הכתבה המלאה תופיעה מחקר במהדורת סוף השבוע של ידיעות אחרונות. היום (29/04/2021) הופיע תקציר של הכתבה באתר YNET ועיתון היומי.
קישור לכתבה – https://www.ynet.co.il/news/article/Bym0TjDDd
קישור לראיון עם פרופ' אליהו ריכטר – https://www.ynet.co.il/news/article/HkggTZdPd
הצבא מגן על עצמו, לא על הבריאות של החיילים
הצבא כבר שנים מתעלם מהנזקים של קרינת רדיו ומתחבא מאחורי התקן של ICNIRP (התעסוקתי) המגן עליו ולא על החיילים. בהינתן כך נפגעים חיילים מהקרינה ואז הצבא מוסיף חטא על פשע ונוטש אותם ללא הכרה וללא פיצוי. הדבר מקומם במיוחד מכיוון שאם היו מודדים נכון את הקרינה (צריך למדוד שיאים ולא ממוצעים, וצריך לעשות זאת על ידי מדי קרינה מהירים ולא מדים איטיים שמפספסים את כל הפולסים שיכולים להיות פי 1000 יותר חזקים מהממוצע) היה ניתן לזהות את המקורות ואת האזורים בהם לא בריא לשהות ואז להרחיק משם את החיילים. היה אפשר לנקוט בדרכים נוספות לצמצם את החשיפה של החיילים לקרינה ואז מספר הנפגעים היה קטן.
ניתן לצמצם חשיפה, חייבים להגן על החיילים ולהכיר בנפגעים
גם אם יש צורך מבצעי בחשיפה מסוימת, ניתן לצמצמה. כמו כן על הצבא יש חובה מוסרית, ערכית ואפילו תפקודית (מי יבוא לשרת ולהקריב את חייו ובריאותו אם ידע שהצבא זורק אותו לכלבים ולא יכיר בפגיעות שלו? וכן אם תהיה פחות חשיפה התפקוד של החיילים יהיה טוב יותר ולמשך יותר שנים) לשמור על בריאות החיילים, להכיר בהם ולפצות אותם במקרה של פגיעה ונזקים בריאותיים כמו גם לצמצם את החשיפה!
הצבא חייב לשנות כיוון, להכיר בנזקים, להכיר בנפגעים ולמנוע מקרים עתידיים של פגיעה מיותר בחיי ובריאות החיילים שלו מקרינת רדיו! במשך שנים הוא עושה את ההיפך.
גם התעשיה אשמה
התעשיה עובדת על פי הנחת היסוד השגויה שלקרינת רדיו אין השפעות בריאותיות חוץ מחימום. זה מאפשר להם לבנות מכשירים ומערכות שיגרמו לחשיפה גבוהה מאוד שיהיו לה השפעות ביולוגיות ובריאותיות (בהן התעשיה וגופי התקינה לא מכירים) אבל עדיין תהיה נמוכה מהתקן המגן על התעשיה. הגיע הזמן שגם התעשיה תכיר בנזקים ובהשפעות הביולוגיות הבריאותיות של קרינה בלתי מייננת וקרינת רדיו בפרט. כך התעשיה תוכל לפתח מוצרים ומערכות שיזיקו פחות למשתמשים. גם כאן דרוש שינוי גישה של 180 מעלות.
מחקר על התחלואה בקרב עובדים עם מערכות קרינת רדיו צבאיות
בשנת 2018 התפרסם מחקרם של פרופ' אליהו ריכטר והמהנדס מיכאל פלג , על התחלואה החריגה בעובדים עם מערכות קרינת רדיו צבאיות, בין השאר בכיפת ברזל. במחקר הנ"ל החוקרים מראים את המספרים החריגים של הנפגעים.
המחקר הראה כי חולי סרטן שפנו אל החוקרים ואשר בעבר עבדו או שירתו בעברם בסביבת ציוד מכ”מ וציוד צבאי פולט קרינת רדיו, חלו יותר בסרטני מערכת החיסון, חלו יותר בריבוי סרטנים, וגיל הגילוי שלהם היה צעיר בהרבה מאשר באוכלוסיות חולי הסרטן הכללית.
במחקר נכללו 47 חולי סרטנים שבעברם עבדו או שירתו ביחידות או תעשיה בפיתוח, תחזוקה והפעלה של ציוד צבאי פולט קרינת רדיו רבה, כמו לדוגמה מכ”מים צבאיים. מתוכם 19 חלו בסרטני מערכת החיסון (בלוטות) (כ40%, בהשוואה ל23% בציבור הכללי). מתוכם 6 חלו ביותר מגידול ראשי אחד (כ12.8% בהשוואה ל2.8% מהציבור הכללי). גיל הגילוי הממוצע היה צעיר מאוד ( 33 לעומת 65 בציבור הכללי). בוצעה השוואה של תוצאות המחקר עם מחקרים דומים מהעבר, בכולם אחוז החולים במערכת החיסון הייה גבוהה יחסית לאוכלוסיה.
בתמונה- אחוז החולים בסרטנים של מערכת החיסון במחקר ובמחקרים דומיםקישור למחקר – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29433020
DOI: 10.1016/j.envres.2018.01.003
מחקרים נוספים בנושא חשיפה צבאים לקרינת רדיו באתר –
https://www.norad4u.co.il/studies-h/emf-studies-list/army-rf-studies/