קרינה בלתי מייננת מתנור מיקרוגל
אתמול (8/6/2021) הופיע ידידי מודד הקרינה המוסמך דניאל שוורצברג בתוכנית הבוקר של פאולה וליאון (הנפלאים – לא רואה הדוק אבל כל פעם שיוצא לי לראות אני נהנה מהתכנים ומהמגישים, יצא לי גם להתארח בתוכנית שלהם בעבר) והראה את שני סוגי הקרינה הנפלטים מהמיקרו (יש עוד סוג, אבל דניאל מדד את השדה המגנטי ואת קרינת הרדיו).
קישור לתוכנית של אתמול (8/6/2021 החל מההתחלה) לחצו כאן…
גילוי נאות, אני מכיר את דניאל, אנחנו ידידים ואני אפילו מפנה אליו אנשים שרוצים מדידות קרינה מרשת החשמל, או שיש להם בעיות קרינה בתחום החשמל. דניאל מכיר בקיומה של רגישות לקרינה ומכיר בהשפעות הבריאותיות של הקרינה הבלתי מייננת על כלל סוגיה. אבל הוא עדיין מודד מוסמך שחייב לעבוד על פי תקנים גבוהים ולא מגנים לקרינת רדיו ועם מדי קרינה איטיים לתחום קרינת הרדיו , ולכן לא תמיד הוא הכתובת הנכונה בהקשר של בדיקת קרינת רדיו לאנשים שמודעים לנזקים ולרגישים לקרינה. בנוסף יש לציין כי גם דניאל מפנה אלי לקוחות במקרים שהם צריכים מידע וניסיון בנוגע למקורות קרינה ביתיים ומיגון קרינה ובמקרה של צורך בהתמודדות עם רגישות לקרינה.
קרינה מאוזניות בלוטות' אלחוטיות
בין הדברים אתמול אמר דניאל כי הקרינה מאוזניות בלוטות' היא הרבה יותר חזקה מהקרינה מהטלפון (זרק את האמרה "פי 200 מטלפון סלולרי").
היום הופיעו דניאל שוב בתוכנית כדי למדוד ולהראות את הקרינה באוזניות הבלוטות (ראו בהמשך).
קישור לתוכנית של פאולה וליאון מהיום ( 09/06/2021 – החל מהתחלה)
קצת על רגישות לקרינה
בתוכנית היום התארחה גם סמדר סודרי , רגישה לקרינה, ששינתה את חייה , עברה תהליך של למידת נושא הקרינה הבלתי מייננת, צמצום שימוש, צמצום חשיפה, למדה למדוד את הקרינה, עברה מקום מגורים והיא כיום מתמודדת עם הרגישות לקרינה תוך כדי ניהל אורח חיים כמעט רגיל. סמדר סיפרה על התהליך ועל הרגישות שלה לקרינה והופעתה הייתה מכובדת ומוצלחת. ההסברים היו אישיים, פשוטים להבנה וברורים. גילוי נאות – סמדר לקוחה שלי שהפכה לידידה במרוצת השנים.
מדידת הקרינה מהאוזניות
בהמשך דניאל ניסה למדוד את קרינת הרקע באולפן ואת הקרינה מהאוזניות האלחוטיות. אבל הוא לא הצליח לתת תוצאות חד משמעיות. אם הבנתי נכון באולפן הוא ראה רמה של "300" (כנראה ננו וואט לסנטימטר רבוע) וקרוב לאוזניות רמה של "600". לכאורה כפול מהרקע אבל עדיין מדידה לא חד משמעית ולא ראו הבדלים אדירים , כפי שהיה צפוי. זאת כנראה בגלל שתי סיבות:
1. המדידה לא בוצעה בתנאים אידיאלים שהראשון בהם הוא רקע נמוך. האולפן עצמו מלא שידורים ויש בו מקורות רבים של קרינת רדיו. אפילו על השולחן עצמו היו מכשירים משדרים (סלולריים חכמים וכן מגוון אוזניות אלחוטיות) וגם לכל אחד מהאנשים באולפן מוצמד לגב משדר-מקלט קול אלחוטי המשדר ומקרין קרינת רדיו אלחוטי.
2. המד שדניאל השתמש בו היה מד לא מתאים למשימה הזו (TENMARS TM-196). זה היה אחד מהמדים המקצועיים שלו. מד לכאורה מכויל ולכאורה טוב יותר ממדים ביתיים ואפילו יקר יותר, אבל איטי מאוד ומבצע ממוצעים. את זה אפשר להגיד על רוב המדים של המודדים המוסמכים אבל הסוג הספציפי הזה שדניאל השתמש בו הוא מד שיש לי המון ביקורות עליו ולדעתי הוא לא מתאים בכלל לביצוע מדידות.
אם דניאל היה משתמש באחד המדים שאני מוכר, למשל הCORNET ED88TPLUS ( שלמעשה דניאל הביא לאולפן היום והמד הזה היה על השולחן באולפן) דניאל היה רואה את הקרינה ואת ההבדלים ברמות הקרינה, בין הרקע, גם אם יחסית רועש, לבין הקרינה בצמוד לאוזניות ולסלולרי, בצורה הרבה יותר ברורה.
אני הרבה יותר מחמיר
למרות שאנחנו ידידים ולמרות שמשתפים פעולה מידי פעם ומסכימים על הרוב, אני לא יכול להסכים עם כל מה שדניאל אמר בתוכנית, וחשוב שהקוראים שלי יבינו שיש כאן חוסר הסכמה ואני לא מצדד בכל מה שדניאל אמר. למרות שדניאל מכיר בהשפעות הבריאותיות של הקרינה הבלתי מייננת ומכיר גם ברגישות לקרינה, הוא לא רגיש לקרינה בעצמו והוא בעצמו עדיין משתמש בציוד סלולרי ואלחוטי. לכן הוא כנראה לא ימליץ נגד שימוש (מה שאני כן עושה) ולכן הוא לא מקפיד כמוני על מרחקי ביטחון.
אני לעומת זאת הרבה יותר מחמיר, אני כבר נפגעתי מהקרינה ואני לא משתמש בציוד אלחוטי וסלולרי. לכן אין לי צורך להצדיק את השימוש, או להסדיר אותו, לי ולאחרים. מבחינתי אין רמות חשיפה בריאות של קרינת רדיו. הרמות שנראו בהן השפעות ביולוגיות של קרינת רדיו, על פי דוח ביואנישיאטיב (0.03 מילי וואט למטר רבוע, או 0.003 מיקרו וואט לסמ"ר) ומחקרים נוספים, הן כל כך נמוכות כך שהן הופכות את השימוש בציוד אלחוטי וסלולרי , בכל מצב ל"לא בריא". לכן לדעתי אין מקום בבית לציוד אלחוטי או סלולרי משדר. השימוש בסלולרי לדעתי הוא משחק מזל רע עם שעון חול, וכדאי גם למי שלא סובל מהקרינה לצמצם בו שימוש ככל הניתן. לכן לדעתי אין אוזניות בלוטות טובות, גם לא כאלה עם כרית עבה, גם לא אוזניות אלחוטיות שיש להם אנטנת חוט חיצונית. לדעתי מרחק ביטחון מסלולרי משדר הוא הרבה יותר מ20 ס"מ. לדעתי אין לעשות שימוש בציוד אלחוטי אישי כמו אוזניות אלחוטיות ושעונים חכמים. לדעתי יש לעשות שימוש בסלולרי בחירום או כאשר אין ברירה אחרת וגם אז לשיחה של כמה שניות כאשר הסלולרי מורחק מאוד מהראש. על גלישה באינטרנט וצפיה בסרטים וסדרות על ידי הסלולרי אין בכלל מה לדבר. בשביל זה יש מחשב חוטי ללא קרינת רדיו.
המחלוקת לגבי מדי קרינה ומדידות הקרינה
לדעתי מד קרינה ביתי מהיר (גילוי נאות, אני מוכר מדי קרינה ביתיים מהירים) נותן הרבה יותר מ"בשביל הערך הראשוני" ולדעתי מד קרינה ביתי מהיר הוא כל מה שבן אדם מודע לנזקי הקרינה או נפגע קרינה צריך כדי לבצע את תהליך הלמידה (בניגוד לבדיקות על ידי מודדים מוסמכים שברוב המקרים של קרינת רדיו לא יסיעו לתהליך ולהבנה), צמצום החשיפה, הפסקת השימוש, המעבר חזרה לחוטי והמיגון. לדעתי מד קרינה ביתי מהיר הוא כלי בסיסי וראשוני בהתמודדות עם קרינה ורגישות לקרינה והוא הרבה יותר מ"מדד ראשוני". בדיוק כמו שסמדר העידה כאשר סיפרה שהמד הביתי עזר לה רבות ואפילו חשף בעיות ברשת החשמל בבית הספר של ילדיה, לפני שהיא הרגישה את ההשפעה של החשיפה הגבוהה שם.
לעומת זאת מדי קרינה של מודדים מוסמכים הם לרוב איטיים, לא רגישים מספקי ומבצעים ממוצעים. מה שמוביל לכך שהם בכלל לא מגלים את הקרינה מציוד אלחוטי וסלולרי אישי וביתי. הם למעשה לא מתאימים לשימוש כדי להבין את הקרינה, למצוא את המקורות שלה ולכדי לצמצם את החשיפה. הם טובים בעיקר כדי להפיק דוח מדידה על פי התקן הלא מגן של ICNIRP, מדידה שלא מאפשר בדרך כלל זיהוי של הקרינה, של המקורות שלה או נקודות החדירה, ורק יוצרת את הרושם ש "הכל בסדר". ראו ביקורת שלי לגבי מדידות הקרינה על ידי מודדים מוסמכים –
https://www.norad4u.co.il/emr-measurement-h/problems-limitations-in-professional-tests/
סיכום ותודות
בקיצור הופעה נפלאה של סמדר, וגם לדניאל מגיע כל הכבוד, למרות שהוא לדעתי "לא מכויל" (וכנראה לא יהיה) לרמות שלי, ואני כאמור לא יכול להסכים עם כל מה שהוא אומר, בגדול אנחנו מסכימים על כך שהקרינה הבלתי מייננת היא לא בריאה ויש לצמצם שימוש ולצמצם חשיפה ככל הניתן. אצל רגישים לקרינה יש להפסיק שימוש לגמרי. כמובן מגיעות גם התודות לפאולה וליאון שמביאים את הנושא שוב לקדמת הבמה ועל המודעות שלהם לסיכון הבריאותי האפשרי.
דרך אגב, ככה דרך אגב נראית הקרינה מהאוזנייות הבלוטות' של אפל כאשר מודדים עם מד קרינה מהיר ומתאים באיזור בו קרינת הרקע אפסית – https://youtu.be/VWiQEq21XJI
אין עליך, ועל הנתינה שלך בנושא. בזכותך הבנתי ולמדתי המון
תודה
מצטרף למחמאות על ההופעה המכובדת והבהירה – סמדר, תודה לך!
וגם תודה לך עמיר על ההתמדה והמקצועיות.