בכתבה בגלובס מדברים (שוב) על הרצון של משרד התקשורת לסגור את הרשתות הישנות של הסלולר בישראל ו"לעודד" צרכנים לעבור לרשתות החדשות. מי שלא ירצה לעבור יוכל להמשיך להשתמש ברשת דור שלוש אחת שתשרת את כל החברות.
כתבה – https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001346581&
מה הבעיה?
האתגר הזה חושף שתי בעיות מרכזיות מאוד בתעשיה הסלולרית בארץ. הראשונה היא שלא באמת צריך את הדורות החדשים (למרות יחסי הציבור של התעשיה שמנסים להדגיש את היתרונות והצורך בטכנולוגיות החדשות). השנייה היא שהכנסה של עוד דורות יוצרת צפיפות בתדרים בהם יש שידור באוויר, צפיפות על התרנים באתרי השידור, עלויות גבוהות יותר עבור החברות וסיבוכיות גדולה יותר בהפעלת הרשתות.
כדי להתמודד עם שני האתגרים הללו היא לסגור את הרשתות הישנות בכוח ולהעביר את המשתמשים שלהם לדורות החדשים. פשוט לא כלכלי לפרוס רשת חדשה ולהמשיך להפעיל את כל הרשתות הישנות ביחד עם החדשות וליצור מצב שיש יותר מ10 רשתות באוויר עם שימוש חלקי מאוד בכל רשת ורשת.
איך 10? כרגע (10/2020) יש באוויר שתי רשתות דור שני (פלאפון להבנתי סגרה), 3 רשתות דור שלישי, שלוש דור רביעי ועכשיו גם 3 נוספות דור חמישי. כל רשת תוספת תדרים באוויר ומגדילה את החשיפה לקרינה מהאנטנות עלגם מבחינת העוצמה וגם מבחינת זיהום ציר התדר.
שימוש לרעה בסלולר
אני חוזר וטוען כי סלולרי אמור להיות בשימוש מחוץ לבית. שימוש בסיסי, שיחות קצרות, וקצר אינטרנט. לא טלוויזיה ולא משחקי רשת עתירי תוכן. כל מי שעושה או משווק שימוש מעכר לכך עושה ניצול לרעה של הטכנולוגיה תוך כדי שהוא מתעלם מיתרונות של טכנולוגיות קוויות אמינות, זולות, מהירות, בטוחות, מאובטחות ונמוכות קרינה.
לשימוש כזה מספיקה רשת סלולרית אחת, בדור שלישי (ורק בדור שלישי, שם יש גם שיחות וגם תקשורת נתונים וכדי לקבל שיחות לא צריך שהסלולרי ישדר כל הזמן) שתתן שירות לכל החברות.
הפתרון הזה מוצע עכשיו כדרך לסגור את רשתות דור שלוש ועדיין לאפשר למשתמשים שנשארים להמשיך להשתמש בסלולריים שלהם ובציוד IOT בעל מודם דור שלישי.
אין מקום ל10 רשתות סלולר בישראל
בעצם, בארץ, לא צריך, אין מקום ואין היתכנות כלכלית להפעלת שתי רשתות דור שני (אם אני זוכר נכון פלאפון סגרה כבר את שלה), שלוש רשתות דור שלישי, שלוש רשתות דור רביעי, ועוד שלוש רשתות דור חמש חדשות (כל רשת זה עוד אנטנות ועוד חשיפה לקרינה מאתרי השידור ועל ציר התדר).
אפשר לתת את השירות הנחוץ עם הרבה פחות אנטנות והרבה פחות קרינה. וזה גם מה שיקרה ברגע שנבין כחברה שהחשיפה לקרינה פוגעת בריאותית. אבל זה לא קורה כרגע כי לא מספיק אנשים נפגעו עדיין מהקרינה והתעשייה עדיין מצליחה לשלוט ולהשפיע על המדע, התקשורת והרגולציה.
למעשה כרגע "משרד התשקורת" (שגיאת הכתיב מכוונת) מנסה להשתמש בפתרון הזה כי לסגור את רשתות דור שלוש (ואני מקווה גם דור שתיים) ולפנות תדרים. לצערי הדבר נעשה לא כדי לצמצם את החשיפה לקרינה על ציר התדר והזמן , אלא כדי לנהל את הצרכנים כך שניתן יהיה לסגור רשתות ישנות (טובות ומספקות) ולפרוס עוד מהרשתות החדשות והמיותרות תוך כדי אכלוס שלהן על ידי משתמשים שהסתפקו עד עתה ברשתות דור שלישי, ואפילו פחות מזה.
לימוד בסלולרי מביא כנראה ליותר פניות של נפגעים
בתוך כך אזכיר כי בשבועות האחרונים גדל מספר הפניות, ביחוד של חברים בציבור החרדי שעושים שימוש בסלולרי דור שני ללמידה. השימוש בסלולרי ללמידה הוא פסול, מעמיס על הרשת וגורם לחשיפה מוגברת של התלמידים לקרינה בלתי מייננת מהסלולריים שלהם.