חזון המעקב ליום שאחרי הקורונה

מקור – https://edition.cnn.com/2020/04/15/asia/china-coronavirus-qr-code-intl-hnk/index.html

מגפת הקורונה היא אירוע מכונן בהיסטוריה העולמית והישראלית. אירוע בקנה מידה כזה משנה את המוסכמות. הקורונה צפויה לעשות את אותו הדבר בדיוק. מה שכולנו הסכמנו שהוא הזוי, מרחיק לכת ומתאים למדינות לא דמוקרטיות כמו סין, יכול להיות פתאום הגיוני ומקובל בארץ.

החשש הגדול שלי הוא בעקבות המלחמה בקורונה צפויות להיות מותקנות עמדות ביקורת ובדיקה בכל מקום. שימוש בסלולרי יתבצע גם כדי לאתר מיקום של אנשים וגם כדי לתת להם ציון בריאות שיאפשר להם כניסה לבניינים ואזורים. השימוש במערכות אלו יאפשר איסוף נתונים על האזרחים ובקרה טובה יותר על מי חולה, איפה הוא נמצא ואת מי יכול להדביק, כמו גם הגבלה של התפשטות מגפות, לא רק קורונה. אבל הצד השלישי הוא איבוד הפרטיות, פגיעה בזכויות אזרח, מעבר למצב בו כולנו חיים במדינת מעקב דיגיטלית. זאת בצד הגדלת החשיפה לקרינה בלתי מייננת מציוד הבדיקה, עמדות המעבר, והסלולרי עצמו. מעבר לפגיעה בזכויות אדם בסיסיות, לגמרי לא ברור איך יוכלו רגישים לקרינה לתפקד במצב כזה (גם היום כבר תפקודם נפגע בצורה חמורה בגלל החשיפה לקרינה בלתי מייננת מאנטנות סלולריות, ציוד אלחוטי וסלולרי אישי ומקומי). לחלוטין לא ברור לי איך אני אוכל לתפקד בעולם הזה, בתור מי שלא משתמש בסלולרי, ואם וכאשר נחשף לקרינה ממנו, סובל מהופעת תסמינים.

רבים מכם בוודאי זוכרים את תקופת הטרור בשנות ה2000, מה שהביא לכך שאי אפשר להכנס לקניון בלי שיחפשו לך בתיק. אני זוכר שכאשר שעבדתי בהייטק ואירחתי אורחים מחו"ל, הייתי צריך להסביר להם מראש שיבדקו אותם בכניסה למסעדה. זה היה נראה להם הזוי אז, לי זה נראה סביר וטבעי. מאז שהתרחש הפיגוע במגדלי התאומים בניו יורק ב9/11 ורוב העולם אימץ את בדיקות הביטחון בכל כניסה לקניון או בניין ציבורי.

לפני כמה שבועות נודע לנו כי השב"כ יתבקש להשתמש ביכולות שלו (שעד עתה הוגבלו למלחמה בטרור) כדי לאתר מי היה בקרבה של חולי קורונה. אנשים החלו לקבל הודעות טקסט שמודיעה להם כי היו בקרבת חולה ועליהם להיכנס לבידוד. במקביל פורסם כי ניתן להתקין אפליקציה של משרד הבריאות בסלולרי. זו הייתה התפתחות הראשונה בנושא הזה. פתאום התברר שעל כל אזרח יש "הר מידע" במרתפי השב"כ. זה היה צעד ראשון. האפליקציה של משרד הבריאות היא הצעד השני. לקח לחלקנו כמה ימים לעכל את הפגיעה בפרטיות , רובנו המשיך כרגיל. בהמשך , כאמור , צפויים לנו צעדים נוספים. אין לי ספק שהציבור הרחב יקבל את השינויים כבלתי נמנעים ונחוצים.

כאמור מתרבים הסימנים (ראו בהמשך שניים מהם) שעוד צעדים באותו כיוון הולכים להתממש ביום שאחרי הקורונה. פחות פרטיות, יותר מעקב, יותר שימוש בסלולרי.

הרושם שאני מקבל (ממעקב אחרי כתבות באתרי חדשות ישראלים) הוא שביותר ויותר מקומות יהיו מותקנות עמדות בדיקה אוטומטיות ו/או מאוישות הכוללות מצלמות וציוד מכ"ם אדם (הפולט קרינת רדיו לכיוון הנבדקים) שיבדקו את המדדים הביולוגים של העוברים דרכם. בחלק מהעמדות יהיה צריך להציג תעודות זהות או סלולרי עם קוד QR שמצביע על בריאותך.

בהתחלה יותקנו מערכות כאלה כנראה בבתי חולים ובמקומות הומי אדם, למשל בתחנות רכבת. בהמשך נראה כי כל בית עסק שירצה לחזור להכניס בשעריו קונים, יידרש להתקנה של מערכת כזו. להערכתי עלות מערכת כזו יכולה להגיע לכמה אלפי שקלים (ניחוש) בלבד. אדם שירצה להיכנס בשערי בית העסק, או הקניון, בית החולים, תחנת הרכבת, מסוף אוטובוסים מרכזי, בניין משרדים, אולם הספורט, התאטרון, וכו' יתבקש להסכים לבדיקה. אפשרי (מבחינה טכנולוגית והן כדי לייעל את המערכת) שהמערכת תחובר לרשת (אם בצורה אלחוטית או סלולרית גם תוסיף חשיפה נוספת לקרינת רדיו) ותעביר את הנתונים שהיא אוספת, כולל כנראה זיהוי פנים, למערכת עיבוד נתונים ולמאגרי נתונים אחרים. שם יבוצע עיבוד נוסף על הנתונים ויוצלבו נתונים נוספים. בסוף התהליך מערכות כאלו יותקנו בכל שכונה, בכל מרכזי הערים ובכל בניין.

הנבדק יקבל "ציון בריאות" בקוד QR לאפליקציה של משרד הבריאות בסלולרי החכם שלו. הציון יחולק לשלושה טווחים (ראו בהמשך) עם קוד צבעים. הנבדק יידרש להראות אותו מידי פעם לשומר, שוטר, או פקח מסוג כזה או אחר. אפשרי יצטרך להציג את האישור כדי להיכנס או לצאת ממתחמים. בהתחלה לשומר ובהמשך לעמדת בדיקה או אשרור אלקטרונית.

כל האזרחים ידרשו , או יעודדו לשאת את הסלולרי לכל מקום ולהראות את "אישור הבריאות" שלהם בכל שלב בחיי היום יום.

לשם הדוגמה אגדיר שלוש רמות של אישור בריאות לפי קוד צבעים (הרמות בסין מוגדרות טיפה אחרת):
אישור אדום = חשוד כנשא או חולה
אישור צהוב = היה במגע עם אדם בעל אישור אדום
אישור ירוק = בריא ולא היה במגע


בדיווח באתר החדשות "וואלה" https://news.walla.co.il/item/3352203 ב 16/4/2020 תפסה אותי השורה " כולל פתיחת מסחר במרחב הציבורי כמו חניות רחוב עם מעקב דיגיטלי אחר הנכנסים, במודל הדומה למודל שהופעל במדינות מזרח אסיה. "

מוקדם יותר , ב 31/3/2020 הופיע באתר החדשות YNET כתבה קצרה על פריצת דרך טכנולוגית בהסבת מכ"מ אדם צבאי למלחמה בקורונה – https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-5704095,00.html


מכ"ם צבאי הוסב כך שיאפשר נטילת מדדים בכניסה לבתי החולים ללא מגע אדם. המטרה: צמצום הסיכוי להדבקת הצוות הרפואי במגע הראשוני עם נשאי קורונה. דגם ראשון שפותח על ידי אלתא ו…

https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-5704095,00.html

כתבה נוספת על המערכת – https://techtime.co.il/2020/03/31/technologies/

מדובר במערכת המשלבת מצלמה תרמית ומכ"מ של אלתא.
הכתב מרגיע ואומר שהקרינה לא גבוהה משל הקרינה של הסלולרי.

למעשה שתי המערכות הללו, המוזכרות בשתי הכתבות, משלימות את התמונה לגבי פריסה של מערכות מעקב ומדידה כדי לסייע במלחמה בקורונה.

נשמע לכם בדיוני, ובכן, כאמור הטכנולוגיה כבר שם והיישום כבר קיים בשטח בסין. סרטונים הבאים נראה את היישום בסין

כתבה של ה BBC

כתבה של ערוץ 4 הבריטי

קישור לכתבה +וידאו בCNN –
https://edition.cnn.com/2020/04/15/asia/china-coronavirus-qr-code-intl-hnk/index.html

Amir Borenstein

מנהל האתר

כתיבת תגובה