You are currently viewing תגובה ראשונית למסמך המסרים המרגיע בנוגע לדור חמש
מסמך דור חמש איגוד ערים להגנת הסביבה

תגובה ראשונית למסמך המסרים המרגיע בנוגע לדור חמש

הנידון – תקציר לדיון בנושא דור חמש בסלולרי ובכלל, ערים חכמות וITO ,
במועצה מקומית זיכרון  יעקב.

  1. ביום 16/6/2020 הגיע לידנו מסמך מכין של איגוד ערים לשמירת איכות הסביבה שרון כרמל "מידע אודות טכנולוגיית הדור החמישי מעודכן לתאריך 2020/6/8".
    על המסמך ראו – https://www.norad4u.co.il/2020/07/31/3924/
    את המסמך ניתן לקרא ב- https://drive.google.com/file/d/1l64K5OUVi90zvR0nhalXFNLnaO3KHXWu/view?usp=sharing
  2. מקריאה ראשונה עולה כי המסמך חד צדדי וקיימים בו חוסר דיוקים.  להלן התייחסות לכמה נקודות העולות ממסמך האיגוד.
  3. הנושא מורכב ומשמעותי ביותר ולכן חשוב להביאו לדיון רחב במועצת זיכרון יעקב  ובציבור וגם לשמוע ולקרוא חוות דעת מומחים בתחום.

            התקן של ICNIRP אינו בריאותי ואינו מגן על הבריאות.

  • התקן של ICNIRP  שמכונה בארץ "הסף הבריאותי" אינו מבטיח בריאות ואינו מגן על הציבור. הוא גבוה מאוד ומבוסס על הנחת היסוד השגויה כי ההשפעה היחידה של קרינת רדיו היא חימום (ברמות גבוהות של קרינה). חברי ICNIRP  (שהוא גוף פרטי הרשום בשוויץ, והוא מוטה תעשיה) אינם מכירים בקיום שום השפעה ביולוגית או בריאותית מלבד חימום בפרקי זמן קצרים.
  • קיימות בארץ גם הגדרות לספי חשיפה נמוכים יותר , כדוגמת "הסף הסביבתי" (10% מICNIRP)  , אבל ספים אלו הם המלצה בלבד ואינם מחייבים. כמו כן גם ספים אלו מאפשרים חשיפה לקרינת רדיו ברמות גבוהות מעל הרמות שמחקרים הראו בהם השפעות ביולוגיות ובריאותיות.

           הגוף המדעי המראה על השפעות ביולוגיות ובריאותיות של קרינת רדיו הולך וגדל

  • קיים גוף מדעי הולך וגדל, בהדרגה והתמדה, המראה על השפעות ביולוגיות, ובריאותיות, לרבות אבל לא רק חיזוק הקשר בין חשיפה לקרינת רדיו למחלת הסרטן. המחקרים המתרבים עוסקים הן בחשיפה אישית, מקומית לקרינה מציוד אישי, והן חשיפה סביבתית לקרינת רדיו מאנטנות סלולריות ומתקני שידור אחרים.
  • ב2011 הוכרזה קרינת רדיו מכל סוג ומכל מקור כמסרטן אפשרי בבני אדם, על ידי הגוף הבן לאומי לחקר הסרטן – IARC . אומנם הכרזה זו מגלמת בתוכה רמה נמוכה של וודאות , אבל זוהי הכרזה שכבר דורשת כמות ורמה מספקת של מחקרים שמראים על קשר. כמו כן ברשימה זו גורמים אחרים כגון ניקל, DDT, גזי פליטה של מנועי בנזין ועוד.
    יש לציין כי כל גורם שנמצא "כנראה מסרטן" או  "מסרטן וודאי" נכלל בשלב ראשוני בהגדרה של "מסרטן אפשרי". ואכן בשנים הבאות בין 2022-2024 צפוי גוף הבין לאומי לחקר הסרטן IARC , בארגון הבריאות העולמי לעדכן את ההגדרה לרמת וודאות גבוהה יותר בהתאם לממצאי מחקרים מאז קביעתו האחרונה.
  • מכל החומר המדעי שהצטבר עד עכשיו, אפשר לומר בבירור כי הנחת היסוד של  ICNIRP ושל גופים מושפעי תעשיה אחרים, כאילו ההשפעה היחידה של קרינת רדיו היא חימום, כבר היום אינה תקפה מדעית. המשך השימוש בהנחת היסוד הזו לקביעת תקני חשיפה וביצוע בקרה על החשיפה, הינה בגדר מומנטום של תפיסות מגמתיות ומופרכות.
  • יש לציין כי הן המשרד להגנת הסביבה והן משרד הבריאות מכירים בחצי פה בכך שהתקן של ICNIRP אינו מגן בריאותית ובקיום נזקים והשפעות ביולוגיות ובריאותיות של חשיפה לקרינת רדיו, אבל בפועל להצהרות אלו אין משקל, ביטוי או תוקף בקביעת מדיניותם של המשרדים ומתן אישורים לפריסה ושימוש בטכנולוגיות.

      הרגולציה בהתאם לתקן של ICNIRP אינה נכונה ואינה מבטיחה בריאות.

      החשיפה בהערכת חסר.

  1. כל הבקרה על רמות הקרינה בארץ נעשית בהתאם לתקנים של ICNIRP  ולהנחיות של ה EMF PROJECT  בארגון הבריאות העולמי (שניהם גופים מושפעי תעשיה). אישורי הקמה לאנטנות מבוצעים על פי התקן הגבוה והלא מגן של ICNIRP (המכונה "הסף הבריאותי") ולא בהתאם לספים נמוכים יותר.  לכן קבלת אישור של המשרד להגנת הסביבה להקמת אנטנה סלולרית אינו מבטיח בריאות , או חוסר תחלואה.
  2. גם בדיקות של מתקני שידור לאחר הקמתם מבוצעות באותן שיטות ועל ידי אותן תקנים לא מגנים, מה שמבטיח כי הקרינה תהיה תמיד "מתחת לתקן" אבל לא מבטיח בריאות או חוסר תחלואה.
  3. בנוסף שיטות המדידה דורשות ביצוע ממוצעים על רמות הקרינה ומדידה על ידי מדי קרינה איטיים (מדידת העוצמה מבוצעת פעמים בודדות בשנייה, בדרך כלל בין 2-5 פעמים) שאינם מודדים או מיצגים את שיאי הקרינה (המשתנים אלפי פעמים בכל שנייה!).
  4. לכן כל הערכת המשרד להגנת הסביבה על רמות החשיפה הסביבתיות, כיום ובעבר, לקרינת רדיו, במסמך המדובר והן בכלל, מבוססות על חישובים חסרים ומדידות לא מדויקות וחסרות. המצג המתקבל הינו נמוך מרמות החשיפה בשטח.
  5. במסמך המדובר מוצגות הערכות החשיפה הסביבתית לצד הערכות חשיפה אישית מציוד אלחוטי וסלולרי. זאת כאמור על סמך הערכות חוסר של החשיפות. נוצר מצג כאילו רוב החשיפה היא מהסלולרי וכי סביר להגדיל את החשיפה הסביבתית על מנת להביא להקטנה (שלא בטוח שתהיה) בחשיפה מסלולרי האישי. זאת כאשר קיימות דרכים אחרות להקטנת החשיפה האישית מהסלולרי שלא מצריכות הקמת עוד אנטנות סלולריות , פריסת דור חמש,  או הגדלת החשיפה הסביבתית על כלל התושבים.
    למשל , הרחקת המכשיר מהראש ושימוש ברמקול תביא לצמצום חשיפה של פי 100 ויותר בחשיפה לקרינה מהמכשיר. דוגמא שנייה, התקנה של אנטנה סלולרית זעירה (פמטו-סל) בתוך המשרד או הבית תביא לירידה בעצמות השידור מהסלולרי בסדרי גודל (אבל על חשבון יותר חשיפה בבית עצמו, מבלי להעלות את החשיפה בשכונה או בישוב).

           דור חמש אינו במקום אלא בנוסף, בניגוד לניחושים האופטימיים, הקרינה תעלה ולא תרד

  1. הפריסה של דור חמש בסלולרי, לא מחליפה אף פריסה או טכנולוגיה סלולרית קודמת. הפריסה באה בנוסף ולכן החשיפה הסביבתית צפויה רק לעלות (כרגע מדובר על התקנה של אנטנות LTE ADVANCE מעין דור 4.5 על תקנים קיימים ועוד כ300 תרנים חדשים). בעתיד תהיה פריסה נרחבת עוד יותר של אנטנות ומתקני שידור דור חמש.
  2. בנוסף בהתאם לחזונות הערים החכמות והאינטרנט של הדברים (IOT) צפויות פריסות של טכנולוגיות ותשתיות אלחוטיות משדרות ומקרינות נוספות, וטכנולוגיות אלחוטיות נוספות כגון פנסי תאורה אלחוטיים, מוני מים וחשמל אלחוטיים, מצלמות אבטחה אלחוטיות ועוד.
  3. הגורם המשפיע ביותר בצורה עקבית על החשיפה הסביבתית (וגם האישית מהציוד הסלולרי והאלחוטי) הוא התעבורה המועברת על ידי שימוש בטכנולוגיות הסלולריות והאלחוטיות. גורם זה עולה בהתמדה מאז המצאת הטכנולוגיה הסלולרית וצפוי להמשיך לעלות. למעשה התעבורה מכפילה את עצמה כל שנה. גידול זה צפוי להמשיך. כל שיפור ביעילות של טכנולוגיות עתידיות צפוי למתן מעט בתחילה את העלייה בחשיפה, אבל גם המשרד להגנת הסביבה מעריך כי מגמת העלייה בחשיפה תמשך. כמו כן הרשתות החדשות יאפשרו גידול גדול יותר בתעבורה וגידול זה צפוי להתממש.
  4. לכן, כל הניחושים והערכות והמצגים כאילו הקרינה צפויה לרדת בעקבות הפריסה של דור חמש בסלולרי, אינן נכונות ועתידים להתבדות. אין ליחס להם חשיבות יותר מאשר "יחסי ציבור" לטכנולוגיה שלא נוסתה ולא נבדקה. כך למשל את שידורי ה hd  יחליפו שידורי 4k ולכן התעבורה בסופו של יום תגדל, בניגוד לנטען במסך האיגוד.
  5. גם במעבר בין דור שתיים לדור שלוש, ומדור שלוש לדור ארבע, הבטיחו ירידה בחשיפה הסביבתית. למעשה הקרינה הסביבתית עולה בהתמדה בעשרות השנים האחרונות ( בכ10% בכל שנה, בממוצע).
  6. כלל לא בטוח שהחשיפה מהציוד האישי, למשל מכשיר הטלפון הסלולרי, תרד בגלל המעבר לדור חמש.  זאת בגלל גידול התלות בציוד הזה, גידול השימוש , וגידול בהעברת הנתונים. למשל המגמה הקיימת היום היא שיותר אנשים רואים סדרות או סרטים במכשיר הסלולרי , על גבי הרשת הסלולרית. מעבר של קבצי וידאו מצריכים תעברה גבוהה. עם השיפור היחסי בטכנולוגיה יותר ויותר אנשים יעשו זאת ויותר מהם יצפו קבצי וידאו 4K , גדולים יותר וכבדים יותר מSD וHD  הנהוגים היום.
  7. למעשה המשרד להגנת הסביבה לא יותר מאשר מעריך מה החשיפה היום ומנחש מה תהיה החשיפה בעתיד על בסיס הנחות יסוד שגויות, מידע חלקי, שיטות מדידה לא נכונות ותקנים לא רלוונטיים לבריאות.  

           יש בקרה אבל לא נכונה, לרגולציה אין משמעות אמיתית

  • למעשה כל הבקרה של המשרד כיום על תשתיות אלחוטיות וסלולריות מבוססת על התקנים הגבוהים והלא מגנים של ICNIRP ובפועל היא חותמת גומי שיוצרת מראית עיין בלבד של תקינות ובקרה.
  • אם כבר, המדיניות והפעילות של המשרד להגנת הסביבה בנושא זה מגנות על המזהמים ולא על הציבור. נראה שהמשרד להגנת הסביבה מחויב להרגעת הציבור וקידום האינטרסים של המשרדים האחרים (במקרה הזה משרד  תקשורת) והגופים המזהמים החוסים תחת התקנות שלו והרגולציה לכאורה שהמשרד להגנת הסביבה מפעיל עליהם.
  • יש לציין כי כבר היום ישנן בעיות של חשיפה לקרינה בזיכרון יעקב, מעל רמות הגורמות להשפעות ביולוגיות ובריאותיות, בצמוד לרוב האנטנות הסלולריות הפרוסות בישוב ובסביבתו. לכן פריסה נוספת או התקנה של אנטנות נוספות על אתרי השידור הקיימים צפויה כמובן רק להעלות את החשיפה.

            פגיעה נוספת בנפגעי קרינה ורגישים לקרינה

  • בצד המחקרים המראים על השפעות בריאותיות נרחבות וקשר מתחזק למחלת הסרטן לאחר חשיפה לפרקי זמן של שנים, ישנם אנשים שנפגעים מהקרינה הזו בפרק זמן קצר יחסית (אבל לא מידי) וברמות נמוכות מאוד ביחס לתקנים הלא מגנים של ICNIRP או דומים. אנשים אלו מכונים "רגישים לקרינה".
  • בצד מחקרים שגויים ודעות קדומות כי הרגישות לקרינה היא בעיה פסיכולוגית (המופצות בעיקר על ידי גורמים אינטרסנטים), מחקרים אחרים מבססים כי החשיפה לקרינה היא הגורם לתסמינים וכי ישנם סממנים ביולוגים אופייניים לרגישים לקרינה.  
  • רגישות לקרינה היא נרכשת , עם הזמן ועם הגידול בחשיפה. כל מי מכם שכבר מרגיש כאבי ראש, נימול ותסמינים אחרים בעת שימוש בסלולרי (מקרה קצרה של חשיפה מקרוב למקור קרינה קטן) הינו כבר רגיש ברמה קלה.
  • 28.   רגישים לקרינה ברמה בינונית (מושפעים גם מאנטנות וציוד אלחוטי לא אישי) וברמה קשה המפסיקים שימוש בסלולרי ובציוד אלחוטי ומנסים לצמצם חשיפה ככל הניתן חווים הקלה בתסמינים כל עוד החשיפה נשארת נמוכה.
  • חלק מהסובלים מוגבלים לבתיהם או לסביבות נמוכות קרינה.
  • גם בזיכרון יעקב מתגוררים כמה וכמה רגישים לקרינה.
  • כל פריסה של טכנולוגיות סלולריות ואלחוטיות ומתקני שידור ברחבי המועצה , תביא להרעה נוספת באיכות החיים של הרגישים, לפגיעה נוספת בהם (ובאחרים), ולהגבלות נוספות.
  • בצל המשך החשיפה והגידול בחשיפה, ובעקבות המשך הפריסה של טכנולוגיות אלחוטיות וסלולריות מספר הנפגעים והרגישים לקרינה צפוי לעלות.

            אין הכרה בנזקים, אין הכרה בנפגעים, אין "איזון חוזר"

  • בתחומים שונים של זיהום סביבתי, בהם יש הכרה בנזקים ובנפגעים ישנה רגולציה רלוונטית ואיזון חוזר בצורת מס או הגבלות אחרות. לדוגמא בענף התחבורה יש הכרה בנזקים, יש הכרה בנפגעים (הן בתאונות והן בגלל זיהום אוויר וסביבה), יש רגולציה משמעותית (בדיקות תקינות, בדיקות זיהום אוויר לרכבים, בדיקות קושר נהיגה ועוד). כמו כן יש מיסוי כבד על רכישת של רכב חדש, חידוש רישיונות רכב , רכישת דלקים ועוד.
  • בכל הקשור לקרינת רדיו אין הכרה רשמית בנזקים, אין הכרה בנפגעים והרגולציה מבוצעת  בהתאם לתקנים גבוהים ולא מגנים ולכן לא משמעותית.
  • למעשה הפריסה של כל טכנולוגיה אלחוטית וסלולרית מקבלת "אור ירוק" מהרגולטורים.
  • זאת כאשר הנזקים והנפגעים לא נספרים ולא נלקחים בחשבון לקביעת "איזון חוזר" לצמצום החשיפה והנזקים, לצמצום מספר הנפגעים ולצמצום הפגיעה במי שכבר נפגע.

לכן, חשוב מאוד להביא לדיון רחב ומעמיק בנושא הפריסה של טכנולוגיות אלחוטיות וסלולריות בישוב. זאת כדי לאפשר הבאת סימוכין ותימוכין לסעיפים הנ"ל והשמעת דעות מול הגישה של "הכל בסדר" ו"הכל בשליטה" הנובעות ממסמך המדובר.

בתודה מראש ובברכה.

נכתב על ידי עמיר  בורנשטיין

נערך על ידי משה ברק

סימוכין חלקיים

            סימוכין בנוגע לתקנים, מדידה, וניגודי עניינים

רשימה חלקית של מחקרים על מגנוני נזק של קרינה בלתי מייננת

https://ieeexplore.ieee.org/abstract/document/6395794
https://ieeexplore.ieee.org/document/8016593
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0013935118300331
https://www.researchgate.net/publication/331357481_Human_sweat_ducts_as_helical_antennas_in_the_sub-THz_frequency_range-an_overview
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22170380
https://www.researchgate.net/publication/273758702_Morphology_of_human_sweat_ducts_observed_by_optical_coherence_tomography_and_their_frequency_of_resonance_in_the_terahertz_frequency_region

רשימה חלקית של מחקרים על תחלואה בסביבות אנטנות סלולריות

  1.  גנדי 2014 – נזקים גנטיים בבני אדם הגרים ליד אנטנות סלולריות – http://www.tapuz.co.il/blog/net/ViewEntry.aspx?EntryId=4323472
  2. מצריים 2011 – חשיפה לקרינה מאנטנות סלולריות מביאה לשינוי הורמונלי בבני אדם – http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0009912011027330
  3. ברזיל 2011 – יותר מוות מסרטן במרחק 500 מטר מאנטנות – http://www.emrsa.co.za/documents/brazilresearch.pdf
  4. גרמניה 2004 – השפעת הקרבה הפיזית לאנטנות סלולריות על הופעת גידולים סרטניים – http://www.tetrawatch.net/papers/naila.pdf
  5. צרפת 2002 – תסמינים בריאותיים בקרבה לאנטנות סלולריות – סנטיני – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12168254
  6. הולנד 2003 – השפעות בריאותיות וקוגניטיביות של קרינה מאנטנות סלולריות על בני אדם  (עם ובלי רגישות לקרינה) – http://www.salzburg.gv.at/tno-fel_report_03148_definitief.pdf
  7. אוסטריה -ספרד 2001 – קורלציה בין הישנות וחומרת תסמינים לרמת הקרינה מאנטנות – https://bmjopen.bmj.com/content/3/12/e003836.short
  8. אוסטריה-ספרד 2004 – סינדרום המיקרוגל – אנליזת המשך למחקר הספרדי – http://www.teslabel.be/001/documents/The%20Microwave%20Syndrome%20-%20Further%20Aspects%20of%20a%20Spanish%20Study.pdf
  9. ישראל 2004 – יותר מקרי סרטן בסמוך לאנטנות סלולריות – דני ורוני וולף – https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnxjZWxsdWxhcnNoYWZ1aXxneDoyOTY4ZTZiNjY1NTI1Y2Fm
  10. אוסטריה 2008 –  קשר בין אנטנה סלולרית למקרה סרטן – http://www.robindestoits.org/attachment/91733/
  11. גרמניה 2011 – שינויים משמעותיים בנרוטרנסמיטרים לאחר הקמה של אנטנת סלולר – https://www.avaate.org/IMG/pdf/Rimbach-Study-20112.pdf
  12. יפן 2015 – הקלה בתסמינים ושיפור בריאותי לאחר הסרת אנטנה סלולרית מגג בניין ביפן. – https://www.avaate.org/IMG/pdf/shinjyo_2014_significant_decrease_of_clinical_symptoms_after_mobile_phone_base_station_removal_.pdf
  13. ברזיל 2015 –  חשיפה לקרינה מאנטנות וציוד קצה קשורה לבעיות פסיכיאטריות – http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-311X2015001002110&lng=pt&nrm=iso&tlng=en

רשימה חלקית של מחקרים על השפעות בריאותיות של חשיפה לקרינה מטלפונים סלולריים

  1. ארה”ב NTP 2018 – יותר תחלואה, יותר תנאים קדם מסרטנים, נזק לDNA – , הבסיס לתקן החומני אינו נכון – https://ntp.niehs.nih.gov/whatwestudy/topics/cellphones/index.html
  2. אינטרפון 2010 – סיכון מוגדל לסרטן אצל משתמשי סלולר מעל ל 27 דקות ביום (וגם מעל שנתיים של שימוש) – http://ije.oxfordjournals.org/content/39/3/675.full.pdf
    נספח 1 – https://drive.google.com/file/d/1Up3-UoBEMekdbCPosjPWW0sE-hohnwRJ/view?usp=sharing
    נספח 2 – https://drive.google.com/file/d/1aOpWZsrKX7y09GGE0mRMIvs0KSvmNdqm/view?usp=sharing
  3. 3.       מחקריו של הרדל  –  שימוש בטלפונים סלולריים וטלפונים אלחוטיים מגדיל סיכון לסרטני מוח
    ממחקריו הרבים:
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28976991
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28401165
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25963528
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25839137
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27388603
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31457001
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30025338
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29511686
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25466607
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25387788
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25325361
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24064953
    מחקרים נוספים שלו בקישור
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Hardell+L%5BAuthor%5D
  4. CERENAT 2013 – שימוש בסלולרי וסיכון מוגדל לגידולי מוח  – http://oem.bmj.com/content/71/7/514
  5. בלוטת רוק ישראל 2008 – http://aje.oxfordjournals.org/content/167/4/457.long
  6. מחקר סיני חדש – עלייה עצומה בסיכון לגידול בבלוטת הרוק למשתמשי סלולר כבדים –
    http://dx.doi.org/10.1016/j.ijom.2011.03.007
  7. בלוטת תריס ישראל 2013 – http://thyroidworldcongress.com/wp-content/uploads/2013/07/O022_Mizrachi.pdf
  8. צרפת 2013 – קשר בין שימוש בסלולרי לבין גידולי מוח – http://oem.bmj.com/content/early/2014/05/09/oemed-2013-101754
  9. ארה”ב 2012 –  שימוש בסלולרי בעת הריון גורם להיפראקטיביות אצל ילודים – http://www.nature.com/articles/srep00312
  10. פולין 2006 –  השפעת הדיבור בסלולרי על קצב פעימות הלב בבני אדם בריאים – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18716391
  11. נתוני רשם הסרטן בארה”ב מראים עלייה בסרטן ראש מסוג גליומה – http://www.bmj.com/content/344/bmj.e1147
  12. שימוש בטלפון GSM למשך 15 ו 30 דקות גורם לשברים בDNA בתאי שורש שער אנושי – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22348707?dopt=Abstract#
  13. שבדיה 2011 – עלייה בסרטן מלנומת עור באזורי הראש (בעיקר באוזן) בארצות
  14. הסקנדינביות החל מ2005 בקורלציה לעלייה בשימוש בסלולרי –  http://sgll.nu/MedPub/Ref38.pdf
  15. 15.  2010 –  נתונים מאוסטרליה – עלייה בחולים בסרטן המוח
     – http://neuro-oncology.oxfordjournals.org/content/13/7/783.abstract
  16. נתונים מרשם הסרטן בדנמרק – עלייה בסרטני מערכת העצבים המרכזית –
  17. http://www.stralskyddsstiftelsen.se/wp-content/uploads/2017/01/denmark_cnstumorsrising_2017-01-20.pdf
  18. שוויץ –  קרינה סלולרית משפיעה על דבורים – ” Mobile phone-induced honeybee worker piping” –  https://link.springer.com/article/10.1007/s13592-011-0016-x
  19. מחקר נוסף בנושא השפעה על דבורים – ” Effect of high-frequency radiations on survival of the honeybee (Apis mellifera L.) “ https://link.springer.com/article/10.1007/s13592-015-0421-7
  20. ארה”ב-קוריאה 2009, – מחקר חדש מוצא קשר בין שימוש בסלולר לסרטן – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19826127
  21. הודו 2009 – חשיפה לקרינה מטלפונים סלולריים מורידה את איכות הזרע – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19578660?ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2
  22. 22.     ארה”ב 2008 – סלולריים עלולים לפגוע בפוריות הגבר –  https://www.clevelandclinic.org/reproductiveresearchcenter/docs/agradoc239.pdf
  23. 23.     סין 2013 – קרינת רדיו מטלפונים סלולריים השפיע על פרוטאינים בשלבי הריון ראשונים – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3745709/
  24. הולנד 2015 – טלפון סלולרי משדר על האוזן והחזה משנה את גלי המוח – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4459698/
  25. תורכיה 2016 – חשיפה לקרינת רדיו הביאה לעלייה בהורמונים ובנתוני דחק חמצוני – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26578367?dopt=AbstractEndocrine. 
  26. שוודיה –  שימוש בציוד לצריכת מידע והשפעתו על בריאות נפשית באנשים צעירים – https://gupea.ub.gu.se/bitstream/2077/28245/1/gupea_2077_28245_1.pdf
  27. ארה”ב 2015 –  תופעת רטט הפנטום במשתמשים של טלפונים סלולריים – http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0747563215003611
  28. אוסטרליה 2016 –  אנליזה של 27 מחקרים – הסלולרי פוגע בזרע –
    http://www.reproduction-online.org/content/early/2016/09/06/REP-16-0126.full.pdf
  29. ארה”ב 2018 – סיכום של מדענים מובילים – קרינה מטלפונים סלולריים היא גורם מסרטן בבני אדם –  Https://Www.Sciencedirect.Com/Science/Article/Pii/S0013935118303475
  30. שוויץ – קרינת רדיו (מציוד סלולרי ואלחוטי) קשורה לירידה ביכולת הזיכרון במתבגרים. – https://ehp.niehs.nih.gov/doi/10.1289/EHP2427
  31. 31.   ארה”ב 2019– משתמשים כבדים בסלולר בסיכון גבוהה יותר לסרטן בבלוטת התריס – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30446214
    https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S1047-2797(18)30284-9
  32. ישראל 2016 – הסלולרי פוגע בזירעונים ובפוריות – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1472648315003004
  33. הודו –  מחקר הודי מחזק את הקשר בין שימוש בסלולרי לבעיות בבלוטת התריס – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5729662/
  34. פינלנד, ארה”ב, דרום אפריקה – קרינה בלתי מייננת מציוד אלחוטי וסלולרי מביאה ליצירת רדיקלים חופשיים ופגיעה בזרע. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30445985

Amir Borenstein

מנהל האתר

כתיבת תגובה