ווינט דיגיטל – סרטן? קורונה? כל האמת על טכנולוגיית 5G

בכתבה שמנסה להרגיע את הקורא, מנסה הכתב להסביר כי הכל בסדר עם דור חמש, שהוא למעשה יוריד את החשיפה לקרינה, שאין סכנה בכלל מקרינת רדיו ושרגישים לקרינה מגיבים לקרינה רק כאשר הם יודעים שהיא נמצאת בסביבתם – https://www.ynet.co.il/digital/technology/article/H1zLPIQvU

הכתב, שהוא איש טכנולוגיה ולא נראה שיש לו איזה שהיא מומחיות או ידע בנושא הקרינה הבלתי מייננת, השפעותיה או נזקיה מנסה להסביר מדוע הקרינה לא מסוכנת, כי אין כאבי ראש משימוש בסלולרי ומדוע דור חמש יביא רק לצמצום הקרינה. בכך הוא מהדהד את משאלת ליבו ואולי גם את משאלת ליבם של כל מי שמוכר את הטכנולוגיה הזו.

בזמן האחרון אנחנו רואים יותר ויותר גופים ומדענים שאין להם רקע ספציפי בנושא הקרינה והשפעותיה מספרים לנו שאין כל בעיה. הם מספרים לנו שהקרינה לא מייננת (זה נכון) ושאין לה שום השפעה אחרת חוץ מחימום (זה לא נכון). הם מספרים לנו שהתקנים בארץ מחמירים יחסית לתקן בחו"ל (זה נכון, בערך, יש בארץ המלצה לא מחייבת שנמוכה מהתקן של ICNIRP ) ושהם מגנים מכל השפעה (זה לא נכון, השפעות ביולוגיות מתקיימות ברמות פי 50000 נמוכות מהתקן הלא מגן המקובל בארץ). הם מספרים לנו שגופים בין לאומים אמצעיים פרסמו דוחות שמראים שהקרינה בטוחה (הגופים הללו מושפעיים על ידי התעשיה הסלורית, כמו למשל ICNIRP, WHO EMF PROJECT , FCC וה FDA ). הם מספרים לנו שרגישים לקרינה לא מפתחים תסמינים כתוצאה מחשיפה לקרינה אלא בגלל השפעה פסיכוסומטית (לא נכון ומבוסס על חוסר הבנה, מחקרים שגויים ועל יחסי ציבור של מכחישי נזקים והתעשיה – ראו בהמשך) ושדור חמישי רק יביא לצמצום החישפה (הערכה שלי שיקרה בדיוק ההפך בשל הגידול בתעבורה במספר מקורות הקרינה סביבנו – ראו בהמשך).

המגמה הזו צפויה להתחזק עם הגידול במודעות לנזקי הקרינה, גידול במספר הנפגעים והרגישים לקרינה וגם גידול בפעילותם של פעילים נגד הדור החמישי בסלולרי, שלפעמים חוטאים בהגזמות ולא בדיוק מבינים את כל הנושא, אבל מבינים טוב מאוד שמשהו כאן לא בסדר.

השפעות ביולוגיות של חשיפה לקרינה בלתי מייננת

לקרינה בלתי מייננת ולקרינת רדיו בכלל יש השפעות ביולוגיות וביוכמייות מגוונת. מחקרים מראים על נזקים לDNA (הנרי לאי), שבירת מחסום דם מוח (סלפורד 2003), יצירת רדיקלים חופשיים ושימוש מערכות תקשורת בתא (פרידמן-זגר 2007), פגיעה בעצבים ועוד. מחקרים אלו פורסמו ועברו ביקורת עמיתים. למעשה בתחום הביוכימי השפעתה של קרינת רדיו על המערכות ביולוגים לא רק שנמצאת בקונצנזוס אלא עברה כבר לשלב הישומי בו משתמשים בקרינת רדיו כזרז (קטליזטור) לתהליכי בדירה ביולוגים.

הקשר לסרטן

קרינת רדיו הוגדרה בשנת 2011 "מסרטן אפשרי בבני אדם". הגדרה זו צפויה להשתנות הגדרה חמורה יותר, בל מחקרים נוספים שנעשו בשנים האחרונות וחיזקו את הקשר בין קרינת רדיו לסרטן. הדגש בדרך כלל במחקרים אלו היא על חשיפה לקרינה מסלולרי. מחקר האינטרפון לדוגמא הראה כי מי שדיבר יותר מ27 על פני 10 שנים היה בסיכון מוגבר של 80% לסרטן גליומה בהשוואה למי שדיבר רק 5 דקות בחצי שנה, על פני 10 שנים. מחקר ה NTP מ2018 הראה כי מחרסמים שנחשפו לקרינת רדיו פיתחו יותר סרטים, יותר תנאים קדם סרטניים, ויותר סימנים לנזק ב DNA.

גידול במספר מקרי הסרטן בסרטנים ספציפיים הקשורים לסלולרי

הסלולרי חשוד היום בגרימת כמה סוגים של סרטן ראש. לכן חשוב להסתכל האם יש עלייה בסרטנים אלו ולא בכלל הסרטנים ואפילו לא בכלל סרטני הראש. הסלולרי חשוד בגרמה או החמרה של גליומה באונות הצד ובאונה הקדמית, באקוסטיק נוירומה מעל האוזן, בסרטן בבלוטות הרוק, ובסרטן בבלוטות התריס. בכולם יש עלייה במספר החולים (ראו מחקרים בפרק למעלה).

היחס לרגישים לקרינה

הכתב כותב כי רגישים לקרינה לכאורה מגיבים לקרינה בתסמינים רק כאשר הם יודעים שיש קרינה. הדעה הזו מושמעת על ידי מי שלא מכיר את הנושא או שלא נוח לו שיש אנשים שמגיבים בסבל לחשיפה של קרינה בלתי מייננת ברמות נמוכות. דעה הזו מבוססת על מחקרים שגויים שבהם חשפו את הרגישים לקרינה גם כאשר לא הייתה אמורה להיות כל חשיפה, או חשפו אותם שוב ושוב ללא זמן מנוחה מספק, עד אשר הסתמינים שלהם היו חזקים מספיק כדי שלא ירגישו בכל שינוי נוסף ואז הם לא ניחשו נכון את החשיפות הבאות. מחקרים אחרים מראים שרגישים לקרינה מגיבים לקרינה. שמצבם משתפר כאשר מצמצמים את החשיפה ולא משתפר כאשר הטיפול לא כולל צמצום חשיפה. כמו כן יש מחקרים שמראים סמנים ביולוגים ברגישים לקרינה.

דור חמש יביא כנראה להגדלת החשיפה

בשנים האחרונות יש גידול מתמיד בתעבורה על הרשת הסלולרית. התעבורה מכפילה את עצמה כל שנה. גידול זה צפוי להקצין ולגדול עוד יותר. כמו כן בדור חמש צפויים להיות יותר אנטנות ויותר משדרים בסביבתנו הקרובה (בשל צורך לתת יותר תעבורה ליותר צרכנים ובנוסף לכך בתדרים הגבוהים יותר בגלל התנגדות גדולה יותר של האוויר שמחייבת אנטנות יותר קרובות לצרכנים) . מספר הצרכנים עומד גם הוא לעלות בסדרי גודל עם הגשמת החזון של IOT האינטרנט של הדברים וכן חזונות נוספים כגון "העיר החכמה". חזונות אלו יביאו לכך שנהיה מוקפים ביותר צרכנים משדרים-מקלטים הפולטים קרינת רדיו בתדרים שונים בסביבתנו הקרובה. כל זה וגורמים נוספים צפויים להגדיל את החשיפה האישית והסביבתית שלנו לקרינת רדיו, בשנים הבאות. עלייה זו תגבר התרומה של שיפור ביעילות הטכנולוגיה (אם יושג) לצמצום הקרינה.

Amir Borenstein

מנהל האתר

כתיבת תגובה