advance-article/doi/10.1093/jnci/djac042/6554484

התחלתי לקרא, גם את הכתבה וגם את המחקר. מיד עלה השימוש בביטויים "משתמשים רגילים" ו"משתמשים כבדים". זה הרמז הראשון. במחקרים שרוצים להראות כאילו אין קשר בין השימוש בסלולרי לסרטנים עושים לפעמים כמה דברים. אחד מהם הוא להגדיר את קבוצות המשתמשים בצורה כזו שאפילו המשתמשים הכבדים לא יהיו כבדים. ואז גם אם הסלולרי גורם לסרטן, לא נראה גידול בסיכוי גם בקבוצת המשתמשים הכבדים, כי הם לא כבדים!

עברתי למחקר ואחרי קריאת האבסטרקט (ומציאת המסקנה של החוקרים – "Our findings support the accumulating evidence that cellular telephone use under usual conditions does not increase brain tumor incidence.") חיפשתי את הטבלה שמסכמת את הנתונים. שם בדרך כלל מוצאים את האמת.

מצאתי אותה די מהר וממבט קצר בה רואים איפה קבור הכלב. המחקר בוצע על נשים מבוגרות, ומשתמשת רגילה הוגדרה כמי שהשימוש הממוצע שלה היה 5 דקות בשבוע. משתמשת כבדה הוגדרה כמי שהשימוש הממוצע שלה היה 20 דקות בשבוע. אפילו באינטרפון המוטה, קבוצת המשתמשים הכבדה הייתה כאלה שהשתמשו בסלולרי לדיבור 27 דקות ביום. מה שווה מחקר על אנשים שמשתשים בסלולרי 20 דקות בשבוע (למעשה בין 10 ל45 דקות) ? כמה זה יוצא ליום? במקרה הכי כבד 45/7 יוצא 9 דקות ביום. ממש משתמשים כבדים.

טבלת הנתונים מתוך מחקר מיוליון הנשים הבריטיות חוספת כי המשמשים הכבדים דיברו בסלולרי מקסימום 45 דקות בשבוע.
טבלת הנתונים מתוך מחקר מיוליון הנשים הבריטיות חוספת כי המשמשים הכבדים דיברו בסלולרי מקסימום 45 דקות בשבוע.

בנוסף לכך במחקר עצמו שמתי לב שמדובר בעידכון של מחקר ישן (כתוב בכותרת " Update of the UK Million Women"). כלומר זה מחקר מאוד מוקדם (איסוף הנתונים הראשוני התבצע ב2001) ועכשיו מפורסם עידכון שלו אחרי שבוצע מעקב חוזר (איסוף נתונים חוזר) ב2011. בדרך כלל נהוג לראות במחקרים מוקדמים על נושא הסלולרי כבעייתים בהגדרות, כמו למשל, הגדרת משתשמים כבדים, שאינה רלוונטית לשימוש היום, יותר מ20 שנה אחרי קביעת ההגדרות הללו.

שלחתי את הממצאים שלי לכמה מדענים שאני בקשר איתום ואז התברר שזה רק קצה הקרחון. מתברר שהמחקר הושק במקור בכלל כדי לבדוק משהוא אחר, לא מתחום השפעות הסלולרי או הקרינה (גידולי שד אצל נשים בגיל העמידה). שלוש שאלות בנוגע לשימוש בסלולרי הוכנסו לשאלון המחקר כלאחר יד, וככה נולוד לו פרסום חדש (כלומר עוד פרסום על אותו גוף נתונים). אחוז הענות קטן, שאלות שלא הוגדרו נכון, הגדרות קבוצות המשתמשים בצורה לא נכונה, התעלמות משימוש בטלפון אלחוטי ביתי שאינו סלולרי אבל עדיין פולט את אותה קרינה, כל אלו פגעו באיכות המחקר והפכו אותו למחקר שאינו רלוונטי לשאלה שאותה לכאורה בה לבדוק.

ואכן ביקורת מלאה פורסמה באתר EHT , עם הכותרת הלא מחמיאה –

"SCIENTISTS REJECT “MILLION WOMAN” OXFORD CELL PHONE CANCER STUDY AS FATALLY FLAWED SCIENTISTS REJECT “MILLION WOMAN” OXFORD CELL PHONE CANCER STUDY AS FATALLY FLAWED"

קישור – https://ehtrust.org/scientists-dispute-million-woman-oxford-cell-phone-cancer-study-as-fatally-flawed/

עכשיו נותר רק לראות איזה מכחישי נזקים ינסו להשתמש בתוצאות המחקר הזה כדי להרגיע את הציבור שהכל בסדר ושאפשר להמשיך להשתמש בסלולרי שעות ביום.

לפוסט הזה יש 2 תגובות

כתיבת תגובה