קישור לכתבה – https://www.ynet.co.il/economy/article/rJP6pVJhP
לפי הכתבה, בתהליך הדרגתי ובהתאם לשימוע עם גורמים בציבור (בספק אם יוזמנו הגורמים הנפגעים מהקרינה) יסגרו בהדרגה רשתות דור 2 (GSM) ודור שלוש (UMTS) בסלולר. התהליך יהיה מדורג, בהתחלה לא יתאפשר יבוא ומכירה של מכשירים העובדים רק ברשתות אלו (1 יולי 2021) , ובשלב שני לא יונפקו מנויים חדשים לרשתות אלו (1 ביולי 2022). בשלב הבא יסגרו הרשתות. בעבר דובר על כך שרשתות אלו ימשיכו לעבוד בצורה מצומצמת.
כתבה נוספת בגלובס –
https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001352620
דיווחנו על כך בעבר גם בפוסט – https://www.norad4u.co.il/2020/08/17/4045/
האם הסגירה תביא לצמצום החשיפה?
חשיפה סביבתית מהאנטנות
כמובן שהכל ניחושים והערכות, אבל באופן כללי ברור כבר עכשיו שהסגירה נועדה כדי לפנות תדרים לדור ארבע וחמש כך שרשתות אלו יורחבו על חשבון הרשתות הישנות. כך מבחינת החשיפה לקרינה מהאנטנות הצעד של סגירת רשתות דור 3 ו2 יביא לפירוק חלק מהאנטנות באתרי השידור ובהתחלה לפחות גם ירידה בשידור על ציר התדר. אבל ירידה זו צפוייה להיות זמנית משום שתדרים אלו יתמלאו לאט לאט בשידור של דורות 4 ו5.
כמו כן אני בכלל לא בטוח שיסגרו את הרשתות הישנות לגמרי. צפוי, וכבר דובר בעבר, כי הרשתות ימשיכו לעבוד בצורה מצומצמת (רשת אחת במקום 3 רשתות) כך שכל מי שיש לו טלפון דור 2 או 3 יוכל להמשיך שימוש בסיסי בו. הדבר יגרום לכך שחלק מהאנטנות ברשת דור 2 ו3 ימשיכו לעבוד (למרות שכנראה יהיה אפשר להסתפק בפחות). כך שרשתות אלו לא יכובו לגמרי והירידה בקרינה הסביבתית הצפוייה בשל כיבוי הרשתות הישנות, תהיה חלקית.
למי שמצפה לאנטנות MASIVE MIMO ו PHAZE ARRAY שיכוונו את הקרינה מהאנטנות רק אל המשתמשת, לא ברור כרגע כמה הפיתוחים הללו קרובים לפריסה ולשימוש בשטח. הרושם הוא שכרגע אין אנטנות כאלה בפריסה רחבה בישראל וגם לא בעולם. אז כנראה שגם בדור ארבע (שגם כאשר הוא נכנס כבר דיברו על הכוונת קרן) וגם בדור חמש בספק אם נראה הכוונת קרן ובשל כך צמצום ברמות הקרינה הסביבתיות (הצמצום תיאורטי בלבד).
קרינה מהסלולרי
מבחינת החשיפה לקרינה מהסלולריים עצמם, מהמדידות שביצעתי עם מגוון מכשירי סלולרי ממגוון דורות נראה כי מכשירים הפעולים בדור שני GSM הם המקרינים ביותר בזמן שידור. מכשירי דור שלוש הכי פחות מקרינים בזמן שידור, אבל הם משדרים לא רק בזמן שיחה או SMS. מכשירים העובדים בדור 4 מקרינים יותר מדור שלוש אבל פחות מדור 2 (וכמובן משדרים לא רק בזמן שיחה או SMS).
כמו כן כאשר מדובר במכשירי דור 4 ומעלה, המכשירים חייבים להיות מחוברים כל הזמן לרשת הנתונים הסלולרית (בדור 3 ו2 הנתונים והשיחה הם חיבורים נפרדים ואפשר להשתמש בסלולרי לשיחות בלבד כאשר הנתונים כבויים ובכך לחסוך חשיפה לקרינה, בדור ארבע וחמש השיחור הן למעשה מעבר תקשורת על רשת הנתונים) והשיחות נכנסות ויוצאות על פני אפלקציות VOIP (בדומה למשל לSKYPE). בעת חיבור לרשת הנתונים נראה כי מכשירי דור ארבע משדרים אות חזק כל כמה שניות גם אם לא מתבצע כל שימוש אחר בתקשורת הנתונים. אות זה הוא כנראה אות שמירה על תקשורת מול האנטנה והוא גורם לעוד חשיפה לקרינה. לכן כרגע נראה כי מכשירי דור ארבע וחמש ישדרו רוב הזמן, ויותר חזק מדור שלוש ובכך תגדל עוד יותר החשיפה על ציר הזמן.
בעולם מושלם
בעולם מושלם בו משרדי הממשל והרגולטורים מכירים בהשפעות הבריאותיות של הקרינה הבלתי מייננת , מכירים בנפגעים וברגישים לקרינה ובריאות הציבור חשובה יותר מרווחים של תעשיה וחברות הסלולר, היה מקודם מהלך של צמצום השימוש בסלולרי וברשתות אלחוטיות על ידי הממשלה ולא היה מקודמים מהלכים של הגדלת השימוש והטלות ברשתות אלו.
את דור 2 ו4 צריך לסגור , את דור חמש לא באמת צריך ולכן לא צריך לפרוס אותו. יש להשאיר רשת אחת (ולא שלוש) של דור שלוש , שתיתן שירותי מובייל (טלפוניה דחופה ונתונים מוגבלים, מחוץ לבית בלבד) מהירים , אמינים, ונמוכי קרינה.
סרטונים
סרטון – השוואת קרינה בין סלולרי דור 3 לדור 4 – https://youtu.be/4-yzynU6d9o
סרטון – השוואת קרינה בין סלולרי דור 2 לדור 3 – https://youtu.be/wW_Rtp6psLs